zondag 21 januari 2018

Karta-Bink (Pertjajah Luhur) :'Zes baby’s zijn opgeofferd door een onhygiënische situatie'

'Met macho-uitspraken brengt minister Pengel de gezondheidszorg nòg meer in problemen'


Het betreurt mij te vernemen, dat zes baby’s zijn overleden door een ziekenhuisbacterie. Op de eerste plaats ben ik moeder. Pas daarna ben ik politica. Als moeder vind ik het dan ook verschrikkelijk voor de ouders, die hun kindje op deze wijze hebben verloren. Aan hen mijn innige deelneming en heel veel sterkte met dit verlies. 

Tijdens een openbare vergadering vorig jaar had ik gevraagd of we de ziekenhuisbacterie onder controle hadden. De minister gaf als antwoord, dat er in alle ziekenhuizen ziekenhuisbacteriën voorkomen en dat de ziekenhuizen er alles aan doen om die onder controle te hebben, door onder andere hygiënisch te zijn. Nu blijkt dat zes baby’s opgeofferd zijn door een onhygiënische situatie. Nu kunnen alle afdelingen wel weer goed schoongemaakt worden, maar helaas, de baby’s komen niet terug… We kunnen zoveel condoleances aanbieden, maar het kwaad is al geschied. 

Na de persconferentie die door de leiding van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is gehouden, ben ik er helemaal van overtuigd dat het om nalatigheid gaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Serratia bacterie in de bloedbanen van dertien baby's op de Intensive Care afdeling voor baby’s is ontdekt. Van deze dertien baby’s hebben zes kindjes het helaas niet gered. De medicatieruimte bleek besmet te zijn met de bacterie. Zo kregen de baby’s de besmette medicijnen toegediend. 

Dit is onacceptabel. Waarom worden de ruimten niet elke dag schoongemaakt? Kom het door gebrek aan reinigingsmiddelen? Zijn er niet voldoende ontsmettingsmiddelen in voorraad? Hoeveel leed moeten de moeders en hun families ondergaan door slordigheid, en door de broodnodige middelen niet of op gebrekkige wijze over te maken naar de ziekenhuizen? 

Met macho-uitspraken zoals 'Gijzeling van specialisten' brengt de minister de gezondheidszorg nóg meer in problemen. Medici redden levens, zo ga je niet om met specialisten die elkeen een tweede kans geven in dit leven en op deze aarde, waar wij met z’n allen slechts op bezoek zijn. 

Als er problemen zijn met uitbetalingen voor geleverde diensten is communicatie het belangrijkste middel om een compromis te bereiken. Voor een gezond Suriname zijn artsen één van de belangrijkste sleutelfactoren. Zonder artsen is er geen prognose mogelijk en ook geen acute behandeling. Als Surinaamse burgers hebben wij de artsen hard nodig. Wij komen niet in aanmerking voor gecharterde vliegtuigen naar andere landen voor het ondergaan van operaties, zoals anderen op staatskosten kunnen. Onze artsen zullen wij goed moeten accommoderen; we moeten ze juist niet afstoten. 

Mooie praatjes zijn al lang achterhaald en brengen geen zoden aan de dijk. Er moet goed en gedegen beleid gemaakt worden om het vertrouwen terug te brengen dat de overheid een goede gezondheidszorg kan garanderen. 

Goddank dat de Vereniging van Medici de uitspraak van de minister met een korreltje zout heeft genomen! Maar het laatste woord hierover is nog niet gezegd. 

Ik verzoek de beleidsmakers dringend om op te houden met macho-uitspraken. Ga aan tafel zitten en bespreek het probleem op een volwassen niveau. U bent het verplicht aan het volk van Suriname. 

Ingrid Karta-Bink 
Parlementariër

Geen opmerkingen:

Een reactie posten