woensdag 30 mei 2018

Deel van de door Nederland in beslag genomen Euro 19 miljoen zou van 5 cambio's zijn

De cambio’s kunnen de herkomst van het geld niet verantwoorden


Het Dagblad Suriname bericht woensdag 30 mei 2018, dat zij 'van welingelichte bronnen' de namen heeft gekregen van 5 cambio’s, die mogelijk betrokken zijn bij een deel van de Euro 19 miljoen door Nederland in beslag genomen. HJ de Vries Exchange NV, Surora Exchange N., Exces NV, Unitel Exchange NV en Trade Exchange NV (Sahara Cambio) zijn expliciet genoemd. 

Het merendeel van het geld (ruim Euro 12.5 miljoen) zou aan deze 5 cambio’s toebehoren. Dit zou ook bekend zijn onder de cambiohouders. Die zijn vrijdag 25 mei 2018 door de minister van Financiën hierover ingelicht.

De cambio’s kunnen de herkomst van het geld niet verantwoorden. HJ de Vries Exchange NV en Unitel Exchange NV hebben er duidelijk voor gekozen om (nog) niet in te gaan op de kwestie.

Unitel wenst de voorzitter van de Cambiohoudersvereniging niet over te slaan.

De bedrijfsleider van Exces Cambio (voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders) is uitlandig.

Trade Exchange NV (Sahara Cambio) zou nog contact opnemen met Dagblad Suriname.

Bij Surora kon er geen leidinggevende worden bereikt.

De cambio’s in kwestie reageren in beginsel strikt op de mededeling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die onlangs aangaf dat zij afspraken heeft met alle betrokken partijen om een persstilte te betrachten. De CBvS blijft in overleg met het Openbaar Ministerie in Nederland om deze zaak op te lossen.

De minister van Financiën bemoeit zich klaarblijkelijk nu persoonlijk met de zaak. De cambio’s zijn door de minister gevraagd om de herkomst van het geld schriftelijk aan te tonen. Die moeten het geld in beginsel verantwoorden. Enkele collega cambio-eigenaren denken dat het de cambio’s zal lukken om een deel van de herkomst te verantwoorden. Men reageert toch sceptisch over het alles verantwoorden. Enkelen zijn daarom verheugd niet te behoren tot de groep van 5. 'Er kan zwart geld in zitten. Dat is best mogelijk. Wij zijn niet van de partij. Men moet even zelf gaan nadenken', stelt een van de bronnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten