zaterdag 15 februari 2020

Braziliaanse journalist Léo Veras doodgeschoten in Paraguay

Committee to Protect Journalists wil dat Brazilië en Paraguay samenwerken om moord snel en grondig onderzoeken

Gemaskerde mannen schieten Veras dood in zijn woning in de Paraguayaanse grensstad Pedro Juan Caballero


Autoriteiten in Brazilië en Paraguay moeten samenwerken om de moord op de Braziliaanse journalist Lourenço 'Léo' Veras snel en grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen, zei het Committee to Protect Journalists vrijdag 14 februari 2020. 

Op 12 februari om ongeveer 21.00 uur schoten gemaskerde mannen Veras, de eigenaar en manager van Porã News, een nieuwswebsite over georganiseerde misdaad, neer in zijn huis in de Paraguayaanse stad Pedro Juan Caballero, die grenst aan de Braziliaanse stad Ponta Porã, volgens een bericht van de Braziliaanse omroep G1.

De mannen reden naar het huis van Veras in een witte vrachtwagen en vielen het huis van de journalist binnen terwijl hij aan het dineren was met zijn vrouw, zoon en schoonvader, volgens het Paraguayaanse dagblad ABC Color.


Veras probeerde te ontsnappen, maar de aanvallers schoten hem in zijn been en vuurden 11 keer, waaronder een keer in het hoofd. Hij werd na de aanval naar een lokaal ziekenhuis gebracht en stierf kort daarna, volgens ABC Color.


Porã News heeft betrekking op georganiseerde misdaad, politie en aan drugs gerelateerde problemen aan de grens tussen Brazilië en Paraguay. Volgens een ander ABC Colour-bericht zei Ignacio Rodríguez, de directeur van politie in Amambay, Paraguay, dat de aanval mogelijk een vergelding was voor materiaal dat door Porã News werd gepubliceerd.

'De grens tussen Paraguay en Brazilië blijft een van de gevaarlijkste plaatsen voor journalisten in Zuid-Amerika', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinarice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten aan beide zijden van de grens moeten snel actie ondernemen om de moord op Léo Veras te onderzoeken, de verantwoordelijken voor de rechter brengen en ervoor zorgen dat andere journalisten in de regio niet worden geterroriseerd of gedood voor het uitvoeren van hun werk.'



Carlos Eduardo, een onderzoeker bij de Civiele Politie in de Braziliaanse deelstaat Matro Grosso do Sul, vertelde CPJ in een e-mail, dat de Paraguayaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van de moord op Vera, maar zei dat de Civiele Politie samenwerkt met zijn Paraguayaanse tegenhangers om te onderzoeken of de moordenaars na de moord zijn gevlucht naar Brazilië.

Volgens een verklaring van de Federação Nacional dos Jornalistas (FENAJ), een vereniging van journalistenbonden, had Veras eerder gemeld, dat hij doodsbedreigingen ontving in verband met zijn werk. In een interview met de Braziliaanse omroep TV Record, dat op 28 januari werd uitgezonden, beschreef Veras het ontvangen van talloze bedreigingen van drugsdealers als gevolg van zijn berichtgeving.


Veras werkte voorheen zes maanden als regionale correspondent voor ABC Color, en werkte af en toe als correspondent voor andere media in de Braziliaanse grensstaat Mato Grosso do Sul, volgens ABC Color. De krant meldde, dat Veras tijdens zijn tijd als correspondent politiebescherming kreeg vanwege een reeks bedreigingen die hij ontving van leden van een georganiseerde misdaadgroep.


De Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo (Abraji), een lokale  persvrijheidsgroep, zei in een verklaring, dat mensen in de buurt van Veras de organisatie vertelden, dat de journalist bezorgd was over de ontsnapping van 75 gevangenen uit een gevangenis in Pedro Juan Caballero in januari, van wie velen banden hadden met de Braziliaanse georganiseerde misdaad.

Een journalist die in Pedro Juan Caballero werkte, die met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit, die zijn bezorgdheid over de veiligheid aanhaalde, zei dat ze op dezelfde manier bang waren en geloofde dat sommige van de ontsnapte mensen probeerden journalisten uit te schakelen die ze eerder hadden bedreigd.

De verklaring van de vereniging zei, dat Veras meer dan 15 jaar in het grensgebied rond Pedro Juan Caballero en Ponta Porã had gewerkt, een van de belangrijkste toegangspunten voor wapens en drugs in Brazilië.


In 2015 werd de Paraguayaanse radiojournalist Gerardo Ceferino Servían Coronel neergeschoten en vermoord in Ponta Porã, zoals CPJ destijds documenteerde.

ABC Colour-journalist Cándido Figueredo Ruíz, die in 2015 de CPJ's International Press Freedom Award ontving, heeft te maken gehad met herhaalde doodsbedreigingen en heeft een 24-uurs politiebescherming. CPJ e-mailde de Braziliaanse Federale Politie, de Nationale Politie van Paraguay en het Openbaar Ministerie van Paraguay, maar ontving geen reacties. Toen CPJ het Paraguayaanse consulaat in de stad Ponta Porã belde, zei een medewerker die de telefoon opnam dat het consulaat geen officiële verklaring had om te delen.

In een documentaire gemaakt door Abraji in 2017, sprak Veras over de bedreigingen die hij had ontvangen, en zei: 'Mijn vrouw en ik, we wonen nauwelijks sociale evenementen en feesten bij, tenzij het veilig is.' Hij voegde eraan toe: 'We moeten op een dag sterven. Ik hoop altijd, dat mijn dood niet zo gewelddadig zal zijn, met teveel geweerschoten. Hier, als een huurmoordenaar je wil vermoorden, komt hij naar je deur, zegt je dat je hem moet openen en hij zal je neerschieten. Ik hoop dat het maar één schot zal zijn om niet te veel schade aan te richten.'


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten