zaterdag 18 februari 2017

Den Blauwvinger: Criminaliteit in Suriname wordt bestreden door 'houtje-touwtje-politiekorps

COLUMN: Met gammel wagenpark en tekort aan inkt en toiletpapier crimineel aanpakken

Arrestantenbus defect, geen vervoer verdachten naar rechtbank

18-02-2017  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Terwijl criminelen, vooral in groepsverband, er rustig op los roven en overvallen plegen, heeft het ministerie van Justitie en Politie de grootste moeite om het Korps Politie Suriname op de been te houden en het vervoer van arrestanten/verdachten naar en van strafzittingen te garanderen. De criminaliteit moet door agenten worden bestreden met een gammel wagenpark en amper inkt en papier en toiletpapier in de diverse politieposten. Nu en dan is er zelfs een politiebureau waar agenten niet kunnen uitrijden, omdat de enige aanwezige dienstauto defect is. Dat was bijvoorbeeld eind november 2016 het geval bij het bureau van Livorno. Justitie kampt ook met een beschamend vervoersprobleem. Door een tekort aan arrestantenbussen worden soms arrestanten/verdachten niet naar en van de rechtbank vervoerd, waardoor strafzaken moeten worden uitgesteld. Een beschamende vertoning in een land waar de burger meer en meer wordt geteisterd door duister gespuis dat van de straat zou moeten worden geplukt door de autoriteiten.

Oppositie vraagt Srd 10 miljoen extra voor aanpak criminaliteit, maar 'moet het doen' met slechts 750.000 Amerikaanse dollar
Met een haperend houtje-touwtje-beleid en weinig financiële middelen wordt getracht het aan een infuus liggend politiekorps in leven te houden. Maar, de situatie bij het korps is ernstig, want als er zelfs geen geld kan worden vrijgemaakt om een paar rolletjes toiletpapier, wat inkt voor printers en pakken papier aan te schaffen, dan zit er iets goed fout in het door de regering gevoerde financieel beleid.

Even was er eind vorig jaar een beetje hoop, waardoor het korps de intensive care had kunnen verlaten. De oppositie diende namelijk tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in De Nationale Assemblee eind vorig jaar een motie in om 10 miljoen Surinaamse dollar (Srd) vrij te maken voor de aanpak van de criminaliteit, omdat uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 bleek dat slechts 1.5 miljoen Srd was begroot voor de aanpak van zware criminaliteit. Aangevoerd werd, dat basale zaken ontbreken bij de politie en andere rechtshandhavers. Maar, de motie sneuvelde met 27 stemmen tegen en 12 vóór.

Slechts 750.000 Amerikaanse dollar werd door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vrijgemaakt om problemen binnen het politiekorps aan te pakken. Uit dat bedrag werden door zijn collega Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, ter bestrijding van zware criminaliteit, 50 tweedehands Japanse auto's aangeschaft om om te toveren tot heuse politieauto's. Het is behelpen. Tweedehands of niet, de politie moet bij alle politiebureaus uit kunnen rijden met in goede staat verkerende dienstvoertuigen.

De enige nog rijdende arrestantenbus betrokken bij aanrijding
Maar, ook het vervoer van arrestanten/verdachten naar de rechtbank is niet gegarandeerd. Zo moest een aantal strafzaken woensdagochtend 18 januari door de rechter worden uitgesteld, omdat verdachten niet vervoerd konden worden. Reden: er was geen benzine voor dienstauto's om de arrestanten/verdachten vervoeren. De rechter zag zich genoodzaakt alle zaken uit te stellen naar 22 februari of 15 maart, tot woede van advocaten en het leidde zelfs tot media-aandacht in Nederland. Een maand later, woensdag 15 februari, moest een rechter ook strafzaken uitstellen, omdat de arrestanten/verdachten niet werden aangevoerd. Deze keer lag de oorzaak een dag eerder, toen de laatste nog beschikbare arrestantenbus betrokken was geraakt bij een aanrijding in het centrum van Paramaribo.

Het zijn slechts voorbeelden van hoe droevig het is gesteld met het wagenpark van Justitie en met het algehele reilen en zeilen bij het Korps Politie Suriname. En ondertussen slaan criminelen iedere dag hun slag, worden burgers beroofd en overvallen op straat en in hun woningen en worden supermarkten zelfs op klaarlichte dag overvallen. Nu en dan – en dat moet toch ook vermeld worden – lukt het de politie om binnen korte tijd verdachten in de kraag te vatten.

Inmiddels zal de door de minister van Financiën ter beschikking gestelde extra injectie van 750.000 Amerikaanse dollar zijn uitgegeven en is het te hopen, dat de onlangs aangeschafte 50 tweedehands Japanse auto's al her en der rondrijden in de kleuren van de politie, dat agenten niet langer toiletpapier van huis hoeven mee te sjouwen en dat Justitie weer de beschikking heeft over een deugdelijke en rijdende arrestantenbus.


Onbehaaglijk gevoel
Overigens, hoe daadkrachtig in woord de minister van Justitie en Politie wellicht nu en dan overkomt, zij moet toch krachtiger haar stem laten horen in de ministerraad om ervoor te zorgen dat meer geïnvesteerd kan gaan worden in beleid en financiën in politie- en Justitiediensten, om daadwerkelijk de, verruwende, criminaliteit hard aan te pakken, zonder inbreng en steun van het Nationale Leger. Immers, gewapende militairen in de straten van Paramaribo geeft toch een ietwat onbehaaglijk gevoel.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger,
18 februari 2017
Amsterdam-Paramaribo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten