Mijnbouwactiviteiten dragen veel meer bij aan de ontbossing van het Amazonegebied dan gedacht. Zeker tien procent van alle ontbossing in het Amazonegebied tussen 2005 en 2015 was te wijten aan de aanleg van mijnen. Veel van de schade werd aangericht ver buiten de gebieden die door de Braziliaanse overheid zijn aangewezen als plekken waar mijnbouwactiviteiten mogen worden ondernomen. Dat melden vandaag, woensdag 18 oktober 2017, Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
In de de regenwouden van het Amazonegebied worden veel mineralen gewonnen. In de afgelopen decennia zijn er vooral veel mijnen aangelegd om bauxiet en ijzererts te winnen.
De wetenschappers van de Universiteit van Vermont berekenden de schade die deze mijnen aanrichten door door satellietbeelden van het Amazonegebied te bestuderen. In totaal analyseerden ze tien jaar aan gegevens over ontbossing.
Uit hun onderzoek blijkt dat mijnbouwactiviteiten vaak leiden tot de kap van bomen die tot op 70 kilometer afstand van de mijn staan. Voor het vervoer van de mineralen zijn namelijk lange transportroutes nodig door het regenwoud. De aanleg van deze autowegen, spoorlijnen en vliegvelden kost vele bomen het leven. Ook de bouw van huizen voor mijnwerkers draagt bij aan de ontbossing.
Hoofdonderzoekster Laura Sonter vindt de bevindingen verontrustend. 'Ons onderzoek toont aan dat mijnbouwactiviteiten een substantiële oorzaak te zijn van het verlies aan regenwoud in het Amazonegebied', verklaart ze op nieuwssite Phys.org. 'Tot nu toe dachten we dat de aanleg van mijnen hooguit één of twee procent van de ontbossing veroorzaakte. Dat het percentage in werkelijkheid op tien procent uitkomt is alarmerend.'
(Suriname Mirror/Nu.nl/Phys.org/Nature Communications)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten