President Bouterse, minister Adhin en NDP-kopstuk Abrahams op hun hotspot. (Bron foto: NDP) |
Wandelaars zouden onheus zijn bejegend door 'veiligheidsmensen' president Bouterse laatste dag Avondvierdaagse
13-04-2015 Door: Paul Kraaijer (De Surinaamse Krant)
De 51e editie van de Avondvierdaagse (AVD) zit er weer op. Ruim 8.000 wandelaars hebben deelgenomen en het was weer een kleurrijk gezicht. Diverse politieke partijen zagen de vierdaagse als een mooie gelegenheid om prominent op te nemen in hun verkiezingscampagnes en liepen dan ook met grote groepen mee. De AVD leek dit jaar dan ook een groot uithangbord voor de verkiezingscampagnes van de politieke partijen en te zijn geworden.
De laatste wandeldag, afgelopen zaterdag, eindigde letterlijk in het donker door een plotselinge grote stroomonderbreking in Paramaribo veroorzaakt door confettisliertjes op een elektriciteitskabel die voor kortsluiting wisten te zorgen en de nodige stress bij de NV Energiebedrijven Suriname. Een tegenslag voor de organisatie, de Bedrijvenvereniging Sport en Spel (BVVS). Voor anderen werd de laatste dag verpest door de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), president Desi Bouterse, die korte tijd meeliep, maar vooral door zijn omlijsting, zijn beveiligerscorps.
Bouterse, zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring en enkele kopstukken uit zijn partij zoals minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling en Ramon Abrahams, doken tot verrassing van Jan en Alleman plotseling op in de Avondvierdaagse en namen plaats op de hotspot, op het podium, van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Paramaribo, aan de Domineestraat. Volgens de nieuwswebsite Starnieuws die dag, zorgde de aanwezigheid van de president en zijn gevolg niet voor een opstopping en konden wandelaars 'toch vlot' doorlopen.
Echter, een dag later kwamen geheel andere berichten naar buiten over de aanwezigheid van Bouterse in de altijd gezellige wandelvierdaagse. Zo zou hij omringd zijn gewest door vele gewapende mannen in burger en reden er acht donkere auto's en een ambulance achter hem mee.
Een wandelaar blikt met gemengde gevoelens terug op de aanwezigheid van de vermeende volkspresident in de vierdaagse. Bouterse had eerder had laten weten onder andere niet te kunnen zijn op de 'Summit of the Americas' van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Panama op 10 en 11 april vanwege zijn drukke agenda in verband met de komende verkiezingen.... Maar, wel tijd was er om 'binnen te dringen' in de Avondvierdaagse, welke activiteit kennelijk viel onder zijn persoonlijke drukke verkiezingscampagne-agenda.
'Ik dacht het wordt een show van jewelste. Jongemannen renden al schreeuwend met stokken langs het publiek. Toen verstond ik wat ze schreeuwden: 'Aan de kant, nu!' Ik merkte, dat mensen letterlijk de kant op werden gesmeten, waarbij kinderen niet werden ontzien. Voordat ik wat kon zeggen werd ook ik weggeduwd. Ik pikte dat niet en vroeg of ze wel goed bij hun hoofd waren en gaf aan, door mijn startnummer te tonen, dat ik een loper was. Voor ik het door had, stonden voor mij een korte Javaanse heer in een blauw truitje en een beer van een gast gewapend tot aan de tanden met een bivakmuts over z'n tronie. Geen uniform, geen insigne, nada.'
'Donder op de president komt, werd me toegebeten – dat is blijkbaar algemeen beschaafd Nederlands voor 'we zijn beveiliging'. Ik begreep de grimmigheid van de situatie pas toen mijn medeloper voor me ging staan en zei, meneer we zijn lopers, waar moeten we dan lopen? Toen kwam het, iedereen achter ons stoof uiteen. Moeders grepen kinderen, mensen vielen over elkaar, totale chaos en paniek bij het volk... Ik zag dat de korte een stap achteruit deed en de reus z'n vuistvuurwapen vasthield.'
De wandelaar vervolgt zijn opmerkelijke relaas: 'Ik bleek als, natuurlijk ongewapende, niets vermoedende, loper een gevaar voor de volkspresident. Goddank, dat er zoveel volk was, want de korte had in de gaten dat ze veel aandacht trokken en zei 'shit, lib a man'.'
De verbaasde loper stelt naar aanleiding van het optreden van beveiligers van president Bouterse dat die zouden moeten worden doorgelicht. Ook ziet hij graag dat de president een betere definitie van het begrip volkspresident bedenkt en dat een betere herkenbaarheid van zijn beveilingsgevolg niet slecht zou zijn.
'En neen, onbeschaafdheid en gebrek aan tact horen geen kernwaarden te zijn. Herkenbaarheid daarentegen wel.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten