De econoom Anthony Caram wees er gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC op - aldus Starnieuws vandaag, maandag 23 oktober 2017, dat op korte termijn de economie niet zal aantrekken. Hij is ook adviseur van de Centrale Bank van Suriname.
Caram merkte onder andere op dat de Surinaamse munt met 130 procent is gedevalueerd in vergelijking met 2014. De koopkracht van de burgers is enorm teruggelopen. De loonindex voor de werknemers in de bouwsector is 40% lager in 2016 in vergelijking met 2014. De loonindex voor de ambtenaren is met ongeveer 35% teruggelopen. Deze cijfers zijn nog geflatteerd.
Niet alleen de armen, maar de middenklasse en zelfs de rijke mensen zijn in inkomen achteruit gegaan. Rijke mensen zijn in vermogen teruggelopen.
'Het beleid heeft geleid tot versterking van de malaise die op ons afgekomen is als gevolg van de economische crisis in de wereld', stelde Caram. De mogelijkheid om via binnenlandse geldschepping te komen tot economische activiteit, is vrijwel afwezig. Daarom wordt op ruime schaal geld geleend uit het buitenland, meent de econoom. Geld lenen vindt hij geen kwade zaak, maar het moet goed worden besteed. De projecten die worden gefinancierd met het geleende geld zullen op korte termijn niet leiden tot vergroting van de productie. Er is geen eenvoudige weg om uit deze situatie te komen. Alle investeringen hebben tijd nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten