donderdag 17 januari 2019

Rijstbedrijf Navish van Oemrawsingh kocht 100.000 balen padie per seizoen

Dood van rijstondernemer zorgt voor onzekerheid onder padieboeren over afzet padie


De dood van padie-opkoper Nitender Oemrawsingh - die verdachte was in de mega cocaïne-zaak - zal zeker spin-off effecten hebben voor de padieboeren, aldus het Dagblad Suriname donderdag 17 januari 2019. 

Al jaren waren de rijstboeren verzekerd van afzet van zeker 75.000 tot 100.000 baal padie per seizoen. Deze grote hoeveelheid padie kocht de opkoper Oemrawsingh op, die opereerde onder de noemer van zijn rijstbedrijf Navish.

Maar, of hij gunstige prijzen betaalde aan de rijstboer, wordt niet bevestigd. Integendeel wordt hij in het rijtje geplaatst van de gemiddelde padie-opkoper, die bekend staat om zijn wanbetaling en als de man die een lage padieprijs neertelde. Deze informatie verkreeg Dagblad Suriname van ingewijden binnen de rijstsector.

De kleine rijstboeren zijn bezorgd dat indien rijstbedrijf Navish zijn deuren sluit, de grote hoeveelheid padie van 75.000 tot 100. 000 baal per seizoen op de tocht zal komen te staan. Nu al wordt gevreesd voor een overschot aan padie.

Het verbouwen van padie verloopt stroef vanwege de hoge onkosten aan inputs en een schaarste aan irrigatiewater. Volgens de kleine rijstboeren zijn zij nooit verzekerd van goede afzet.

Ernstige zorgen bij Vakcentrale C-47 over de gang van zaken binnen parastatale bedrijven

'De parastatale bedrijven worden zwaar gepolitiseerd'


Vakcentrale C-47 maakt zich ernstig zorgen over de gang van zaken binnen parastatale bedrijven. Lidbonden van die ondernemingen rapporteren rancune door de leiding van sommige van deze bedrijven. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt donderdag 17 januari 2019 in de Ware Tijd,  dat de parastatale bedrijven zwaar worden gepolitiseerd. 

Tijdens de viering van de 49e verjaardag van de vakcentrale vrijdag, zijn de lidbonden daarom opgeroepen waakzaam te blijven. 'Boven wet en recht gebeuren sommige dingen. Dus unu musu de na ai', waarschuwde Berenstein. De voorzitter benadrukt, dat zaken die niet door de beugel kunnen niet geaccepteerd zullen worden.

Als voorbeeld noemt hij de kwestie Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), waarin de bond gedurende enkele weken op gespannen voet leefde met de directie. De leiding van de SLM had zelfs het bondskantoor op het bedrijfsterrein teruggeëist. 'U moet weten, dat we ook in 2019 dit soort zaken verder gaan aanvechten en hard gaan aanpakken.'

Berenstein zegt, dat C-47 er geen moeite mee heeft wanneer politiek gelieerde mensen worden geplaatst in bedrijven. Wat hem wel stoort is dat betrokkenen vaak geen kaas hebben gegeten van het werk, maar puur om politieke belangen worden geaccommodeerd. 'Wij hebben in het verleden ook via de vakbond mensen naar voren geschoven, maar het waren deskundige mensen', zegt hij, kennelijk in reactie op beweringen dat dit probleem zich ook tijdens vorige regeringen voordeed.

Berenstein: 'Castelen was directeur van Havenbeheer, maar hij heeft een hele studie over haven-management gevolgd in het buitenland. John Defares hebben wij toen ook geplaatst, kijk wat hij van de haven heeft gemaakt. Maar, als je iemand plaatst om snel wat geld te verdienen, dan is dat politiseren van het bedrijf en daaraan gaan wij niet meewerken.'

Santokhi (VHP): 'Veel onzorgvuldigheid, onjuiste en gefabriceerde informatie in mega cocaïne-zaak'

Stevige kritiek en vragen VHP-fractieleider op en over politieonderzoek


VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi wil dat de regering duidelijkheid geeft over het onderzoek rond de mega drugszaak. Hij merkt veel onzorgvuldigheid, onjuiste en gefabriceerde informatie, zo zei hij donderdagmiddag 17 januari 2019 in de Assemblee tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Uit officiële informatie blijkt, dat mensen zijn opgehaald en verhoord, terwijl de politie dit heeft ontkend op een persconferentie. De politicus wil weten wie dan wel mensen heeft opgehaald. Santokhi spreekt van schande over de aanpak van deze kwestie en wil dat de juiste informatie wordt gegeven, zo schrijft Starnieuws.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, kaartte deze kwestie ook aan. Hij vindt dat de politie gewoon moet optreden en niet bang moet zijn voor 'zware jongens'. De politie moet zich volgens hem ook niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie. Brunswijk wil van de regering weten wat de stand van zaken is, 'want er is een dode gevallen'.

Santokhi vindt het niet in de haak, dat de regering tot nu toe zwijgt. Hij merkte op dat Suriname steeds meer als drugsdoorvoerland wordt gebruikt. Hij noemde onder andere de Colombiaanse cocaïne-duikboot en nu weer een megavangst. De regering moet duidelijkheid geven over hoeveel drugs daadwerkelijk is onderschept, stelde Santokhi. De regering moet aangeven dat het onderzoek plaatsvindt door een gespecialiseerd team. De procureur-generaal zal de leiding moeten nemen in deze.

'Gaat u onderzoeken wie de mensen opgehaald heeft en komt u met goede verklaringen, komt u met deskundige verklaringen, komt u met vertrouwenwekkende verklaring, want u bent bezig de samenleving te misleiden als Korps Politie Suriname. Regering, ik roep u op om te komen met de juiste informatie, laat er geruststelling ontstaan. Er worden mensen gedood alsof het doodnormaal is in deze samenleving. En alles gaat door als business as usual', voerde de VHP-fractieleider aan.

'Laten wij onze verantwoordelijkheid oppakken en laten wij de samenleving duidelijkheid geven. En laat de rechtelijke macht, het Openbaar Ministerie, alle ruimte krijgen om het werk te doen. Laat het Korps Politie Suriname met een betere verklaring komen en geen verwarring creëren in de samenleving. Dat is niet de rol van het politieapparaat. Weet u wat het betekent als u als politieapparaat zegt, u bent niet in staat. Wat zal de samenleving denken? Een samenleving die opkijkt naar de politie die haar moet gaan beschermen. Waarvoor zit u daar, pakt u in en laat anderen het werk doen. Schande regering! Dit kan niet, we roepen de regering op duidelijkheid te brengen, geruststelling te geven aan de samenleving, geruststelling te geven aan de familie en zorg te dragen dat de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn, nationaal en internationaal, uit de maatschappij gehaald worden en daar veilig opgeborgen worden waar zij thuishoren', betoogde Santokhi.

Dagblad Suriname stelt regelmatig opvallende afwezigheid Bouterse door 'ziekte' in Assemblee aan de kaak

Opvallend dat staatshoofd zich voor derde keer ziek heeft gemeld bij start algemene politieke beschouwingen


De Nationale Assemblee (DNA) is vandaag, donderdag 17 januari 2019, normaal doorgegaan met de start van de algemene politieke beschouwingen (apb). De vergadering werd afgelopen dinsdag uitgesteld, omdat president Desi Bouterse zich niet goed voelde. Met een regeerperiode van 8 ½ jaar is het wel opvallend, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dat het staatshoofd al voor de derde keer ziek heeft gemeld bij de start van algemene politieke beschouwingen. 

Daarnaast is het opvallend, dat de president ook ziek meldt wanneer hij antwoord moet geven op belangrijke vraagstukken en vaak er niet voor kiest om de beraadslagingen van belangrijke wetsproducten en vooral begrotingsbehandelingen bij te wonen in het parlement.

De eerste keer dat de president zich ziek meldde tijdens de apb was tijdens de regering Bouterse-I op 31 oktober 2013. Toen werd vicepresident Robert Ameerali gestuurd om het staatshoofd te vervangen, maar dit werd niet door het college geaccepteerd. Ameerali zei, toen gevraagd werd dat de president naar De Nationale Assemblee moest komen, om uitleg te geven over het ontslag van minister Adelien Wijnerman van Financiën, dat de president naar de tandarts moest. Pas later werd er ziek gemeld.

Het tweede geval was op 4 december 2015. Het staatshoofd kon wegens griep de vragen die gesteld waren in de eerste ronde van de apb, niet beantwoorden. De vergadering werd, nadat deze anderhalf uur later geopend werd dan gepland, verdaagd. De ziekte van de president duurde echter langer, waardoor ook de vergadering van 7 december 2015 moest worden uitgesteld.

Tijdens de regering Bouterse-II heeft de president zich ondertussen ook al twee keren ziek gemeld. Op 15 juni 2017 moest Bouterse antwoord geven op indringende vragen over onder andere de economische situatie, de onderhandelingen met Alcoa, de criminaliteit, volksgezondheid, het opzeggen van de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds, een crisisbeheersingsplan en de afbouw van subsidies. Door DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons werd toen medegedeeld, dat het waarschijnlijk om een griep gaat bij de president.

Ook kort na de verkiezingswinst in 2010 voor de megacombinatie meldde Bouterse, toen nog Assembleelid, ziek tijdens een marathonvergadering in het parlement. Bouterse was toen bezig met de formatie van zijn regering.

Het laatste geval dateert van afgelopen dinsdag bij de start van de apn over de begroting van het dienstjaar 2019. De steeds voorkomende afwezigheid van president Desi Bouterse en recent ook vicepresident Ashwin Adhin heeft de laatste periode vaakevoor opschudding gezorgd bij de start van een openbare vergadering.

Panamese Copa Airlines start 10 juli twee keer per week vluchten op Paramaribo

In Panama Stad kunnen reizigers overstappen op vluchten naar vele bestemmingen in Amerika's


Copa Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Panama, opent op 10 juli een nieuwe lijndienst tussen Panama Stad en Paramaribo. De Surinaamse hoofdstad wordt twee keer per week, op woensdag en zaterdag, aangevlogen met een Boeing 737-700.

Copa Airlines is één van de grootste maatschappijen van Latijns-Amerika. In thuisbasis Panama Stad kunnen reizigers overstappen op vluchten naar tientallen bestemmingen in de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika.

Door de nieuwe verbinding wordt het mogelijk om in acht uur van Paramaribo naar Mexico Stad te vliegen. Ook diverse steden aan de westkust van de Verenigde Staten zijn straks beter bereikbaar vanuit Suriname.

De vluchtduur naar Panama zelf bedraagt 4.5 uur.

(Suriname Mirror/Aviacionline/Luchtvaartnieuws.nl/La Republica/)

Procureur-generaal van Mexico-Stad identificeert de gevaarlijkste buurten van de stad

Vaststelling van meest gevaarlijke buurten op basis van 255.313 onderzoeken in 2018


Dit zijn de gevaarlijkste buurten van Mexico-Stad. Ze leidden de stad vorig jaar wat betreft het aantal  moorden, afpersing en diefstal. Het kantoor van de procureur-generaal van Mexico-Stad heeft de gevaarlijkste buurten van de stad geïdentificeerd op basis van strafrechtelijk onderzoek in 2018. 

Het historische centrum, Doctores, Del Valle Centro, Roma Norte, Narvarte en Buena Vista zijn de gevaarlijkste buurten, volgens de 255.313 onderzoeken die vorig jaar werden geopend.



De overheidsdatabase Datos Abiertos gaf aan, dat een hoog percentage van de criminele activiteiten van de stad geconcentreerd was in die buurten, van high-impact moorden tot de misdaad met de hoogste incidentie: diefstal van mobiele telefoons, gevolgd door beroving van voetgangers en passagiers van het openbaar vervoer.

Gemiddeld werden 7.000 cases elke 30 dagen geopend in de zes gebieden en criminelen waren het meest actief in de maanden mei, augustus, oktober en december. Onveiligheid werd nog verergerd door straffeloosheid in de geïdentificeerde wijken: het vorige stadsbestuur vervolgde verdachten in slechts 0,1% van de 24.000 gedeponeerde zaken.

De database somt een andere statistiek op: 10.145 misdrijven werden niet geregistreerd, ofwel omdat het slachtoffer de klacht had ingetrokken of niet bereid was om een ​​politierapport in te dienen. Moordzakenstatistieken tonen aan, dat gemiddeld 3,1 personen elke dag gedurende de laatste zes maanden van 2018 zijn vermoord.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/El Universal)

Zeker acht doden bij ontploffing autobom op politie-academie in Bogota, Colombia

(Bron foto: Twitter)
Ongeveer tien mensen zijn gewond geraakt


Een autobom is vandaag, donderdag 17 januari 2019, ontploft op een politie-academie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, waarbij minstens acht mensen de dood vonden en ongeveer tien mensen gewond raakten, aldus de autoriteiten. 


De bom ging af in de Escuela de Policía General Santander, in het zuiden van de hoofdstad, vertelde burgemeester Enrique Penalosa aan verslaggevers. Het ministerie van Defensie stelde het aantal doden op acht.

De autoriteiten zeiden niet meteen of de doden en gewonden politie of burgers waren.


De Colombiaanse president Ivan Duque zei, dat hij terugkeerde naar de hoofdstad vanuit het westen van het land, waar hij een veiligheidsvergadering had bijgewoond, en veiligheidsdiensten had opgedragen om de daders te vinden en voor de rechter te brengen.

'Alle Colombianen wijzen het terrorisme af en zijn verenigd om het te confronteren', zei hij op Twitter.


Er was geen woord over wie er achter de explosie zou kunnen zitten.

Colombia worstelde tientallen jaren met een burgeroorlog, maar het ergste geweld eindigde met een vredesakkoord met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) in 2016.

Beelden op social media tonen de overblijfselen van een voertuig in vlammen op het parkeerterrein van de politieschool.




(Suriname Mirror/Reuters/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Agenten uit Suriname doen 'undercover' onderzoek in Guyana naar moord op Nitender Oemrawsingh

Guyanese politie niet op de hoogte van aanwezigheid Surinaamse agenten

In zaak geliquideerde rijstboer geen overleg tussen Suriname en Guyana...


‘Politieagenten uit Suriname doen undercover onderzoek in Guyana in verband met de moord op de Surinaamse rijsthandelaar Nitender Oemrawsingh. Ten minste vijf politieagenten zouden dinsdag vanuit Suriname Guyana zijn binnengekomen en gisteren weer zijn vertrokken. Dit zonder medeweten van de lokale politie', zo berocht de Guyanese krant Kaieteur News vandaag, donderdag 17 januari 2019 (zie onderaan), op basis van betrouwbare bronnen, aldus Waterkant.net.

Het bezoek van de vijf agenten werd aan de krant bevestigd door een zogenoemde ‘backtrack’-bron. Het hoofd van de B ‘Division in Guyana Paul Langevine vertelde aan Guyanese verslaggevers, dat hij niet op de hoogte is van Surinaamse politieagenten die in Guyana zouden zijn. Hij voegde eraan toe, dat ze geen contact hebben met de Surinaamse autoriteiten.

Hij verklaarde ook dat hij niet weet of de politie in Suriname contact heeft met Guyana’s landelijke Crime Chief Lyndon Alves. Het enige wat Langevine bevestigde was. dat het lichaam van de zakenman gisteren aan familieleden werd overgedragen. Hij zweeg over de voortgang van het onderzoek.

Ondertussen is duidelijk dat Oemrawsingh niet op de plek waar hij gevonden is, is vermoord. Volgen het autopsie rapport had hij veel bloed verloren door een schotwond in het hoofd. Op de plek waar hij gevonden werd, is geen bloed aan getroffen. Het vermoeden bestaat dat hij in een boot is doodgeschoten en daarna op de oever is achtergelaten. Een getuige zou een boot in die omgeving en dat tijdstip hebben gezien. Een andere getuige zou een schot gehoord hebben, aldus Guyanese media.

https://www.kaieteurnewsonline.com/2019/01/17/executed-dutch-businessman-surinamese-authorities-investigating-undercover-in-berbice-b-division-unaware/

Limburg, NII: 'Foto van president met geliquideerde rijstondernemer is gemanipuleerd'

'Getracht wordt president en anderen in diskrediet te brengen door ze in verband te brengen met recente drugsvangst'




Op social media circuleert een foto waarop de vermoorde ondernemer Nitender Oemrawsingh te zien is in gezelschap van president Desi Bouterse, tevens voorzitter van de Nationale Democratische partij. In werkelijkheid gaat het echter om ex-minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij die achter de president loopt. De foto is gemanipuleerd. 

De directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), Clifton Limburg, zegt vandaag, donderdag 17 januari 2019, op Starnieuws dat er bewust verwarring wordt gezaaid. 'Getracht wordt de president en anderen in diskrediet te brengen door ze in verband te brengen met de recente drugsvangst. De samenleving wordt opgeroepen om waakzaam te zijn voor onrust stokende berichten op social media.'

'Recente berichten op social media hebben klaarblijkelijk de intentie gehad om paniek te zaaien onder onze bevolking en verwarring te brengen', zegt Limburg.

Op een andere foto is van Fabio Perk, die jongerenvoorzitter is in Nickerie, te zien met de president. Onverlaten proberen met deze foto de samenleving op een dwaalspoor te brengen en doen voorkomen alsof Perk de inmiddels in Guyana geliquideerde ondernemer is. Perk, die met zijn haren erbij wordt gesleept, hekelt deze handeling en keurt die af op zijn Facebookpagina.


Het NII betreurt dit gedrag op social media en roept de gemeenschap op om in het vervolg niet in paniek te raken en zeker niet aan het verspreiden van dergelijke berichten en foto's mee te werken.

BOG krijgt permanente post in inheems Wajana-dorp Apetina

Samen met Medische Zending gaat BOG hygiëne dorpelingen efficiënter aanpakken


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is van plan zich rond juni permanent te vestigen in het inheemse dorp Apetina in district Sipaliwini. De bedoeling is om samen met de Medische Zending (MZ), die er al gestationeerd is, de hygiëne van de dorpelingen en inwoners in de omgeving efficiënter aan te pakken. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 januari 2019.

'Het pendelen van BOG-medewerkers tussen Paramaribo en overige delen van het land is goed, maar een permanente post hebben is beter', zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Hij was in Apetina op werkbezoek na berichten in de media over mogelijke ernstige gezondheidsproblemen in het dorp.

Vier bewoners van Apetina, onder wie drie vrouwen, zijn geselecteerd om op het BOG-hoofdkantoor in Paramaribo stage te lopen. 'Zij zullen vier weken getraind worden om voorlichting te geven aan de lokale bevolking en het informeren van het hoofdkantoor over de ontwikkelingen rond de gezond­heidszorg', aldus de bewindsman.

De aanpak van het BOG moet het uitbreken van infectieziekten beperken. 'Er moet een cultuuromslag komen zodat de bewoners anders omgaan met de hygiëne rondom hun hutten en het dorp.'

De BOG-vestiging wordt ondergebracht in de oude krutu oso die zal worden gerenoveerd, zoveel mogelijk met materiaal uit het gebied. Elias toont zich tevreden met de aanpak van de Medische Zending en zal samen met de leiding de mogelijkheid bekijken om nog ten minsten één gezondheidszorgassistent aan het huidige bestand toe te voegen. Hij bracht ook een bezoek aan de MZ-poli in het dorp.

Den Blauwvinger: Waarnemend korpschef Prade van Korps Politie Suriname is een 'kleine boy'

COLUMN: Onderzoek in mega cocaïne-zaak hangt als los zand aan elkaar

- Amateuristisch onprofessioneel optreden waarnemend korpschef leidt tot veel vragen en speculaties 
- Cocaïne 'grote boys' zijn de lachende derde, ondanks inbeslagname


Het is dinsdag 8 januari en Suriname toont weer eens een heuse 'narco-staat' te zijn en wereldwijd het nieuws te halen met dank aan cocaïne-criminelen. Een megavangst cocaïne in de haven van Paramaribo. In een zeecontainer wordt 'meer dan 2.300 kilo cocaïne' ontdekt tussen een lading rijst. Volgens een politiebron ging het om 83 zakken van 24 kilo, 1 zak van 23 kilo en 10 zakken van 35 kilo. In totaal dus een vangst van 2.365 kilo.

Het is het begin van een week vol tegenstrijdige berichten in de lokale media, amateuristisch optreden van waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname – die zich als een kleine, angstige jongen verschuilt achter het Openbaar Ministerie en de 'grote boys' – , uiteenlopende hoeveelheden aangetroffen cocaïne in kilo's worden de ether in geslingerd, het horen van verdachten/kleine jongens, ze vervolgens meteen huiswaarts sturen en enkele dagen later alsnog aanhouden. Voor één verdachte te laat en vier anderen krijgen tijd om eventuele bewijslast te laten verdwijnen.

Stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt
Het politieonderzoek in deze mega drugszaak is verre van professioneel. Rommelig. Chaotisch. Geen structuur. En een – op z'n zachtst gezegd – stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt en geen verantwoordelijkheid neemt voor eigen falen, zo blijkt uit onderstaand overzicht.

*) Een arrestatieteam van de politie houdt dinsdag 8 januari een ondernemer uit Nickerie aan in verband met de enorme drugsvangst tussen een lading rijst eerder op de dag. Volgens Starnieuws gaat het om de 40-jarige Nitinder Oemrawsing van Nivash rijst. Starnieuws bericht, dat de lading rijst toebehoort aan rijstbedrijf Nivash.

*) Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname bevestigt donderdag 10 januari, dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Eerder was gemeld, dat een rijstondernemer in Nickerie en een inklaarder in Paramaribo waren aangehouden. Hoe dat bericht in de wereld is gekomen is onduidelijk....

*) Starnieuws en de Ware Tijd berichten vrijdag 11 januari, dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname dinsdag in Nickerie de ondernemer Nitender Oemrawsingh als 'getuige' in de megadrugszaak van meer dan 2.300 kilo heeft gehoord. Hij is thuis bij hem in de Corantijnpolder opgehaald. Volgens Starnieuws èn de Ware Tijd is Oemrawsingh na verhoor heengezonden. Daarna is hij als verdachte aangemerkt en is intussen spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit. Hoewel door bronnen in Nickerie is bevestigd, dat Oemrawsingh opgehaald is door het Arrestatie Team, heeft de politie tot nu toe formeel ontkend dat er aanhoudingen zijn verricht.

*) Tijdens een persconferentie zaterdag 12 januari hebben waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname en hoofden van diverse units summiere informatie gegeven over het onderzoek in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Tot 12 januari heeft de politie personen verhoord, maar niet aangehouden. Er zijn verdachten in beeld gebracht Van de acht containers die zijn gecontroleerd werd in één cocaïne aangetroffen. Het gaat om 94 zakken met een gewicht van 2.344,5 kilo.




Aangevoerd werd, dat niet de politie alleen bepaalt of iemand wordt aangehouden of vrijgelaten. Prade zei, dat steeds naar de politie wordt en dat niemand verhaal gaat halen bij het Openbaar Ministerie (OM).
Ook zei hij, dat het om georganiseerde misdaad gaat. Het is vaak moeilijk om 'de echte zware boys' te grijpen, aldus Prade.....

*) Advocaat Irwin Kanhai bevestigt vrijdagavond 11 januari, dat een van de broers Oemrawsingh gehoord is door de politie en weer is vrijgelaten. Volgens Kanhai is Nitender Oemrawsingh niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken toen hij hoorde dat zijn naam in verband wordt gebracht met de megadrugsvangst dinsdag. Hij is volgens Kanhai onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie. '
Een douanier is intussen als persoon gehoord door de politie. Hij is volgens Kanhai weer heengezonden.

*) ABOP-voorzitter en -fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het absoluut niet kunnen, dat de korpsleiding stelt dat 'grote boys' achter de megadrugsvangst van afgelopen week zitten en daardoor het moeilijk is hen te grijpen. 'Wat is dat 'grote boys'. De politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoons', stelt Brunswijk maandag 14 januari. 'Als er harde feiten door de politie boven water worden gebracht, zal het Openbaar Ministerie nooit zeggen dat de persoon niet aangehouden moet worden of vrijgelaten moet worden', voert de politicus aan. 'De politie moet haar werk doen zonder vrees. Wij zullen hierover vragen stellen in De Nationale Assemblee. De politie moet gewoon optreden en niet bang zijn voor zware boys. De politie moet zich niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie.'

*) De politie heeft dinsdag 15 januari vier personen in verzekering gesteld.. Dit bevestigt waarnemend-korpschef Prade. Het gaat om twee inklaarders, een ambtenaar van de Douane en een truckchauffeur.
De douaneambtenaar zou de containers met rijst waarin de drugs zijn gevonden hebben geïnspecteerd en verzegeld.

*) De rijstondernemer Nitender Oemrawsingh is in Guyana (Berbice) doodgeschoten gevonden. Dit bevestigt zijn advocaat Irvin Kanhai dinsdag 15 januari. Hij is in zijn hoofd geschoten. Oemrawsingh is geliquideerd. Zijn lichaam is met een schotwond in zijn voorhoofd bij het strand in Berbice aangetroffen door de plaatselijke politie. Hij was formeel nog niet als verdachte aangemerkt.

*) Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) betreurt het, dat zijn districtsgenoot en ondernemer Nitender Oemrawsingh is vermoord. Hij was een bekende persoonlijkheid in het rijstdistrict. Doekhie zegt dat het om een joviale persoon ging die een mooi bedrijf had opgezet. 'Hij is omgekomen zonder dat hij zijn naam heeft kunnen zuiveren. Als er anders gehandeld was in deze zaak, als hij was aangehouden, terecht of onterecht dan was dit niet gebeurd', zegt de politicus dinsdag 15 januari. Doekhie stelt, dat terwijl er een kat en muis spel werd gespeeld of hij aangehouden moest worden, de man nu is geliquideerd. 'Ik wil niet de politie of Justitie de blaam geven, maar nu hoor je, het moest het Openbaar Ministerie zijn en niet de politie en omgekeerd wordt gezegd dat de politie moest handelen. Je ziet het resultaat.'

*) Niet 2.344,5 kilo, maar iets meer dan 2.200 kilo is dinsdag 8 januari onderschept, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 16 januari op zijn website. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt, dat hij het nettogewicht van de drugs van de Narcotica Brigade heeft doorgekregen.

*) Volgens de Ware Tijd van donderdag 17 januari zijn meer aanhoudingen verricht door het speciale onderzoeksteam van de politie. Er zouden vijf personen uit Nickerie zijn aangehouden en in verzekering gesteld, onder wie een medewerker van het ministerie van Handel en Industrie en één van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit is niet bevestigd door de politie...

Verdachte geliquideerd door onprofessionele werkwijze politie
Het voren gaande toont hoe onprofessioneel de politie deze zaak onderzoekt. Daardoor heeft een verdachte het leven gelaten, ongetwijfeld. Hij is gewoon door hogerhand in de Surinaamse cocaïne-keten het zwijgen opgelegd, mogelijk in Suriname, waarna hij in Guyana is 'gedumpt' als oud vuil.

De werkwijze van de politie en het publieke optreden van de waarnemend korpschef zijn een schande. Ja, er is een grote hoeveelheid cocaïne onderschept, maar niet dankzij de politie. En vervolgens stort het korps zich op de kleine jongens en lijkt haar vingers niet te durven branden aan de 'grote boys' en kruipt weg achter het OM.

Tijd dat  de 'kleine boy' wordt vervangen
Daarenboven lijken Guyanese media meer te weten over de geliquideerde rijstboer en de mogelijke 'grote boy' achter de cocaïne, dan de politie en het lokale journaille in Suriname....

Het is tijd dat het Korps Politie Suriname geleid gaat worden door een korpschef die gezag en kunde uitstraalt, een 'grote boy' en dat de 'kleine boy' wordt opgedragen bureauwerk te doen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2019
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Waarnemend korpschef Prade van Korps Politie Suriname is een 'kleine boy'

COLUMN: Onderzoek in mega cocaïne-zaak hangt als los zand aan elkaar

- Amateuristisch onprofessioneel optreden waarnemend korpschef leidt tot veel vragen en speculaties 
- Cocaïne 'grote boys' zijn de lachende derde, ondanks inbeslagname


Het is dinsdag 8 januari en Suriname toont weer eens een heuse 'narco-staat' te zijn en wereldwijd het nieuws te halen met dank aan cocaïne-criminelen. Een megavangst cocaïne in de haven van Paramaribo. In een zeecontainer wordt 'meer dan 2.300 kilo cocaïne' ontdekt tussen een lading rijst. Volgens een politiebron ging het om 83 zakken van 24 kilo, 1 zak van 23 kilo en 10 zakken van 35 kilo. In totaal dus een vangst van 2.365 kilo.

Het is het begin van een week vol tegenstrijdige berichten in de lokale media, amateuristisch optreden van waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname – die zich als een kleine, angstige jongen verschuilt achter het Openbaar Ministerie en de 'grote boys' – , uiteenlopende hoeveelheden aangetroffen cocaïne in kilo's worden de ether in geslingerd, het horen van verdachten/kleine jongens, ze vervolgens meteen huiswaarts sturen en enkele dagen later alsnog aanhouden. Voor één verdachte te laat en vier anderen krijgen tijd om eventuele bewijslast te laten verdwijnen.

Stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt
Het politieonderzoek in deze mega drugszaak is verre van professioneel. Rommelig. Chaotisch. Geen structuur. En een – op z'n zachtst gezegd – stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt en geen verantwoordelijkheid neemt voor eigen falen, zo blijkt uit onderstaand overzicht.

*) Een arrestatieteam van de politie houdt dinsdag 8 januari een ondernemer uit Nickerie aan in verband met de enorme drugsvangst tussen een lading rijst eerder op de dag. Volgens Starnieuws gaat het om de 40-jarige Nitinder Oemrawsing van Nivash rijst. Starnieuws bericht, dat de lading rijst toebehoort aan rijstbedrijf Nivash.

*) Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname bevestigt donderdag 10 januari, dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Eerder was gemeld, dat een rijstondernemer in Nickerie en een inklaarder in Paramaribo waren aangehouden. Hoe dat bericht in de wereld is gekomen is onduidelijk....

*) Starnieuws en de Ware Tijd berichten vrijdag 11 januari, dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname dinsdag in Nickerie de ondernemer Nitender Oemrawsingh als 'getuige' in de megadrugszaak van meer dan 2.300 kilo heeft gehoord. Hij is thuis bij hem in de Corantijnpolder opgehaald. Volgens Starnieuws èn de Ware Tijd is Oemrawsingh na verhoor heengezonden. Daarna is hij als verdachte aangemerkt en is intussen spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit. Hoewel door bronnen in Nickerie is bevestigd, dat Oemrawsingh opgehaald is door het Arrestatie Team, heeft de politie tot nu toe formeel ontkend dat er aanhoudingen zijn verricht.

*) Tijdens een persconferentie zaterdag 12 januari hebben waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname en hoofden van diverse units summiere informatie gegeven over het onderzoek in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Tot 12 januari heeft de politie personen verhoord, maar niet aangehouden. Er zijn verdachten in beeld gebracht Van de acht containers die zijn gecontroleerd werd in één cocaïne aangetroffen. Het gaat om 94 zakken met een gewicht van 2.344,5 kilo.




Aangevoerd werd, dat niet de politie alleen bepaalt of iemand wordt aangehouden of vrijgelaten. Prade zei, dat steeds naar de politie wordt en dat niemand verhaal gaat halen bij het Openbaar Ministerie (OM).
Ook zei hij, dat het om georganiseerde misdaad gaat. Het is vaak moeilijk om 'de echte zware boys' te grijpen, aldus Prade.....

*) Advocaat Irwin Kanhai bevestigt vrijdagavond 11 januari, dat een van de broers Oemrawsingh gehoord is door de politie en weer is vrijgelaten. Volgens Kanhai is Nitender Oemrawsingh niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken toen hij hoorde dat zijn naam in verband wordt gebracht met de megadrugsvangst dinsdag. Hij is volgens Kanhai onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie. '
Een douanier is intussen als persoon gehoord door de politie. Hij is volgens Kanhai weer heengezonden.

*) ABOP-voorzitter en -fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het absoluut niet kunnen, dat de korpsleiding stelt dat 'grote boys' achter de megadrugsvangst van afgelopen week zitten en daardoor het moeilijk is hen te grijpen. 'Wat is dat 'grote boys'. De politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoons', stelt Brunswijk maandag 14 januari. 'Als er harde feiten door de politie boven water worden gebracht, zal het Openbaar Ministerie nooit zeggen dat de persoon niet aangehouden moet worden of vrijgelaten moet worden', voert de politicus aan. 'De politie moet haar werk doen zonder vrees. Wij zullen hierover vragen stellen in De Nationale Assemblee. De politie moet gewoon optreden en niet bang zijn voor zware boys. De politie moet zich niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie.'

*) De politie heeft dinsdag 15 januari vier personen in verzekering gesteld.. Dit bevestigt waarnemend-korpschef Prade. Het gaat om twee inklaarders, een ambtenaar van de Douane en een truckchauffeur.
De douaneambtenaar zou de containers met rijst waarin de drugs zijn gevonden hebben geïnspecteerd en verzegeld.

*) De rijstondernemer Nitender Oemrawsingh is in Guyana (Berbice) doodgeschoten gevonden. Dit bevestigt zijn advocaat Irvin Kanhai dinsdag 15 januari. Hij is in zijn hoofd geschoten. Oemrawsingh is geliquideerd. Zijn lichaam is met een schotwond in zijn voorhoofd bij het strand in Berbice aangetroffen door de plaatselijke politie. Hij was formeel nog niet als verdachte aangemerkt.

*) Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) betreurt het, dat zijn districtsgenoot en ondernemer Nitender Oemrawsingh is vermoord. Hij was een bekende persoonlijkheid in het rijstdistrict. Doekhie zegt dat het om een joviale persoon ging die een mooi bedrijf had opgezet. 'Hij is omgekomen zonder dat hij zijn naam heeft kunnen zuiveren. Als er anders gehandeld was in deze zaak, als hij was aangehouden, terecht of onterecht dan was dit niet gebeurd', zegt de politicus dinsdag 15 januari. Doekhie stelt, dat terwijl er een kat en muis spel werd gespeeld of hij aangehouden moest worden, de man nu is geliquideerd. 'Ik wil niet de politie of Justitie de blaam geven, maar nu hoor je, het moest het Openbaar Ministerie zijn en niet de politie en omgekeerd wordt gezegd dat de politie moest handelen. Je ziet het resultaat.'

*) Niet 2.344,5 kilo, maar iets meer dan 2.200 kilo is dinsdag 8 januari onderschept, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 16 januari op zijn website. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt, dat hij het nettogewicht van de drugs van de Narcotica Brigade heeft doorgekregen.

*) Volgens de Ware Tijd van donderdag 17 januari zijn meer aanhoudingen verricht door het speciale onderzoeksteam van de politie. Er zouden vijf personen uit Nickerie zijn aangehouden en in verzekering gesteld, onder wie een medewerker van het ministerie van Handel en Industrie en één van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit is niet bevestigd door de politie...

Verdachte geliquideerd door onprofessionele werkwijze politie
Het voren gaande toont hoe onprofessioneel de politie deze zaak onderzoekt. Daardoor heeft een verdachte het leven gelaten, ongetwijfeld. Hij is gewoon door hogerhand in de Surinaamse cocaïne-keten het zwijgen opgelegd, mogelijk in Suriname, waarna hij in Guyana is 'gedumpt' als oud vuil.

De werkwijze van de politie en het publieke optreden van de waarnemend korpschef zijn een schande. Ja, er is een grote hoeveelheid cocaïne onderschept, maar niet dankzij de politie. En vervolgens stort het korps zich op de kleine jongens en lijkt haar vingers niet te durven branden aan de 'grote boys' en kruipt weg achter het OM.

Tijd dat  de 'kleine boy' wordt vervangen
Daarenboven lijken Guyanese media meer te weten over de geliquideerde rijstboer en de mogelijke 'grote boy' achter de cocaïne, dan de politie en het lokale journaille in Suriname....

Het is tijd dat het Korps Politie Suriname geleid gaat worden door een korpschef die gezag en kunde uitstraalt, een 'grote boy' en dat de 'kleine boy' wordt opgedragen bureauwerk te doen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2019
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Waarnemend korpschef Prade van Korps Politie Suriname is een 'kleine boy'

COLUMN: Onderzoek in mega cocaïne-zaak hangt als los zand aan elkaar

- Amateuristisch onprofessioneel optreden waarnemend korpschef leidt tot veel vragen en speculaties 
- Cocaïne 'grote boys' zijn de lachende derde, ondanks inbeslagname


Het is dinsdag 8 januari en Suriname toont weer eens een heuse 'narco-staat' te zijn en wereldwijd het nieuws te halen met dank aan cocaïne-criminelen. Een megavangst cocaïne in de haven van Paramaribo. In een zeecontainer wordt 'meer dan 2.300 kilo cocaïne' ontdekt tussen een lading rijst. Volgens een politiebron ging het om 83 zakken van 24 kilo, 1 zak van 23 kilo en 10 zakken van 35 kilo. In totaal dus een vangst van 2.365 kilo.

Het is het begin van een week vol tegenstrijdige berichten in de lokale media, amateuristisch optreden van waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname – die zich als een kleine, angstige jongen verschuilt achter het Openbaar Ministerie en de 'grote boys' – , uiteenlopende hoeveelheden aangetroffen cocaïne in kilo's worden de ether in geslingerd, het horen van verdachten/kleine jongens, ze vervolgens meteen huiswaarts sturen en enkele dagen later alsnog aanhouden. Voor één verdachte te laat en vier anderen krijgen tijd om eventuele bewijslast te laten verdwijnen.

Stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt
Het politieonderzoek in deze mega drugszaak is verre van professioneel. Rommelig. Chaotisch. Geen structuur. En een – op z'n zachtst gezegd – stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt en geen verantwoordelijkheid neemt voor eigen falen, zo blijkt uit onderstaand overzicht.

*) Een arrestatieteam van de politie houdt dinsdag 8 januari een ondernemer uit Nickerie aan in verband met de enorme drugsvangst tussen een lading rijst eerder op de dag. Volgens Starnieuws gaat het om de 40-jarige Nitinder Oemrawsing van Nivash rijst. Starnieuws bericht, dat de lading rijst toebehoort aan rijstbedrijf Nivash.

*) Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname bevestigt donderdag 10 januari, dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Eerder was gemeld, dat een rijstondernemer in Nickerie en een inklaarder in Paramaribo waren aangehouden. Hoe dat bericht in de wereld is gekomen is onduidelijk....

*) Starnieuws en de Ware Tijd berichten vrijdag 11 januari, dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname dinsdag in Nickerie de ondernemer Nitender Oemrawsingh als 'getuige' in de megadrugszaak van meer dan 2.300 kilo heeft gehoord. Hij is thuis bij hem in de Corantijnpolder opgehaald. Volgens Starnieuws èn de Ware Tijd is Oemrawsingh na verhoor heengezonden. Daarna is hij als verdachte aangemerkt en is intussen spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit. Hoewel door bronnen in Nickerie is bevestigd, dat Oemrawsingh opgehaald is door het Arrestatie Team, heeft de politie tot nu toe formeel ontkend dat er aanhoudingen zijn verricht.

*) Tijdens een persconferentie zaterdag 12 januari hebben waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname en hoofden van diverse units summiere informatie gegeven over het onderzoek in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Tot 12 januari heeft de politie personen verhoord, maar niet aangehouden. Er zijn verdachten in beeld gebracht Van de acht containers die zijn gecontroleerd werd in één cocaïne aangetroffen. Het gaat om 94 zakken met een gewicht van 2.344,5 kilo.


Aangevoerd werd, dat niet de politie alleen bepaalt of iemand wordt aangehouden of vrijgelaten. Prade zei, dat steeds naar de politie wordt en dat niemand verhaal gaat halen bij het Openbaar Ministerie (OM).
Ook zei hij, dat het om georganiseerde misdaad gaat. Het is vaak moeilijk om 'de echte zware boys' te grijpen, aldus Prade.....

*) Advocaat Irwin Kanhai bevestigt vrijdagavond 11 januari, dat een van de broers Oemrawsingh gehoord is door de politie en weer is vrijgelaten. Volgens Kanhai is Nitender Oemrawsingh niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken toen hij hoorde dat zijn naam in verband wordt gebracht met de megadrugsvangst dinsdag. Hij is volgens Kanhai onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie. '
Een douanier is intussen als persoon gehoord door de politie. Hij is volgens Kanhai weer heengezonden.

*) ABOP-voorzitter en -fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het absoluut niet kunnen, dat de korpsleiding stelt dat 'grote boys' achter de megadrugsvangst van afgelopen week zitten en daardoor het moeilijk is hen te grijpen. 'Wat is dat 'grote boys'. De politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoons', stelt Brunswijk maandag 14 januari. 'Als er harde feiten door de politie boven water worden gebracht, zal het Openbaar Ministerie nooit zeggen dat de persoon niet aangehouden moet worden of vrijgelaten moet worden', voert de politicus aan. 'De politie moet haar werk doen zonder vrees. Wij zullen hierover vragen stellen in De Nationale Assemblee. De politie moet gewoon optreden en niet bang zijn voor zware boys. De politie moet zich niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie.'

*) De politie heeft dinsdag 15 januari vier personen in verzekering gesteld.. Dit bevestigt waarnemend-korpschef Prade. Het gaat om twee inklaarders, een ambtenaar van de Douane en een truckchauffeur.
De douaneambtenaar zou de containers met rijst waarin de drugs zijn gevonden hebben geïnspecteerd en verzegeld.

*) De rijstondernemer Nitender Oemrawsingh is in Guyana (Berbice) doodgeschoten gevonden. Dit bevestigt zijn advocaat Irvin Kanhai dinsdag 15 januari. Hij is in zijn hoofd geschoten. Oemrawsingh is geliquideerd. Zijn lichaam is met een schotwond in zijn voorhoofd bij het strand in Berbice aangetroffen door de plaatselijke politie. Hij was formeel nog niet als verdachte aangemerkt.

*) Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) betreurt het, dat zijn districtsgenoot en ondernemer Nitender Oemrawsingh is vermoord. Hij was een bekende persoonlijkheid in het rijstdistrict. Doekhie zegt dat het om een joviale persoon ging die een mooi bedrijf had opgezet. 'Hij is omgekomen zonder dat hij zijn naam heeft kunnen zuiveren. Als er anders gehandeld was in deze zaak, als hij was aangehouden, terecht of onterecht dan was dit niet gebeurd', zegt de politicus dinsdag 15 januari. Doekhie stelt, dat terwijl er een kat en muis spel werd gespeeld of hij aangehouden moest worden, de man nu is geliquideerd. 'Ik wil niet de politie of Justitie de blaam geven, maar nu hoor je, het moest het Openbaar Ministerie zijn en niet de politie en omgekeerd wordt gezegd dat de politie moest handelen. Je ziet het resultaat.'

*) Niet 2.344,5 kilo, maar iets meer dan 2.200 kilo is dinsdag 8 januari onderschept, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 16 januari op zijn website. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt, dat hij het nettogewicht van de drugs van de Narcotica Brigade heeft doorgekregen.

*) Volgens de Ware Tijd van donderdag 17 januari zijn meer aanhoudingen verricht door het speciale onderzoeksteam van de politie. Er zouden vijf personen uit Nickerie zijn aangehouden en in verzekering gesteld, onder wie een medewerker van het ministerie van Handel en Industrie en één van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit is niet bevestigd door de politie...

Verdachte geliquideerd door onprofessionele werkwijze politie
Het voren gaande toont hoe onprofessioneel de politie deze zaak onderzoekt. Daardoor heeft een verdachte het leven gelaten, ongetwijfeld. Hij is gewoon door hogerhand in de Surinaamse cocaïne-keten het zwijgen opgelegd, mogelijk in Suriname, waarna hij in Guyana is 'gedumpt' als oud vuil.

De werkwijze van de politie en het publieke optreden van de waarnemend korpschef zijn een schande. Ja, er is een grote hoeveelheid cocaïne onderschept, maar niet dankzij de politie. En vervolgens stort het korps zich op de kleine jongens en lijkt haar vingers niet te durven branden aan de 'grote boys' en kruipt weg achter het OM.

Tijd dat  de 'kleine boy' wordt vervangen
Daarenboven lijken Guyanese media meer te weten over de geliquideerde rijstboer en de mogelijke 'grote boy' achter de cocaïne, dan de politie en het lokale journaille in Suriname....

Het is tijd dat het Korps Politie Suriname geleid gaat worden door een korpschef die gezag en kunde uitstraalt, een 'grote boy' en dat de 'kleine boy' wordt opgedragen bureauwerk te doen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2019
Paramaribo – Suriname

De Ware Tijd: Nog vijf personen uit Nickerie aangehouden en in verzekering gesteld in mega cocaïne-zaak

Nieuwe aanhoudingen nog niet bevestigd door politie


Volgens de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 januari 2019, zijn meer aanhoudingen verricht door het speciale onderzoeksteam van de politie dat zich bezighoudt met de mega-drugszaak op de Jules Sydney Haven vorige week dinsdag. 

De Ware Tijd heeft 'vernomen', dat er nog vijf personen uit Nickerie zijn aangehouden en in verzekering gesteld, onder wie een medewerker van het ministerie van Handel en Industrie en één van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit is niet bevestigd door de politie...

Eerder werden drie mannen en twee vrouwen aangehouden in deze zaak, onder wie een douanier en een inklaarder. Het is onbekend of er andere aanhoudingen zullen volgen.

Keur aan internationaal bluestalent op 4e editie Curaçao International BlueSeas Festival

Curaçao International BlueSeas Festival gratis toegankelijke straatfestival



De organisatie maakt ‘met trots’ de line-up bekend van de vierde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival. Het gratis toegankelijke straatfestival in de historische stadswijk Pietermaai vindt dit jaar plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 april.

Ook dit jaar staat weer een keur aan internationaal bluestalent op de diverse podia.



Curaçao International BlueSeas Festival is een initiatief van de lokale goededoelenstichting Fundashon Bon Intenshon en wordt geproduceerd door Mojo Concerts uit Nederland.

Wie kunnen de bluesfans in de 2019-editie verwachten? Dat zijn Davina and the Vagabonds, Eric Gales, ‘King’ Solomon Hicks, Shakura S’aida, Nick Moss Band met Dennis Gruenling, Robert Finley, Sharrie Williams & The Wiseguys en Vanessa Colier.

Insel Air op Curaçao weer in slecht weer beland

Rechter-commissaris weigert goedkeuring te geven aan crediteurenakkoord

'Nakoming van de afspraken met de schuldeisers is onvoldoende verzekerd'


Rechter-commissaris Pieter de Kort heeft gisteren geweigerd goedkeuring te geven aan het crediteurenakkoord in de surseance van betaling van Insel Air International bv. De Kort oordeelt, dat de nakoming van de afspraken met de schuldeisers onvoldoende is verzekerd. Op verzoek van bewindvoerder Rogier van den Heuvel is niet direct ook het faillissement uitgesproken van Insel. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 januari 2019.

Van den Heuvel stelt luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways aansprakelijk voor de 11.050.000 dollar die de schuldeisers is toegezegd. Bovendien volgt uit het vonnis van 28 december van de Kort Gedingrechter, dat de luchtvaartmaatschappij uit de Turks- en Caicoseilanden een dwangsom van 500.000 dollar moet betalen nu zij haar verplichtingen niet is nagekomen.

InterCaribbean had zich via de Heads of Agreement voor een overname van Insel verplicht het bedrag van 11.050.000 dollar over een periode van negen jaar beschikbaar te stellen. Maar, rechter-commissaris De Kort vindt de zekerheidstelling die deze week werd geboden in de vorm van een hypotheek op een vliegtuig onvoldoende, omdat interCaribbean daaraan de voorwaarde koppelt ‘dat de zekerheid vervalt als de SPA (Shares Purchase Agreement, de overeenkomst voor het overdragen van de aandelen) niet op 15 april 2019 is getekend’.

De garantie naar de crediteuren wordt daarmee ontkracht, aldus de beschikking van het Gerecht in Eerste Aanleg. Want interCaribbean zou ‘om welke reden dan ook’ kunnen besluiten de SPA niet te ondertekenen.

Ook de verklaringen van Meridian Financial Group en Enterprise Bank & Trust, die zeggen bereid te zijn een krediet te verstrekken, overtuigen de rechter niet als mogelijk alternatief voor de hypotheek. Alleen al omdat Insel zelf geen aanspraak kan maken op dat krediet ten behoeve van de crediteuren.

Districtscommissaris Finisie van Brokopondo gaat passagiersboten op stuwmeer strenger controleren op zwemvesten

(Bron foto: brownsberg-suriname.com)
Alle boothouders moeten zich gaan registreren


Passagiersboten op het stuwmeer zullen voortaan strenger worden gecontroleerd op de aanwezigheid en het gebruik van zwemvesten door opvarenden. Nog deze week zullen alle boothouders zich moeten registreren. Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo zal maatregelen treffen tegen boothouders die zich niet houden aan de voorschriften, zegt hij vandaag, donderdag 17 januari 2019, in de Ware Tijd.

De zwaarste sanctie zal zijn intrekking van de vergunning.

Het ernstige bootongeluk op de Coppenamerivier met twaalf doden ligt mede ten grondslag aan de verscherpte controle. 'Een gewaarschuwd mens telt voor twee', zegt hij.

Op het stuwmeer kan het op bepaalde ogenblikken erg onstuimig worden door zware golven. 'En het meer is dieper dan de meeste rivieren. Wij mogen geen onverantwoordelijk gedrag tolereren.'

Finisie, die in oktober 2018 werd beëdigd als districtscommissaris, wil ook het avondtransport van rondhout over de Afobakaweg reguleren. Het is hem een doorn in het oog dat sommige trucks zonder goede voor- en achterverlichting rijden en dat ook remlichten het niet doen. 'Al in februari 2019 zullen resultaten merkbaar zijn. Ik beloof je dat.'

Waarnemend korpschef Prade: 'Verwachtbaar dat meerdere aanhoudingen zullen volgen'

'Er is altijd een verschil tussen bruto- en nettogewicht van in beslag genomen cocaïne'


Waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, donderdag 17 januari 2019, op Starnieuws dat er tot nu toe vier personen zijn gearresteerd in de mega drugszaak. Hij merkt op, dat het verwachtbaar is dat meerdere aanhoudingen zullen volgen. 

Op een persconferentie van de korpsleiding was meegedeeld. dat 2.344,5 kilo cocaïne was onderschept op 8 januari. Prade zegt nu, dat er altijd een verschil is tussen het brutogewicht dat aanvankelijk wordt aangegeven en het nettogewicht dat wordt vastgesteld door de Narcotica Brigade. Het gaat om iets meer dan 2.200 kilo.

De politiechef verwacht dat de vier verdachten die zijn aangehouden vrijdag of maandag voorgeleid zullen worden voor de rechter-commissaris. Dan zal de rechtmatigheid van de aanhouding worden getoetst.

De beperking voor de advocaten en anderen is opgelegd door het Openbaar Ministerie in het belang van het onderzoek. De rechter-commissaris zal bepalen of er verlenging komt van de aanhouding. De in beslag genomen drugs wordt vandaag vernietigd in bijzijn van justitiële autoriteiten en de media.

'Wij laten ons niet afleiden door geruchten en laten ons niet in een hokje duwen'

(Bron foto: VHP)
'Wij zijn een grote nationale partij en wij groeien en gaan verder groeien'


'VHP is in 70 jaar getransformeerd naar een multi-etnische en moderne politieke beweging. Wij zijn een grote nationale partij. Wij groeien en gaan verder groeien. Wij laten ons niet afleiden door geruchten en laten ons niet in een hokje duwen', aldus partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi tijdens de dankdienst gisteravond in partijcentrum 'de Olifant', zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 17 januari 2019.

Diverse geestelijke leiders hebben hun dank uitgesproken en de Almachtige gevraagd de partij te zegenen.

Een redactiecommissie, onder leiding van Sonny Hira, heeft een jubileumboek uitgebracht over 70 jaar VHP, waarin ook de verschillende verdiensten van de partij zijn vastgelegd. De politieke partijen NPS, Pertjajah Luhur, DA'91, PALU, ABOP, DOE en VHP Nederland waren ook aanwezig en hebben de felicitaties overgebracht aan de jarige organisatie.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk riep op om samen te bundelen om het monster dat nu het land leidt te verslaan. Dit kan volgens hem alleen door samen te werken. Santokhi voerde aan dat iedereen nodig is om de reddingsoperatie succesvol uit te voeren en te werken aan de ontwikkeling van het land. Hierbij is samenwerking en draagvlak cruciaal.

De politicus voerde aan dat de partij in diverse dorpen in het binnenland en ook in de kustvlakte bezig is met stimuleren van projecten, geven van trainingen en zorgen voor afzet van producten. De mensen worden zoveel mogelijk in staat gesteld om te voorzien in hun levensbehoefte.

Zaterdag houdt de VHP een massameeting. Dan zal volgens Santokhi de vernieuwde partij worden gepresenteerd aan de samenleving. De 'orange movement' zal worden aanschouwd, belooft de politicus. Hij voerde aan, dat in zeventig jaar de partij is uitgegroeid tot een landelijke beweging.

Advocaat Kanhai in beroep tegen contactverbod met verdachten in mega cocaïne-zaak

Verdachten mogen in belang onderzoek geen contact hebben met derden


Irvin Kanhai, advocaat van douaneambtenaar D.A. (49) en vrachtwagenchauffeur S.O. 43), heeft geen toegang tot zijn cliënten. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven, dat de verdachten voorlopig in het belang van het onderzoek, geen contact mogen hebben met derden. 

Kanhai zegt vandaag, donderdag 17 januari 2019, op Starnieuws dat hij hiertegen in beroep is gegaan. Hij hoopt dat in de loop van vandaag een besluit wordt genomen door de rechter.

Het contactverbod geldt ook voor de inklaarders H.G. (55) en V.M. (30). Zij zijn ingesloten in de zaak van de op 8 januari in de Jules Sedney haven ontdekte iets meer dan 2.200 kilo cocaïne.

De vier verdachten zijn gisteren zijn in verzekering gesteld.

Jogi (VHP): ‘Hoop niet dat president ziek is vanwege onderschepping 2.344,50 kilo cocaïne’

'Wij willen hier niet zitten met een vicepresident, die zich bezighoudt met handel van aardappelen en uien'


De algemene politieke beschouwingen over de begroting van 2019 zijn dinsdag niet doorgegaan. De Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons deelde bij de start van de vergadering mee, dat president Desi Bouterse de vergadering niet kon bijwonen, omdat hij zich niet goed voelde. In overleg met de verschillende fracties en de regering werd besloten om de vergadering te verdagen tot het moment dat het staatshoofd weer in staat is naar het parlementsgebouw te komen. Geerlings-Simons hoopt dat Bouterse morgen al zover zal zijn. 

Reeds voor de mededeling van de Assembleevoorzitter was het al duidelijk, dat vicepresident Ashwin Adhin het staatshoofd zou vervangen bij deze vergadering. Maar, daar nam de oppositie geen genoegen mee.

'Ik hoop niet dat de president ziek is geworden, omdat autoriteiten de 2.344,50 kilo cocaïne hebben onderschept. Wij willen hier niet zitten met een vicepresident, die zich bezighoudt met de handel van aardappelen en uien. Iemand die niet afdoend kan ingaan op gestelde vragen. We gaan geen genoegen nemen met kleine kinderen in het parlement', zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi woensdag 16 januari 2019 in het  Dagblad Suriname.


De VHP’er voert aan het bijzonder vreemd te vinden dat de parlementsvoorzitster deze mededeling op het laatste moment deed, terwijl al heel vroeg duidelijk was dat de president niet naar ’s landsvergaderzaal zou komen. 'Ik weet dus niet of wij dat verhaal moeten geloven, omdat wanneer de president naar de vergadering komt, je normaal heel vroeg op de dag voorbereidingen ziet op het erf en het parlementsgebouw. Dus het argument dat de president plotseling ziek is geworden, is voor mij niet begrijpelijk', stelt Jogi.

Hij neemt het de parlementsvoorzitster echter wel kwalijk, dat die tijdens de huishoudelijke vergadering niets hierover zei, maar pas tijdens de openbare vergadering deze kwestie naar voren bracht.

Jogi voert aan dat vooral zijn fractie de aanwezigheid van Bouterse belangrijk acht, omdat het staatshoofd bij zijn Jaarrede een aantal belangrijke punten heeft aangehaald, waarover De Nationale Assemblee nu vragen mag stellen.

'Dat vertaalt zich nu in de algemene politieke beschouwingen, waar de diverse fractieleiders en hun vervangers ingaan op datgene wat de president aan de orde heeft gesteld. Wanneer nu de president niet komt naar deze vergadering, wat voor nut heeft het dan om de algemene politieke beschouwingen te houden? Wij hopen dat de president zich wel goed zal voelen donderdag. Er zijn belangrijke onderwerpen waarover duidelijkheid nodig is. Denk aan de kwestie van de Chinese trawlers, de megadrugsvangst van 2.344,50 kilo cocaïne, de uitspraken richting de procureur-generaal waarmee de rechtstaat in gevaar wordt gebracht, het uitbaggeren van de Surinamerivier, de miljardenleningen, het begrotingstekort en de bouw van het Academisch Medisch Centrum. Ik begrijp dat de mensen van de IsDB nu weer in Suriname zijn', aldus Jogi.