maandag 26 januari 2015

Oh jee, het worden drukke tijden voor het Surinaams journaille......- Wayne Telgt verruilt journalistiek voor politiek

Lindveld interviewt SVJ-voorzitter over politieke onafhankelijkheid journalist...
Lokaal journaille moet gewoon zijn werk doen of er nu verkiezingen zijn of niet

Bij staatszender werkzame Carlos Lindveld interviewt/verhoort SVJ-voorzitter over politieke onafhankelijkheid journalist....

26-01-2015 Column: Paul Kraaijer


Paramaribo – Dat je je als voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) laat interviewen door Carlos Lindveld van het STVS/SRS-ochtend(staats)programma Mmanten Taki over, dat het toch wel drukke tijden worden voor journalisten met het oog op de verkiezingen van 25 mei, zegt veel over het niveau van de journalistiek in algemene zin in het land. Op zijn zachtst gezegd is een dergelijk interview opmerkelijk te noemen.

Waarom nodig je als actualiteitenprogramma SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin uit om te praten over de komende verkiezingen en de (politieke) onafhankelijkheid van journalisten, terwijl jezelf als presentator bij een staatszender werkt? Journalisten moeten toch gewoon hun werk doen, of het nu het verslaan is van allerlei verkiezingen gerelateerde issues of van de verkiezingen zelf, niet zeuren, niet jammeren, niet de nadruk op de eigen beroepsgroep leggen, maar gewoon je werk doen. Gewoon verslag doen van gebeurtenissen. Niets bijzonders, maar kennelijk wel voor Lindveld.

Ook werd gesproken over de politieke onafhankelijkheid van lokale journalisten. Is het merendeel van het journaille wel politiek onafhankelijk? Als voorbeeld werd Wayne Telgt aangehaald (door Lindveld niet met naam genoemd, maar wel door Leeuwin), die afgelopen zaterdagavond een van de presentatoren op het podium was van de massameeting van de V7, samenwerkende partijen, in het VHP-partijcentrum 'de Olifant' in Paramaribo. De SVJ-voorzitter zei dat te betreuren.
Maar, kom op zeg, iedereen weet toch al dat Telgt gelieerd is aan de NPS? En als je weet wat zijn politieke kleur is, dan dien je ook op die wijze naar zijn journalistieke bijdragen te luisteren..... en dan is er toch niets mis wat Telgt doet en met welke politieke kleur? En toeval bestaat.....

Telgt verlaat journalistiek voor NPS
Later vandaag werd bekend, dat Telgt de journalistiek verlaat voor een politieke carrière als lid van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij zei volledig te begrijpen dat 'je onmogelijk een goede onafhankelijke journalist kunt zijn en tegelijkertijd op het podium staat van een politieke partij of partijcombinatie.' 'Ik heb door omstandigheden verzuimd op tijd bekend te maken dat ik de journalistiek vaarwel zeg. Het is een moeilijke beslissing geweest, maar ik heb geleidelijk aan toch een keus moeten maken', aldus Telgt die naar eigen zeggen al geruime tijd geen actieve journalistiek meer bedrijft. Vanuit de NPS zou behoorlijk aan hem zijn getroffen.

De keus van Telgt zou niets te maken met het omkopen van een journalist. 'Naast mijn eigen bedrijfje, had ik als journalist een vast inkomen. Het is voor mij een gewaagde en persoonlijke stap omdat dat inkomen wegvalt en ik geen enkel financiële afspraak heb met de politiek.'

Het is verstandig van Telgt om zijn vertrek naar de politiek publiek bekend te maken. Maar, hij had dat eerder moeten doen, gelet op de betrokkenheid bij de NPS die hij al lange had.

Lindveld haalde overigens vanochtend wel met naam en toenaam zijn collega Cliffton Limburg aan, presentator van het populaire programma 'Bakana Tori' bij de staatszender SRS en perschef van het Kabinet van de President, en vroeg zich af hoe onafhankelijk Limburg is. Kennelijk weet Lindveld niet precies wat een journalist is. Limburg is geen journalist. Limburg is presentator bij een staatszender en programmamaker van het staatsinformatieprogramma 'InfoAct'. Hij hoeft zich dan ook niet politiek onafhankelijk op te stellen. Net als het geval is bij Telgt, weet iedereen ook drommelsgoed in welk politiek spectrum Limburg geplaatst moet worden.

...maar daar gaat Lindveld wijselijk aan voorbij
In een actualiteitenprogramma praten over het werk van journalisten met het oog op de komende verkiezingen toont hoe onzeker en met weinig kennis van journalistieke zaken binnen het eigen mediaveld tegen elkaar, als collega's, wordt aangekeken, dat bleek uit de wijze van interviewen door Lindveld die 'Mmanten Taki lijkt te presenteren als een 'hoeder des vaderlands' en vaak persoonlijk bevriende gasten in de studio uitnodigt en op een on-professionele- en verre van journalistieke wijze het programma presenteert. Werk je bij een staatszender dan ben je in de basis al niet politiek onafhankelijk, maar daar gaat Lindveld wijselijk aan voorbij.

Journalistiek nieuws maakt plaats voor riooljournalistiek
Journalistiek in Suriname, voor zover dat er is, blijft aanmodderen op een niet-professionele, onvolwassen en beïnvloedbare wijze.... Het lokaal journaille werkt maar wat graag mee aan het vele vuil smijten door politici... Het lokaal journaille geeft polici tot welhaast in het oneindige de mogelijkheid om aan een stuk door op elkaar te (blijven) reageren. De lezers kunnen smullen, maar echt journalistiek nieuws maakt plaats voor riooljournalistiek.

UPDATE:
Je kon er op wachten, het vermeend media-icoon Nita Ramcharan, eigenaar van Starnieuws en Network Star Suriname, heeft dinsdag 27 januari 2015, een column geschreven op haar eigen nieuwswebsite over partijpolitiek en journalistiek. Net als ik, vindt ook zij dat Telgt eerder de journalistiek vaarwel had moeten zeggen. 

Ramcharan: 'Voorlichters, leden van politieke partijen en hun media-commissies die deel uitmaken van nieuwsredacties en presentatoren zijn van actualiteitenprogramma's, komen over het algemeen ongeloofwaardig over bij het publiek. Een journalist die spotjes van politieke partijen inspreekt of partijprogramma's presenteert, wordt niet meer serieus genomen door velen. Ook al is de journalist in staat een politicus voor wie werkzaamheden worden verricht, kritisch te interviewen, zal het publiek twijfelen aan de objectiviteit. Een voorlichter van een ministerie kan moeilijk zijn eigen minister of directeur aan de tand voelen. Journalisten die voor staatsmedia werken en het journalistieke vak correct willen uitoefenen, ervaren de beperkingen.

Oppositionele partijen die kritiek hebben op de regering die de overheidsmedia gebruikt voor propaganda en verslaggeving censureren op staatsmedia, moeten ook naar zichzelf kijken. Diverse politieke partijen hebben mediacommissies, waarin journalisten zitting hebben.'


Ze heeft absoluut gelijk, maar meteen dient gezegd te worden dat ze ook hypocriet, schijnheilig, is. Want, in hoeverre zijn zij en haar eigen bedrijf politiek onafhankelijk? Ik kan me herinneren dat haar bedrijf ooit een voorlichtingsfilmpje heeft gemaakt voor een politieke partij..... Daarnaast zouden diverse artikelen op de website van Starnieuws met een politieke kleur geschreven kunnen zijn, vooral de wijze waarop met enthousiasme door webredacteuren over politieke bijeenkomsten wordt bericht. Misschien denk ik te zwart-wit, maar feit is wel dat Starnieuws ook enige kleur kan worden toegeschreven. Maar, uiteraard daar rept Ramcharan met geen woord over.......