Omroep Apintie begrijpt journalistieke vak niet
04-05-2012 Door: Paul Kraaijer
De kwestie ‘Limburg’ is inmiddels verder op de spits gedreven door de directeur van Apintie Radio en Televisie, Charles Vervuurt. Via Starnieuws werd op maandag 30 april 2012 bekendgemaakt dat Vervuurt zich in een aantal brieven aan vice-president Robert Ameerali heeft beklaagd over het gedrag van Clifton Limburg. Volgens Vervuurt zou Limburg als perschef zijn medewerkers telefonisch hebben bedreigd op de staatsradio en geïntimideerd. Vandaag hadden hij en presentatrice Willy Alberga een onderhoud met vice-president Ameerali.
Maar, Vervuurt kan zaken niet onderscheiden van elkaar. Limburg presenteert op de SRS-radio dagelijks 's middags tussen twee- en vier uur een programma als persoon Limburg en niet als de perschef van het Kabinet van de President. Limburg heeft gelijk door te stellen dat hij ook een mening mag hebben en dat het journalistiek incorrect is om als televisiepresentatrice te persoonlijk betrokken en aanwezig te zijn in een stil protest tegen de door de Nationale Assemblee aangenomen amnestiewet.... De kritiek van Limburg op die presentatie was gerechtvaardigd.
Vervuurt zou een wat objectievere kijk moet hebben op de Surinaamse media en de Surinaamse wijze van 'journalistiek bedrijven'. In Suriname zijn nu eenmaal omroepen, bladen, kranten, etcetera die of tegen Bouterse en de NDP zijn of voor....een enkeling buiten beschouwing gelaten die tracht een soort objectieve middenweg te vinden. Nuance is hier moeilijk te vinden en bepaalde mensen die werkzaam zijn in de 'journalistiek' hebben de grootst mogelijke moeite om op een objectieve en onafhankelijke wijze hun werk te verrichten. In Suriname is het zwart/wit, nee/ja....ruimte voor een tussenweg, ruimte voor een volwassen dialoog, ruimte voor wederzijdse toenadering is nauwelijks te vinden. Te snel gaat men over tot ongenuanceerde uitlatingen en teksten waabij enige realiteitszin ver te zoeken is en vaak uit het oog wordt verloren. Neen, men gaat over tot het uiten van oerkreten, krachttermen....
Niemand bedreigd of geintimideerd
Overigens en voor alle duidelijkheid: Limburg heeft niemand op welke manier dan ook bedreigd. Hij heeft op zijn karakteristieke wijze wel duidelijk gemaakt niet te spreken te zijn over de manier waarop Gail Eijk verslag heeft gedaan in een live tv-programma van Apintie TV van de stille loop. Maar, dat mag hij. Je mag kritiek uiten en ook op collega's in de media. Dat vervolgens luisteraars van zijn radioprogramma 'Bakana Tori' aan de haal gaan met de kritiek van Limburg en mogelijk zijn overgegaan tot het sturen van bedreigende sms'jes aan Eijk of telefoontjes, kan op geen enkele wijze in de schoenen worden geschoven van de radiopresentator..... Als hij werkelijk Eijk en of Apintie zou hebben bedreigd, waarom heeft zij of haar werkgever dan geen aangifte gedaan bij het Korps Politie Suriname en waarom hebben zij niet de telefoonnummers van de bedreigers laten natrekken?
Limburg besteede in zijn radioprogramma op 4 mei weer aandacht aan de kritiek uit vooral Apintie. Hij benadrukte terecht op geen enkele wijze iemand bedreigd of geintimideerd te zijn. ‘Ee groot deel van de mensen luistert slecht.’ Ook ging hij in op het feit dat SRS een staatsomroep is. 'Natuurlijk besteden we dan minder aandacht aan de oppositie', maar alle media hier hebben hun eigen achterban. 'Laat Wilfred Leeuwin, die ook voorzitter is van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, een stuk schrijven voor Starnieuws waar zijn baas Nita Ramcharan het niet mee eens is, dan wordt het niet geplaatst hoor.'
Limburg zei verder verbaasd te zijn dat de SVJ nooit heeft gereageerd op het feit dat hij, als perschef van het Kabinet van de President, het radioprogramma 'Bakana Tori' presenteert. 'Maar, nu de Amerikaanse ambassadeur Nay op 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid, heeft gereageerd op persvrijheid en kritiek heeft geuit op mij, dan komt de SVJ wel met een reactie.’
Apintie wil excuses van Limburg
Apintie heeft vrijdagmiddag 4 mei een onderhoud gehad over de kwestie ‘Limburg’ met de vice-president, Robert Ameerali. Namens Apintie waren presentatrice Willy Alberga en directeur Charles Vervuurt aanwezig. ‘Wij hebben een probleem met de wijze waarop de woordvoerder van de president de media en Apintie bejegend’, aldus Alberga in een reactie. Ook beweerde zij dat Clifton Limburg ‘constant beledigend bezig is’ en dat dat moet ophouden.
Journalistieke vak niet begrepen....
Uit die reactie blijkt dat de mediamensen bij Apintie het journalistieke vak en de basis van vrijheid van meningsuiting niet begrijpen. De twee hier geplaatste brieven van Apintie aan de vice-president waren niet op zijn plaatst, te zwaar aangezet en nogal overtrokken qua inhoud. Het zou Apintie sieren om excuses aan te bieden aan Limburg. Want, als er één partij intimiderend bezig is om stemmingmakerij aan te wakkeren, dan is het Apintie. (Op 7 mei bleek dat Limburg mijn visie deelt en dat het Apintie is die excuses zou moeten aanbieden.....)
Starnieuws kinderachtig en werkt mee aan stemmingmakerij in richting Limburg
Overigens gaf Starnieuws (naar alle waarschijnlijkheid in de persoon van Wilfred Leeuwin) vrijdagmiddag - 4 mei -, na de uitzending van 'Bakana Tori' van Clifton Limburg, een kinderachtige sneer naar Limburg, om deze radiopresentator zonder enige reden eigenlijk weer zwart te maken. Het is gewoon de kift dat Limburg een 'primeur' kon melden in zijn eigen radioprogramma en dat die primeur aan de neus van Starnieuws voorbij ging:
De Nationale Voorlichtingsdienst was niet op de hoogte van het persbericht. Dit bleek bij navraag van Starnieuws. Een half uur later, kregen de media het bericht gemaild vanuit het kabinet van de president. Limburg maakte gebruik van zijn voorkennis en kondigde de statement van de vicepresident aan in zijn programma. (...)'