Journalisten Lucía Pineda, links, en Miguel Mora, vieren hun vrijlating uit de gevangenis met Mora's vrouw Veronica Chavez, dinsdag in hun huis in Managua, Nicaragua. (Alfredo Zuñiga / AP) |
Human Rights Watch: 'Pro-regeringstroepen moeten vervolgd worden die demonstranten hebben mishandeld'
De Nicaraguaanse autoriteiten hebben dinsdag 11 juni 2019 56 mensen vrijgelaten die werden vastgehouden sinds een hardhandig optreden tegen afwijkende meningen vorig jaar, waaronder leiders van een golf van anti-regeringsprotesten en onafhankelijke journalisten. De vrijlating was misschien wel de belangrijkste in een reeks vrijlatingen van mensen die door de oppositie als politieke gevangenen werden beschouwd.
The released include peasant leaders, student and citizen protest leaders, ex-military men and journalists Miguel Mora and Lucia Pineda. https://t.co/PkTbYTrndb— Confidencial.com.ni (@confidencial_ni) June 11, 2019
President Daniel Ortega had beloofd om al die gevangenen tegen 18 juni in vrijheid te stellen. Zijn regering is onder steeds grotere internationale druk komen te staan, waarbij de regering van Trump steeds meer sancties tegen zijn assistenten en familieleden uitvaardigde. Het Europees Parlement heeft ook gepleit voor gerichte sancties tegen de Nicaraguaanse autoriteiten.
Ten minste 324 mensen werden gedood, meestal door veiligheidstroepen en aanverwante milities, toen de autoriteiten vorig jaar anti-regeringsdemonstraties uit elkaar sloeg, volgens mensenrechtenorganisaties. Een rapport van een onafhankelijk panel van deskundigen dat werd gesteund door de Organisatie van Amerikaanse Staten, adviseerde Ortega en zijn veiligheidsleiders te onderzoeken voor misdaden tegen de menselijkheid. Ortega heeft de beschuldigingen ontkend en beweerde, dat de door studenten geleide protesten neerkwamen op een couppoging.
José Pallais, een woordvoerder van de oppositiebeweging Alianza Cívica, zei dinsdag dat 89 politieke gevangenen in de gevangenis zitten en waarschijnlijk binnenkort vrij zouden zijn. De groep heeft gezegd, dat meer dan 700 mensen werden vastgehouden in de protesten die op 18 april 2018 begonnen. Degenen die dinsdag waren vrijgelaten, waren prominente figuren in de protesten, waaronder Amaya Coppens, een studentleidster, en Medardo Mairena, organisator van de landelijke beweging.
Amaya Coppens 🇳🇮🙌 pic.twitter.com/KyohHIgunu— JAChacón (@2011chaconi) June 11, 2019
De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde Coppens zat sinds september vorig jaar in een gevangenis in het Latijns-Amerikaanse land ,omdat ze samen met andere studenten deelgenomen had aan grootschalige protesten tegen de Nicaraguaanse president Ortega. Coppens eiste bij die protesten een hoofdrol op en riskeerde daarvoor 50 jaar cel. Samen met zeven andere gedetineerden ging ze op 27 februari nog in hongerstaking. In een communiqué legden ze toen uit dat ze gebruikt werden als 'pionnen in de lopende onderhandelingen'. Gewezen Europarlementslid Mark Demesmaeker was de eerste Belg die de jonge vrouw in januari ging opzoeken in de vrouwengevangenis. 'Zo sluit je een dier nog niet op', zei hij daar toen over.
Coppens (24) is intussen thuisgekomen in haar woning in Esteli in het noorden van Nicaragua, vertelt een familielid aan persbureau Belga. Ze was vergezeld van haar broer, en werd verwelkomd door een honderdtal mensen met spandoeken en ook door de talrijk opgedaagde journalisten.
Ook werden Miguel Mora en Lucía Pineda vrijgelaten, die het kabelnieuwskanaal 100% Noticias runden. Ze waren op 21 december gedetineerd na een politie-inval in hun redactie in Managua en werden onderwerp van een internationale campagne voor de persvrijheid met een advertentie van een volledige pagina in The Washington Post deze week. 'We gaan een vrij Nicaragua hebben. Vroeg of laat zullen we deze dictatuur achterlaten', zei Mora terwijl hij zijn vrijlating vierde.
We welcome the release of Lucía Pineda Ubau and Miguel Mora, journalists who were arrested during a raid on their newsroom on 21 December 2018. Our thanks to all who sent messages of solidarity this #WorldPressFreedomDayhttps://t.co/iu9loHMonm— PEN International (@pen_int) June 11, 2019
"If the government of #DanielOrtega truly wants to show it has moved away from repressive censorship tactics, authorities must immediately return all confiscated equipment to 100% Noticias and allow the channel to resume broadcasting without interference." https://t.co/5ezhNRcsmO— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) June 11, 2019
Mensenrechten- en persvrijheidsgroepen hadden geprotesteerd dat de gevangenen te maken kregen met aanklachten als 'het bevorderen van terrorisme' en 'het aanzetten tot geweld' en werd hen de juiste procedure ontzegd. Sommigen werden gemarteld, zeiden de groepen. De aanklacht werd ingetrokken onder een Amnestiewet die vorige week werd aangenomen en die veiligheidstroepen ook beschermt tegen vervolging vanwege hun daden. 'Deze wet baart ons zorgen, omdat het zou kunnen resulteren in dat ernstige mensenrechtenschendingen in het land ongestraft blijven en de vaststelling van waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en garanties afwachten dat dit niet opnieuw zal gebeuren', zei Paulo Abrão, uitvoerend secretaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.
Francisco Aguirre Sacasa, een voormalige Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Ortega had ingestemd met het vrijlaten van de gevangenen vanwege interne en externe druk. Op 20 juni treedt een nieuwe Amerikaanse wet in werking, genaamd de 'Nica-wet', die sancties zou kunnen uitbreiden en de hulp van internationale kredietinstellingen zou kunnen blokkeren. 'Door de gevangenen te bevrijden, hopen ze de internationale druk te verminderen', zei de voormalige minister. Mensenrechtenactivisten dringen aan op voortdurende sancties.
(TamaraBossanova) 🔴Importantísimo🔴— @NicaraguaBot (@NicaraguaBot) June 10, 2019
Ex Canciller Francisco Aguirre Sacasa, afirma q podría haber Sesión Extraordinaria de Cancilleres en Medellín donde se podría abordar la situación de Nicaragua#SOSNicaragua #Nicaragua #AmnistiaEsImpunidad #Esta… pic.twitter.com/hYdulG9VW0
José Miguel Vivanco, de directeur Americas bij Human Rights Watch, zei dat Ortega's regering niet alleen gevangenen moet vrijlaten, maar ook om de pro-regeringstroepen te vervolgen die demonstranten hebben misbruikt. 'Geen enkel lid van de politie - geen enkele - is strafrechtelijk onderzocht, laat staan beschuldigd van mensenrechtenschendingen' in verband met de protesten, zei hij.
Today I testified before the US Congress about Ortega’s crackdown in Nicaragua.— José Miguel Vivanco (@JMVivancoHRW) June 11, 2019
I urged Congress to press the executive to impose targeted sanctions —including asset freezes— against senior Nicaraguan officials responsible for abuse. @hrw press release: https://t.co/o05TmQy3qT pic.twitter.com/3iFOY0xA97
Human Rights Watch presiona a EE UU para que sancione a altos funcionarios nicaragüenses. https://t.co/lOM20EC0C4— José Miguel Vivanco (@JMVivancoHRW) June 11, 2019
Ortega was leider van de linkse Sandinistische revolutie die in 1979 een rechtse dictatuur omver wierp. Hij zit in zijn derde termijn als president sinds hij in 2006 een verkiezing won. Critici beschuldigen hem van steeds autoritairder worden. De regering en de oppositie hebben sinds vorig jaar onderhandelingen afgewimpeld om een oplossing te vinden voor de ergste politieke crisis in drie decennia in dit verarmde land. De laatste ronde van gesprekken brak in maart, waarbij de oppositie de regering vroeg om alle politieke gevangenen vrij te laten en vreedzame marsen toe te laten die sinds november waren verboden. De oppositie is op zoek naar vervroegde verkiezingen, maar Ortega zegt dat hij vastbesloten is zijn termijn te vervullen, die in 2021 afloopt.
Mónica Baltodano, een voormalige Sandinista-guerrilla die nu een oppositieactiviste is, zei dat de poging om Ortega te verdrijven zou doorgaan. 'We moeten druk blijven uitoefenen op Ortega om te vertrekken en om vervroegde verkiezingen te laten plaatsvinden', zei ze.
(Suriname Mirror/The Washington Post/La FM/Het Laatste Nieuws/De Morgen/Twitter/YouTube
Geen opmerkingen:
Een reactie posten