maandag 21 mei 2018

Den Blauwvinger: Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

COLUMN: Wèèr schieten agenten vluchtende ongewapende verdachte dood 

- Feit dat vluchtende verdachte ongewapend was is geen issue voor Surinaams journaille
- Issue is wèl, dat slecht luisterende 'fotojournalist' wegens verzet wordt aangehouden
- Agenten niet in staat rennende vluchtende verdachte gewoon in de kraag te vatten


Het was weer eens raak. Een vluchtende en zeer waarschijnlijk ongewapende verdachte doodgeschoten door agenten. Agenten die te lui zijn om zo'n verdachte in de kraag te vatten, omdat die sneller rent dan de agenten die nodig aan hun conditie moeten gaan werken. En dus grijpen agenten voor het gemak snel naar hun wapen en vuren op verdachten, niet gericht! Dat was het geval vrijdag 18 mei in de Groenhartstraat te Abrabroki in Paramaribo. Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Vluchtende verdachte zou van zeer dichtbij zijn doodgeschoten
Media besteedden er uitgebreid aandacht aan, op de wijze zoals het journaille dat hier doet. De Ware Tijd schreef, dat de politie een inval deed op een adres in die straat, omdat daar een auto was gesignaleerd die zou zijn gebruikt bij een diefstal met geweld in het politieressort Zanderij. Tijdens de inval zouden meerdere verdachten aanwezig geweest zijn. Enkele personen zagen kans om weg te rijden in een auto. De politie zette de achtervolging in en reed het voertuig klem, waarna de inzittenden te voet vluchtten.
Een van de verdachten werd in zijn zitvlak geschoten, maar rende door. De politie ging hem achterna en loste opnieuw schoten, volgens getuigen en omstanders van zeer dichtbij. De verdachte werd weer geraakt en overleed. De doodgeschoten man was vermoedelijk niet gewapend....

Vraag of doodgeschoten verdachte gewapend was of niet geen issue voor journaille
Het feit dat de doodgeschoten vluchtende man waarschijnlijk ongewapend was wordt door geen enkele krant en nieuwswebsite ter sprake gebracht, terwijl die informatie essentieel is om het schietgedrag van betrokken agenten (en hun fysieke gesteldheid) aan de kaak te stellen, tegen het licht te houden. Dat is toch een van de taken van het journaille? Neen, niet in Suriname.

- Ook niet bij het journaille van de Ware Tijd, die sinds begin mei een Nederlandse hoofdredacteur heeft die zei te gaan werken aan de inhoudelijke kwaliteit van zijn krant en onderzoeksjournalistiek een plaats wil gaan geven. Maar, er is nog geen zichtbare verandering waar te nemen en ook is de bezem nog niet door de redactie gegaan, laat staan dat er een professionele eindredacteur aan het werk is. - 

Wèl issue is arrestatie van 'rebelse' fotojournalist
De Ware Tijd vindt dus kennelijk de vraag of de vluchtende verdachte in de Groenhartstraat wel of niet gewapend was, niet interessant.

(Overigens blijkt dat ook zo te zijn onder vele Surinamers, zo blijkt uit vele reacties op social media op het doodschieten van de verdachte - let  wel, verdachte, geen dader! -. Het niveau van 9 van de 10 reacties is van bedenkelijk laag niveau. Men vindt het prima. dat zo'n verdachte wordt doodgeschoten, neen, geliquideerd, door brave dienders. Weer een crimineel minder toch... Bananenrepubliek?, je gaat het  haast denken. Zorgelijk, de wijze waarop velen denken en reageren op social media....)

Maar, wat de redactie van de Ware Tijd daarentegen wel interessant vindt, is de aanhouding van een slecht luisterende freelance-fotojournalist tijdens de politieactie in die straat. De krant beweerde zaterdag 19 mei, dat een fotojournalist 'op hondse wijze opgepakt' is door politie, 'op beestachtige wijze in de boeien is geslagen'. De fotograaf heeft zevenenhalf uur op het politiebureau doorgebracht, omdat hij zich had verzet en niet voldeed aan het verzoek van een agent in burgerkleding om zich te verwijderen. Op het politiebureau aangekomen zou de foto die hij had gemaakt zijn gewist door een politieman. Zou dat zo zijn, dan heb je een punt om de politie kritisch aan te spreken.

Geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig recht om boven wet- en regelgeving te staan?
De fotograaf gaat een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname (De slager keurt zijn eigen vlees-afdeling) - maakt geen enkele kans - en hij zal een en ander rapporteren aan de Surinaamse Vereniging van Journalisten.
Maar, dient een (foto-)journalist ook geen gehoor te geven aan een 'verwijderingsverzoek' van de politie, of geeft persvrijheid iedere (foto-)journalist enig of welk recht dan ook recht om boven wet- en regelgeving te staan? Er zijn grenzen, ook voor het journaille...

Laat de Ware Tijd zich richten op die ene essentiële vraag – was de neergeschoten vluchtende verdachte gewapend of niet? – en zich niet verlagen tot het niveau van een emotioneel geladen zogenoemde journaliste die weinig objectief en op tranentrekkend dramatische wijze bericht over de vermoedelijk terechte aanhouding van een collega die gewoon niet deed wat hem werd gevraagd door een agent in burger en daardoor, volgens de politie, een lopende politieactie hinderde.... 
En als klap op de vuurpijl plaatst de Ware Tijd op haar website zondagavond 20 mei 2018 een 'ingezonden stuk' van haar eigen 'sterreporter' en jammerkont Ivan Cairo met de eisende, dwingende  kop 'Intimidatie van journalisten door politie moet stoppen'. 
Maar, zou hij er niet beter aan doen om zijn grieven via de Surinaamse Vereniging van Journalisten in een gesprek aan te kaarten met de leiding van het politiekorps?, dan maakt de SVJ zich ook eens echt nuttig.
Maar, zou hij er ook niet beter aan doen om eens in breder perspectief de inhoudelijke 'kwaliteit' en de rol en positie van de lokale journalistiek onder een sterk vergrootglas te plaatsen?

Laat agenten aan hun fysieke conditie werken, om levens te sparen!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger,
21 mei 2018
Paramaribo – Suriname

Lees ook:
13 maart 2018
Den Blauwvinger: (Ongewapende) Verdachte kruimeldief op doen om zijn grieven en gejammer via de Surinaamse Vereniging van Journalisten de vlucht kan zomaar onder vuur worden genomen
COLUMN: Agenten in Suriname lijken er maar wat op los te schieten
- Politiehandvest Suriname wordt niet toegepast
- Doofpotten: Geen sancties tegen agenten die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van hun dienstwapen...

29 januari 2016
Den Blauwvinger: Suriname lapt internationale regelgeving inzake vuurwapengeweld agenten aan haar laars
COLUMN: Ieder schietincident met lid gewapende macht zou onafhankelijk onderzocht moeten worden
In Suriname keurt de slager echter steeds zijn eigen vlees

4 januari 2016
Surinaamse agenten schieten weer een autodief in de rug......
Vraagtekens bij rechtmatigheid politie om te vuren op een verdachte van autodiefstal
Deskundig universitair docent drs. Jaap Timmer gaat in op vuurwapengebruik agenten

23 januari 2015
Den Blauwvinger: Op een moment kwam er zomaar een salvo uit het wapen van een militair....
COLUMN: Ongewapende knaap van 16 doodgeschoten en politie ontwijkt vragen over toedracht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten