Overboeking noodzakelijk om de Afobaka-waterkrachtcentrale over te nemen
De regering maakt vandaag, dinsdag 31 december 2019, ruim 120 miljoen Amerikaanse dollar over naar Alcoa/Suralco om achterstallige stroomrekeningen te vereffenen. Dat beweert de Ware Tijd van 'doorgaans goed ingevoerde bronnen' te hebben vernomen. De transactie is noodzakelijk om de Afobaka-waterkrachtcentrale in Brokopondo te kunnen overnemen. Of ook de overdrachtspapieren vandaag worden getekend is nog onduidelijk.
De stuwdam komt na de overdracht onder beheer van Staatsolie.
De regering en de Amerikaanse multinational Alcoa/Suralco waren tijdens onderhandelingen overeengekomen, dat uiterlijk 31 december 2019 het waterkrachtwerk in Surinaamse handen zou overgaan. Maar, de achterstallige stroomrekeningen zouden eerst betaald moeten worden. Met de overmaking van het geld wordt de laatste horde genomen.
Starnieuws bericht, dat de Afobakadam vanaf 00.00 uur van Suriname én van Staatsolie. Alles is al in kannen en kruiken, bevestigt Staatsolie directeur Rudolf Elias. De documenten voor de overdracht zijn gisteren ondertekend tussen de Staat en Staatsolie.
Vandaag zijn op het ministerie van Financiën met Alcoa de formaliteiten in orde gemaakt. Volgens Starnieuws was er een conference call met Alcoa, waarna champagne werd ontkurkt. De media waren niet uitgenodigd om de plechtigheden te verslaan. Informatie zal via de regeringsvoorlichting worden verstrekt.
Enkele dagen geleden maakten internationale financiële media bekend dat de regering een kortlopende obligatielening had uitgegeven en erin was geslaagd een bedrag van 125 miljoen Amerikaanse dollar op de internationale kapitaalmarkt op te halen. De bedoeling was aanvankelijk om via een overbruggingslening, een zogenoemde bridge loan, 150 miljoen Amerikaanse dollar via Oppenheimer en Republic Bank binnen te halen.
Uiteindelijk werd het een uitgifte van staatsobligaties voor een bedrag van 125 miljoen dollar. Dit bedrag moet in 2023 worden terugbetaald. De rente van 10 procent moet halfjaarlijks worden betaald.
Tot nu toe heeft de regering over deze kwestie geen enkele officiële mededeling gedaan.
De beëindiging van de bauxietactiviteiten van Alcoa/Suralco en de daaraan gekoppelde onderhandelingen tussen de multinational en de regering verliepen niet zonder controverse. Grote delen van de samenleving, inclusief oppositiepartijen, vakbeweging en maatschappelijke groepen zijn van oordeel dat de presidentiële onderhandelingscommissie - geleid door de ondernemer Dilip Sardjoe - een slechte deal voor Suriname heeft gesloten.
Aanvankelijk was De Nationale Assemblee niet blij met de aanpak van de regering en werd het kabinet in 2015 teruggefloten toen een voor het college onacceptabele intentieverklaring door partijen was getekend. Onder druk van het parlement trok de regering die overeenkomst in.
Daarna bleek dat deze overeenkomst toch de basis vormde voor verdere onderhandelingen.
De overeenkomsten die de regering daarna aanbood, zijn eind augustus tijdens een marathonvergadering aangenomen door het parlement. Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verliet de openbare vergadering voordat de conceptwetten voor de overeenkomsten in stemming werden gebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten