donderdag 23 november 2017

Rekenkamer van Suriname streeft naar volledige onafhankelijkheidd van overheid

'Op gezette tijden krijgen we informatie vanuit overheid gewoon niet, ondanks herinneringsbrieven'


De Rekenkamer van Suriname heeft een traject uitgezet om in haar functioneren vrijwel onafhankelijk te zijn van de overheid. De autonome status van de Kamer, zoals omschreven in haar strategisch plan, zal met een nieuwe ‘Wet op de Rekenkamer’ bekrachtigd moeten worden door De Nationale Assemblee.

Rekenkamerlid Paul Brandon zegt vandaag, donderdag 23 november 2017, in de Ware Tijd, dat de Kamer als controle-instituut op dit moment verre van onafhankelijk genoemd kan worden. 'Of het is dat informatie wordt beschermd of dat niet wordt begrepen waarom het belangrijk is dat de burger omstandig wordt geïnformeerd over vooral de financiële verrichtingen van de regering.'

De Kamer heeft de internationale overkoepelende organisatie, SAI/IDI ('IDI is the INTOSAI body that works across The International Organisation of Supreme Audit Institutions, INTOSAI'), gevraagd om haar te ondersteunen bij het uitzetten van een traject op weg naar een autonome status. De SAI-deskundigen Ola Hoem en Freddy Ndjemba hebben na gesprekken met uitgenodigde groepen en instituten  benadrukt, dat er binnen hun organisatie strikte condities en standaarden zijn, om een rekenkamer een onafhankelijke status te geven.

Er is gesproken met de parlementaire oppositie en coalitie (afzonderlijk), vertegenwoordigers van het Kabinet van de President en van de vicepresident en met het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de Rekenkamer valt. De gesprekken vonden plaats als uitvoering van een programma waarbij het gaat om het bereiken van een grotere onafhankelijkheid volgens SAI-standaarden.

'Op gezette tijden krijgen we de informatie vanuit de overheid gewoon niet, ondanks herinneringsbrieven. Dit mag zo niet doorgaan', zegt Brandon.

Secretaris van de Rekenkamer, Natasha Vredenberg, zegt dat de benoeming van de voorzitter en leden een zaak is van het parlement, maar dat elke burger vrij is te reageren op de open sollicitaties die hiervoor worden geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten