woensdag 1 november 2017

Ecuador's heersende Alianza PAIS zet president Lenin Moreno als partijleider af

Regering van Ecuador benadrukt dat Moreno de leider van de partij blijft

Moreno is populair onder de bevolking


Ecuador's heersende Alianza PAIS (Patria Altiva i Soberana), opgericht door voormalig president Rafael Correa meer dan tien jaar geleden, heeft president Lenin Moreno als leider afgezet vanwege, 'herhaalde mislukkingen' in leiderschap. De partij, die door de twee politici is verdeeld, heeft dinsdagavond laat, 31 oktober 2017, aangekondigd dat Correa's bondgenoot Ricardo Patino, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Moreno zou vervangen als partijleider.

'Het hoofd van de nationale Alianza PAIS heeft unaniem besloten', aldus een verklaring dat 'Lenin Moreno als voorzitter van de partij onmiddellijk wordt verwijderd'.


De regering van Ecuador zei echter, dat het de beslissing niet herkent en benadrukte dat Moreno de leider van de partij blijft. 'Alianza PAIS is een politieke partij, geen landgoed ... Deze acties zijn verkeerd en weerspiegelen niet het gevoel van onze politieke basis', zei vicepresident Alejandra Vicuna dinsdag tegen journalisten.



Moreno, een Correa protégé die eerder diende als vice-president, werd eerder dit jaar verkozen om de linkse partij te leiden. Op dat moment waarschuwden oppositiecritici dat Moreno een poppetje van politiek zwaargewicht Correa zou zijn, die ervan wordt beschuldigd om in 2021 een presidentiële comeback op te zetten. Maar Moreno, verbaasde Jan en alleman door snel te breken met Correa, die nu overigens in het buitenland woont, in het land van zijn vrouw, België.

Moreno, die presidentiële termijnlimieten zoekt door een referendum te organiseren om de Grondwet te herzien, heeft een andere top-Correa-bondgenoot van het vice-voorzitterschap op een zijspoor  gezet en wordt geconfronteerd met een corruptiezaak waarbij voormalige topambtenaren zijn betrokken. Vicuna verving Jorge Glas, die ook Correa's vice-president was, nadat Glas werd genoemd in een corruptieschandaal gericht op het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Hij is momenteel in de gevangenis.

Peilingen geven aan dat Moreno veel populaire steun in Ecuador heeft. Zijn goedkeuringscijfer in mei van ongeveer 66 procent steeg, toen hij in september werd gezworen, tot ongeveer 77 procent in september, zo blijkt uit een recente enquête door het lokale bureau Cedatos. Veel Ecuadoranen zijn tevreden over zijn pogingen om corruptie te onderzoeken en het sociale welzijn te stimuleren. Zijn verzoenende temperament wordt ook verwelkomd door sommigen die moe waren van Correa's confrontatie stijl.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Reuters/Twitter/YouTube)

Staatsolie wil gedegen studie naar klachten alvorens schade te voldoen aan boeren Wayambogebied

Staatsolie: 'Wij moeten voorkomen dat dit slechts een teki nyan wordt'


Staatsolie wil niet zonder meer overgaan tot het betalen van schade aan boeren van het Wayambogebied te Saramacca, die menen dat ze verlies hebben geleden door activiteiten van de oliemaatschappij. 'Er moet wel eerst een gedegen studie worden uitgevoerd naar de klachten. Mocht blijken dat wij inderdaad in de fout zijn gegaan zullen wij dat corrigeren', aldus de productiemanager van Staatsolie, Wim Dwarkasing, vandaag, woensdag 1 november 2017, in de Ware Tijd.

Hij reageert op berichten van de boeren in de media. Districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Saramacca zegt op de hoogte te zijn van het geschil. De boeren zouden hem in eerste instantie hebben benaderd met de klachten. Hij adviseerde ze om een gedegen onderzoek te laten uitvoeren. 'Meten is weten', zou hij hebben geadviseerd. Ze lieten een studie uitvoeren, maar Staatsolie is niet overtuigd van de bevindingen die volgens deskundigen van het bedrijf, onvoldoende zijn onderbouwd met onder meer cijfers en metingen van waterstanden.

De boeren stellen, dat Staatsolie in 2013 enkele proefboringen heeft verricht te Wayambo. 'In de studie die de boeren hebben laten uitvoeren staan er verkeerde aannames en schattingen die totaal niet kloppen',  beweert Dwarkasing, bijgestaan door deskundigen van zijn bedrijf. 'Wij hebben minimale voorzieningen getroffen zoals het aanleggen van paden om ons boorequipment op locatie te vervoeren. Alles is gedaan volgens milieurichtlijnen en studies die vooraf zijn gedaan. Wij hebben ook conform de regels zaken zoveel mogelijk hersteld.'

Staatsolie laat nu zelf een studie verrichten door een onafhankelijk bureau, dat ook een buitenlandse deskundige heeft aangetrokken om specifieke metingen te verrichten. 'Mocht blijken dat wij verkeerd hebben gehandeld zullen we die fouten zeker corrigeren', zegt de productiemanager.

De maatschappij vindt het wel merkwaardig, dat de boeren versneld via hun advocaat afspraken willen maken over een schadeclaim. 'Wayamboweg ligt tussen de twintig en dertig kilometer verwijderd van waar wij opereren. Wij moeten voorkomen dat dit slechts een teki nyan wordt. Wij zijn tenslotte verantwoording schuldig aan onze aandeelhouder, de overheid', aldus Dwarkasing.

Nog geen toestemming van Suriname voor Insel Air, Curaçao, om op Suriname te vliegen

Insel Air kondigt aan vanaf 20 november op Suriname te gaan vliegen


De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft aangekondigd vanaf 20 november weer te vliegen op Paramaribo. Starnieuws bericht vandaag, woensdag 1 november 2017, echter te hebben vernomen, dat de Surinaamse autoriteiten nog geen toestemming hebben gegeven aan Insel Air om vluchten uit te voeren. 

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie bevestigt dat zaken nog niet in orde zijn gemaakt door Insel Air.

In maart had Insel Air diverse vluchten, waaronder naar Paramaribo, stopgezet. De luchtvaartmaatschappij was in zwaar financieel weer terechtgekomen en was niet meer in staat al zijn routes te onderhouden.

Minister Miranda zegt, dat de luchtvaartsector zich buigt over deze kwestie. Voordat er tickets verkocht worden en vluchten worden uitgevoerd, moeten alle zaken eerst in orde worden gemaakt. Dit is nog niet het geval.

De bewindsman zegt dat de autoriteiten acties zullen ondernemen. Hij kan nog geen details hierover verschaffen omdat later op de dag een bijeenkomst hierover wordt gehouden.

'Koninkrijk is eindverantwoordelijk voor bescherming rechten bevolking van Curaçao'

Thesis van Lindsay van den Bergh, rechtenstudent Erasmus Universiteit in Rotterdam:

'Industriële vervuiling en mensenrechten: een casestudie naar Curaçao en de Isla-raffinaderij’


Alleen het Koninkrijk der Nederlanden - niet de landen en gebieden in het Koninkrijk - is een rechtspersoon in het internationaal recht. 'Het Koninkrijk is eindverantwoordelijk voor bescherming van de rechten van de bevolking van Curaçao', stelt Lindsay van den Bergh, die met haar proefschrift aantoont dat de Curaçaose gemeenschap met succes een klacht zou kunnen indienen bij de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 1 november 2017.

'Industriële vervuiling en mensenrechten: een casestudie naar Curaçao en de Islaraffinaderij’, zo luidt de titel van de thesis van Lindsay van den Bergh, rechtenstudent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Op basis van haar proefschrift schreef zij een artikel voor het Caribisch Juristenblad, waarvan de laatste editie pas is verschenen. Van den Bergh wijst op de noodzaak van een grotere en meer effectieve rol van het Koninkrijk bij de bescherming van de rechten van inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Nieuwe tarieven op de Jules Sedney Haven doorn in het oog voor ondernemers

'Aantal containers dat afgehandeld wordt op de Jules Sedney Haven sterk teruggelopen'

 
Ondernemers zijn onaangenaam verrast met de schriftelijke mededeling van terminal operators dat zij vanaf vandaag, woensdag 1 november 2017, nieuwe tarieven en kostensoorten moeten neertellen op de Jules Sedney Haven. Deze kosten hebben te maken met de 100% controle die containers ondergaan. De nieuwe tarieven zijn vastgesteld in overleg met NV Havenbeheer en de Dienst der Invoerrechten en Accijnzen (douane). 

Een ondernemer zegt op Starnieuws, dat het aantal containers dat afgehandeld wordt op de Jules Sedney Haven sterk teruggelopen is. 'Nu wordt toch geprobeerd om op een andere manier meer geld binnen te halen. De nieuwe tarieven zullen maken dat de goederen nog duurder worden', zegt een gebelde ondernemer.

Voor de verplichte inspectie en controle moet 200 Amerikaanse dollar per container worden betaald bij terminal operator (import en export manifest controle). Voor de inspectie en controle van inklaringsdocumenten (import controle haven) moet 150 Amerikaanse dollar bij afgifte bij de rederij worden betaald. De agent is verplicht om dit bedrag bij afgifte van een (de) container(s) in rekening te brengen aan alle import container klanten.

Op instructie van de overheid is de controle op de import en export van goederen verhoogd. Dit houdt in dat alle inkomende containers voor de volle 100% worden gecontroleerd op de juistheid van de aangeboden manifesten en inklaringsdocumenten. De extra controle geschied op instructies van de douane.

Stichting Amor Vitaé zamelt geld en goederen in voor door woningbrand getroffen gezin

Twee zonen, David Gian (6) en Fernando (12), kwamen om het leven

Stichting 1 voor 12 betaalt de begrafeniskosten


De Stichting Amor Vitaé in oprichting heeft spullen ingezameld voor moeder Anieta Moera-Awalie om het gezin op weg te helpen. Binnen drie dagen is iets meer dan 5.000 Surinaamse dollar en 135 Amerikaanse dollar opgebracht, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 november 2017. 


De familie Moera-Awalie werd 26 oktober zwaar getroffen door een brand, waarbij twee zonen - de zesjarige David Gian en de twaalfjarige Fernando - zijn omgekomen.

Met een pick-up vol levensmiddelen, schoeisel en kleding kwam het bestuur van Amor Vitaé aan op het adres aan De Goede Verwachting, waar de familie voorlopig onderdak heeft. Voorzitster Gail Eijk hield in haar hand een bruine enveloppe met het ingezamelde geld. De moeder nam de geste aan en moest tekenen voor ontvangst, in verband met de transparantie die de stichting voorstaat en voor de verantwoording.



Woordvoeder van de stichtinh, Revelino Eijk, zegt dat de stichting direct in actie is gekomen na de brand. Via Facebook is van de samenleving een bijdrage gevraagd en ook bij het nationaal thaiboks- kampioenschap van zaterdag in de Ismay van Wilgen Sporthal werd geld ingezameld. 'We hebben besloten goederen in te zamelen voor deze vrouw, die de hulp echt nodig heeft. Ze heeft heel veel verloren, haar kinderen, haar huis, vandaar deze ondersteuning', zegt de woordvoerder.

In feite was het de bedoeling in te zamelen voor de uitvaartkosten. Amor Vitaé zag hier echter van af nadat bekend was geworden, dat Stichting 1 voor 12 de begrafeniskosten op zich heeft genomen.

De jongens worden vandaag begraven op Rene's Hof.

Oppositie fel gekant tegen ontwerpwet wijziging wet financiële voorzieningen ministers en onderministers

Mathoera (VHP): 'Absoluut geen noodzaak voor zo'n voorziening, gelet op slechte financiële situatie'

Als wet wordt goedgekeurd zal het de staatskas per jaar ruim Srd 3,5 miljoen extra kosten


De ontwerpwet nadere wijziging van de wet financiële voorzieningen ministers en onderministers, om gedaan te krijgen dat bewindslieden uit de revolutieperiode in aanmerking komen voor een aanvullend pensioen en onderstand, is gisteren in De Nationale Assemblee al bij de commissievergadering gestuit op felle kritiek van de oppositie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 1 november 2017.

VHP-parlementariër Krishna Mathoera, die het standpunt van haar fractie verwoordde, is van mening dat vanwege de slechte financiële situatie in het land er absoluut geen noodzaak voor zo'n voorziening is. Als deze wet wordt goedgekeurd zal het de staatskas per jaar ruim Srd 3,5 miljoen extra kosten.


De wet die nu behandeld wordt, komt nadat de Nieuw Front-regering in 1994 een bestaande wet heeft aangepast om de pensioenen van gewezen ministers, onderministers, de vicepresident en president te regelen. Daarbij heeft de toenmalige regering onder leiding van Ronald Venetiaan als voorwaarde gesteld dat alleen bewindslieden die als gevolg van vrije en geheime verkiezingen in een regering hebben gezeten in aanmerking komen voor de regeling. De zogenaamde 'revoministers' uit de revolutieperiode en van na de Telefooncoup van 1991 zijn niet na een verkiezing in functie benoemd, maar aangewezen door het toenmalige militaire regiem.

Commissievoorzitster Rossellie Cotino (NDP), die het wetsontwerp heeft voorbereid, vindt dat onrecht is aangedaan aan de revoministers en dat zij, nu al zo'n 38 jaar genoegen moeten nemen met een pensioenregeling die resulteert in een inkomen dat beneden de stand is van een gewezen minister.

De oppositie had absoluut geen oor naar de argumentatie van Cotino en vindt dat er naar andere omstandigheden gekeken moet worden.

Ook Patricia Etnel van de NPS bekritiseerde deze ontwerpwet. Zij stelde, dat niemand zich bekommert of een wet indient om ervoor te zorgen dat de waardeloze pensioenen van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, die nu slechts enkele Srd-tjes waard zijn, waardevast worden gemaakt. De oppositie heeft al in de openbare commissievergadering aangekondigd tegen te stemmen bij de plenaire behandeling.

Nabestaanden 8 decemberslachtoffers content met conclusie auditeur-militair: 'De 15 mannen beraamden geen coup'

Advocaat Essed: 'Het was een valse verklaring, een valse beschuldiging die maar één doel had, de mensen oppakken en vermoorden'


Nabestaanden van de vijftien mannen die vermoord zijn op 8 december 1982 vinden het een belangrijke conclusie die auditeur-militair Roy Elgin heeft getrokken tijdens de presentatie van zijn strafeis tegen een aantal verdachten maandag en dinsdag, dat de beschuldiging dat de vijftien vermoorde mannen bezig waren een coup te beramen, vals is. Dit is belangrijk voor eerherstel van de slachtoffers. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 1 november 2017.

Elgin heeft aan de hand van getuigenverklaringen en forensische rapporten vastgesteld dat John Baboeram door Iwan Dijksteel is doodgeschoten. Dijksteel was lijfwacht van de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse, tegenwoordig president én hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces. Gebleken is dat het achterste deel van Baboerams hoofd is weggeschoten met het dienstwapen van Dijksteel.


'Het was extra zwaar', zegt Sunil Oemrawsingh, nabestaande en voorzitter van Stichting 8 december mee. 'Het was heel pijnlijk om dit te constateren, omdat zijn familie ook dit zal moeten verwerken, voor zover dit te verwerken valt. Maar, het is een bewijs dat meester Baboeram op een lafhartige manier is vermoord.'

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, is ingenomen met de wijze waarop Elgin heeft aangetoond dat de vijftien slachtoffers niet bezig waren met een coup. 'Het was een valse verklaring, een valse beschuldiging die maar één doel had om de mensen op te kunnen pakken en vermoorden', geeft Essed aan. 'Dat is voor de nabestaanden en de hele gemeenschap goed om te horen. Dat is een stukje eerherstel voor deze strijders van democratie en rechtsstaat. Dat waren ze, niets anders.'

Elgin heeft ook uitgebreid uitgelegd, dat de militairen onder leiding van Bouterse zich wel bedreigd voelden. Daar hadden ze genoeg reden voor, omdat er al tegencoups waren geweest en het volk al moe werd van de militairen, citeert Essed de auditeur-militair. Er waren zelfs protesten. 'De auditeur-militair heeft geconcludeerd dat het oppakken, martelen en vermoorden van de mannen op geen enkele manier gerechtvaardigd kan worden, het was gewoon crimineel gedrag. Het verhaal van zij of wij, dat de hoofdverdachte de samenleving vaker heeft voorgehouden. De auditeur-militair is van mening dat van dat verhaal niets, niets, en dan ook niets waar is. Dat is voor de nabestaanden heel bevredigend.'

Dijksteel, Bouterse, Stephanus Dendoe, Etienne Boerenveen, Arthy Gorré, en Ernst Geffery mogen van Elgin voor 20 jaar de gevangenis in. Ruben Rozendaal mag 10 jaar boeten. Dat Rozendaal zowat de enige verdachte is die spijt heeft betuigd, meehelpt aan waarheidsvinding en ervoor pleit dat de andere verdachten eindelijk gewoon de waarheid vertellen, heeft gemaakt dat een lagere straf tegen hem is geëist.

Minister Mike Noersalim installeert Commissie Straatnaamgeving

Er zijn ruim tweehonderd landelijke aanvragen voor nieuwe straatnamen ingediend

(Bron foto: NII)

De Commissie Straatnaamgeving kan officieel de werkzaamheden continueren. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag de commissie geïnstalleerd, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 31 oktober 2017.

Het werk van deze commissie is onder andere belangrijk voor de distributie van stemkaarten aan burgers in aanloop naar de verkiezingen. De commissie moet ervoor zorgen dat alle straten namen hebben zodat de kaarten bij de burgers terecht komen. Maar, ook de rehabilitatie van wegen en het aanleggen van nutsvoorzieningen is afhankelijk van het werk van de commissie.

Minister Noersalim heeft met de commissieleden gesproken over de ervaringen van de leden die al langer deel uitmaken van de commissie. Ook zijn er knelpunten aan hem voorgehouden. Commissielid Eugene Heyns heeft aangehaald, dat er een achterstand is die volgend jaar al ingehaald moet worden. Er zijn ruim tweehonderd landelijke aanvragen voor nieuwe straatnamen ingediend. Aangezien de volgende verkiezingen voor het jaar 2020 zijn gepland moeten de straatnamen snel worden toegewezen.

Errol Abrahams, die meer dan vier jaar lid is van de commissie, heeft aangedragen dat veldwerk en onderzoek een groot deel uitmaakt van het werk van de commissie.

De commissie bestaat uit voorzitter John Saharie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), secretaris Aniel Manurat, vertegenwoordiger van het Kabinet van de vicepresident, de leden Kisoor Maharadjin van het CBB, Cherida Dragman van het ministerie van Justitie en Politie, Monique Baino van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Iwan Brunswijk van Surpost.

'De commissie heeft een eerbare taak om de Surinaamse identiteit de boventoon te doen voeren in de straatnaamgeving', zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vrijdag bij de installatie. De commissie heeft het onderhoud met de minister op prijs gesteld. Verder zijn Tanya Sitaram van het Nationaal Archief Suriname, Errol Abrahams en Eugene Heyns vanwege hun expertise aan de commissie toegevoegd als deskundigen. Eugene Heyns is coördinator van de Uitgeverij van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Johan van Huyssteen nieuwe General Manager Newmont Merian-goudmijn

Van Huyssteen volgt Adriaan van Kersen op die 6 jaar lang Newmont in Suriname op kaart heeft gezet
 


Johan van Huyssteen is sinds kort General Manager van de Merian Operatie van Newmont Suriname. Hij krijgt ondersteuning van Senior Director External Relations Albert Ramdin en zijn team. Van Huyssteen vervangt Adriaan van Kersen, die per 10 november 2017 niet langer het aanspreekpunt van het bedrijf in Suriname zal zijn. 

Van Kersen was sinds 2009 in verschillende functies aan het bedrijf verbonden. Hij is zes jaren lang de motor achter de activiteiten van het bedrijf in Suriname geweest. Hij heeft met zijn brede ervaring en kennis Newmont Suriname bijgestaan bij de totstandkoming van de Delfstoffenovereenkomst met Suriname, en heeft vervolgens het bedrijf genavigeerd bij het uitrollen van het Merian Project, aldus de afdeling Voorlichting van het bedrijf in een gisteren, dinsdag 31 oktober 2017, uitgebracht persbericht.

De constructie van de Merian-goudmijn en de productie- en verwerkingsfaciliteiten en de start van de commerciële productie van de mijn in oktober 2016 hebben onder leiding van Van Kersen plaatsgevonden.

Ramdin blijft verantwoordelijk voor de relaties met de Surinaamse regering, Institutionele Betrekkingen, Communicatie en Social Responsibility. Van Huyssteen en Ramdin rapporteren aan de Regional Senior Vice President, Zuid-Amerika, Dean Gehring. Zij zullen ook lid zijn van het Zuid-Amerikaans Regionaal Leiderschapsteam en hebben de taak om voor lange termijn waarde voor de partners en belanghebbenden te blijven creëren en Newmonts activiteiten in Suriname veilig, winstgevend en verantwoordelijk te laten verlopen.

Newmont geeft aan zich te zullen blijven inzetten voor duurzame ontwikkeling in de gastgemeenschappen en het creëren van meer waarde door het ontplooien van veilige en verantwoorde mijnbouwactiviteiten.

'Suriname kan het niet maken om zijn erkenning van Kosovo te herroepen'

Gewijzigd standpunt door permanente vertegenwoordiger Suriname bij VN aan Kosovo bekendgemaakt

Kosovo ontkent officieel document te hebben ontvangen van Suriname


Suriname kan het niet maken om zijn erkenning van Kosovo te herroepen, zegt de regering van Kosovo. De minister van Buitenlandse Zaken van Servië, Ivica Dacic, blijft er echter bij dat Suriname dat kortgeleden heeft gedaan. Dacic heeft daarbij een brief getoond die de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties heeft ingediend met zijn gewijzigde standpunt, aldus de nieuwswebsite InSerbia dinsdag 31 oktober 2017.

Tijdens een persconferentie in Belgrado heeft Dacic dinsdag gezegd, dat de Surinaamse regering het besluit op 27 oktober heeft genomen en dat een diplomatieke nota daarover op 30 oktober was verzonden naar het Kosovaarse ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter heeft het Kosovaarse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten, dat het tot nog toe geen officieel document heeft gekregen van Suriname over de herroeping van zijn besluit. 


Suriname heeft op 22 juli 2016 de Republiek Kosovo officieel erkend als een onafhankelijke en soevereine staat. Hij was de 112e natie die dat had gedaan. Vier jaar eerder, in 2012, had Suriname besloten de paspoorten van Kosovo te erkennen en kunnen burgers van Kosovo visumvrij reizen naar Paramaribo.

Kosovo heeft zich afgescheiden van Servië, maar Belgrado blijft zich verzetten tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Rusland is een van de grootste bondgenoten van Servië in de Verenigde Naties en steunt Belgrado in zijn strijd tegen Kosovo. In een verklaring wijst de Kosovaarse regering erop, dat de internationale wetgeving geen herroeping van een erkenning kent. De internationale wetgeving kent bevriezen van diplomatieke betrekkingen of terugroepen van diplomatieke medewerking, maar er is geen begrip om een erkenning in te trekken.

'Onder deze omstandigheden verwijst het ministier van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kosovo alleen naar de goede vriendschappelijke banden tussen Kosovo en de Republiek Suriname en de nota van de officiële erkenning van de Staat op 8 juli', staat in de verklaring die vandaag is uitgegeven.

(Suriname Mirror/InSerbia/Starnieuws/beogradskevesti)

Marineschip Zr.Ms. Zeeland onderschept 600 kilo cocaïne op Caribische Zee

Drie opvarenden van go-fast aangehouden en overgedragen aan lokale autoriteiten Curaçao

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
 
Het marineschip Zr.Ms. Zeeland was zondag net vertrokken uit Curaçao richting Nederland na een inzet van vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied, toen het schip een verdacht drugstransport op de Caribische Zee onderschepte. Hierbij zijn twaalf balen cocaïne met een totaalgewicht van 600 kilo uit zee opgepikt. De drie opvarenden van de go-fast zijn aangehouden en overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied dinsdag 31 oktober 2017.

De DASH-8, het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) detecteerde zondagavond tijdens een patrouille een verdachte ‘go-fast’ ten noordoosten van Bonaire.

Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht te Curaçao informeerde hierop Zr.Ms. Zeeland die haar koers verlegde. Op locatie aangekomen trof het marineschip het verdachte vaartuig met drie opvarenden. De Zeeland zette hierop direct de NH-90 maritieme gevechtshelikopter en beide interceptors in.

Hierop dwong de NH-90 het verdachte vaartuig met waarschuwingsschoten tot stoppen. De opvarenden zetten hierop hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Met disabling fire op de buitenboord motoren, is snelle bootje uiteindelijk tot stoppen gebracht.

Na een zoekactie zijn 12 balen cocaïne uit zee gehaald.

Zr.Ms. Zeeland is vervolgens terug naar Curaçao gevaren, waar de contrabande en verdachten gistermiddag (lokale tijd) zijn overdragen aan de autoriteiten. Daarna zette het marineschip weer koers naar Nederland.

Zr.Ms. Zeeland heeft de afgelopen vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied gevaren. In deze periode speelde het schip een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de bovenwindse eilanden en Dominica na passage van orkanen Irma en Maria. Zr.Ms. Van Speijk lost de Zeeland af als stationsschip. Dit multipurposefregat komt op vrijdag 10 november aan op Curaçao.

Colombiaanse strijdkrachten gaan luchtaanvallen uitvoeren tegen criminele bendes en dissidente FARC-leden

Zo'n 1.000 FARC-leden hebben niet voldaan aan de voorwaarden van het vredesakkoord


De Colombiaanse strijdkrachten gaan luchtaanvallen uitvoeren tegen criminele bendes en FARC-leden die hebben geweigerd zich te conformeren aan de vredesovereenkomst met de voormalige guerrillagroep - nu een politieke partij - en in plaats daarvan ervoor gekozen hebben om drugshandel en andere criminele activiteiten voort te zetten, zei het ministerie van Defensie dinsdag 31 oktober 2017. 

Zo'n 1.000 leden van de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben niet voldaan aan de voorwaarden van het vredesakkoord van vorig jaar met de overheid, en blijven liever gewapend de regering te bestrijden en winst maken met illegale drugshandel en goudwinning. Het conflict heeft meer dan 220.000 mensenlevens gekost en miljoenen ontheemd sinds het in 1964 begon.

De order staat troepen toe om bomaanvallen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en criminele bendes vanuit vliegtuigen en helikopters en het leger beschermen tegen strafrechtelijke vervolging, aldus het ministerie van Defensie in een verklaring.

Aanvallen mogen alleen worden uitgevoerd als burgers niet dichtbij zijn. Luchtaanvallen waren het meest effectieve wapen in de strijd van de regering tegen de FARC, waardoor vechters diep in de onherbergzame wildernis werden gedwongen en FARC-commandanten gedood werden.

Die strategie is ook gebruikt tegen het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), nu de grootste actieve guerrillagroep in Colombia, die nu vredesgesprekken voert met de regering. De twee partijen begonnen in oktober een bilaterale wapenstilstand.

Meer dan 11.300 leden van de FARC, waaronder strijders, stedelijke militie en gevangenen, zijn in een proces om in de maatschappij opgenomen te worden, nadat de groep zijn wapens bij de Verenigde Naties heeft ingeleverd en een politieke partij heeft gevormd.


(Suriname Mirror/Reuters)