woensdag 2 mei 2018

DA'91 eist dat er onmiddellijk antwoord komt vanuit de regering inzake zeepiraterij

DA’91verwacht dat De Nationale Assemblee in spoedvergadering bijeenkomt

 
Met afschuw hebben wij kennis genomen van de ontzettende ramp die zich in onze wateren heeft voorgedaan. Twintig vissers, die hun werk deden, zijn slachtoffer geworden van piraterij, waarbij naar alle waarschijnlijkheid 16 personen zijn omgekomen. Het leed bij de families is onbeschrijfelijk. 

DA’91 eist dat er onmiddellijk antwoord komt vanuit de regering op de vele vragen die er zijn.

1. Hoe snel is de reddingsactie vanuit de regering begonnen en hoe zag deze eruit? 
2. Wat wordt gedaan om de lichamen van de overledenen te bergen? 
3. Is het waar dat de politie de vissers aangaf dat zij eerst US$ 1.000 moesten hebben alvorens een helikopter kon worden ingezet? 
4. Waar en hoe worden alle (vissers)boten, herkomst, lading en bestemming, in onze wateren geregistreerd? 
5. Hoe worden hun bewegingen op het water gevolgd, hoe vaak is er radiocontact? 
6. Hoe vaak is er surveillance? 
7. Welk protocol is er voor noodsituaties? Indien ja, is dit voldoende bekend bij de stakeholders? 
8. Welke vormen van ondersteuning zullen de families genieten bij de verwerking? 
9. Is er contact gelegd met de buurlanden voor opsporing en vervolging van de schuldigen? 

Volgens onze Grondwet is één van de belangrijkste taken van de regering het beschermen en garanderen van onze territoriale integriteit. Hoe geeft deze regering daar invulling aan? Dit is noodzakelijk in een goed veiligheidsplan.
Welke standaarden heeft de regering voor het voorzien in de veiligheid van diegenen die zich in onze wateren bevinden, onder wie zij die als beroep visser hebben?
Wie is verantwoordelijk en wat zijn de sancties bij wanprestatie?
Zijn er veiligheids- en arbeidsvoorschriften voor deze sector en wordt er toegezien op de naleving daarvan?

DA’91 constateert ook, dat de website van NCCR (www.nccr.sr.org) niet naar behoren functioneert. Grote delen van de pagina zijn nog steeds onder constructie en het laatste nieuws op de pagina dateert van 2006. Er is geen informatie beschikbaar noch informatie vermeld over deze ramp in onze wateren. Dit is een zeer kwalijke zaak, aangezien een dergelijke website bij uitstek geschikt moet zijn voor onmiddellijke informatieverstrekking en hulpverlening.


 
DA’91 wenst ook te vernemen van de autoriteiten hoe zij voornemens zijn de veiligheid van het visserskorps vanaf nu te garanderen.
Is er samenwerking met de buurlanden bij de controle uitoefening?

DA’91 verwacht dat De Nationale Assemblee (DNA) in spoedvergadering bijeenkomt om deze situatie gelijk te bespreken en aan te pakken.

Wij kijken uit naar een spoedig en transparant antwoord vanuit de regering en DNA.

Voorts wensen wij gelijk te vragen hoe het staat met Emergency Action Plans in alle sectoren van onze samenleving. Wij denken o.a. aan de luchtvaart, de zeevaart (inclusief de visserij), zijn die er en zo niet waarom niet?

En wat is de status van het noodzakelijk instrumentarium en de financiële middelen die voor goede uitvoering noodzakelijk zijn?

Tot slot vinden wij het gepast als er als teken van medeleven met de slachtoffers en hun gezinnen een rouwdag wordt ingesteld.

DA’91 wenst alle familieleden en andere gerelateerde aan deze 16 slachtoffers heel veel kracht en sterkte bij de verdere verwerking. Uw geliefden zijn in onze gedachten en in onze gebeden.

Angelic del Castilho 
Voorzitter DA'91

Geen opmerkingen:

Een reactie posten