zondag 17 februari 2019

Europees Parlement waarschuwt regering van Daniel Ortega, Nicaragua

(Bron foto: Confidencial)
Ortega moet politieke gevangenen vrijlaten, repressie stoppen en terugkeer  mensenrechten- organisaties toestaan


Het Europees Parlement heeft de afgelopen week zijn toon naar de regering van Daniel Ortega opgevoerd. Het waarschuwt, dat er snel maatregelen en sancties zullen komen als Ortega de politieke gevangenen niet vrijlaat, de repressie stopt en de terugkeer van mensenrechtenorganisaties toestaat. Dat waren de drie verzoeken van een delegatie van leden van het Europees Parlement (EP-leden), die eind januari in Nicaragua waren. 

De president van het Parlement, Antonio Tajani, stuurde donderdag 14 februari 2019 een brief naar president Ortega, waarin hij stelt: 'Het Europees Parlement zal een openbare aanklacht indienen en de Europese Unie verzoeken in overeenstemming te handelen met de ernst van de situatie momenteel in Nicaragua. Verwacht snel actie als het regime geen concrete voorbeelden geeft dat het de drie verzoeken die zijn ingediend respecteert.' 

Tajani zegt tegen Ortega: 'Tot nu toe heeft uw regering geen stappen ondernomen die de intentie tonen om aan deze verzoeken te voldoen. Het nieuws, dat we met ontzetting hebben ontvangen, wijst nogal in de tegenovergestelde richting. Dit draagt ​​bij aan de frustratie die we ervaren als we leren dat de mensen, die we als veilig beschouwen bij het ontmoeten van de Europese afgevaardigden, nu onder druk staan ​​en lastig gevallen worden.'



De president van het Parlement klaagt, dat het regime van Ortega heeft gesuggereerd dat de delegatie van EP-leden deel uitmaakte van een 'complot' om een ​​coup in Nicaragua uit te lokken. Tajani beschrijft deze beschuldigingen als 'onaanvaardbaar'. 'Maar, wat meer voor de hand liggend is, is de luiheid van zijn regering op te merken als het gaat om het nemen van de beslissingen die ons in staat stellen om een ​​uitweg uit de huidige crisis te zien', voegt de brief eraan toe.

Op Twitter bracht het Spaanse Europarlementariër Ramón Jáuregui Atondo, die de missie van elf Europese parlementsleden in het land leidde, het nieuws naar voren, dat het Europees Parlement in maart een 'zeer harde' resolutie tegen de regering van Ortega zal goedkeuren en om 'strenge sancties' zal verzoeken tegen het regime.


De Portugese Europarlementariër Ana María Gomes sprak onlangs met het programma Esta Noche, via Skype, en zegt dat ze voorstander is van sancties die het land niet raken, maar die rechtstreeks zijn gericht tot 'de belangrijkste verantwoordelijken van de regering, de belangrijkste folteraars in gevangenissen en de verantwoordelijken binnen de politie.'

Gomes verwees naar het bevriezen van activa die zijn geïnvesteerd in de landen van de Europese Unie, evenals naar het verbod om naar Europa te reizen. 'Het zijn dit soort sancties die zijn gericht aan de individuen die het meest verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt, en voor de schendingen van de mensenrechten in Nicaragua', zei ze. "Dit is een vraag die op tafel ligt, als er geen echte dialoog is. Er zijn velen in de Europese Unie die denken aan gerichte sancties, niet sancties die meer impact hebben op de moeilijke omstandigheden die de mensen in Nicaragua ervaren', zei de Europarlementariër.

Tajani in zijn brief herinnert Ortega aan de agressie tegen ten minste acht politieke gevangenen.

'We hebben gehoord van het nieuws dat verschillende politieke gevangenen - die de Europese delegatie bezocht in La Esperanza - zijn lastiggevallen, onder wie Ireland Jerez, Brenda Muñoz en Jeysi Lagos - van wie de verblijfplaats is onbekend - waaronder Reyna Valera, Claudia Campos, María Mercedes Chavarría en Tania en Olesia Muñoz. We weten ook dat journalisten Miguel Mora en Lucía Pineda, die de delegatie bezocht in de gevangenis van El Chipote, zijn overgebracht naar andere gevangenissen, in veel slechtere omstandigheden. Aan de andere kant hebben we vernomen dat de intimidatie die is gehandhaafd tegen mensenrechtenorganisaties en sociale activisten verhard is', voegt Tajani toe. De Europarlementariër veroordeelt deze situatie als 'onaanvaardbaar', aangezien 'die blijk geeft van een gebrek aan respect voor het woord dat door de regering is gegeven'.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten