zondag 12 november 2017

Cocateelt in Bolivia door uitspraak Constitutioneel Hof Grondwettelijk legaal verklaard

'Het is de taak van de Boliviaanse staat om het cocablad te beschermen'


Coca heeft een unieke geschiedenis in Bolivia: beschouwd als een medicinale en religieuze plant door inheemse gemeenschappen, wordt het vaak gebruikt in thee en om hoogteziekte te bestrijden. 
De Boliviaanse president Evo Morales heeft de beslissing van het Constitutioneel Hof van het land verwelkomd om een controversiële coca-wet Grondwettelijk te verklaren die de legale teelt zal stimuleren, aldus TeleSUR zaterdag 11 november 2017.

'Ons heilige cocablad uit onze voorouderlijke cultuur wordt nu gewaardeerd en beschermd, in plaats van verboden en vervolgd zoals in het verleden', zei Morales, zelf een voormalige cocaboer en vakbondsleider zaterdag.

Het Constitutionele Hof heeft het wetsvoorstel aangenomen, dat op vrijdag 8 maart werd aangenomen en waarin staat, dat het de taak van de Boliviaanse staat is om het blad te beschermen. Het wetsvoorstel verhoogt de legale teelt van cocabladeren van 12.000 hectare naar 22.000, terwijl het de traditionele verbinding van de Andesnatie met coca garandeert. Het stelt de overheid ook in staat de productie, verkoop en distributie van het blad te reguleren.


Het wetsvoorstel maakte een einde aan de kritiek van de Boliviaanse rechtervleugel, die had betoogd dat het land nu al aan zijn vraag naar coca kan voldoen zonder de wettelijke limiet voor de teelt te verhogen.

De productie van coca daalde met 34 procent tussen 2010 en 2014, volgens gegevens van het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit. Intussen fluctueerden ook de teeltcijfers van andere grote producenten in de regio, zoals Colombia en Peru. Tot dusverre heeft wet 1008 - die in 1986 werd aangenomen met de steun van de Verenigde Staten en die cocagewassen volledig trachtte uit te roeien - geleid tot stijgende gevangenispopulaties in Bolivia.

De Verenigde Staten steunt al lang een gemilitariseerd drugsbeleid, dat al tientallen jaren een internationaal verbod dicteert. Sinds 1961 wordt het Enkelvoudig Verdrag inzake Verdovende Middelen internationaal aan de orde gesteld als een middel om het illegale drugsbeleid overal ter wereld te standaardiseren. Volgens de conventie worden cocabladeren beschouwd als een illegale stof en moeten staten wetten invoeren om hun illegale handel en teelt onder controle te houden.

De Transnational Drug Trafficking Act, ondertekend door voormalig Amerikaans president Barack Obama, maakte het illegaal om stoffen of chemische producten te produceren of te distribueren met de kennis of reden om te denken dat ze illegaal in de Verenigde Staten konden worden geïmporteerd. De wet van 1986 was in overeenstemming met het verdrag van 1961, maar in 2013 vroeg president Morales met succes om een ​​vrijstelling voor het kauwen en consumeren van onverwerkte bladeren voor 'culturele en medicinale doeleinden'.

10 Oktober 2013


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten