zondag 8 oktober 2017

Regering vergroot behandelcapaciteit voor nierdialysepatiënten

Onmiddellijke financiële injectie aan dienstverlenende dialyseerinstellingen


Een spoedbijeenkomst is vrijdag is het Kabinet van de President gehouden over de ernstige situatie rond nierdialyse, waaraan de regering onder leiding van de waarnemend president, Ashwin Adhin, heeft deelgenomen. Verder waren aanwezig minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de raadsadviseurs van de president. Namens de dienstverleners waren aanwezig de directrice van het Academisch Ziekenhuis Suriname (AZP), Marcia Redan-Marica, samen met de nierspecialist van het AZP, dokter Amar Punwasi en de directrice van het Nefrosur Medical Center, dokter Ingrid Heerenveen. Ook was aanwezig dokter Jim Rasam, directeur van het nierdialysecentrum Diapura. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut zaterdag 7 oktober 2017.

Er is besloten om terstond beleidsmatig te interveniëren en om per direct de behandelcapaciteit inzake nierdialysepatiënten in een versneld tempo te vergroten.

Er moet nu dringend worden voorzien in financiële ondersteuning om:
de betaalachterstanden aan nierdialyse-instellingen te kunnen inlopen;
het huiswaarts keren van buitenlandse gespecialiseerde nierdialyseverpleegkundigen te voorkomen; het treffen van voorzieningen om het mogelijk te maken voor Surinaamse verpleegkundigen, zich te doen specialiseren tot nierdialyseverpleegkundigen;
het mogelijk te maken dat het AZP op zeer korte termijn over een intramurale nierdialysezorg met zes dialyse-stoelen zal beschikken, zodat patiënten ook hier geholpen kunnen worden.

Er is staande de vergadering besloten dat een onmiddellijke financiële injectie wordt gegeven aan dienstverlenende dialyseerinstellingen, waardoor het voor hen mogelijk wordt ook tegemoet te komen aan de thans gestegen vraag aan medische hulp in deze, zodanig, dat emergency situaties kunnen worden voorkomen.

Ook is besloten om maandag op het kantoor van Adhin weer bij elkaar te komen om direct over zaken die voor de middellange en lange termijn structureel van aard zijn, te beraadslagen en om daarover tot overeenstemming te komen. De bedoeling is om spoedig te geraken tot een meer effectief gestructureerde samenwerking tussen de dienstverlenende instellingen van de overheid en die van particulieren enerzijds en anderzijds tussen alle instellingen ter zake en de verzekeraars.

De problematiek van het groeiende aantal nierdialysepatiënten baart zowel de overheid als de particuliere dienstverleners in deze, grote zorgen. Het is duidelijk dat preventie door middel van een grootscheepse voorlichting over de oorzaken van nierfalen meer dan ooit hard nodig is. Vooral het voedingspatroon en het eetgedrag van ons allen, zullen drastisch aangepast dienen te worden. Dit om een duurzame teruggang in de ongewenste groei van nierpatiënten te krijgen. Intussen hebben wij nu ruim 750 nierdialysepatiënten en circa 800 pré-dialyse- patiënten.

Ook blijkt dat medische dienstverleners nog steeds nieuwe gevallen van nierfalen binnenkrijgen. Deze alarmerende situatie plaatst een hele hoge druk op de curatieve dienstverlening, met name op de nierdialysezorg in ons land. Zowel de instellingen van de overheid voor dialyse als die van particuliere instellingen voor dialyse hebben onlangs aan de bel getrokken, omdat de routine-matige opvang en behandeling van nierdialysepatiënten met deze buitensporige groei bijna niet meer is bij te benen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten