Steunpakket nu belangrijker dan ooit
Centrale Bank: 'Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om crisissituatie te mitigeren’
Het effect van de coronacrisis op de economie van Curaçao, vanwege de gedwongen sluiting van de grenzen, is ‘omvangrijk’. Afhankelijk van de duur en snelheid van het herstel tussen de -4,5 tot mogelijk zelfs -19,4 procent. Dat stelt interim-president van de Centrale Bank CBCS José Jardim in een persverklaring, aldus vandaag, maandag 23 maart 2020, het Antilliaans Dagblad.
In haar berekeningen heeft de CBCS nog geen rekening gehouden met de economische effecten van een eventuele uitbraak van het virus op Curaçao en Sint Maarten, waaronder hogere kosten van gezondheidszorg en een negatief effect op andere economische activiteiten.
Jardim blijft benadrukken, dat zowel Curaçao als Sint Maarten ‘niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren’. 'Juist in deze tijden moet de Nederlandse regering worden gewezen op een van de kernprincipes die aan de basis ligt van het Koninkrijk en is neergelegd in artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand', aldus de hoogste functionaris van de CBCS.
'Gezien de omvangrijke effecten van het sluiten van de grenzen dient er snel te worden geschakeld met het activeren van een steunpakket.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten