(Bron foto: Twitter) |
In Bolivia heeft het Grondwettelijk Hof dinsdag 28 november 2017de weg vrijgemaakt voor een vierde ambtstermijn voor president Evo Morales. De Bolivianen hadden zich echter in een referendum begin vorig jaar daartegen gekant.
De 58-jarige Evo Morales kwam in 2006 als eerste inheemse president van Bolivia aan de macht.
Tijdens zijn eerste ambtstermijn liet de voormalige cocaboer een nieuwe Grondwet opstellen, die voorziet in maximaal twee ambtstermijnen. Daaronder werd hij verkozen in 2010 en herverkozen in 2015. Hij werd de langst dienende president van het Zuid-Amerikaanse land sinds de onafhankelijkheid van Spanje in 1825.
Una de las vías constitucionales planteadas por movimientos sociales en diciembre pasado ha sido reconocida: estamos habilitados para que el voto del pueblo defina darnos su apoyo para una nueva gestión. La Revolución Democrática y Cultural sigue. ¡Hasta la victoria siempre!— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 29, 2017
Morales vond echter, dat hij meer tijd nodig had om zijn 'linkse hervormingen te consolideren' en organiseerde in februari 2016 een referendum over een grondwetswijziging waardoor hij zich herverkiesbaar zou kunnen stellen. Dat verloor hij echter: een zeer nipte meerderheid van 51,3 procent stemde tegen.
Daar liet Morales, die stelde dat hij het referendum verloren had door 'leugens' vlak voor de stembusgang, het echter niet bij. Enkele leden van zijn partij Beweging naar Socialisme (MAS) stapten met de zaak naar het Grondwettelijk Hof om de vier artikelen in de Grondwet die Morales’ herverkiezing onmogelijk maken, alsnog aan te passen. Dat besliste dinsdag in het voordeel van de president.
Hij mag zich in 2019 opnieuw kandidaat stellen bij de verkiezingen voor een termijn als president van 2020 tot en met 2025.Vanuit de oppositie komt er scherpe kritiek op de beslissing. Oppositieleider Samuel Doria Medina van het Nationaal Verenigd Front (UN) spreekt van een 'staatsgreep tegen democratie', 'verraad' en voortzetting van corruptie.
Frente a la decisión del TCP decimos: No vamos a permitir que #Bolivia se convierta en otra #Venezuela y vamos a enfrentar a Evo unidos donde sea necesario, en las calles, o en las urnas.— Samuel Doria Medina (@SDoriaMedina) November 28, 2017
In een tweet maakt hij de vergelijking tussen Bolivia en Venezuela. “We zullen niet toestaan dat Bolivia een tweede Venezuela wordt en we zullen verenigd opkomen tegen Evo waar nodig, op straat zowel als in de stemhokjes”. “Dit vonnis moet ons zorgen baren, omdat het Grondwettelijk Hof de grondwet van deze staat niet respecteert”, zegt ook Guido Mitma, de leider van Bolivia’s grootste vakbond.
(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Twitter/YouTube/La Razón)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten