Als wet wordt goedgekeurd zal het de staatskas per jaar ruim Srd 3,5 miljoen extra kosten
De ontwerpwet nadere wijziging van de wet financiële voorzieningen ministers en onderministers, om gedaan te krijgen dat bewindslieden uit de revolutieperiode in aanmerking komen voor een aanvullend pensioen en onderstand, is gisteren in De Nationale Assemblee al bij de commissievergadering gestuit op felle kritiek van de oppositie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 1 november 2017.
VHP-parlementariër Krishna Mathoera, die het standpunt van haar fractie verwoordde, is van mening dat vanwege de slechte financiële situatie in het land er absoluut geen noodzaak voor zo'n voorziening is. Als deze wet wordt goedgekeurd zal het de staatskas per jaar ruim Srd 3,5 miljoen extra kosten.
De wet die nu behandeld wordt, komt nadat de Nieuw Front-regering in 1994 een bestaande wet heeft aangepast om de pensioenen van gewezen ministers, onderministers, de vicepresident en president te regelen. Daarbij heeft de toenmalige regering onder leiding van Ronald Venetiaan als voorwaarde gesteld dat alleen bewindslieden die als gevolg van vrije en geheime verkiezingen in een regering hebben gezeten in aanmerking komen voor de regeling. De zogenaamde 'revoministers' uit de revolutieperiode en van na de Telefooncoup van 1991 zijn niet na een verkiezing in functie benoemd, maar aangewezen door het toenmalige militaire regiem.
Commissievoorzitster Rossellie Cotino (NDP), die het wetsontwerp heeft voorbereid, vindt dat onrecht is aangedaan aan de revoministers en dat zij, nu al zo'n 38 jaar genoegen moeten nemen met een pensioenregeling die resulteert in een inkomen dat beneden de stand is van een gewezen minister.
De oppositie had absoluut geen oor naar de argumentatie van Cotino en vindt dat er naar andere omstandigheden gekeken moet worden.
Ook Patricia Etnel van de NPS bekritiseerde deze ontwerpwet. Zij stelde, dat niemand zich bekommert of een wet indient om ervoor te zorgen dat de waardeloze pensioenen van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, die nu slechts enkele Srd-tjes waard zijn, waardevast worden gemaakt. De oppositie heeft al in de openbare commissievergadering aangekondigd tegen te stemmen bij de plenaire behandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten