dinsdag 26 februari 2019

Doekhie (NDP) beweert dat 8 decemberstrafproces een 'politieke smaak’ heeft

'Het is de revolutie die de Surinamers bij elkaar heeft gebracht en tot nu toe is er harmonie en rust'


Het was gisteren 39 jaar geleden, dat militairen onder leiding van Desi Bouterse, nu president, middels een staatsgreep de macht van het land overnamen. Volgens NDP-parlementariër Rachied Doekhie is deze ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ niet meer weg te denken. Doekhie is echter niet ‘naïef’ en is zich er ook van bewust dat Bouterse als leider van ‘de revolutie’ nu een celstraf van 20 jaar onvoorwaardelijk boven het hoofd hangt in het 8 decemberstrafproces. 

De NDP-parlementariër blijft volhouden, dat deze strafzaak een politieke smaak heeft. 'Laten wij de rechter even rustig de kans geven om haar beslissing te nemen en dan zien wij verder. We zijn in ieder geval niet naïef. Alle pionnen worden op het bord gezet en je kijkt naar de mogelijkheden', aldus de politicus vandaag, dinsdag 26 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

'Het lukt niet 100% en het kan natuurlijk beter. Maar, je kunt niet zeggen dat je binnen 39 jaar van een land een walhalla maakt', zegt de parlementariër. Vooral voor het district Nickerie zou er volgens Doekhie veel ontwikkeling zijn gekomen in deze revo-periode. 'In Nickerie hadden wij daarvoor in de uithoeken geen licht en water, geen geweldige scholen, geen brug over Henar en geen goede wegen. De revolutie heeft daarin verandering gebracht. Van daaruit is de partij ontsproten en wij gaan verder. Deze partij heeft na 39 jaar regeermacht. En wij timmeren nu aardig aan de weg.' 

De kritiek vanuit oppositionele politieke partijen op deze nationale vrije dag is dit jaar wederom niet uitgebleven. In een persbericht stelt de NPS, dat deze dag herinnert aan de ondermijning van de democratie, die moeizaam na de onafhankelijkheid in 1975 in gang was gezet. De VHP vindt dat lering getrokken moet worden uit deze donkere periode. Ook ABOP-parlementariër Marinus Bee stelde eerder, dat deze dag voor velen meer als een dag van rouw wordt gezien.

Doekhie vindt dat al jaren de militaire periode politiek wordt aangegrepen om kritiek op de NDP en diens voorzitter te uiten. Hij vindt deze politici hypocriet, aangezien zij aan de andere kant toch gebruik maken van zaken die tijdens NDP-periodes zijn neergezet.

'Het is de taak van deze mensen om alles te bagatelliseren. De Wijdenboschbrug over de Surinamerivier is niet goed, maar ze rijden zelf de hele dag erover. Laat men teruggaan naar de malaise van de jaren 1974 en 1975. Deze zelfde NPS en VHP zijn toen op de vuist gegaan en hebben mekaar kapot geslagen. Het is de revolutie die de Surinamers bij elkaar heeft gebracht en tot nu toe is er harmonie en rust', aldus Doekhie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten