zondag 23 augustus 2015

Drie maanden vermist, drie maanden onzekerhed

Don en Ryatno zijn en worden niet vergeten 


Beloning uitgeloofd van 35.000 Amerikaanse dollar voor vinder heli en inzittenden

Suriname vraagt officieel steun bij zoektocht vanuit Nederland

23-08-2015  Door: Paul Kraaijer/De Surinaamse Krant


Drie maanden vermist, drie maanden onzekerheid. Drie maanden nauwelijks nieuws. Het bleek die maanden bijzonder lastig te zijn om informatie te verkrijgen over de zoektocht (betrokken instanties reageerden niet op vragen) naar de Hi-Jet helikopter en de twee inzittenden, Donavan van Embricqs (piloot) en Ryatno Kertodikromo (technicus). Zij verdwenen de avond van 23 mei nadat zij stembussen en - biljetten naar afgelegen regio's hadden gebracht voor de Surinaamse verkiezingen die 25 mei werden gehouden. Maar, op de terugvlucht belandden twee toestellen in zwaar weer in het district Sipaliwini, op weg naar Paramaribo. Een van de piloten besloot om te landen op de airstrip van het inheemse dorp Pusugrunu, terwijl de ander, met Donavan als piloot, door vloog. Die heli heeft Paramaribo echter helaas nooit bereikt.

Veel vragen
De afgelopen drie maanden is er weinig nieuws verschenen over de zoektocht en dat is vooral voor familie en vrienden en overige bekenden van Donavan en Ryatno zeer pijnlijk en moeilijk te verkroppen. Niet geheel duidelijk was bijvoorbeeld wie er zoal bij de zoektocht waren betrokken. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) coördineert de zoektocht, maar communiceerde nauwelijks met de bevolking. Met horten en stoten kwam nu en dan wat nieuws naar buiten.
Op een moment was er sprake van hulp van Venezolaanse deskundigen en van de steun van Nederlandse deskundigen bij het analyseren van beelden. Maar, wie zijn/waren dat, waar bestond hun steun precies uit en zijn de Venezolanen en Nederlanders nog steeds betrokken bij de zoektocht?
En, hoe zit het met steun vanuit het Braziliaanse leger, want daar was ook op een moment sprake van?

Waarom is niets meer vernomen - na het bericht in de Ware Tijd over inheemsen die de heli beweerden te hebben gevonden in het grensgebied met Brazilië, ver verwijderd van de vluchtroute - over de inhoud van dat bericht in die krant? Waarom werd die krant niet door Jan en Alleman stevig op de vingers getikt voor het onzorgvuldige journalistieke werk en de gecreëerde valse hoop?

De redactie van De Surinaamse Krant heeft diverse malen het NCCR benaderd voor een reactie. Tevergeefs. Geen enkele reactie. De Nederlandse stichting SIMPAR, die onlangs vier speurders had ingezet in Suriname, hield de boot af. Woordvoerder Klaas Wilting liet op 21 juni weten 'U hoort zo spoedig mogelijk van mij. Zodra ik echt nieuws heb meld ik me.', op 5 augustus 'Na morgen neem ik contact op' en op 9 augustus 'Natuurlijk wil ik jullie graag helpen. Heb nog even geduld.' en op 18 augustus 'Voor de sluitingsdatum (23 mei) horen jullie van mij.' Overigens werd tijdens een door Hi-Jet belegde persconferentie (zie onderaan) op 18 augustus gezegd, dat de accuraatheid van de zoektocht van SIMPAR niet goed was bevonden..... Voor sluitingsdatum van dit artikel heeft de heer Wilting niets meer van zich laten horen, ondanks nog een allerlaatste aan hem verzonden herinnering.

Het is volstrekt onduidelijk waarom betrokkenen bij de zoektocht zo zwijgzaam waren en SIMPAR  nog steeds. Dat roept vragen op, twijfels ook, vooral en met name, omdat Donavan van Embricqs een zeer ervaren helikopterpiloot is - met honderden uitgevoerde reddingsvluchten achter zijn naam - die ooit, april 2010, al eens een geslaagde noodlanding wist te maken in het achterland van Guyana tijdens noodweer.

Mensen willen duidelijkheid, antwoorden en weten waar ze aan aan toe zijn. Drie maanden vermist in dit tijdspanne, met alle voorhanden zijnde technische (communicatie) apparatuur, GPS, satellieten, enzovoorts, is toch wel aan de lange kant.
Familieleden zitten zo langzamerhand met de handen in het haar, wanhopig, zoekend naar antwoorden, naar duidelijkheid, maar nog steeds hoopvol.
Een van de familieleden plaatste deze emotionele oproep maandag 17 augustus op Facebook:

'Na 3 maanden! gaat de zoektocht naar Don en Noy door. Onze gebeden zullen worden verhoord. Hartzeer, wanhoop, soms moedeloos. Strijdbaar, hoopvol, ja soms ook boos. Het gemis is onverdraagzaam, het ongewisse is lijdzaam. Het geloof geeft macht, en daardoor groeit ook de kracht. Soms zijn we verward, en voelen ons verloren. Heel hard willen schreeuwen, iedereen mag het horen. Op zoek naar verlossing vooral voor hen beiden. Hoe lang moeten deze twee kanjers nog lijden. We wachten met smart dat DE dag komen mag. Tot dan leven we van dag tot dag. Ons leven ligt lam, plannen doen we niet meer. Elke aanwijzing, elke tip, lopen we na, telkens weer. Opgeven past niet in onze draaiboeken. In elke boom, struik of moeras zullen we zoeken. Totdat Don en Noy thuis zijn, gaat de zoektocht verder. Biddend, elkaar steunend en de Heer als ons herder. Uw support geeft ons power en helpt om door te gaan. In onze gebeden nemen wij u mee in Gods naam. God zegen degenen die elke dag weer, zich optimaal inzetten, keer op keer. Lobi voor Don, voor Noy en voor hun kinderen, zal ervoor zorgen dat niets een hereniging zal verhinderen. '

Een tekst die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat...

Beloning 
Een dag later werd bekend, dat familie van Don en Ryatno en Hi-Jet inmiddels een nieuwe actie zijn gestart en een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar hebben uitgeloofd voor degene die de vermiste helikopter en Donavan en Ryatno vindt:

'We zijn een nieuwe fase in gegaan wat betreft de zoekactie naar Don en Noy. Helaas hebben de middelen die wij tot nu toe hebben ingezet, nog niet het gewenste resultaat gebracht. Alhoewel het ons wel iedere keer dichterbij brengt, willen wij uiteraard zo snel mogelijk de mannen vinden en zetten wij alles op alles om dat ook te doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij de hieronder gedeelde flyer hebben gemaakt om aan te geven waar wij staan en dat wij nog meer hulp nodig hebben van de gemeenschap. De flyer is gemaakt in 4 verschillende talen. Nederlands, Engels, Surinaams en Portugees. Deel het aub, zodat het zoveel mogelijk mensen bereikt en zo ook hopelijk die persoon die ons kan helpen. Alvast bedankt, de beiden families.' 

Hi-Jet persconferentie
Over die beloning en de stand van zaken rond de zoektocht hield Hi-Jet dinsdag 18 augustus een persconferentie. Naast het nieuws over de beloning werd onder andere door de eigenaar van Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, medegedeeld, dat de zoektocht zich toespitst op een gebied tussen Pusugrunu en het Matawai-dorp Kwakoegron aan de Saramaccarivier. In dat gebied hebben bewoners de avond van 23 mei de helikopter nog gehoord. Eerder verstrekte informatie dat het op die avond had geregend en dat de helikopter in slecht weer heeft gevlogen, klopt volgens de eigenaar helemaal niet. 'Het was wel donker en er waren wat windstoten. Misschien heeft hij ergens een noodlanding gemaakt. We hebben het gebied meermaals overgevlogen. Maar, het bladerdak is erg dicht en dat bemoeilijkt het zoeken vanuit de lucht. Op de grond is het zeer moeilijk begaanbaar.' Van Embricqs zei verder, dat ook helderzienden die zijn ingeschakeld hebben verwezen naar dit gebied.


Suriname benadert Nederland voor steun
Ook werd bekendgemaakt dat Suriname nu toch officieel steun heeft gevraagd bij Nederland. 'We hopen dat Nederland ons een soort röntgenapparaat wil sturen waarmee je door het bladerdak van de jungle kunt kijken', sprak Donavans vader Winston van Embricqs. Verder werd tijdens de persconferentie gezegd, dat de accuraatheid van de zoektocht van SIMPAR niet goed was bevonden. Het Kabinet van de President heeft het Bureau Nationale Veiligheid en specialisten van het Korps Brandweer ter beschikking van Hi-Jet gesteld en Venezuela, Brazilië, Guyana, Frans-Guyana, China, Nederland en Trinidad hebben of hulp aangeboden of zijn benaderd voor hulp, zo bleek tijdens de persconferentie.

De persconferentie heeft in ieder geval voor de nodige media-aandacht gezorgd en Don en Ryatno weer op de kaart geplaatst....

(Red. De Surinaamse Krant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten