(Bron: De Telegraaf) |
'Als Mao landt in Suriname, dan hoeft hij niet in de rij te staan, maar wordt door het leger opgepikt'
De Telegraaf bericht vandaag, maandag 23 maart 2020, uitgebreid over een verdachte in het beruchte Marengo liquidatieproces die niet onbekend is met president Desi Bouterse. Mao, zo zegt de kroongetuige, heeft ’hele zieke contacten’ in Suriname en is levensgevaarlijk.
Mao R. (44) is de verdachte in het liquidatieproces Marengo die het dichtst bij de gangster Ridouan Taghi stond, maar over wie vrijwel niets bekend is. R. wordt door kroongetuige Nabil B. als levensgevaarlijk en een indirect contact van president Desi Bouterse wordt omschreven.
Twee pagina’s vandaag in de @telegraaf over misschien wel de belangrijkste en meest fascinerende Nr 2 uit de organisatie van Ridouan Taghi: Mao R. Het Suri-contact en de geweldsman pic.twitter.com/MnLadk8GeF— Mick van Wely (@mickvanwely) March 23, 2020
Nabil B. uit Utrecht was volwaardig lid van de liquidatie- en drugsbende van de gevreesde Ridouan Taghi, maar stapte over naar de politie uit wroeging. En omdat hij op het punt stond zelf vermoord te worden.
Voor het eerst beschikken politie en justitie over een kroongetuige binnen de ’Mocro-maffia’. B. heeft verklaard, dat organisatie van Taghi werd geleid door drie mannen. Het zijn de 47-jarige Saïd Razzouki die in februari in Colombia werd opgepakt en Mao R. (nu 44). De rechter- en linkerhand van de leider met de bijnaam ’Kleine’.'Mao is altijd heel rustig en stil, maar hij is levensgevaarlijk', zegt Nabil. Hij zegt dat Mao goede contacten heeft in Amsterdam Zuidoost.
Dan komt een verklaring die misschien wel een van de meest pikante is uit de 1.500 pagina’s tellende verklaringen van de kroongetuige. 'Ik weet dat hij heel hoge contacten heeft in Suriname, die rechtstreeks in contact staan met Desi Bouterse.'
De veroordeelde cokehandelaar en meervoudig moordenaar Bouterse wordt al sinds de jaren zeventig in verband gebracht met cokehandel. De oppositie in Suriname vermoedt dat de president nog steeds betrokken is bij de handel in drugs. De laatste jaren is de cokesmokkel via het land naar Nederland geëxplodeerd. Zeker 15 ton coke uit het land is onderschept in Nederland en andere Europese landen. ’Handel’, oftewel drugs, kan volgens de kroongetuige via Suriname naar Nederland verstuurd worden dankzij de contacten van Mao. Als de ’boezemvriend van Taghi’ landt in Suriname, dan hoeft Mao R. niet in de rij te staan, maar wordt hij door het leger opgepikt, vertelt Nabil. Mao en Taghi zouden dezelfde contacten hebben in de Dominicaanse Republiek.
Mao, zo zegt de kroongetuige, heeft ’hele zieke contacten’ in Suriname en is levensgevaarlijk. Nabil B. zegt te denken dat Mao de hand heeft gehad in meerdere liquidaties, maar erkent tegelijkertijd dat dit een ’aanname’ is. Volgens de kroongetuige zit Mao R. in de drugs. De ’Suri-connectie’ is interessant. Een van de belangrijkste contacten van Taghi, de voortvluchtige Gerel Palm uit Nieuwegein, hield zich in Suriname enige tijd schuil. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Spyshop-houder Ronald Bakker in 2015 in Huizen en een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos in 2016, waarbij twee mannen zwaargewond raakten. In maart 2017 wordt Gerel Palm, die door justitie beschouwd wordt als een van de belangrijkste ’hitmen’ van Taghi, opgepakt in Suriname. Maar, kort na zijn arrestatie weet hij met speels gemak uit de gevangenis in Paramaribo te ontkomen. Alsof de deur wijd open is gezet. Waar hij nu zit is een raadsel.
In mei 2019 worden Mao R. en zijn jongere broer Mario ’Piet’ in Suriname gearresteerd. Mao heeft 30 kilo hasj bij zich. Voordat de broers met de ogen kunnen knipperen worden ze als ongewenste vreemdelingen op het vliegtuig naar Amsterdam gezet.
Mao R. zit samen met zijn broer vast. Op 18 mei wordt het proces Marengo hervat. Het gaat dan opnieuw om een inleidende zitting. De advocaat van Mao R., Inez Weski, was zondag ondanks verzoeken daartoe, niet bereikbaar voor commentaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten