maandag 25 december 2017

Santokhi (VHP): 'Regering houdt zich niet aan haar woord in kwestie Alcoa-Suralco'

'Steeds blijkt weer dat de regering haar huiswerk niet op tijd af heeft'


VHP-voorzitter en fractieleider in De Nationale Assemblee, Chandrikapersad Santokhi, constateert dat de regering zich niet gehouden heeft aan haar woord in de kwestie Alcoa/Suralco. Beloofd was dat het resultaat van de onderhandelingen in december gestuurd zou worden naar De Nationale Assemblee. De werkzaamheden voor dit jaar zijn afgesloten en de definitieve overeenkomsten zijn niet ter goedkeuring voorgelegd aan de volksvertegenwoordiging. 

Santokhi zegt zondag 24 december 2017 op Starnieuws, dat steeds blijkt dat de regering haar huiswerk niet op tijd af heeft.

In de Memorandum of Understanding tusssen de Staat en het Amerikaanse Alcoa zijn drie belangrijke onderwerpen vervat waarover onderhandeld wordt, namelijk; 
1. het ontmantelen van de Paranam raffinaderij en milieu-aspecten
2. het voortijdig beëindigen van Brokopondo Overeenkomst en de overdracht van de waterkrachtwerken
3. het mogelijk voortzetten van de bauxietindustrie in Suriname.

Eind september zei vicepresident Ashwin Adhin, dat de regering uiterlijk december meerdere overeenkomsten met de Suralco zou sluiten. Er zouden aparte overeenkomsten gesloten worden. Tijdens de Jaarrede beloofde Adhin, toen nog waarnemend president, plechtig dat er nadere afspraken gemaakt zouden worden over de overname van stroomlevering tussen partijen. Ook de milieu-overeenkomsten tussen Alcoa en Suriname werden aan de orde gesteld. Het zou gaan om de opruiming van milieu schadelijk afval en de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden.

Vicepresident Ashwin Adhin is ervan overtuigd dat voor wat betreft de Paranam faciliteit, inclusief haven, eerst de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden, conform de overeenkomsten, zal worden gepleegd door de Suralco.

Santokhi merkt op, dat de Suralco tot nu toe niets van zich heeft laten horen en dat de regering zwijgt in alle talen.

Volgens de vicepresident is het overleg met Alcoa/Suralco, ter afwikkeling van haar activiteiten in Oost Suriname, ook in afronden fase van overleg en over de formulering van een hoofdovereenkomst ter definitieve beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst ultimo december 2019. Er zou ook een conceptovereenkomst worden aangeboden aan het parlement ter goedkeuring over de ontwikkeling van de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied in West Suriname.

'Helaas wacht het parlement nog steeds op de conceptovereenkomst. Deze regering maakt haar huiswerk niet. Volgens deskundigen heeft Suriname al zijn troeven bij de onderhandelingen met Alcoa laten liggen. De multinational heeft de situatie naar zijn hand gezet. Suralco kijkt alleen maar naar zijn eigen voordeel. Hij heeft zich niet altijd aan de Brokopondo Overeenkomst gehouden en wordt er juist sneller van bevrijd', stelt Santokhi.

Een deskundige zegt, dat de grootste troef van Suriname de Paranam haven is geweest, maar daar is helemaal niet over onderhandeld. De haven ligt strategisch genoeg voor onze buurlanden die willen investeren in infrastructuur om hun goederen via deze haven te transporteren naar de rest van de regio en de wereld. Het is meer dan duidelijk, dat de Memorandum of Understanding in deze vorm een ramp is voor Suriname. 'Heel jammer dat Suriname de komende jaren geen nieuwe bauxiet industrie zal kunnen ontwikkelen', zegt de voorzitter van de VHP.

Heel triest is volgens Santokhi, dat Suriname ook niet kan beschikken over de Afobakacentrale. 'Wij gaan een dure prijs betalen voor onze eigen stroom.' De Nationale Assemblee heeft vaker gesteld dat de regering de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst eerst naar het parlement moet brengen, hetgeen tot nog toe niet is gebeurd. De regering probeert de onderhandeling, om haar moverende redenen, zoveel mogelijk buiten het gezichtsveld te houden van De Nationale Assemblee te houden. 'Daartegen heeft de oppositie altijd geprotesteerd en we zullen blijven protesteren. De coalitie in het parlement speelt onder een hoedje met de regering en ondersteunt de regering om de onderhandeling buiten het parlement te houden.'

Het standpunt van de VHP is:
- voer een onderhandeling in nationaal belang.
- de overdracht van opstallen en andere rechten en/of bezittingen moet aan de Staat plaatsvinden en niet aan (rechts) personen. De Staat moet deze overgedragen zaken ten algemene nutte gebruiken voor duurzame ontwikkeling van het land.
- geef transparantie over de onderhandelingen in alle details
- behoud de bauxiet sector voor Suriname
- lever de energie om niet aan de staat Suriname, dan zal het Surinaamse volk goedkoop energie krijgen.
- maak duurzame afspraken voor overname van de stuwdam, het beheer en het onderhoud ervan door Suriname.

Waarvoor gewaakt moet worden is, dat Suralco de Staat Suriname een bedrag betaalt en daarmee haar verplichtingen om de uitgemijnde gebieden te rehabiliteren afkoopt, waarschuwt de politicus. 'En als de transparantie uitblijft, zullen wij als oppositie naar de internationale gemeenschap gaan, om hiervoor aandacht te vragen en de transparantie af dwingen. Alcoa moet zorg dragen voor dat alle vervuiling op de grond, onder de grond en het milieu duurzaam wordt schoongemaakt. We zullen hieromtrent verder vragen stellen in De Nationale Assemblee en eisen dat de onderhandelingen in volksbelang plaatsvinden op basis van transparantie en het afleggen van verantwoordelijk aan het parlement', aldus Santokhi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten