vrijdag 15 december 2017

Minister Gillmore Hoefdraad: 'In 2018 geen Srd 350 miljoen, maar Srd 400 miljoen extra inkomsten'

Regering heeft een concept Nota van Wijziging ingediend

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Srd 186 miljoen afkomstig uit aanpassing grondhuurprijzen door Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in de Assemblee gezegd, dat er geen Srd 350 miljoen, maar Srd 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is Srd 186 miljoen afkomstig uit het aanpassen van grondhuurprijzen door Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Srd 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed en de verkoop van aandelen zal Srd 114 miljoen opleveren. Dit is volgens Hoefdraad een conservatieve schatting, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 15 december 2017.

In de Raad van Ministers is een verdeling gemaakt van de Srd 400 miljoen. Rond Srd 250 miljoen gaat naar ministeries. Er is een post onvoorzien opgenomen van Srd 150 miljoen, waaruit alle ministeries kunnen putten voor urgente gevallen.

De regering heeft een concept Nota van Wijziging ingediend. Een definitieve wijziging komt vandaag, waardoor de Assembleeleden in de tweede ronde, die geagendeerd staat op negen uur vanochtend, hierop kunnen ingaan.

Op vragen van Assembleeleden heeft Hoefdraad aangegeven dat aandelen van bedrijven uit de financiële en horecasector zullen worden afgestoten. Het gaat om aandelen van de overheid bij de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Self Reliance en Torarica. De president heeft intussen een commissie benoemd die het afstoten van de aandelen verder in kaart zal brengen.

De overheid heeft verschillende panden in de binnenstad die afgestoten zullen worden. Hierop kunnen de financiële en horecasector inspelen. De gebouwen verpauperen omdat de overheid er niet veel mee kan. Verkoop van panden zal minstens Srd 100 miljoen opbrengen.

Over het rechtstreeks innen van royalty's bij bedrijven, merkte Hoefdraad op dat daar niets mis mee is. Ook het lenen van geld bij banken is een normale zaak. De regering is nog steeds onder het leningenplafond dat wettelijk is toegestaan. Er is geld nodig voor diverse sectoren.

'We vragen banken vaak genoeg welk kapitaal ze hebben. Afgelopen zondag heb ik twee banken gesproken. Je praat over geld en je vraagt wat de mogelijkheden zijn om zaken te financieren. We willen zwaar investeren in onze luchthaven. We kijken hoe de banken kunnen financieren. Het is dan totaal geen vreemde zaak wanneer je zegt: luister, ik heb geld nodig om te financieren, ik ga je een gedeelte van mijn royalty's als betaling geven. Hetzelfde zou zijn geweest als het naar de Centrale Bank gaat. Alles wordt correct geregistreerd. Er is niets aan de hand', merkte Hoefdraad op.

Maar, ondanks dat er 'niets aan de hand is' is ondertussen op het internet een actie gestart tegen de bewindsman:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten