vrijdag 6 oktober 2017

Burgemeester Eberhard van der Laan (62) van Amsterdam overleden

'Hij stierf thuis in alle rust aan de gevolgen van longkanker'

(Bron foto: gemeente Amsterdam)


Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is donderdagavond overleden op 62-jarige leeftijd. Dat maakt de gemeente vrijdag bekend in een verklaring. Hij stierf volgens zijn woordvoerder 'thuis in alle rust' aan de gevolgen van longkanker. 

Nadat hij in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef Van der Laan nog acht maanden aan als burgemeester. Op 18 september schreef hij in een brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn taken had neergelegd en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning. Locoburgemeester Kajsa Ollongren nam toen zijn taken over.

 
Met verdriet en schok is vandaag, vrijdag 6 oktober 2017,gereageerd op de dood van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de geliefde ’Damsko Strijder’.

De komende dagen zullen Amsterdammers hem herdenken. Volgende week vrijdag organiseert de gemeente een grote bijeenkomst.



Vandaag al organiseert De Balie een ode aan Eberhard van der Laan met onder anderen zijn voorganger Job Cohen, en kunnen kerkbezoekers in de Westerkerk een kaarsje voor hem opsteken. In heel Amsterdam is geschokt gereageerd op zijn dood.

De in Leiden geboren politicus was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Zo kwamen honderden mensen bijeen bij zijn ambtswoning om hem te bedanken met een minutenlang applaus.Ook kreeg hij op 22 september de Gouden Medaille van de stad uit handen van zijn collega’s van het stadsbestuur. Dit is de hoogste onderscheiding van Amsterdam.

Eberhard Edzard van der Laan studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig werkte hij als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.



'Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht', staat in de verklaring van de gemeente. Zo kwam hij met de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt. 'Hij vond dat Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad moet zijn.' De gemeente schrijft verder: 'Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten.'

Op Condoleance.nl is een condoleanceregister aangemaakt. Dat is volgens de website gedaan op verzoek van vele Amsterdammers en mensen elders in het land.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter /Gemeente Amsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten