donderdag 4 april 2013

Surinaamse ‘bisschop’ Steve Meye houdt Amerikaanse rapper Chris Ross niet tegen

Ross zou satanist zijn

Hoe hypocriet is Meye?

Nooit hoor je hem ageren tegen optredens van Surinaamse bands met seksistische en schunnige teksten. 
Nooit hoor je hem ageren tegen optredens van artiesten die anti homo zijn.

04-04-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Al in januari van dit jaar werd bekend dat de omstreden Amerikaanse rapper Chris Ross op 6 april in Suriname is voor een optreden in het André Kamperveen stadion. Maar, pas sinds ruim een week wordt plotseling tegen de komst van de Amerikaan ‘actie’ gevoerd door ‘bisschop’ Steve Meye. Hij is er een beetje laat achter gekomen dat Chris Ross een ‘satanist’ zou zijn en dat kan natuurlijk niet volgens de geestelijk voor wie een hypocriete houding niet vreemd is.


Neen, Steve Meye, voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeente en Bedieningen in Suriname (VVEPS) en leider van Gods Bazuin Ministeries, maakt zich plotseling zorgen en sleurt in zijn bezorgdheid ook nog eens president Bouterse mee, die volgens de geestelijke zich ook zorgen zou maken. Het Kabinet van de President heeft echter laten weten niet op de hoogte te zijn van bezwaren van Bouterse tegen de komst van de markante rapper, die overigens op uitnodiging van het Surinaamse parlementslid Ronnie Brunswijk, in zijn hoedanigheid als ‘Romeo Bravo’, naar Paramaribo afreist en volgens Meye wordt uitbetaald in goud. Het klinkt allemaal wat ongeloofwaardig.

Geestelijk adviseur van de president......
Meye werd begin juni 2011 officieel benoemd als geestelijk adviseur van president Bouterse. Hij moet de president adviseren in moreel-ethische en religieuze kwesties. Volgens een bericht op Starnieuws op 6 juni 2011 zou Meye met zijn adviseurschap ruim zesduizend Surinaamse dollar per maand ontvangen. De nieuwswebsite berichtte verder, dat Meye nog steeds gelooft, dat Bouterse spijt zal betuigen voor de 8 decembermoorden. ‘Alleen moet dat gebeuren wanneer de president er klaar voor is. Hij heeft het aan mij beloofd en ik weet zeker dat hij zich zal houden aan zijn woord. Er rust een vloek op Suriname en die zal doorbroken worden met de spijtbetuiging’, zei Meye op Starnieuws. Hij beweerde Bouterse al jaren bij te staan als geestelijk leider. Maar deze dagen zwijgt Bouterse.

Het Nederlandse televisieprogramma ‘Door de Wereld’ van de Evangelische Omroep zond zaterdag 3 maart 2012 een opmerkelijk interview uit met Meye. Hij sprak onder andere over zijn jarenlange vriendschap met Bouterse. ‘Het is de wil van God dat Desi Bouterse president van Suriname wordt.’ Dat zei Steve Meye in juli 2010 tegenover het Nederlands Dagblad. ‘We hebben samen het aangezicht van God gezocht en veel gebeden', zo stelde hij. Bouterse presenteerde zich sinds enkele jaren nadrukkelijk als bekeerd christen, al zien veel mensen hem als couppleger en drugscrimineel, die bovendien in Nederland nog een straf dient uit te zitten.


Persconferentie om media te beïnvloeden
Voor Meye is de komst van Ross bittere ernst en hij belegde op 28 maart zelfs een speciale persconferentie om het Surinaamse journaille duidelijk te maken wie Chris Ross is en dat er vooral voor gezorgd moet worden dat die man Suriname niet in komt. Meye deed zijn best om de aanwezige media duidelijk te maken dat Rick Ross in teksten vrouwen zou vernederen, satanisme zou stimuleren en dat hij ook nog eens in het gevang heeft gezeten. Hij zou, aldus Meye, zelfs door het Amerikaanse FBI (Federal Bureau of Investigation) in de gaten worden gehouden. ‘De president heeft mij als geestelijk adviseur benaderd om na te gaan wat gedaan kan worden tegen de komst van deze artiest naar Suriname’, beweerde de geestelijke. Een show van deze artiest zou de bevolking volgens hem demonisch kunnen belasten met het gevolg dat geestelijke problemen zullen toenemen. Met name de gevallen waarbij jongeren op school in 'trance' raken, zouden volgens hem kunnen toenemen.

De vereniging gaat zich in de toekomst vaker uitspreken over dergelijke shows, want ‘wie zwijgt stemt toe’, aldus Meye. Zijn organisatie zou niet eerder op de hoogte zijn geweest van de komst van de artiest. ‘Na diepgaand onderzoek zijn wij erachter gekomen wie deze man is en waarmee hij zich bezighoudt.' Rick Ross zou in de broederschaporganisatie The Illuminati zitten met onder andere de artiesten Nicky Minaj en Kanye West. Ook zou, aldus Meye, de rapper vaak zijn gezien met de oprichter van de satanskerk, Anton Lavey. De kerkelijke vereniging riep tijdens de persconferentie van Meye andere organisaties, met name vrouwenorganisaties, dierenorganisaties en jongerenorganisaties, op om te protesteren tegen de komst van de hiphopartiest.

In het ABC televisieprogramma Switch liet op 28 maart een van de organisatoren van het concert met klem weten, dat Ross gewoon komt en dat de 1.000 voorverkoopkaarten bijna allemaal al zijn uitverkocht a SRD 100 per stuk.

De Ware Tijd blijkt Meye te steunen met subjectieve journalistiek
Een dag later blijkt de vermeende bisschop steun te krijgen van de Ware Tijd. De krant is op haar eigen wijze in een stukje negatieve recente actualiteit van de Amerikaanse rapper gedoken en trachtte, met links in het artikel, een niet zo’n positief beeld van de artiest neer te zetten. Volgens de krant zou Ross in een van zijn songs zogenoemde ‘date rape’ promoten. De krant baseert zich echter op een op één hand te tellen aantal bronnen in Amerika en op een YouTube-videootje. Enige verdieping heeft het artikel niet. En de krant gaat verder niet in op de vele, vele nummers van Rick Ross die voor iedereen acceptabel zouden kunnen zijn.

Wat de Ware Tijd echter niet vermeld is het feit, dat Ross ontkent in de gewraakte song ‘date rape’ te promoten.  Volgens hem worden zijn teksten volledig verkeerd geïnterpreteerd:


Onduidelijk is overigens waarom de Ware Tijd heeft gemeend geestelijke Steve Meye te moeten steunen. Een ‘bisschop’ die op 5 mei 2012 tijdens een toespraak op een zogenaamde ‘verzoeniningsbijeenkomst’ van de coalitiepartijen in het parlement op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, alle tegenstanders van de begin april door dat parlement aangenomen gewijzigde Amnestiewet ‘staatsvijanden’ noemde. Pas ruim tien dagen later bood hij voor die uitspraak zijn excuses aan. Hij zou zich hebben versproken. Een geestelijke verloor toen zijn geloofwaardigheid.

Iedereen bemoeit zich met komst Ross
Naast de opvallende steun van de Ware Tijd waarschuwde op 29 maart ook bisschop Emile Ritfeld voor Rick Ross. Maar, dat deed hij zonder de Amerikaanse zanger bij naam te noemen tijdens een dienst op Goede Vrijdag in de Grote Stadskerk in Paramaribo. ‘Wij horen over iemand die naar Suriname komt met satanische invloeden. Wij bidden voor de ouders die nog niet goed doordrongen zijn van de gevaren voor hun kinderen. Ouders weet naar welke plezierigheden uw kinderen gaan. Laat ons geen slaaf zijn van de duivel’, aldus Ritfeld.

Wie zich ook bemoeide met de ‘kwestie’ Rick Ross was de voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, Derryl Boetoe, die altijd en overal een mening over heeft en die ook altijd en overal door het journaille wordt gevonden als gewillig reactie-slachtoffer.
Hij vindt de ophef over de komst van de rapper terecht, maar zegt er meteen achteraan, dat iedereen vrij is om het concert wel of niet bij te wonen. Boetoe vindt, dat de Vereniging van Volle Evangelie en Pinkstergemeenten en bedieningen in Suriname het volste recht en de taak heeft om als christelijke organisatie de gemeenschap te beschermen tegen kwade invloeden. Het is volgens Boetoe niet incorrect van de gemeente om op te komen waar ze voor staat. Hij was wel de eerste die ook wees op andere nationale en internationale artiesten die niet altijd even correct zijn in hun teksten. Als voorbeeld haalde hij aan de komst van artiest Tommy Lee Sparta, die net als Rick Ross op 6 april in Suriname optreedt. ‘Die Tommy Lee die zichzelf Uncle Demon noemt treedt op dezelfde dag als Rick Ross op, laat men ook iets over hem zeggen en ook op onze eigen artiesten moet men reageren. We moeten consequent zijn in onze benadering.’
En weer blijkt Boetoe geen duidelijk standpunt in te willen nemen, zoals hij ook niet deed nadat de gewijzigde Amnestiewet werd aangenomen door De Nationale Assemblee. Hij is altijd een beetje voor en beetje tegen, maar zelden ergens faliekant voor of faliekant tegen. Boetoe zou het goed doen in het Nederlandse polderlandschap.....

Het is wel terecht dat Boetoe wijst op andere artiesten en daarmee heeft hij absoluut een punt (van aandacht). Maar, waar is Steve Meye als Surinaamse bands zoals Aptijt optreden? Bands die op de meest wilde - kaboela - feesten optreden en seksistische en schunnige teksten ten gehore brengen en jongeren, kinderen veelal, opzwepen. Vindt Meye dat wel goed? Hij heeft zich hierover wel eens geuit, maar nooit actie gevoerd zoals deze dagen tegen Chris Ross.


Ook NPS Jongeren reageert
Een andere politiek actieve jongere, de voorzitter van de NPS Jongeren Gordon Touw Ngie Tjouw, liet op 2 april zijn mening horen via onder andere het Dagblad Suriname. ‘Ross is ook een mens en we moeten niet discrimineren. We kunnen niet iemand uitsluiten of vooraf bestempelen. Wie zijn wij om dat te doen?’ Gordon ziet deze ‘kwestie’ in een breder perspectief. ‘Als de samenleving vindt dat zulke artiesten onze jeugd negatief beïnvloeden, dan moet elke artiest die zich met deze zaken bezighoudt, geweerd worden uit het land. Ook Surinaamse artiesten die zich hiermee bezighouden, moeten verbannen worden. We kunnen niet alleen bij de ene show van Rick Ross onze stem laten horen.’ Dat Meye zijn standpunt kenbaar heeft gemaakt, is volgens Touw Ngie Tjouw zijn democratisch recht. ‘Maar je kunt niet gaan oordelen over anderen. Want de ene vindt de show van Rick Ross goed en de andere ziet het als een vernedering van zijn religie of cultuur. Daarom moet er regelgeving komen. Als je de man zijn show niet wil hebben, dan moet zijn muziek ook niet op de radio of internet afgespeeld worden’, aldus Touw Ngie Tjouw. ‘Als Meye over het algemeen regelgeving wil op dit stuk en niet een persoon alleen zal boycotten, zal ik hem ondersteunen.’

Speciale regelgeving onzinnig
Speciale regelgeving in het leven roepen is onzinnig. Er is in Suriname voldoende regel- en wetgeving. Zo is discriminatie al bij wet strafbaar. Muziekteksten zouden inhoudelijk vooraf getoetst kunnen worden aan bestaande wetgeving. Daarnaast kan er tijdens een optreden, wanneer teksten worden gezongen die inhoudelijk volgens de wet strafbaar zijn, door het lokale gezag worden opgetreden tegen een artiest. Speciale regelgeving, zoals voorgesteld door de NPS Jongeren is dan ook volledig overbodig en zinloos. Hieruit blijkt, dat er vanuit onwetendheid en een gebrek aan kennis wordt gereageerd op het komende optreden van Rick Ross.

Hoe consequent of neen, hoe hypocriet is de geestelijke met zijn poging om een optreden van een Amerikaanse rapper te voorkomen, omdat deze ‘satanist’ zou zijn? Wat is de waarde van een democratie en het recht op vrijheid voor dit heerschap? Wie is hij om anderen te beletten te doen wat zij graag willen: een concert van een bekende Amerikaanse rapper bijwonen? Hoelang zal hij nog adviseur zijn van Bouterse?

‘Zelfgenoegzaam smoel’
Steve Meye, een opmerkelijk persoon. Op de kritische internetsite SurinameStemt werd hij op 27 september 2010 door Edgar Mampier treffend als volgt omschreven:‘Alles is nep aan de man met z’n zelfgenoegzaam smoel in z’n circus-costuum, prachtig van snit (...) en met een pochet als een misplaatste kroon van koning David. (...) Hij is gewoon een ordinaire ‘streber’ en ijdeltuit, die met God als voorwendsel zichzelf een positie in de (Surinaamse) wereld heeft verschaft. Zijn kerk verdient dan ook niet de naam God’s Bazuin, maar enkel Meye’s Bazuin.’ (Lees hier het volledig artikel van Mampier.)

Nu heeft Meye waarschijnlijk de naam van de president misbruikt in zijn overspannen gedrevenheid om een optreden van Rick Ross te voorkomen en begin februari 2011 stond hij in de Palestijnse kwestie lijnrecht tegenover Bouterse en zijn regeringsploeg om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. Als bisschop van de gemeenten Gods Bazuin Ministries en als zogenaamd ‘Goodwill Ambassadeur van de Staat Israël’ (voor wat dat waard is), distantieerde Meye zich volledig van het besluit van de Surinaamse regering om Palestina op het grondgebied van Israël te erkennen. ‘De God van Abraham, Isaak en Israël, de enige echte eigenaar van de wereld, heeft duidelijk vanaf de oorsprong dat grondgebied, die de joden nu rechtmatig bewonen, aan het land en volk van Israël gegeven. Het is vanuit die overtuiging dat ik nooit kan ingaan tegen een besluit van God en mij daarom distantieer ik van dit specifieke regeringsbesluit van Suriname’, sprak Meye. Volgens hem had de regering zich neutraal moeten opstellen en dat zou hij ook kenbaar hebben gemaakt aan de president en de minister van Buitenlandse Zaken.

Aanval op winti-geloof 
Dat Meye een hoofdstuk apart is binnen de Surinaamse geloofsgemeenschap blijkt ook uit zijn constante ageren tegen het winti-geloof. Van een geestelijke zou je echter verwachten, dat die respect weet op te brengen voor alle geloofsvormen, dus ook voor winti. Maar, dat is dus niet het geval.

De winti Stichting Tata Kwasi ku Tata Tinsensi heeft in een open brief aan de minister van Binnenlandse Zaken, Moestadja Soewarto, gevraagd op te treden tegen Steve Meye. Voorzitter Juliën Zaalman van Tata Kwasi ku Tata Tinsensi zegt 2 april in de Ware Tijd Online, dat Meye via zijn tv-programma Revival het winti-geloof blijft afkraken. Door leiders van winti-organisaties werd in het eerste kwartaal van 2012 al eens aan de bel getrokken bij president Bouterse met het verzoek Meye een halt toe te roepen. ‘Wij hebben respect voor alle geloofsovertuigingen in Suriname en we verwachten tenminste dat terug voor ons geloof. Niet omdat je de geestelijke adviseur bent van de president moet je de geestelijke richting van het land proberen te bepalen’, aldus de voorzitter.


Brunswijk reageert
Overigens hulde organisator Ronnie Brunswijk zich lange tijd in stilzwijgen. Verstandig. Volgens hem heeft iedereen zijn eigen mening. Het enige dat hij kwijt wilde tegenover het journaille was, ‘ik heb geen zin in die discussie’. Maar, op donderdag 4 april liet hij tegenover de Times of Suriname toch weten, dat hij Ross gevraagd heeft of hij de duivel aanbidt. ‘Ik heb hem gevraagd of hij de duivel aanbidt. Hij geeft gezegd dat het niet waar is’, aldus Brunswijk . ‘Ik heb hem gevraagd om, mocht hij de duivel aanbidden, dan niet hier te komen.’ Verder zei de politicus dat met name evangelische leiders voorzichtig moeten zijn met het ventileren van inzichten en standpunten. ‘We wonen in een democratisch land en de grondwet zegt dat iedereen de vrijheid heeft om zijn godsdienst te belijden.’

Poging van Bert Eersteling om verwarring te creëren: er zijn twee Nick Ross’n 
Om de discussie rond de komst van Rick Ross nog wat extra aan te zwengelen dacht ook Bert Eersteling, Hoofd Bureau Onderwijs Binnenland van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, een zinnige bijdrage te kunnen leveren. Eersteling deed zijn best om in een ingezonden stuk, dat op 30 maart werd gepubliceerd op Starnieuws, een deel van de Rick Ross Wikipedia-pagina te vertalen. Eersteling slaagde echter niet in zijn opzet om verwarring te zaaien door te stellen dat er twee Rick Ross’n zouden bestaan. Om het allemaal niet nog onduidelijker te maken verwijs ik hierbij naar de Wikipedia-pagina en naar het ingezonden stukje tekst van Eersteling op de nieuwswebsite Starnieuws, zodat iedereen een oordeel kan vellen.

(Deze heer Eersteling schrijft overigens vaker ingezonden stukken. Zo blijkt uit dit artikel van zijn hand, dat hij homofoob is. Duidelijk een man niet van deze tijd met enge en discriminatoire gedachten. UPDATE: De homofoob Eersteling laat zich in een ingezonden stuk op 16 april op Starnieuws uit over homo's, naar aanleiding van het besluit van Uruguay om het homohuwelijk toe te staan. Dit is slechts een deel uit zijn tekst, maar de inhoud toont dat deze heer 'ze' niet meer allemaal op een rijtje heeft staan:

'(...) De reden waarom er met razen schreden het homo-huwelijk in diverse landen gelegaliseerd wordt, kan te maken hebben met doelbewuste infiltratie van homofielen in de hoogste bestuurlijke en wetgevende organen van de landen. Ik ga zelf zover om te stellen dat er een zekere mate van structuur ligt in de opmars die het homofilisme de laatste decennia doormaakt.

Dit impliceert eenvoudigweg dat er een mondiale (clandestiene) organisatie achter het homofilisme staat met een zeer goed opgezette netwerk. De organisatie werkt ondergronds, omdat het onderwerp absoluut tegen de normale wereld gericht is. Dus ook de mensen die achter deze beweging staan, geven hiermede toe dat hun doel en beweging absurd is. Ze voeren in opdracht van duistere machten de regel van de omgekeerde wereld uit. De beste manier om hun doel te bereiken is gebruik te maken van politiek-bestuurlijke organen.(...)'


Overigens schrijft drs. Julian With in zijn boek 'Het komt nooit meer goed' dat Eersteling 'zijn verzameling stommiteiten' aanbiedt aan de dagbladen Dagblad Suriname en Times of Suriname. 'De man is directeur van het Bureau Onderwijs Binnenland en vanuit die positie adverteert hij vaak in deze kranten met gelden van het ministerie van Onderwijs, dus hoe armzalig zijn bijdragen ook zijn, ze worden altijd gepubliceerd door de Surinaamse kranten.' (...) 'Bert Eersteling heeft kennelijk zoveel behoefte om te imponeren dat hij zich niet afvraagt wat hij precies schrijft. (...) De drang bij hem om zich als een intellectueel te presenteren is zo groot,dat hij zinnen produceert waarin staat dat hij geen deelgenoot is van een these. (...) Bert Eersteling heeft nooit leren schrijven en daarnaast behoeft hij een intensieve training in zindelijk redeneren. (...)'

Ross komt gewoon en Suriname toont een democratie te zijn
Ondanks de pogingen van geestelijke Meye om het optreden van Rick Ross in Paramaribo op 6 april te voorkomen, zal de rapper die dag gewoon ’s avonds in het André Kamperveen stadion optreden. Suriname toont zich hiermee een democratie te zijn en beknot niet de rechten van burgers, zoals Steve Meye dat getracht heeft te doen.
Laat de vermeende bisschop eerst eens goed in de spiegel kijken en eerlijkheid en objectiviteit ten toon spreiden, alvorens hij weer zelf graag in de aandacht wil staan. Laat hij zich ook eens afvragen waarom bisschop monseigneur Wim de Bekker niets van zich heeft laten horen en nog belangrijker, waarom president Desi Bouterse niet heeft gereageerd......

De aankomst van Ross in Suriname:


</