zaterdag 4 januari 2020

Man (58) op nieuwjaarsdag dood aangetroffen in ziijn woning te Munder

Mohamed Bhaggoe werd oudejaarsdag dronken door broer van straat gehaald


Het lichaam van de 58-jarige Mohamed Bhaggoe is woensdag in zijn woning te Munder aangetroffen, zo bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 4 januari 2020. 

Familieleden verklaarden aan de politie, dat Bhaggoe op oudejaarsdag langs de straat werd aangetroffen door zijn broer, die hem naar huis bracht. Bhaggoe verkeerde op dat moment onder invloed van alcohol.

De man werd door zijn broer naar zijn woning gebracht en plaatste hem op een bank in de woning. De volgende dag werd Bhaggoe op dezelfde plek dood aangetroffen.

In opdracht van het Openbaar Ministerie is het lichaam van de heer Bhaggoe voor obductie door de politie in beslag genomen. De politie van bureau Munder onderzoekt deze zaak

XTC- gebruik tijdens pagara-estafette - 'Het Korps Politie Suriname was nergens te bekennen'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Sur-Cad: 'Incidenten te wijten aan overmatig alcoholgebruik'


Tijdens de oudejaarsviering in de binnenstad hebben enkele incidenten plaatsgevonden. De PR-woordvoerder van de Stichting Suriname Ambulance Dienst (Sur-Cad), zegt vrijdag 3 januari 2020 in De West, dat er ook twee jongeren waren die een overdosis xtc-pillen hadden geslikt. 'Het Korps Politie Suriname (KPS) was nergens te bekennen, waardoor Sur-Cad niet optimaal kon functioneren, want die zat vast in files', zegt de PR-medewerker. 

Volgens hem waren veel incidenten te wijten aan overmatig alcoholgebruik.

Tussen zes en zeven uur in de avond dreigden zaken zelfs uit de hand te lopen. 'Er was een vrouw die symptomen had van een hartinfarct. Er was toen op locatie een hartfilm gemaakt en uit haar voorgeschiedenis bleek, dat ze bekend was bij een cardioloog. Zij is toen meteen naar de Spoed Eisende Hulp vervoerd voor verdere diagnostiek.' Er zijn in totaal 10 gevallen van overmatig alcoholgebruik genoteerd.

Andere gevallen waren een klinisch geval, waarbij de zon de oorzaak was en een epilepsieaanval. Er was ook een verkeersongeval in de Keizerstraat, veroorzaakt door alcohol en onoplettendheid. De jongeman die hierbij werd aangereden door een auto, is ter plekke behandeld door Sur-Cad.

Maar liefst 29 personen liepen verwondingen op als gevolg van glasscherven van kapotte flessen. De PR-woordvoerder zegt verder, dat een van de ruiten van een dienstwagen van Sur-Cad vernield is. Wie dit gedaan heeft, is niet bekend. Sur-Cad heeft de vernieling doorgegeven aan de politie.

Ondernemer stuit op skelet tijdens werkzaamheden nabij de zee

Ondernemer maakt terrein schoon aan Henry Fernandesweg te Kwatta


Het Korps Politie Suriname bericht pas zaterdag 4 januari 2020, dat de politie van het bureau Kwatta vrijdag 27 december van een ondernemer aan de Henry Fernandesweg de melding kreeg, dat hij tijdens werkzaamheden was gestuit op vermoedelijk menselijke resten. 

De politie van het bureau Kwatta, bijgestaan door de afdeling Forensische Opsporing van de politie, deed de plek aan voor onderzoek. Het betreft een terrein nabij de zee dat door de ondernemer werd schoongemaakt.

De politie trof inderdaad een skelet aan dat in beslag is genomen na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van Regio Midden.

Jogi (VHP) roept op niet te voldoen aan de betalingsverplichting Rij-en Voertuigenbelasting

'Rij- en voertuigenbelasting moet ingetrokken worden’

'De wet is duidelijk bedoeld om geld uit de samenleving te troggelen'


De Wet Rij-en Voertuigenbelasting, die is ingegaan op 1 januari 2019, blijkt tot op heden niet uitvoerbaar te zijn. Leden van de oppositie zouden eerder hebben aangegeven, dat de wet een heleboel onduidelijkheden bevat. Ook gaat het volgens hen in feite om een dubbele belasting, omdat er al een verbruiksbelasting (government take) betaald wordt bij het tanken. 

De leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft gezegd moeite te hebben met de controle op de naleving van deze wet, omdat zij niet de bevoegde instantie is om controle hierop uit te voeren, dat is de taak van de Inspecteur der Belastingen. Om deze redenen zou de wet tijdelijk zijn aangehouden, doch een groot deel van de samenleving heeft inmiddels deze belasting betaald.

'Als de wet niet uitgevoerd kan worden, dan moet die ingetrokken worden', zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi, vrijdag 3 januari 2020 in De West. Volgens hem is er een wet gemaakt die tot nu toe niet van kracht is geworden. 'Dit is wederom het bewijs van nattevingerwerk. De coalitie heeft daarbij ook misbruik gemaakt van haar meerderheid in het parlement', zegt Jogi.

Hij geeft verder aan, dat de wet duidelijk bedoeld is om geld uit de samenleving te troggelen. 'Men is heel haastig te werk gegaan, omdat men geld nodig had. Je kunt geen wet maken en over het hoofd zien dat die niet uitvoerbaar is', stelt de parlementariër. Hij zegt ook, dat het duidelijk is dat de samenleving niets van deze wet moet hebben. 'Als tegen één wet 40.000 tot 50.000 bezwaarschriften zijn ingediend, dan wil dat zeggen, dat men het niet aankan', aldus Jogi.

Een ander punt zijn de tarieven, die zijn volgens Jogi veel te hoog. 'De bedragen waren veel te hoog en ook dat heeft de oppositie vanaf het begin aangegeven.' Volgens hem zijn mensen niet in staat zulke hoge bedragen neer te tellen, terwijl alle overige vaste lasten reeds omhoog zijn gegaan. 'Men heeft totaal geen rekening gehouden met de draagkracht van de samenleving.'

Financiën-minister Gillmore Hoefdraad: 'De wet is de wet en een ieder moet betalen.'

Jogi kan zich hierin niet vinden en roept de samenleving op niet te voldoen aan de betalingsverplichting. 'De wet is daadwerkelijk een wet, laat de veroordeelde Bouterse zich alvast eraan houden', aldus de parlementariër.

Ex-president van Ecuador Rafael Correa wordt bij verstek berecht voor corruptie

(Bron foto: Twittee)
Correa zou bijna 8 miljoen dollar hebben ontvangen van bedrijven


Oud-president Rafael Correa van Ecuador zal bij verstek berecht worden voor corruptie. Dat heeft een rechter in Ecuador beslist. Correa woont momenteel in België. 


Correa zou bijna 8 miljoen dollar hebben ontvangen van bedrijven, waaronder de Braziliaanse bouwgroep Odebrecht, in ruil voor overheidsopdrachten. Twintig andere mensen, onder wie ondernemers, functionarissen en de voormalige vicepresident Jorge Glas, zullen in dezelfde zaak berecht worden.


Sinds hij in 2017 moest aftreden, verblijft Correa met zijn familie in België. Hij is gehuwd met de Belgische Anne Malherbe Gosselin.

De oud-president wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van een politieke tegenstander in 2012 maar voor die misdaad kan hij volgens de wet niet bij verstek berecht worden.



(Suriname Mirror/The Brussels Times/Confirmado/Twitter)

Afvalcrisis in Machu Picchu bedreigt Peruaanse UNESCO-erfgoedsite

Toeristen laten dagelijks meer dan vijf ton afval achter...


Miljoenen toeristen bezoeken elk jaar de Peruaanse Machu Picchu-citadel. Het is een werelderfgoed, maar het wordt steeds meer bedreigd. 

Toeristen laten dagelijks meer dan vijf ton afval achter. In reactie daarop proberen de gemeentes het gebied te veranderen in de eerste milieuvriendelijke zone van het land.

Mariana Sanchez van Al Jazeera bericht vanuit de stad Aguas Calientes, de toegangspoort tot de citadel.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Bolivia kiest op 3 mei een nieuwe president

(Bron foto: AFP)
Interim-presidente Jeanine Áñez en oud-president Morales niet verkiesbaar 


De inwoners van Bolivia kiezen op 3 mei een nieuwe president. Het Boliviaanse verkiezingstribunaal heeft dat vrijdagavond 3 januari 2020 bekendgemaakt. 

Na de vorige verkiezingen op 20 oktober, die zouden zijn gewonnen door zittend president Evo Morales, brak grote onrust uit in het land. Dat leidde uiteindelijk tot het aftreden van Morales en zijn vlucht uit het land.



De eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land, die sinds 2006 aan de macht was, nam in november ontslag onder druk van het leger nadat hij door de oppositie en internationale verkiezingswaarnemers bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober was beschuldigd van fraude. Hij ging eerst in ballingschap in Mexico, vloog daarna naar Cuba voor een gezondheidscontrole en vestigde zich uiteindelijk in Argentinië. Daar verkreeg hij de vluchtelingenstatus.


De rechtse voormalig vicevoorzitster van de senaat Jeanine Áñez riep zichzelf na het vertrek van Morales uit tot interim-presidente van Bolivia. Zij is echter niet verkiesbaar bij de komende verkiezingen. Hetzelfde geldt voor Morales, hem is het verboden zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap.

(Suriname Mirror/opinion.com.bo/Al Jazeera/AD/La Vanguardia/Twitter)

Ook dit jaar strenge regels op Fuikdag Curaçao

'Bij het niet naleven van de regels zullen de autoriteiten hard optreden'


Ook voor de aankomende Fuikdag - die altijd op de eerste zondag van het jaar wordt georganiseerd - gelden weer strenge regels. Bij het niet naleven hiervan zullen de autoriteiten hard optreden, waarschuwt het ministerie van Justitie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 januari 2020.

Zo is het niet toegestaan alcohol te verkopen; mag er geen muziek worden gespeeld op vloten of podia; mogen alleen personen die hebben betaald om een boot bij de pier van Caracasbaai in het water te laden, gebruik maken van de slipway; en mag er na 17.00 uur geen muziek meer worden gedraaid.

Ook mogen boten na Fuikdag niet langer aanmeren bij de pier van de Santa Barbara Plantation. Alle boten die deelnemen aan het evenement, dat morgen plaatsvindt, moeten de nodige documenten aan boord hebben, maar ook voldoende reddingsvesten (conform het aantal passagiers aan boord) en andere reddingsmiddelen om te signaleren, zoals een fluit.

Het is niet langer toegestaan dat mensen van en naar de Fuikbaai worden getransporteerd. 'Met andere woorden, alleen personen met een eigen boot kunnen bij Fuikbaai aankomen', aldus het ministerie van Justitie.

Nog steeds geen duidelijkheid over screening voormalig minister Steven Martina, Curaçao

'De periode die nodig is voor een screeningsprocedure is nog niet verlopen'


Ruim twee maanden nadat voormalig minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) weer werd voorgedragen voor de post, is er nog steeds geen duidelijkheid over zijn screening. De voormalig minister moest eerder opstappen, omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Dit meldt vandaag, zaterdag 4 januari 2020, het Antilliaans Dagblad.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft later het onderzoek tegen Martina voorwaardelijk geseponeerd, waarna politieke partij Kòrsou di Nos Tur (KdNT), die in eerste instantie aangifte had gedaan tegen Martina, een beroep deed op artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering om het OM alsnog tot onderzoek te dwingen.

Het beklag van KdNT werd op 22 oktober door het Hof afgewezen, waarmee het proces tegen Martina ten einde leek. Daarop besloot de MAN unaniem om Martina weer voor te dragen als minister van Economische Ontwikkeling. Dit gebeurde begin november 2019. Sindsdien is het stil rondom de screening van de voormalige bewindsman. Op 10 december 2019 laat Martina weten dat hij ‘ervan uitgaat dat het screeningsproces zijn gangetje gaat’. 'De periode die nodig is voor een screeningsprocedure is nog niet verlopen.' Daarna verwijst de voormalige minister naar de formateur

Gouverneur Lucille George-Wout uit in Nieuwjaarsrede haar zorgen over Curaçao in 2020

'Het problematische beeld dat ik schets schreeuwt om een oplossing'


Curaçao heeft geen makkelijk jaar achter de rug en ook voor 2020 heeft gouverneur Lucille George-Wout haar zorgen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 januari 2020.

Nadat George-Wout tijdens de Nieuwjaarsrede gisteren bij het Paleis van de Gouverneur de grote vraagstukken aan de orde stelde - zoals de economische krimp in 2019 en de zorgelijke vooruitzichten voor 2020;
de moeilijke situatie waarin bedrijven verkeren;
de toestand in buurland Venezuela;
de sociale gevolgen; toenemende criminaliteit;
onveilige gevoelens en onzekerheid van burgers;
de zorgelijke overheidsfinanciën en problemen in de bancaire sector - stelt zij: 'Het problematische beeld dat ik zojuist heb geschetst vraagt niet om een oplossing, het schreeuwt om een oplossing. We moeten nu echt iets doen.'

De gouverneur vervolgt: 'Het zijn grote vraagstukken die we niet kunnen en niet mogen doorschuiven naar toekomstige generaties. Sterker nog, het is een plicht aan onze kinderen om ze hier en nu op te lossen. Zoals de premier recent bij de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) heeft aangegeven, zullen we daarvoor ook onze weerstand ten opzichte van hervormingen moeten overwinnen. Ik onderschrijf nadrukkelijk het belang hiervan.'

Het onweert binnen hoofdbestuur Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB)

(Bron foto: Facebook)
Hoofdbestuurslid Franklin Todie is naar de NDP overgestapt

'Om de heer Sapoen heb ik moeten breken met de partij, hij houdt zich niet aan zijn woord'


Binnen het hoofdbestuur van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) heerst ontevredenheid. Hoofdbestuurslid en ondernemer Franklin Todie, die een belangrijke schakel van de partij was in Wanica, bevestigt vandaag,  zaterdag 4 januari 2020, in de Ware Tijd, dat hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd en naar de NDP is overgestapt. 

Todie zegt, dat hij niet meer op één lijn was met politiek leider Raymond Sapoen.'Met Noersalim heb ik een heel goede verstandhouding, we zijn net broers. Maar om de heer Sapoen heb ik moeten breken met de partij. Hij houdt zich niet aan zijn woord.' Ook een ander partijlid zou zijn opgestapt, eveneens door onenigheid met Sapoen.

Todie is vooral ontevredenover het handelen van de politiek leider. Voor hem was de maat vol toen hij weer eens constateerde, dat met twee maten wordt gemeten bij het vrijmaken van geld voor activiteiten. Todie wilde op 10 oktober in verband met de Dag der Marrons een activiteit houden, maar Sapoen zei dat Srd 2.000 daarvoor kon worden vrijgemaakt. Naderhand werd aan Todie gezegd, dat er niet voldoende geld in kas was. Dit vond hij opmerkelijk, omdat er naar zijn zeggen wel grote bedragen beschikbaar worden gesteld voor andere activiteiten zoals de herdenking van de Hindostaanse en Javaanse immigratie. Hij voelde zich hierdoor niet gewaardeerd, temeer omdat hij de partij sponsorde.

'Dus ik ben goed om te sponsoren, maar om de Marrondag met onze zwarte broeders en zusters te vieren, was minder belangrijk. Ik heb gezegd dat mijn achterban niet misbruikt moet worden.' De ondernemer is ook teleurgesteld over het feit, dat hem aanvankelijk was gezegd dat hij op de tweede plek van de kandidatenlijst geplaatst zou worden. Daarna hoorde hij dat andere personen in zijn plaats zouden komen en hij het alternatief zou zijn.

Volgens Todie, een bekende ondernemer in Wanica, heeft Sapoen hem gevraagd om de HVB te ondersteunen. Hij was tot dat moment nog bij de NDP, de partij waarnaar hij nu is teruggekeerd. 'Ik heb mijn hele achterban verzameld om de HVB te joinen en de partij groeide super in Wanica.' Hij denkt dat zijn uittreden een aderlating zal zijn. Het HVB-partijcentrum te Hanna's Lust was door de ondernemer beschikbaar gesteld. Over het logo van de HVB is intussen een paarse verflaag aangebracht en er wapperen nu NDP-vlaggen.

Naar verluidt probeert Noersalim de plooien weer glad te strijken. Hij was !in het buitenland toen Todie zijn bedankbrief in oktober indiende. Overigens, die is nog niet beantwoord. Todie: 'Noersalim zei dat dit nooit zou zijn gebeurd als hij er was. Het is pijnlijk, maar ik kan niet anders. Ik ben in Wanica en móét onder Sapoen werken, maar ik kan niet onder die man werken.'

Sapoen wil over deze ontwikkeling niet reageren in de media. Bij het ter perse gaan van dit bericht in de Ware Tijd was Noersalim nog niet bereikbaar voor een reactie.

Ondernemers verbaasd over nieuwe door DP World op haven gehanteerde wisselkoers

'Door koersschom- melingen en stijgingen is er geen andere keus'

Ondernemers vrezen dat hun concurrentiepositie in het buitenland wordt bemoeilijkt


Volgens Starnieuws vandaag, zaterdag 4 januari 2020, zijn diverse ondernemers onaangenaam verrast met de aankondiging van de grootste terminal operator op de Jules Sedney Haven, DP World - zetel in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten -, dat de wisselkoers van Srd 8,20 voor de Amerikaanse dollar zal worden gehanteerd in dit nieuwe jaar. De wisselkoers van Srd 7,52 die vanaf augustus 2017 gold, is losgelaten. 

DP World deelt aan belanghebbenden schriftelijk mee, dat door koersschommelingen en stijgingen er geen andere keus is. Voor alle lokale kosten geldt de koers van Srd 8,20.

Hoewel de Centrale Bank van Suriname een verkoopkoers heeft van Srd 7,52 voor de US$ is deze niet te verkrijgen bij cambio's en banken. Voor de US$ wordt in principe de koers van US$ 7,85 gehanteerd, maar buiten moet er boven de Srd 8 worden neergeteld. Bedrijven hanteren verschillende interne koersen.

Een ondernemer zegt aan Starnieuws, dat de hogere koers die DP World vanaf januari hanteert, de concurrentiepositie van bedrijven in het buitenland bemoeilijkt. Maar, ook voor de binnenlandse markt betekent het een drastische stijging, aangezien deze kosten gewoon doorberekend worden op de producten.

'Afschieten van vuurwerk bij wet verbinden aan tijd'

'Eigenlijk noem ik het geen vuurwerk, het zijn gewoon explosieven'


'We moeten het afschieten van vuurwerk bij wet verbinden aan tijd', vindt dierenrechtenactiviste Cynthia Ashruf van de Stichting Henk Abrahams. Ook dit jaar hebben dieren het volgens haar moeilijk gehad tijdens de vuurwerkperiode die officieel van 27 december tot en met 2 januari liep. 'Ondanks voorzorgsmaatregelen zijn heel veel dieren van huis weggelopen', aldusAshruf. 

Volgens haar ligt dat vooral aan het vele illegale vuurwerk dat is afgeschoten. 'Eigenlijk noem ik het geen vuurwerk. Het zijn gewoon explosieven en dat zorgt voor problemen bij de dieren. Ook het feit, dat op elk willekeurig tijdstip mag worden afgeschoten maakt dat mensen niet altijd voorzorgsmaatregelen voor hun huisdier kunnen treffen.' 

Ondanks voorlichting door en adviezen van het Korps Brandweer Suriname is volgens Ashruf toch illegaal vuurwerk ingevoerd. 'Het werd ook openlijk verkocht. Hoe is dat mogelijk? Ik zeg niet, dat men geen vuurwerk mag afschieten, maar je kunt geen explosieven binnenhalen', zegt Ashruf.

In 2020 zal de stichting zich inzetten om afschieten te verbinden aan tijd en eventueel de afschietperiode te laten inkorten. Hiervoor pleitte eerder columnist Den Blauwvinger van Suriname Mirror ook al...

'We gaan volgende week al praten met een organisatie hoe we dit gaan aanpakken en een petitie voorbereiden en vervolgens indienen', zegt Ashruf. Het afschieten op vooraf vastgestelde tijdstippen zal niet alleen goed zijn voor de dieren, maar ook voor mens en milieu. 'Het lijkt alsof men geen empathie heeft voor dier en medemens. Vooral seniorenburgers en jonge kinderen ondervinden hiervan last.' 

Ashruf heeft ook opgemerkt, dat er al vóór de officiële verkoopperiode vuurwerk verkocht en afgeschoten is. 'Uit steekproeven van de stichting is gebleken dat handelaren die vuurwerk vroeg hebben ingeklaard, al vóór 27 december begonnen te verkopen. En niemand die daarop heeft gecontroleerd of erop heeft toegezien dat het niet gebeurt.'

Vijf gewonden bij aanrijding lijnbus en auto

Bij aanrijding op Verlengde Nieuw Weergevondenweg sneuvelt EBS-mast


Bij een zware aanrijding vanmorgen, zaterdag 4 januari 2020, tussen een lijnbus en een personenauto op de Verlengde Nieuw Weergevondenweg, zijn beide voertuigen in de goot langs de weg terecht gekomen, zo bericht Waterkant.net. Vijf mensen zouden gewond zijn geraakt. 

Bij het ongeluk is een elektriciteitsmast van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gesneuveld.

Hoe de botsing precies heeft plaatsgevonden is nog niet duidelijk. Agenten doen onderzoek naar de toedracht.

Nog drie arrestaties in 855 kilo cocaïne-zaak Jules Sedney Haven

Vier verdachten vast waaronder drie die werkzaam waren op haven


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 4 januari 2020, dat in de 855 kilo cocaïne-zaak Jules Sedney Haven nog drie mannen aangehouden zijn en na te zijn voorgeleid in verzekering zijn gesteld door politie. De verdachten zijn werkzaam zijn op de haven. Een van de mannen zou een bedrijfsrechercheur zijn. Het is vooralsnog onduidelijk wat hun aandeel in de zaak is geweest. 

De drugs werden op 27 december door leden van de Narcotica Brigade in samenwerking met de Port Controle Unit, de Narcotic Intelligence Unit en de Honden Brigade onderschept.

De cocaïne was verstopt in een dubbel plafond van een vriescontainer. Eerder werden C.K., G.B. (bewakers op haven) en M.T. aangehouden en in verzekering gesteld. T. werd al op de dag van de vondst opgepakt.