donderdag 8 mei 2014

De Surinaamse vermeend politiek analisten

Iedereen die commentaar levert kan zich 'politiek analist' noemen

Gevraagd en vooral ongevraagd commentaar leveren zonder te analyseren

08-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Politiek analisten. Ook Suriname kent ze. Een handjevol. Gevraagd, maar vooral ongevraagd, vinden deze analisten het nodig om via media (kranten, nieuwswebsites) hun commentaar te geven op bepaalde actuele politieke issues. Commentaar, want dat is het. Er is nauwelijks sprake van analyses. De zogenoemde 'politiek analisten' leveren commentaar, omdat zij simpelweg niet in staat zijn, niet over de kennis en kundigheid beschikken, om werkelijk diepgaande, zinnige analyses op papier te krijgen. Zij zijn dan ook geen politiek analisten, maar het klinkt natuurlijk interessant om als zodanig vermeld te worden en dat stempel opgedrukt te krijgen. Feitelijk kent Suriname slechts twee echte politiek analisten en dat zijn een bestuurskundige en een politicoloog. En zij leveren nooit ongevraagd commentaar, maar leveren gevraagd hun politieke analyses.

Wie zijn die zogenoemde Surinaamse politiek analisten? Genoemd kunnen worden Hardeo Ramadhin, Guillermo Samson, Ludwig van Mulier, Marten Schalkwijk en Jan Gajentaan.


Van deze heren zijn er notabene twee woonachtig in Nederland, Van Mulier en de echte bakra Gajentaan. Van hen spant qua hoeveelheid 'analyses' ofwel commentaren Gajentaan (ooit aangetrouwd familielid van ABOP-voorman, voetballer, goudzoeker, spuwer en vechtersbaas Ronnie Brunswijk) de kroon. Tientallen door hem uit zijn pen geperste commentaren zijn terug te vinden op de onbeduidende en a-journalistieke nieuwswebsite GFC Nieuws. Opgemerkt dient ook te worden, dat de 'analisten' verre van objectief en onafhankelijk kunnen zijn. Allen hebben namelijk directe connecties met politieke partijen.
De twee echte analisten die Suriname rijk is zijn de bestuurskundige August Boldewijn en de politicoloog Hans Breeveld.

Zeer oppervlakkig
De commentaren van die zogenoemde analisten zijn over het algemeen zeer oppervlakkig en zouden ook geschreven kunnen zijn door u of ik. Neem Van Mulier. Hij liet bijvoorbeeld in de Ware Tijd van maandag 5 mei weten, dat Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo op dit moment de meest leidinggevende politicus van Suriname is. Volgens de zogenoemde politiek analist is Somohardjo door president Bouterse in die positie gemanoeuvreerd. Volgens hem heeft Bouterse de fout gemaakt door de Pertjajah Luhur uit de regering te zetten en daarmee een etnische groep politiek buitenspel te zetten. ‘En eigenlijk heeft Bouterse daardoor Somohardjo informeel benoemd als de leider van de oppositie. Want door de man uit de regering te zetten verklaar je dat Somohardjo de hoofdvijand is geworden van de regering en niet de VHP of de NPS’, aldus Van Mulier. Die in het artikel verder nog zegt graag een vrouw als president in Suriname te willen zien. Het commentaar van deze in Nijmegen wonende 'politiek analist' had door iedereen geleverd kunnen worden. Maar, de Ware Tijd-correspondent in Nederland, Eric Mahabier, vond het kennelijk nodig om die Van Mulier eens te benaderen voor een paar leuke quotes. Niets meer en niets minder.
Ludwig van Mulier was overigens in 2010 directeur van vermeend persbureau Associated Newsnetwork Suriname (ANS), voorzitter van de stichting SurOv (Surinamers Overzee), voorzitter van het Surinaams Dichters- en Schrijversgenootschap, opgericht in 1999. Hij exploiteert in Paramaribo een bed & breakfast guesthouse en een gelijknamig muziek- en mediacafé en heeft zich verder volledig toegelegd op het dichter- en schrijverschap, pendelend tussen Suriname en Nederland, zo is te lezen in een overdreven lang 'curriculum vitae' van de man op zijn website.

'Politiek analist' met voor een 'analist' ongebruikelijk stevig taalgebruik
De econoom (!) en directeur van een opleiding in bedrijfswetenschappen (IBW Hogeschool aan de Grote Combéweg in Paramaribo), Guillermo Samson, die graag mr. en drs. voor zijn naam en LL.M Msc. er achter vermeld ziet staan, is de laatste tijd vaste gast aan tafel van het wekelijkse live actualiteitenprogramma 'Door de Bank' van rotibakker Sammy Doerga, op zondagen drie uren lang te zien op Sangeetmala Radio en TV.
Samson lijkt de clown onder de zogenoemde politiek analisten In het programma levert hij scherpe commentaren op actuele issues, waarbij hij er niet voor terugdeinst om mensen persoonlijk op de korrel te nemen. Van werkelijke politieke analyses is helaas geen sprake. Het is vooral wekelijks terugkerende retoriek, stevige taal, kort, veel humor en lachen (vooral om zichzelf) en schreeuwen en veelal ook nog eens onsamenhangend, waarbij hij zichzelf graag centraal lijkt te stellen. Hij staat bekend om zijn scherp en ongenuanceerd taalgebruik. Natuurlijk, met regelmaat slaat hij wel met zijn commentaren de spijker op de kop. Maar, of dat nu moet op de wijze zoals hij dat doet...... Je jaagt al snel mensen tegen je in het harnas, maar wellicht geniet Samson daar juist van. Soit. Ik kijk en luister graag naar hem...., maar, niet te lang want dan wordt het vermoeiend en irritant.


In juli 2013 kwam hij als directeur van Radio FM Gold in opspraak. In opdracht van vicepresident Robert Ameerali kreeg de zender een schriftelijk verbod opgelegd. Het gevolg was dat het zogenaamde en intussen goed beluisterde radioprogramma 'Shockradio' van Samson onmiddellijk moest stoppen.
De belangrijkste redenen voor het verbod waren de zeer beledigende, persoonlijke en vaak denigrerende opmerkingen aan het adres van belangrijke regeringsfunctionarissen. Ook moesten andere bekende personen het regelmatig ontgelden vanwege de gedurfde scherpe kritische uitlatingen van Samson. Vicepresident Robert Ameerali was wekelijks het doelwit van ‘Shockradio’. In het programma werd hij vaak aangeduid als ‘alias pipo de clown’. Toenmalig minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij was in het programma ‘mister windows 95’. Ook oud-minister Shirley Sitaldien van Onderwijs en Volksontwikkeling had last van de verregaande opmerkingen van Samson. Sitaldien die in 'shockradio' ook de ‘culinaire minister’ werd genoemd, werd steeds bekritiseerd vanwege het moeizame onderwijsproces. De minister werd door Samson vaak beledigd voor de verkeerde onderwijsboeken die door het ministerie zijn aangeschaft.
Het was in juli vorig jaar niet bekend of Samson met een ander kritisch radioconcept zou komen. Nu is hij dus, dankzij Sammy Doerga, terug in de spotlight en niet veranderd.
Nu en dan verschijnen commentaren van Samson naar aanleiding van werkelijk van alles en nog wat in in lokale media. Overigens zat hij in april vorig jaar ook in de verkiezingscommissie van de Surinaamse Voetbalbond, toen John Krishnadath werd gekozen als de nieuwe voorzitter van de bond. Van alle markten thuis dus, maar politiek analist? Neen.

Commentaren van 'analist', auteur, oprichter in 1990 van de Janta Partij en oud-districtscommissaris van Nickerie Hardeo Ramadhin (hij publiceerde onder andere in 2013 samen met oud-minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken een boek over het district Commewijne) zijn regelmatig te lezen op de nieuwswebsites Starnieuws, Suirname Herald, Nospang.com en GFC Nieuws.

Af en toe verschijnt ook ergens een commentaar van professor dr. Marten Schalkwijk, als 'politiek analist'. Jaren geleden werd hij voor een politieke analyse zelfs wel eens benaderd door Nederlandse kranten zoals de Volkskrant en het NRC Handelsblad ten tijde van politieke onrust in juni 1999. Deze Schalkwijk, zoon van een Nederlandse zendeling, is socioloog en oud-politicus. Hij was, met zeven anderen, oprichter van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in december 1999, welke partij nog steeds een zetel heeft in het parlement die wordt bezet door voorzitter Carl Breeveld (broer van politicoloog Hans Breeveld). Schalkwijk is directeur van het 'Institute for Graduate Studies and Research' van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Daarnaast is er nog Idris Naipal van wie met regelmaat ingezonden stukken (commentaren) worden geplaatst op nieuwswebsites als Obsession Magazine en GFC Nieuws. Ook hij is niet politiek onafhankelijk en dus niet echt objectief in stukken. Hij is namelijk propagandist bij de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij).Veel van zijn ingezonden stukken zijn dan ook gericht tegen president en NDP-voorzitter Desi Bouterse en tegen het beleid van de regering Bouterse-Ameerali.

Focussen op analyses Breeveld en Boldewijn
Naarmate de verkiezingen van 25 mei 2015 naderen zal het aantal vermeende politieke analyses van de 'politiek analisten' in kranten en op (hun) nieuwswebsites toenemen. Laten we hopen dat de inhoudelijke kwaliteit van de commentaren van de analisten sterk gaat verbeteren. Want geïnteresseerde potentiële kiezers en politiek geïnteresseerden zitten echt niet te wachten op oppervlakkige ingezonden stukjes die ook door henzelf geschreven hadden kunnen worden. Focus de aandacht vooral op de analyses van mensen als Hans Breeveld en August Boldewijn, dat zijn in ieder geval mensen met voldoende politieke kennis en kundigheid.
 

Maar, ook voor Breeveld geldt, dat getwijfeld zou kunnen worden aan zijn (politieke) objectiviteit en (politieke) onafhankelijkheid. Breeveld is gedurende tien jaren adjunct-secretaris geweest in het congresbestuur van de Nationale Partij Suriname, NPS. Ook is hij korte tijd, 1999, in een zakenkabinet minister van zowel Binnenlandse Zaken als van Regionale Ontwikkeling geweest.....

Tot slot: de anonieme 'politiek analist'
Overigens zijn er politiek analisten die het kennelijk niet aandurven om altijd een 'analyse' te publiceren onder hun echte naam. Dat bleek 21 juni 2013 toen het Dagblad Suriname dit publiceerde: 
'Van een politiek-analist die anoniem wenst te blijven, ontvingen wij een reactie over de voorgenomen reis van President Bouterse naar China. Dit wilden wij onze lezers niet onthouden.
Hoeraaaaaaaaaaa, de president gaat naar Chinaaaaaaaaaaaa. Reeds kort na het aantreden van de regering Bouterse  in 2010 werd gemeld dat de president een bezoek zou brengen aan de Volksrepubliek China. Nu drie jaren later lijkt het te gaan gebeuren, op 21 juni aanstaande vertrekt president Bouterse naar China. Het is heel duidelijk dat het hier niet gaat om een staatsbezoek, maar onduidelijk is ook of het gaat om een werkbezoek.Want volgens de berichten gaat de president in eerste instantie naar China op uitnodiging van een Chinese NGO, waar hij op één van de 2.236 universiteiten een lezing zal houden. Om het gewicht van de te houden lezing aan te geven, is het van belang te weten op welke universiteit de lezing zal worden gehouden en wie de andere sprekers zullen zijn. Wat is de titel van de lezing van de president? (…)'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten