zaterdag 26 oktober 2019

Bestuur universiteit vindt acties Werknemers Federatie Universiteit (WFU) onrechtmatig

WFU wil CAO tussen Anton de Kom Universiteit van Suriname en bonden

'Elke actie van de WFU onrechtmatig, omdat WFU geen statuten en geen rechtspersoonlijkheid heeft'


Het Bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS, (BvU) vindt de acties die de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) sinds vrijdag voert, onrechtmatig. BvU-voorzitter Eric Jagdew zegt, dat hij alle nodige stappen zal ondernemen om de arbeidsrust te garanderen, nadat hij de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft geïnformeerd, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

Het geschil draait om de onderhandelingen om te komen tot een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) tussen de Anton de Kom Universiteit (het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname, Celos, en het Medisch Wetenschappelijk Instituut, MWI) met de respectieve vakbonden. De kwestie speelt al sinds april 2018.

De WFU, onder leiding van Hugo Blanker, heeft gisteren in een brief aan het bestuur laten weten, dat het met onmiddellijke ingang in beraad is en dat vooralsnog het parool 'lijdzaam verzet' wordt gehanteerd. Daarbij zou continue monitoring plaatsvinden vanuit de WFU met desbetreffende besturen van lidorganisaties.

Blanker informeert ook dat de leden donderdag de werkplek vanaf 13.00 uur - waar mogelijk - hebben verlaten, uit protest 'tegen uw ondermijnende en trainerende toepassingen'.



Voor de komende week kondigt Blanker aan, dat de WFU dinsdag met haar lidbonden in een spoed gecombineerde protest algemene ledenvergadering bijeenkomt voor het nemen van een besluit c.q. uitvoeren van vakbondsacties.

Jagdew zegt, dat hij is verrast door de brief van de WFU en de aankondiging van het onmiddellijk beraad.

In een circulaire aan het personeel van de AdeKUS, het MWI en het Celos, wijst Jagdew erop, dat elke actie van de WFU onrechtmatig is, omdat de WFU geen statuten en geen rechtspersoonlijkheid heeft.



'Weet daarom dat elke actie die u naar aanleiding hiervan voert, niet rechtmatig is en niet mag. Wij vragen u daarom niet mee te doen aan deze actie die u oproept om tegen de wet te handelen', schrijft hij in de circulaire die gisteren is uitgegaan. Hij zegt dat de BvU in het verleden verkeerd heeft gehandeld door de WFU uit te nodigen voor onderhandelingen en met ze te onderhandelen. 'Toen wij de fout ontdekten, hebben wij geprobeerd dit te corrigeren.'

WFU-voorzitter Blanker zou op de fout van het BvU zijn gewezen en zou het BvU hem ook de wetten als bijlage hebben gestuurd. Het betreft de Grondwet en de wetten op vakverenigingen en collectieve arbeidsovereenkomst over de onderhandelingen en het aangaan van een CAO.

Jagdew benadrukt dat de WFU geen statuten heeft en dus ook geen rechtspersoon is. In de wetten staat, dat een werkgever alleen mag onderhandelen met een vakvereniging die statuten heeft, rechtspersoonlijkheid heeft en de werkelijke vertegenwoordiger is van de werknemer; en dat de werkgever geen akkoord mag ondertekenen met een vakvereniging die niet voldoet aan die regels.

'In de wet wordt duidelijk gesproken over een overtreding, waarop hechtenis en een boete staat voor degenen die zich niet hieraan houden', stelt Jagdew.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten