zaterdag 4 november 2017

'Minister Miranda leeft in een waan dat hij een godheid hier op aarde is'

Belfort (ABOP): 'Wat bezielt de minister, wij moeten hem terug brengen op aarde'

- 'Overal waar de president een microfoon vindt, beledigt hij iemand'
- Jogi (VHP): 'Miranda sluit de ogen voor Bakana Tori'


'Minister Miranda leeft in een waan dat hij een godheid hier op aarde is. Onlangs is het dezelfde minister geweest die zonder wetgeving boetes is gaan opleggen aan houttransporteurs. Vandaag vindt hij het leuk om een brief te schrijven om het programma Zeven Even stop te zetten. Wat bezielt de minister? Wij moeten hem terug brengen op aarde', zegt ABOP-Assembleelid Edward Belfort vrijdag 3 november 2017 in het Dagblad Suriname.

Rapar Broadcasting Network (RBN) moet volgens een brief van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) stoppen met de uitzending van het satirische ochtendprogramma ‘Zeven Even’. De bewindsman is van mening dat de vergunningsvoorwaarden zijn overtreden.

Belfort voert aan dat de bewindsman macht probeert uit te oefenen door in het schrijven naar het mediabedrijf aan te geven dat hij het programma niet meer zal tolereren.

VHP-parlementariër Mahinder Jogi is het eens met Belfort. Beide parlementariërs vinden het vreemd dat de bewindsman nu pas een probleem met het programma heeft, terwijl hij als gewezen districtscommissaris altijd de optie had zijn stem te laten horen. 'Hij wacht, gaat lobbyen om in het ambt te komen en nu gaat hij die macht misbruiken'' , aldus Belfort.

RBN-directeur Faried Pierkhan zegt in een brief aan de bewindsman dat in het 30-jarig bestaan van het programma tot op heden nooit een klacht is ingediend tegen de programmamaker of RBN. Hij ontkent dat er sprake is geweest van beledigingen en lasterlijke uitspraken in ‘Zeven-Even’, maar is bereid om hierover met de minister van gedachten te wisselen teneinde tot een aanvaardbare oplossing te komen. Het bevreemdt de directeur, dat de minister een vaag omschreven aanmaning stuurt om het programma binnen 24 uren stop te zetten, terwijl op geen enkele manier rekening is gehouden met de belangen van het bedrijf, adverteerders en werknemers.

Belfort vindt vooral dat duidelijk moet worden aangegeven wie de klachten over het programma heeft ingediend.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien voegt eraan toe, dat hij de brief ziet ‘als een vorm van terrorisme’. Hij vindt dat de bewindsman deze terstond moet intrekken.

Jogi voert aan ,dat de brief van OWT&C een uitstraling is van beleidsmakers hun inborst. 'Het is de laatste tijd opmerkelijk dat er continu pogingen worden ondernomen om mediabedrijven het werk onmogelijk te maken. In de jaren tachtig zijn onder het beheer van toenmalige dictator Desi Bouterse, die nu gekozen president is, radio- en televisiestations kapotgeschoten, vakbondscentra zijn platgebrand en journalisten op beestachtige wijze vermoord. Een jaar terug werd door dezelfde politieke partij van Bouterse ook opgeroepen om Dagblad Suriname plat te branden.'

Volgens de parlementariër is het opvallend, dat de regering geruime tijd bezig is de media zogenaamd dusdanig te ordenen, dat de overheid een dominantere rol kan vervullen. 'Men vergeet dat wij niet meer in de tijd van Adolf Hitler en Benito Mussolini leven', aldus Jogi.

Jogi en Belfort vinden dat zaken niet selectief moeten worden bekeken en in dit geval dan een streep moet worden getrokken door het regeringsgezinde programma 'Bakana Tori'. Cliff Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), geeft elke dag via staatsradio SRS in het programma 'Bakana Tori' op persoonlijke titel een ieder die tegen het bewind van de regering-Bouterse-II is, de wind van voren. 'Mensen van de oppositie en andersdenkenden worden elke dag door het slijk gehaald, hun goede naam en eer worden ten grabbel wordt gegooid, terwijl racistische uitlatingen de boventoon voeren. Dit nota bene op een overheidsstation dat met middelen van de belastingbetaler in stand wordt gehouden. Hier sluit Miranda zijn ogen voor alles', aldus Jogi.

'Overal waar de president een microfoon vindt, beledigt hij iemand. Zelfs in het parlement heeft hij mij een politieke blootvoeter en politieke necrofiel genoemd. Het lid Asiskumar Gajadien heeft hij hier een varken genoemd. Zelfs de rechterlijke macht en de procureur generaal zijn vaak op de korrel genomen, beledigd en bedreigd met de woorden ‘a sani san kafowru abi na eng ede, a dat faya watra o pur’ gi eng’. Dat is een bedreiging!', zegt Belfort.

Het bevreemd de Abop’er dat de OWT&C- bewindsman niet over dit soort zaken praat, maar een onschuldig programma als ‘Zeven Even’ aanvalt. 'De VRTS en de rest van de media moeten bijeen komen en een gezamenlijk standpunt bepalen. Wij moeten het niet hierbij laten, omdat het slechts het begin is. Binnenkort zullen ook andere programma’s uit de lucht gehaald worden, omdat de NDP niet meer wil hebben dat het volk wordt wakker geschud', aldus Belfort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten