dinsdag 5 december 2017

Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld 'geschokt' door dood Ruben Rozendaal

'Vervolgen verdachten van 8 decembermoorden brengt geen oplossing'

Sandew Hira poogt zijn gelijk te halen met de suïcide van Rozendaal....


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is geschokt door de dood van Ruben Rozendaal. Zijn dood sterkt het Comité in haar, stelling dat het vervolgen van de daders en verantwoordelijken van de 8 decembermoorden geen oplossing brengt, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 december 2017. Rozendaal was lid van ‘de groep van 16’ die in 1980 een coup had gepleegd en verdachte in het 8 decemberstrafproces.

In oktober was tegen hem 10 jaar gevangenisstraf geëist, een schok voor Rozendaal, die vervolgens publiekelijk voor camera's en microfoons zinspeelde op suïcide om 'zich te offeren' zodat het beter zou gaan in het land en dat de waarheid eindelijk verteld zou worden door president Desi Bouterse. Bouterse was de bevelhebber onder wiens verantwoordelijkheid de 15 moorden zijn gepleegd.

Rozendaal werd een maand na de strafeis dood aangetroffen, met een snee in zijn linkerarm. Hij is doodgebloed. Let wel, het was een eis, gèèn vonnis. In principe had zijn vonnis vrijspraak kunnen zijn, maar hij wilde niet op het vonnis wachten.

'Het was schokkend, ook voor ons, ook al had hij het aangekondigd toen hij de strafeis hoorde', zegt Sandew Hira, initiatiefnemer van het Comité.

'Eerlijk gezegd nam ik hem niet serieus. Dus toen het gebeurd was, was het gewoon een grote schok. Het zet je tot nadenken. We kunnen alleen maar speculeren waarom hij hiertoe is overgegaan. Maar, in het groter plaatje blijft de vraag of de rechtszaak het probleem oplost, wat voor functie heeft de rechtszaak? Het doet je wel nadenken. Want als dit het effect is, welke effecten kun je dan nog meer verwachten als de strafeisen daadwerkelijk worden omgezet in vonnissen? Als principe hebben we geformuleerd dat rechtszaken, niet alleen deze, geen instrument zijn van dialoog en verzoening. Het is een instrument van verdere conflictverscherping. We hopen dat we, ongeacht de uitslag van de rechtszaak, een klimaat van vrede kunnen creëren om verder te kunnen gaan.' 

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten