Voor Surinaamse regering lijkt bescherming jaguar geen prioriteit
25-01-2013 Door: Paul Kraaijer
Paramaribo - Guyana heeft zich aangesloten bij een regionaal pact om de jaguar te beschermen, het grootste landroofdier in Latijns Amerika, maar bedreigd door meer en meer uitbreidende landbouw- en mijnbouwactiviteiten die delen van de habitat van het dier in bezit nemen. Hiermee lijkt Guyana Suriname het voorbeeld te geven, om op een serieuze wijze de bedreigde jaguar te willen beschermen.
Vertegenwoordigers van het Guyanese ministerie van Milieu hebben een overeenkomst ondertekend met de in New York gevestigde organisatie Panthera, die tracht een ‘jaguar corridor’, een netwerk van stroken land die jaguarpopulaties van het noorden van Argentinië tot Mexico met elkaar moet verbinden, op te zetten.
Guayana heeft zich ten doel gesteld om de bescherming van jaguars in het land te garanderen, het nationale dier dat een bedreigde diersoort is.
Het Zuid Amerikaanse land heeft zich gevoegd bij Colombia en enkele landen in Midden Amerika, in het erkennen van de corridor en ook om gezamenlijk toe te werken naar een langetermijn bescherming van jaguars, aldus Esteban Payan, regiocoördinator noordelijk Zuid Amerika van het Panthera jaguarprogramma tegenover het persbureau Associated Press vandaag, 25 januari 2013.
Een netwerk van camera’s uitgerust met bewegingssensoren en vastgemaakt aan bomen, hebben enkele solitair levende jaguars vastgelegd in het dichte regenwoud en in de uitgestrekte graslanden van Guyana tot aan de grens met Brazilië.
Wetenschappers hebben een relatief gezonde jaguar ‘dichtheid’ ontdekt van drie tot vier dieren in een gebied van 100 kilometer in Guyana’s zuidelijke Rupununi Savannah. Hieruit blijkt dat het beheer van graslanden net zo belangrijk is als het beschermen van het regenwoud, aldus Panthera.
Evi Paemelaere, een Belgische jaguar wetenschapper werkzaam voor Panthera, zegt dat lokale inheemsen in afgelegen delen van Guyana haar hebben geholpen met het plaatsen van camera’s langs wegen waar jaguars graag komen.
‘Inheemsen nemen heel graag deel aan het project’, aldus Paemelaere vanuit hoofdstad Georgetown.
Ooit kwamen er veel jaguars voor in een gebied dat zich uitstrekt van zuidwest Amerika tot Argentinië, maar ze hebben inmiddels bijna de helft van hun natuurlijke leefgebied verloren en zijn zelfs geheel verdwenen uit een aantal landen. Uitgebreide jacht op de dieren vanwege hun huid deed het aantal jaguars in de ‘60’er en begin ‘70’er jaren van de vorige eeuw halveren, totdat er een verbod kwam op de handel in jaguarhuiden.
Niemand heeft betrouwbare gegevens over hoeveel jaguars er nu nog in het wild leven, waar ze leven van onder andere bosvarkens, tapirs, maar ook – omdat ze zeer goede zwemmers zijn – rivierschildpadden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten