(Bron: Dagblad Suriname) |
Sleur hekelt gebrek aan controle door douane en NIMOS
De wereld besteedde zondag aandacht aan de ‘Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag’ (Wereld Ozondag) en zaterdag aan de World Clean Up Day. De Wereld Ozondag is door de Verenigde Naties uitgeroepen en bedoeld om jaarlijks (nationaal) activiteiten onder de aandacht te brengen, die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. In meer dan 150 landen staken zaterdag miljoenen mensen de handen uit de mouwen om het wereldwijde probleem van zwerfvuil een halt toe te roepen.
16 September is de datum waarop in 1987 het Montreal Protocol werd ondertekend. Het protocol is een internationaal verdrag, dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Deze bescherming komt tot stand door de productie van een aantal stoffen, waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten, uit te faseren. Momenteel hebben 191 landen het protocol geratificeerd.
Milieuactivist Erlan Sleur stelt maandag 17 september 2018, dat er binnen de Surinaamse samenleving weinig belangstelling blijkt te zijn voor de Wereld Ozondag. Als gewezen werknemer van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) heeft Sleur - die ook werkzaam is geweest bij Stinasu, Stichting Natuurbehoud Suriname -, heel wat misstanden in het veld geconstateerd. Vooral koelmonteurs zag hij veelal schadelijke stoffen rechtstreeks in het milieu vrijlaten.
'Men is of niet goed voorgelicht of men houdt zich niet aan de afspraken', stelt Sleur. Controle over dit soort problemen valt onder de taakstelling van het NIMOS.
'De controle dient bij de douane al te beginnen. Ik wil niet roomser dan de Paus gaan lijken, maar ik heb het gevoel dat er weinig of geen controle is. Je ziet nog steeds koelkasten en airconditioners met schadelijke stoffen erin. Je hoort wel dat de ozonlaag zich aan het herstellen is, maar dat wilt niet zeggen dat wij minder waakzaam moeten zijn. Natuurlijk zijn bepaalde gevaarlijke stoffen uit de handel gehaald. De consumenten worden echter niet echt voorgelicht. Mensen letten ook niet echt op zulke zaken wanneer zij inkopen doen', aldus Sleur, die zelf kennelijk ook geen initiatief heeft getoond om iets in Suriname te ondernemen op Wereld Ozondag. Dit in tegenstelling tot diverse schoonmaakactiviteiten in het land op World Clean Up Day....