dinsdag 20 augustus 2019

Jezuïeten lanceren bewustmakingscampagne voor Amazone

Latijns-Amerikaanse jezuïeten willen inheemsen in Amazonewoud bewust maken van gevaren voor hun milieu


Via een onlineplatform proberen jezuïeten de duurzaamheid van hun sociale werk in het Amazonegebied te waarborgen en Red Eclesial Panamazónica (REPAM), het Kerkelijke Netwerk voor het Amazonewoud, te ondersteunen.

Latijns-Amerikaanse jezuïeten hebben een campagne opgestart waarmee ze inheemse gemeenschappen die in het Amazonewoud wonen bewust willen maken van de gevaren voor hun milieu.

De campagne Déjate Abrazar (dejateabrazar.org) heeft een drievoudig doel:
de aandacht vestigen op de belangrijkste problemen van de Amazoneregio,
het werk van de jezuïeten in de regio onder de aandacht brengen en
fondsen verzamelen voor plaatselijke projecten van de jezuïeten.

Met het initiatief om de ecologische duurzaamheid en rechten van inheemse Amazonevolkeren te beschermen, willen de jezuïeten, in het vooruitzicht van de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone in oktober in Rome, de onverschilligheid tegenover de regio doorbreken.

Ze ondersteunen ook de inzet van Red Eclesial Panamazónica (REPAM), het Kerkelijke Netwerk voor het Amazonewoud. Dat publiceerde begin dit jaar nog een rapport waarin de bezetting van land van inheemse volkeren, de nefaste gevolgen van de olie-, gas- en mijnbouwprojecten en de betreurenswaardige levensomstandigheden van inheemsen in Brazilië, Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador, Venezuela en Guyana worden aangeklaagd.


(Suriname Mirror/Vaticannews.va/Kerknet/YouTube)

Archeologen in Vichama, Peru, vinden muurreliëf van mensachtige pad die wellicht 3.800 jaar oud is

(Bron foto: Andina)
Gevonden scène stelt waarschijnlijk de 'komst van water' door regenval voor


Een muurreliëf afbeelding waarvan wordt gedacht dat deze 3.800 jaar oud is, is ontdekt door archeologen in Peru. De muur, die maandag 19 augustus 2019, werd onthuld, werd gevonden in een openbaar ceremonieel gebouw op de locatie Vichama, ten noorden van Lima. 

De complexe gebeeldhouwde scène toont iconografie inclusief een mensachtige pad en voorstellingen van mensen. Dr. Ruth Shady Solís, directrice van de Zona Arqueológica Caral (ZAC), gelooft dat de scène de 'komst van water' door regenval voorstelt.

Ze zegt dat padden in de Andes-beschaving water vertegenwoordigden en dat het gezicht eronder mensen voorstelt die wachten op regen om de continuïteit van het leven te verzekeren.


Een andere afbeelding die in de buurt is gevonden, toont vier menselijke hoofden met slangen eromheen en wat lijkt op een zaadje met een gezicht.

Onderzoekers zeiden dat de sculpturen waarschijnlijk in een periode van schaarste en hongersnood zouden zijn geproduceerd.

Tatiana Abad, een andere archeologe op de site, zei tijdens een persconferentie maandag dat het snijwerk een tijd van 'crisis' was voor de mensen die daar wonen.

De Vichama-site bevindt zich in de provincie Huaura in het hedendaagse Peru, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima.



De opgraving begon daar in 2007 en experts geloven dat het een oude landbouw- en visserijgemeenschap was. Ze beschouwen het als een van de belangrijkste bevolkingscentra uit de Caral-beschaving, ook bekend als Norte Chico, waarvan men denkt dat het 5.000 jaar oud is.

De geheime stad Caral, in de provincie Barranca in Peru, wordt beschreven als het oudste beschavingscentrum in Noord- en Zuid-Amerika. De site is in 2009 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Men denkt dat de beschaving op mysterieuze wijze is gedaald rond 1800 voor Christus - en Dr. Shady zei maandag dat de nieuwe Vichama-muurreliëfs, die veranderingen in het lokale klimaat vertegenwoordigen, kunnen wijzen op waarom.


(Suriname Mirror/Andina/BBC/EuroNews/Peru21/YouTube)

Venezolaan met één been doorkruist Zuid-Amerika te voet

Yeslie Aranda (57) hoopt lotgenoten te inspireren om hun dromen na te streven

(Bron foto: Twitter)

De Venezolaan Yeslie Aranda (57), die bij een verkeersongeluk zijn linkerbeen verloor, is naar de zuidelijkst gelegen stad van Zuid-Amerika getrokken in de hoop lotgenoten te inspireren om hun dromen na te streven ondanks moeilijke momenten.


Toen hij zes jaar geleden betrokken raakte in een ernstig verkeersongeval verloor hij een been en ook zijn dochter werd zwaargewond afgevoerd. Zij belandde door haar verwondingen in een rolstoel. Om haar een hart onder de riem te steken, besloot hij het ondenkbare waar te maken en begon hij aan een zware tocht van meer dan 14.000 kilometer.


Hij doorkruiste Colombia, Ecuador, Peru, Bolivië en Argentinië en dat allemaal te voet. Een helse tocht die een jaar, een maand en 19 dagen heeft geduurd.



(Suriname Mirror/El Pitazo/Associated Press/Clarin/YouTube/Twitter)

Meer dan 500 miljoen bijen de afgelopen drie maanden in Brazilië gestorven

Onderzoekers geven schuld massale bijensterfte aan het gebruik van pesticiden


Meer dan 500 miljoen bijen zijn de afgelopen drie maanden in Brazilië gestorven. In de staat Rio Grande do Sul werden 400 miljoen dode bijen gevonden - bijenhouders in vier staten rapporteerden de massale sterfgevallen. Onderzoekers hebben de schuld gegeven aan het gebruik van pesticiden - chemische stoffen die worden gebruikt om ongedierte te doden. 

Bijen spelen een heel belangrijke rol in de voedselketen - waarbij ongeveer een derde van het voedsel dat we eten afhankelijk is van bestuiving, voornamelijk door bijen. Deze omvatten groenten en fruit zoals avocado's, broccoli en kersen.

De belangrijkste doodsoorzaak voor deze bijen was het gebruik van pesticiden die producten bevatten die in Europa verboden zijn, zoals neonicotinoïden en fipronil. De EU heeft afgelopen april een bijna volledig verbod op neonicotinoïden ingesteld vanwege de ernstige schade die het bijen kan veroorzaken. Maar, in hetzelfde jaar heft Brazilië beperkingen op aan pesticiden - ondanks tegenstand van milieuactivisten die het het 'gifpakket' noemden.

Het gebruik van pesticiden in Brazilië is volgens Greenpeace toegenomen met 193 producten die chemicaliën bevatten die in de EU zijn verboden en die in de afgelopen drie jaar in Brazilië zijn geregistreerd. Het land gebruikt pesticiden, omdat de economie zo afhankelijk is van de landbouw.

(Suriname Mirror/Jornal Economico/BBC/ScienceAlert)

Man in Braziliaanse stad Rio de Janeiro doodgeschoten die bus en 37 mensen gijzelde op brug

Gijzelnemer, een militaire politieagent, was gewapend en dreigde bus in brand te steken met benzine

(Bron foto: Twitter)

Volgens de autoriteiten werd een man die een bus en 37 mensen gijzelde op een brug in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro dinsdag 20 augustus 2019 doodgeschoten door een sluipschutter. 

De gijzelnemer, die zichzelf identificeerde als een militaire politieagent, was gewapend en dreigde de bus in brand te steken met benzine rond 6 uur lokale tijd, zei de militaire politie.


Volgens het staatsnieuwsagentschap Agencia Brasil kaapte hij het voertuig op de Rio-Niterói-brug.



De brug, die ongeveer negen mijl lang is, verbindt de steden Rio de Janeiro en Niterói.

'De gijzelaarsituatie op de Rio-Niteroi-brug is ten einde', aldus een verklaring van de militaire politie. 'De gijzelnemer werd geneutraliseerd door een sluipschutter van het eliteteam en alle gijzelaars werden bevrijd.' De politie voegde eraan toe dat alle gijzelaars ongedeerd waren.



Hans Moreno, een van de gijzelaars in de bus, vertelde de TV Globo, dat de man zich niet agressief gedroeg en 'erg kalm' was. Een woordvoerder van de verkeerspolitie vertelde hetzelfde station, dat de kaper geen specifieke eisen had gesteld en 'psychische problemen' leek te hebben.

President Jair Bolsonaro tweette zijn felicitaties aan de politie van Rio de Janeiro.



(Suriname Mirror/G1.Globo./Deutsche Welle/Twitter/YouTube/Exame)

Traditionele leiders leveren hun bijdrage aan invulling conceptwetten over grondenrechten

(Bron foto's: NII)
'Een historische doorbraak in streven naar wettelijke erkenning grondenrechten inheemse en tribale volken'


Het Management Team Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT), krijgt hulp van de traditionele leiders bij het invullen van conceptwetten over grondenrechten. De traditionele leiders leverden hun bijdragen tijdens een tweedaagse ontmoeting met het MT op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus te Galibi (Marowijne). De sessie met de traditionele leiders is onderdeel van de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname', zo meldt maandag 19 augustus 2019 de afdeling Voorlichting van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, via het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De werkwijze moet leiden tot een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regelingen, in lijn met het internationaal recht. Het Traditioneel Gezag van Inheemse en Tribale Volken (TG) heeft eerder ook al meegewerkt aan het scheppen van de contouren van de wetsvoorstellen.

'Een historische doorbraak in het streven naar wettelijke erkenning van de grondenrechten van de inheemse en tribale volken in Suriname', zeggen Wensley Misiedjan, voorzitter van het MT en kapitein Ricardo Pané van Galibi.

Het MT bereidt, ondersteund door drie technische commissies, de wetsvoorstellen voor. Max Ooft (voorzitter Commissie Wetgeving) zegt dat de sessies hebben geresulteerd in drie hoofdpunten, te weten:
een voorstel voor grondwetswijziging,
een algemene wet over grondenrechten en
een wet over het traditionele bestuur.
Dit alles is voorgelegd aan de traditionele gezagsdragers.

Dit is een nieuw concept in de wetgeving waarbij de collectieve rechten zullen worden vastgelegd. Er komen nog enkele ontmoetingsmomenten, zegt Misiedjan. Bij de laatste bijeenkomst zullen de concepten van de wetsvoorstellen zoals die zijn geformuleerd, gepresenteerd worden. Pas daarna zullen ze eind september worden overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Die zal ze naar verwachting ter hand stellen van president Desi Bouterse. De concepten zullen uiteindelijk ter goedkeuring worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Granman Asongo Alalaparu van de Trio's, Theo Jubitana (voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname), waarnemend granman Jozef Forster van de Pamaka’s, hoofdkapitein John ‘Lesina’ Sintanie (als vertegenwoordiger van de Ndyuka granman Bono Velantie), en vertegenwoordigers op verschillende niveaus van andere inheemse – en tribale volken, waren enkele leiders die aanwezig waren, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.

Regering Curaçao stelt 25 miljoen gulden beschikbaar aan Hospital Nobo Otrobanda

Regering wil voorkomen. dat de opening van het nieuwe ziekenhuis eind 2019 gevaar loopt

'Met dit geld kunnen de meest urgente zaken geregeld worden, totdat voorzien is in andere financiering'


De regering stelt 25 miljoen gulden beschikbaar aan het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) om te voorkomen dat de opening van het nieuwe ziekenhuis eind 2019 gevaar loopt. 'Met dit geld kunnen de meest urgente zaken geregeld worden, totdat voorzien is in andere financiering. Als deze financiering rond is, dan krijgt de regering weer 25 miljoen gulden terugbetaald', zo maakte de regering gisteren bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 20 augustus 2019.

De regering beroept zich op artikel 25 lid 1 van de Staatsregeling, waarin staat: 'De overheid treft maatregelen ter bevordering van de Volksgezondheid.'

Het besluit is genomen nadat er in de Ministerraad vorige week woensdag informatie is gegeven door betrokkenen bij het HNO. 'De regering heeft daarop besloten een voorschot te geven zodat het project op schema blijft. Zo kan de bevolking ervan verzekerd zijn dat over enkele maanden zorg geboden kan worden in een modern en kwalitatief goed ziekenhuis', aldus de berichtgeving.

De bouw van HNO is in de laatste fase, waarin onder meer de inrichting met medische apparatuur plaatsvindt. Hiervoor moeten experts uit het buitenland ingevlogen worden, waarvoor al maanden geleden afspraken zijn gemaakt. Het afzeggen van deze afspraken kan boetes opleveren. Bovendien worden nieuwe afspraken dan pas weer gemaakt in 2020, zo wordt uitgelegd.

'Dat Isla, Curaçao, niet voldoet aan kortetermijnverplichtingen is serieuze indicatie dat faillissement onafwendbaar is'

Interim-directeur Refineria di Kòrsou schetst zorgwekkend beeld situatie van Isla

'Isla komt sinds 2019 haar verplichtingen niet na, als het zo door gaat, komen RdK en CRU ook in de problemen'


Het feit dat de raffinaderij niet voldoet aan haar kortetermijnverplichtingen is een serieuze indicatie dat een faillissement onafwendbaar is. Dat was de conclusie van de interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, gisteren in de Staten, aldus vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

De Lannoy benadrukte, dat dit zijn conclusie was en dat hij geen duidelijk beeld heeft van de financiële situatie van de raffinaderij. 'Wat ik wel weet, is dat er een blokkade is op betalingen die naar Curaçao moeten', aldus de RdKdirecteur.

Hij schetste gisteren een zorgwekkend beeld van de situatie van de raffinaderij, die op dit moment 69 miljoen gulden schuldig is aan RdK. 'We hebben hongertijden meegemaakt, maar Isla komt sinds 2019 haar verplichtingen niet na. Als het zo door gaat, komen RdK en CRU ook in de problemen.'

De RdK-directeur vraagt zich af wat er deze maand gaat gebeuren. 'Normaal gesproken worden betalingen van de payroll veel eerder dan het einde van de maand doorgevoerd en worden de betalingsopdrachten al vanaf de twintigste gestuurd. Het is morgen de twintigste. Wat kunnen we verwachten? Zeker weten we het niet, maar we kunnen dat zelf gaan invullen.'

Rijstaanplant in Nickerie dreigt gedeeltelijk verloren te gaan door zware regenval

'Wanneer een veld veel rode rijst heeft, dan is kans groot dat rijstplanten door zware regens en windstoten omvallen'


Door de zware regenval van de afgelopen dagen dreigt de rijstaanplant in Nickerie gedeeltelijk verloren te gaan. Een belangrijk deel van de ingezaaide 28.000 hectare staat nu in bloei en het andere deel moet in september worden afgeoogst. De meeste lijnen staan tussen tien uur 's morgens en twee uur 's middags in bloei 'en als in die periode de regen intensief valt dan is het mogelijk dat de stampers van de planten niet bevrucht worden', zegt Nareen Gajadien, directeur van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, in de Ware Tijd.

Hierdoor kunnen lege korrels ontstaan met als gevolg minder opbrengsten voor rijstboeren. Gajadien kan echter niet exact zeggen hoeveel schade de rijstplanten kunnen oplopen. 'Dat hangt geheel af van de intensiteit van de regen in de bloeifase. Wanneer een veld veel rode rijst heeft, dan is in dat geval de kans groot dat de rijstplanten door de zware regens en windstoten omvallen.'

Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP), benadrukt dat het gaat om een overmachtsituatie nu in deze overgangsperiode van het natte naar het droge seizoen nog behoorlijk wat neerslag valt.

Rampadarath weet niet of de rijstboeren in de afgelopen seizoenen de schade door lege korrels hebben aangegeven bij de instanties. De VPP-voorman zegt, dat bij de oogst zal blijken hoeveel schade de rijstplanten hebben opgelopen.

Bij rijstboer Dhiradj Uday is een deel van zijn aanplant omgevallen. 'We hebben veel neerslag gehad op onze velden waardoor de rijstplantjes veel schade hebben opgelopen.' Hij moet in de eerste week van september zijn oogst binnenhalen en hoopt dat tegen die tijd het weer zal meewerken.

Districtscommissaris Finisie van Brokopondo: 'Het is niet wat het wezen moet in de goudvelden'

'Ik ben niet meer naar Nieuw-Koffiekamp geweest sinds het incident'


'Ik ben niet meer naar Nieuw-Koffiekamp geweest sinds het incident', zegt districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, in de Ware Tijd. De krant sprak hem gisteren na de beëdiging van de nieuwe korpschef van politie, Prade.

Finisie praat over het leven in het dorp sinds het incident waarbij de illegale gouddelver Furgill Aloeboetoe, het leven heeft gelaten op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Op de vraag of hij bang is het dorp aan te doen zegt de districtscommissaris: 'Ik ben niet direct bang. Maar, als districtscommissaris ben ik ook mens. De illegale gouddelvers zijn verhit. We moeten daarmee rekening houden en niet de held uithangen.'

Finisie zegt dat in ruggespraak met de regering het dorp weer zal worden aangedaan als de gelegenheid zich voordoet. 'We zijn bezig met onderhandelingen en wanneer we merken dat rust volledig is teruggekeerd, gaan we terug naar het gebied. Het is niet wat het wezen moet in de goudvelden.'

Finisie benadrukt, dat het in het bewoonde deel rustig is, echter kunnen we niet ontleden wat de situatie in de Rosebel-mijn is, aldus de Ware Tijd. 'Sommige mensen zeggen dat het is veilig. Weer anderen zeggen dat het onveilig is.'

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vertoefde in het weekend in Brokopondo voor partijactiviteiten. Hij deed de dorpen Compagniekreek en Marshallkreek aan. Dikan zegt dat president Bouterse samen met de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen bezig is met de zaak. 'Ik wacht de instructies van het staatshoofd af om verder met de gemeenschappen het traject af te leggen.'

De minister antwoordt op de vraag of Nieuw-Koffiekamp wordt gemeden: 'Ik wil niet zeggen dat het wordt gemeden. De president is als hoogste man nu aan zet. We wachten het besluit van de president af. In het weekend was Bouterse nog in het gebied', zegt Dikan.

Twee weken geleden was een taskforce"bezig met de verwijdering van een groep illegale goudzoekers. Op een bepaald moment liep de situatie uit de hand waarbij vuurwapengeweld werd toegepast. Daarbij is Aloeboetoe geraakt. Zijn verwondingen waren van dien aard dat hij ter plaatse overleed.

Verontwaardiging over enorme hoeveelheid gedumpt afval aan voet Wijdenboschbrug, aan zijde Commewijne

Vuil wordt gedumpt vrijwel onder de neus van een politiecontrolepost....



Op Facebook is verontwaardiging ontstaan over een grote hoeveelheid vuil gedumpt aan de voet van de Wijdenboschbrug in Suriname. Op foto’s is te zien dat diverse soorten grofvuil naast de ‘Bosje’ brug, aan de kant van Commewijne, liggen. Het gaat daarbij om autobanden, oud witgoed, tonnen en meer spullen van metaal. Het is niet bekend wanneer de foto’s zijn gemaakt, aldus vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, Waterkant.net

Ze werden gisteravond op Facebook geplaatst.

Vlakbij de plek is een politiecontrolepost en daarom is het niet te bevatten, dat daar vuil gedumpt kan worden.

Overigens is dit niet de enige plek in Suriname waar grofvuil gedumpt wordt. Er lijkt tegenwoordig sprake van een ‘trend’ waarbij in diverse buurten, op verlaten plekken grofvuil gedumpt wordt. Bekijk hier meer foto’s bij de Bosje brug:

Mogelijk samenwerking NPS en ABOP en route naar 2020-verkiezingen

'Duidelijk is dat geen enkele partij op zich een zodanige meerderheid zal halen om alleen te regeren'


De Nationale Partij Suriname (NPS) en de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP) gaan na hoe zij samen kunnen werken bij de komende verkiezingen. Ze hebben daartoe een commissie ingesteld, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 20 augustus 2019. De partijen zijn het erover eens, dat het beleid van de afgelopen jaren niet kan worden gecontinueerd. 'We hebben gezien dat de financieel-economische situatie met de huidige regeerders onder grote druk is komen te verkeren en dat de effecten te zien zijn in vooral de maatschappelijke verhoudingen, het onderwijs en de gezondheidssector, maar ook in de infrastructuur.'

De commissie is ingesteld door NPS-voorzitter Gregory Rusland en Ronny Brunswijk, topman van de ABOP. De commissie moet nagaan hoe de partijen voor de komende nationale verkiezingen van mei 2020 en daarna, een samenwerkingsverband zullen aangaan. De commissie bestaat uit de leden: Marinus Bee, Patricia Etnel, Stanley Betterson, Hesdy Pigot, Gilbert van Lierop en Irshaad Fatehmahommed.

'De komende verkiezingen worden als bijzonder belangrijk ervaren, omdat het een keus is tussen doorgaan met het funeste leningenbeleid, steeds verhogen van de kosten van levensonderhoud, een ernstig verzwakte Srd, het uitvoeren van dure showprojecten zonder de economische en financiële haalbaarheid te bewijzen, het verslechteren van het investeringsklimaat, het uitblijven van investeringen en het buitenlands beleid dat Suriname verder isoleert of het beginnen van een verantwoord beleid voor herstel en wederopbouw van het land.'

De partijen constateren, dat de zittende NDP-regering alle middelen en mogelijkheden inzet, zoals de wijziging van wetten, om andere partijen te beknotten in de uitoefening van hun verenigingsrecht en van plan is buitensporige leningen te nemen om een beeld te creëren, in de resterende maanden, alsof alles goed gaat zoals deze regering reeds in 2014 en 2015 heeft gedaan.

De partijen gaan na hoe gezamenlijk een eind te maken aan de huidige situatie en het proces voor groei en ontwikkeling wederom in te zetten. 'Duidelijk is dat geen enkele partij op zich een zodanige meerderheid zal halen om alleen te regeren en is het van belang nu al na te gaan welke samenwerkingsverbanden mogelijk kunnen worden ontwikkeld voor het oplossen van de problemen die wij vandaag als samenleving meemaken', stellen de NPS en de ABOP.

Regering gaat in op knelpunten bij ontwerpwetten die verband houden met Brokopondo overeenkomst

Aboel (NDP): 'Bij laatste bespreking van de commissie met de minister zijn harde noten gekraakt'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) verwacht dat de regering in de loop van de middag uitleg zal geven over diverse knelpunten die geconstateerd zijn over de ontwerpwetten die te maken hebben met de Brokopondo overeenkomst. 'Al enige tijd is de commissie van rapporteurs bezig deze wetten voor te bereiden voor de openbare behandeling. Bij de laatste bespreking van de commissie met de minister zijn harde noten gekraakt. Er is uitgebreid gesproken over het milieuvraagstuk en de aansprakelijkheids clausule's', zegt de volksvertegenwoordiger vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, op Starnieuws.

Hoewel de minister van Natuurlijke Hulpbronnen volgens Abdoel heel pragmatisch is ingegaan op verschillende zaken en de aangekaarte pijnpunten eenvoudig heeft uitgelegd, verwacht hij voor de behandeling van vandaag dieper ingegaan zal worden op verschillende zaken. Er zal volgens hem diepgaand uitleg worden gegeven op de manier waarop de artikelen zijn geformuleerd.

'Bij uitleg blijkt dat we allemaal hetzelfde willen, maar dat zaken anders geïnterpreteerd worden of anders geschreven zijn', meent Abdoel.

Andere punten waarop de regering nader in moet gaan, zijn volgens Abdoel onder andere de aansprakelijkheidsclausules, de vrijwaringsclausules, de schadeloosstelling, de overdracht van de Afobakadam en eventueel de functie van de 'switchyard'. Het geldende recht bij conflictsituaties en andere bijkomende zaken, zijn ook hete hangijzers.

'Wat ook uitgebreid behandeld zal worden, is het onderzoeksdocument van de externe deskundigen van De Nationale Assemblee. Ik verwacht dat zeker de regering daarop uitgebreid zal ingaan. Ik geloof, en dat zeker na de uitleg van de minister, dat eventuele pijnpunten, zeker besproken en opgelost kunnen worden. Ik kijk uit naar een vruchtbare behandeling', stelt de politicus.

Korpschef Roberto Prade haalt bezem door de politie-inlichtingendienst

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Prade wil politiekorps als een bedrijf runnen, dat op den duur zelfvoorzienend zou moeten zijn 


Korpschef Roberto Prade gaat de bezem door de politie-inlichtingendienst halen. Dat heeft hij gisteren gezegd kort na zijn installatie als de 49e topman van het Korps Politie Suriname. Hij merkte op dat bij het beheersbaar houden van de criminaliteit in het land, de politie de komende periode zwaar gaat focussen op inlichtingen. Daarom zullen er mutaties komen bij de inlichtingendienst, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 20 augustus 2019.

Prade heeft het in zijn beleid eerder over criminaliteitsbeheersing dan over criminaliteitsbestrijding. 'Bij beheersing willen we juist met onze neus erop zitten en zwaar gaan trekken aan de intelligence', zei de korpschef in het centrum van de Politieacademie. Zoals de politie inlichtingendienst er nu uitziet en functioneert is niet wat Prade wil. 'De bezem zal erdoor worden gehaald.'

Hij kondigde aan, dat het korps binnenkort zal beschikken over een eigen forensisch computersysteem dat in eigen beheer zal worden opgezet. Met behulp hiervan zal het korps de criminaliteit ferme slagen toebrengen, zei hij. Prade voerde verder aan, dat hij het politiekorps als een bedrijf wil runnen, dat op den duur zelfvoorzienend zou moeten zijn. Er zullen acties gevoerd worden om zelf middelen te vergaren zodat de financiële last voor de regering om het korps draaiende te houden zal worden verlicht.

Wat betreft de bemensing zullen de komende periode impopulaire maatregelen en drastische besluiten genomen worden. Functionarissen die hun persoonlijke belang niet ondergeschikt wensen te maken aan 'het groter belang' van de dienst en de samenleving, zullen plaats moeten maken. Het personeelsbeleid behoort tot de prioriteiten van de nieuwe korpschef. Het is volgens hem moeilijk om met ongemotiveerde medewerkers criminaliteit aan te pakken. Een zuiver personeelsbeleid binnen een organisatie als het politiekorps is volgens hem haast onmogelijk, maar er kunnen wel 'heel veel elementen van HRM-beleid' toegepast worden, meent Prade.

In zijn toespraak merkte Justitie- en Politie-minister Stuart Getrouw op, dat de afgelopen periode veel is geïnvesteerd in de politie, waaronder in dienstvoertuigen. Daarmee is deels de basis gelegd voor goede prestaties. Het is verder noodzakelijk dat het korps de samenwerking blijft zoeken met partners in en buiten de regio, aldus Getrouw. Interventies in het kader van criminaliteitsbestrijding kunnen volgens de minister pas een breed maatschappelijk effect hebben 'wanneer ze niet geïsoleerd plaatsvinden, maar juist een onderdeel vormen van een brede en gezamenlijke aanpak'.

President Desi Bouterse hield de politiechef voor dat hij voor de zware taak staat om het korps door een transformatieproces te leiden. Hierbij zal het korps zich steeds meer moeten aanpassen aan de specifieke eisen van deze tijd, want de samenleving verandert continu waardoor het korps ook mee dient te veranderen om de samenleving van dienst te kunnen zijn, aldus het staatshoofd. Bouterse wees erop, dat de samenleving steeds meer onder invloed raakt van externe trends, burgers hogere eisen stellen aan elkaar te midden van de geldende waarden en normen in het land. Prade werd opgeroepen ervoor te zorgen altijd onderdeel te zijn van de oplossing en niet van het probleem.

Chinees uit Democratische Republiek Congo door autoriteiten in quarantaine geplaatst

Suriname volgt protocol WHO voor grensoverschrijding van personen uit landen waar ebola heerst


Een reiziger uit de Democratische Republiek Congo die maandag in Suriname is gearriveerd, is door de autoriteiten in quarantaine geplaatst. Daarmee volgt Suriname het protocol van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor grensoverschrijding van personen uit landen en gebieden waar de ziekte ebola heerst. De man, een Chinees, vertrok uit Congo met een tussenstop op Schiphol met als eindbestemming Brazilië. Hij arriveerde met de KLM-vlucht en zal enkele dagen in Suriname vertoeven voordat hij doorreist naar Brazilië. 

Minister van Volksgezondheid Antoine Elias, stelt vandaag, dinsdag 20 augustus 2019 in de Ware Tijd, dat er een zeer minieme kans is dat de passagier de dodelijke ziekte onder de leden heeft. Toch hebben de autoriteiten alle maatregelen getroffen die door de WHO zijn voorgeschreven.

'Er is geen paniek nodig en er is ook geen reden voor paniek', benadrukt de bewindsman. Elias stelt dat uit het voorlopig onderzoek is gebleken, dat de man uit een gebied komt dat op 1.900 kilometer verwijderd is van de plek waar momenteel ebola is uitgebroken.

Op 17 juli maakte de WHO officieel bekend dat de ziekte in Congo is uitgebroken. De minister zegt dat de lokale autoriteiten door de autoriteiten in Nederland en Barbados formeel op de hoogte zijn gesteld dat er aan boord van de KLM-vlucht een passagier uit Congo zat. Door dit bericht over de komst van de persoon, is tijdig het protocol ingezet voor de bejegening van een persoon die eventueel besmet kan zijn. 'Binnen dit kader is alertheid in acht genomen en is al vroeg hieromtrent contact geweest tussen de directeur en de coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngard', zegt het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht.

De directeur van Volksgezondheid en NCCR-topman Slijngard zullen vandaag nadere mededelingen doen aan de samenleving. De bewindsman benadrukt dat Suriname correct is geïnformeerd over de komst van de reiziger uit Congo. 'Anders was de hele vlucht teruggestuurd', zegt hij.

Voor zover Elias weet, is het de eerste keer dat Suriname geconfronteerd wordt met een reiziger die komt uit een land waar ebola heerst. Hij stelt, dat de Chinese ambassade een tolk beschikbaar heeft gesteld, zodat met de passagier gecommuniceerd kan worden. 'De man praat alleen Chinees en unu n'e tek' no wan kans.'

Eerder meldde het ministerie, dat de alertheid was verhoogd, nadat de ebola-epidemie was bekendgemaakt. Cleopatra Jessurun, directrice van Volksgezondheid, stelt in het persbericht van het ministerie, dat hoewel de passagier geen symptomen vertoont en niet komt uit het geteisterde gebied in het Afrikaanse land, hij toch is afgezonderd. Zij benadrukt dat wordt gehandeld binnen het vastgestelde protocol, zodat de juiste procedures voor internationale gezondheidsvoorschriften van de WHO kunnen worden opgevolgd.

Bij aankomst van de voornoemde vlucht zijn alle passagiers voorzien van een passenger location card. Hierdoor kunnen zij worden gemonitord door alle betrokken diensten. 'We blijven constant in contact en overleg met de WHO en de PAHO om de situatie te monitoren, maar het land neemt zelf ook zijn eigen veiligheidsregels in acht. Deze zaak wordt op een professionele wijze behandeld', zegt minister Elias.