maandag 17 september 2018

Milieuman Sleur: 'Weinig belangstelling voor Internationale Ozondag in Suriname’ - Wèl interesse voor World Clean Up Day

(Bron: Dagblad Suriname)
'Je ziet nog steeds koelkasten en airconditioners met schadelijke stoffen erin'

Sleur hekelt gebrek aan controle door douane en NIMOS


De wereld besteedde zondag aandacht aan de ‘Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag’ (Wereld Ozondag) en zaterdag aan de World Clean Up Day. De Wereld Ozondag is door de Verenigde Naties uitgeroepen en bedoeld om jaarlijks (nationaal) activiteiten onder de aandacht te brengen, die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. In meer dan 150 landen staken zaterdag miljoenen mensen de handen uit de mouwen om het wereldwijde probleem van zwerfvuil een halt toe te roepen.

16 September is de datum waarop in 1987 het Montreal Protocol werd ondertekend. Het protocol is een internationaal verdrag, dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Deze bescherming komt tot stand door de productie van een aantal stoffen, waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten, uit te faseren. Momenteel hebben 191 landen het protocol geratificeerd.

Milieuactivist Erlan Sleur stelt maandag 17 september 2018, dat er binnen de Surinaamse samenleving weinig belangstelling blijkt te zijn voor de Wereld Ozondag. Als gewezen werknemer van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) heeft Sleur - die ook werkzaam  is geweest bij Stinasu, Stichting Natuurbehoud Suriname -, heel wat misstanden in het veld geconstateerd. Vooral koelmonteurs zag hij veelal schadelijke stoffen rechtstreeks in het milieu vrijlaten.

'Men is of niet goed voorgelicht of men houdt zich niet aan de afspraken', stelt Sleur. Controle over dit soort problemen valt onder de taakstelling van het NIMOS.

'De controle dient bij de douane al te beginnen. Ik wil niet roomser dan de Paus gaan lijken, maar ik heb het gevoel dat er weinig of geen controle is. Je ziet nog steeds koelkasten en airconditioners met schadelijke stoffen erin. Je hoort wel dat de ozonlaag zich aan het herstellen is, maar dat wilt niet zeggen dat wij minder waakzaam moeten zijn. Natuurlijk zijn bepaalde gevaarlijke stoffen uit de handel gehaald. De consumenten worden echter niet echt voorgelicht. Mensen letten ook niet echt op zulke zaken wanneer zij inkopen doen', aldus Sleur, die zelf kennelijk ook geen initiatief heeft getoond om iets in Suriname te ondernemen op Wereld Ozondag. Dit in tegenstelling tot diverse schoonmaakactiviteiten in het land op World Clean Up Day....

Oud-medewerk(st)ers hotel Residence Inn Paramaribo uiten anoniem forse kritiek op SLM

'Managers aangesteld van wie één in gevangenis zat en laatste twee geen vakkennis hadden'


De verliezen en uiteindelijke sluiting van hotel Residence Inn Paramaribo zijn voor een belangrijk deel te wijten aan de SLM zelf. De luchtvaartmaatschappij zou jarenlang niet hebben geïnvesteerd in renovatie en modernisering van de hotelfaciliteiten. Hierdoor verslechterde de concurrentiepositie van het hotel. Dat beweren anonieme ex-medewerk(st)ers van het hotel dat per 1 september door de SLM is gesloten vandaag, maandag 17 september 2018, in de Ware Tijd.

De SLM zou het hotel niet hebben betaald voor verleende diensten en stelde bovendien enkele managers aan die het hotelwezen niet kenden. Naar verluidt was er een manager aangesteld die aankopen voor het hotel deed en zichzelf bevoordeelde. Hij werd door de politie ingesloten nadat de kluis van het hotel was verdwenen. De man zou op staande voet ontslagen zijn.

'Er was constante wisseling van managers van wie één in de gevangenis heeft gezeten vanwege zijn criminele activiteiten.' 

Volgens de medewerk(st)ers beschikten de laatste twee managers niet over vakkennis. 'De laatste was als consultant aangetrokken terwijl de managers voor hem in dienst waren van de SLM', stellen de ex-medewerk(st)ers. Volgens hen is het hotel niet gesubsidieerd, zoals de SLM-directie beweert. Er was eerder sprake van 'verrekening' van kosten.

De SLM bracht gestrande passagiers van geannuleerde vluchten onder in Residence Inn en gebruikte de hotelfaciliteiten voor bijeenkomsten, kerstvieringen en huldigingen van jubilarissen. De SLM betaalde het hotel niet, maar verrekende de kosten met schulden die het hotel bij de moedermaatschappij had. 'Dat is geen subsidie', zegt een van de anonieme ex-medewerk(st)ers.

De ex-personeelsleden beklagen zich er ook over, dat de SLM de afgelopen twee jaar geen fysieke controle heeft gepleegd op de boeken van het hotel 'terwijl het aan het einde van elk boekjaar in maart zo hoort'. Tussentijdse 'invalcontroles' zijn er de laatste twee jaar evenmin geweest.

Volgens de afgevloeide medewerk(st)ers heeft Residence Inn Paramaribo zichzelf uit de markt geprijsd met de tarieven die gehanteerd werden, terwijl de kwaliteit van de kamers benedenmaats was. Had de SLM meer aandacht besteed aan de gang van zaken in het hotel, dan hadden de sluiting en daarmee de afvloeiing van personeel mogelijk voorkomen kunnen worden, vinden de ex-medewerk(st)ers. 'De SLM gaat niet vrijuit bij de sluiting', wordt gesteld.

Ondanks de verliezen was het hotel altijd in staat de salarissen van het personeel uit te betalen. Zodra een acceptabel bod wordt gedaan, worden de hotelfaciliteiten verkocht, zei de SLM-directie woensdag tijdens een persconferentie.

Vrouw te De Boerbuiten beweert in bacove (banaan) met bloed te hebben gehapt...

BOG onderzoekt of het gaat om echt bloed of dat het gewoon flauwekul is...

 
Een vrouw kreeg gistermorgen een onsmakelijke verrassing toen ze in een pas gekochte bacove hapte. Myra R. zag bij de eerste hap van het fruit een rode substantie. Ze spuugde het uit, omdat het volgens haar bloed was. 'Ik heb het direct uitgespuugd en m’n mond gespoeld', beweert de vrouw vandaag, maandag 17 september 2018, in de Ware Tijd. 

De vrouw zegt, dat ze het fruit kort daarvoor samen met tomaten en bananen had gekocht bij een winkel in de buurt. Zij kan zich niet voorstellen, dat - volgens haar - kennelijk iemand bewust bloed in het fruit heeft gespoten. 'Ik vind dit wel lafhartig. Nu ben ik bang om die tomaten en bananen te gebruiken', zegt ze.

Nadat zij aanvankelijk het fruit in de vuilnisbak had gedeponeerd, ging ze er later toch mee naar de politie om aangifte te doen. Door de politie is de vrouw met het fruit verwezen naar het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Deze instantie zal moeten onderzoeken of het daadwerkelijk bloed is en welke vervolgstappen samen met de politie ondernomen dienen te worden.

Myra zegt verder nog, dat ze enige tijd geleden op social media een filmpje zag waarin een vrouw in Frans-Guyana hetzelfde was overkomen. 'Ik geloofde het niet, omdat ik me niet kan voorstellen dat mensen zo slecht kunnen zijn om dit te doen.' 

Op Facebook is met walging gereageerd nadat Myra had gepost wat haar mogelijk is overkomen.

Lang gezochte voormalige FARC-rebellenleider bekend als 'El Guacho' neergeschoten en gewond in Tumaco, Colombia

Guacho zit achter moord op twee ontvoerde journalisten en hun chauffeur en een jong stel uit Ecuador


De Colombiaanse regering zegt, dat een voormalige FARC-rebellenleider bekend als 'El Guacho' zaterdag 15 september 2018 is neergeschoten en gewond geraakt tijdens een grootscheepse militaire actie. Walter Artizala, zijn echte naam, weigerde zich aan te sluiten bij de vredesovereenkomst van 2016 en leidt sindsdien een partij van rebellen.



De Colombiaanse president, Ivan Duque, vertelde op een conferentie, dat Guacho zwaar gewond was geraakt.


Volgens een verklaring van het ministerie van Defensie werd Guacho twee keer geraakt door geweerschoten in de stad Tumaco in het zuidwesten van Nariño.

De groep van de rebellenleider, die zichzelf het Oliver Finisterra Front noemt, financiert zichzelf door drugshandel en zat achter de moord eerder dit jaar op twee ontvoerde journalisten en hun chauffeur en een jong stel uit Ecuador.



(Suriname  Mirror/EuroNews/Twitter/El Espectador/El Universo/YouTube)

Braziliaanse extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro haalt uit naar rivaal Arbeiderspartij

(Bron foto: Twitter)
Bolsonaro beweert dat de PT bereid is verkiezingen te winnen door middel van fraude


De Braziliaanse extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft de rivaliserende Partido dos Trabalhadores (PT) aangevallen en werpt het vooruitzicht van  kiezersfraude op in een videoboodschap zondag 16 september 2018 vanuit zijn ziekenhuisbed in Sao Paulo, waar hij herstellende is van een moordaanslag.

Dee koploper voor de eerste ronde van de verkiezingen op 7 oktober bleek zwak en worstelde soms om te spreken in een bijna 20 minuten durende uitzending live op Facebook.


Bolsonaro beweert, dat de PT bereid is om te winnen door middel van fraude, waarbij hij de partij aanvalt die hij waarschijnlijk gaat tegenkomen in een tweede ronde, die gepland staat op 28 oktober en twijfel zaait over het elektronische stemsysteem van het land. 'In de tweede ronde is de grootste zorg niet het verlies van de stemmen, maar het verliezen van fraude', zei hij. Een woordvoerder van de PT weigerde commentaar te geven.


De meest open verkiezingen van Brazilië in decennia troffen verdere complicaties, toen Bolsonaro op 6 september werd neergestoken, waarvan hij zegt dat het hem bijna heeft gedood en dat hij twee spoedoperaties heeft moeten  ondergaan.

Zijn steun is sindsdien beperkt tot 26 procent van de kiezers in de eerste ronde, volgens een recente opiniepeiling. Hij zou verliezen van alle rivalen in een runoff, met uitzondering van PT-kandidaat Fernando Haddad, met wie hij volgens peilingen gelijk op zou gaan.

Vorige week versperde de kiesrechtbank, die toezicht houdt op het stemsysteem, de voormalige president Luiz Inacio Lula de Silva deelname aan de verkiezingen als presidentskandidaat van de PT vanwege een corruptie-veroordeling, met steun voor Haddad die omhoog is geschoten nadat hij Lula's plaats had ingenomen.

Bolsonaro zei, dat hij waarschijnlijk binnen een week naar huis terug kann, hoewel hij eerder zei dat hij niet in staat zou zijn om voor de eerste ronde op tijd campagne te voeren.

(Suriname Mirror/Reuters/Facebook/Twitter)

Waarom heeft het dorp Cândido Godói in Brazilië zoveel tweelingen?

Het aantal is tien keer hoger dan het nationale gemiddelde en niemand weet waarom


Cândido Godói is een dorp met 7.000 inwoners in het zuiden van Brazilië met een fenomenaal aantal tweelinggeboortes. Het aantal tien keer hoger dan het nationale gemiddelde, en niemand weet waarom. 

Een team van genetici werkt al een aantal jaren samen met de gemeenschap door DNA te verzamelen en te leren over gezinnen, in een poging het mysterie op te lossen.

BBC News ging enkele van de tweelingen ontmoeten om meer  te weten komen over de geschiedenis van het dorp.


Videojournalist: Gibby Zobel.

Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) begint uitbetaling deel brandstofcompensatie

'De Srd 1.4 miljoen is niet verdampt, er is een fout in de administratie en accountant zoekt dat uit'


De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) start deze week met de gedeeltelijke uitbetaling van de brandstofcompensatie. Dit meldt John Mahadewsing, voorzitter van PLO, vandaag, maandag 17 september 2018, in het Dagblad Suriname. 

De autoriteiten hebben een overmaking verricht voor twee maanden in plaats van een kwartaal. In afwachting op de laatste tranche werd de feitelijke betaling aan de bushouders aangehouden. De  PLO heeft besloten om al te starten met de distributie van de overgemaakte tegoeden. Voor de particuliere bushouders is dit een opluchting.

'Er is al een tijdje wat geld, maar we mochten niet eraan gaan. Dit, omdat we nog de verantwoording moesten afleggen over het derde kwartaal. Ik denk dat we de laatste tranche eind september zullen ontvangen, maar deze week beginnen we alvast met de uitbetaling', zegt Mahadewsing.

Het onderzoek naar de verdampte Srd 1.4 miljoen is overigens nog gaande. Mahadewsing vindt de term verdamping onterecht. 'Die Srd 1.4 miljoen is niet verdampt; er is een fout in de administratie en dat is een accountant bezig uit te zoeken.'

Alhoewel het onderzoek rond deze tijd afgerond moest zijn, is er wat meer tijd voor nodig. 'De uitkomst is nog niet zover, het duurt nog zeker twee maanden. Het gaat namelijk om ongeveer 4.000 papieren die gecontroleerd moeten worden', beweert Mahadewsing.

C-47-voorzitter Berenstein: 'Greenheart Group houdt zich niet aan de arbeidswetgeving'

Bond binnen Chinees houtbedrijf wil spoedig rond tafel met directeur Allan Ho

'Aangetrokken medewerkers uit  buitenland meer verdienen dan de Surinaamse medewerkers'


Onlangs hebben de medewerkers van de Greenheart Group hun acties opgeschort in verband met de afwezigheid van directeur) Allan Ho. Dit zegt Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vandaag, maandag 17 september 2018, in het Dagblad Suriname. 

De medewerkers van de Greenheart Group, die zich hebben verenigd in de Greenheart Group Werknemersorganisatie (GGWO) en die is aangesloten bij de vakcentrale C-47, hebben hun ongenoegen geuit over de gang van zaken bij de Greenheart Group. De bond zou aan tafel zitten met directeur Allan Ho. Deze was echter uitlandig.

'Ondertussen is de directeur reeds drie weken terug in het land, maar we merken dat hij ons nog steeds niet heeft uitgenodigd. Vandaar dat wij de werknemers naar aanleiding van de stand van zaken hebben bezocht en geïnformeerd. Ook hebben wij hun problemen aangehoord. De zaken die wij hebben geconstateerd, zullen onherroepelijk leiden tot acties. De medewerkers hebben gevraagd om loonsverhoging. Daarnaast is er sprake van ongelijke lonen, omdat de aangetrokken medewerkers uit het buitenland meer verdienen dan de Surinaamse medewerkers', zegt Berenstein.

Het is ook interessant, omdat de zagerij op Apoera stil ligt, terwijl de lonen gewoon worden doorbetaald. 'Dit brengt onduidelijkheid met zich mee en de medewerkers hebben hieromtrent nooit uitleg gekregen. Er is sprake van slechte communicatie.'

De C-47-voorzitter geeft verder aan, dat men zich niet houdt aan de arbeidswetgeving. Dit blijkt uit het feit, dat er geen sprake was van goedgekeurde roosters.

Berenstein doet ook uit de doeken, dat er sprake is van vermenging van bedrijfsvoering. Het bedrijf Greenheart wordt vermengd met maar liefst twee andere bedrijven, die vallen onder de verantwoordelijkheid van Ho. Gedoeld wordt op het bedrijf Allwood, dat zich niet heeft gehouden aan de SFC-standaarden en failliet is. Ook een ander bedrijf dat aan houtsleep doet, is onderdeel van deze vermenging. Allwood NV was een niet SFC-gecertificeerd bedrijf.

'De bond heeft gemerkt dat het bedrijf zich niet houdt aan bepaalde SFC-standaarden. Bij het laatste bezoek is een aantal boetes uitgedeeld, omdat ze zich niet houden aan de arbeidswetgeving in het Tibitigebied', aldus Berenstein.

Claudette Etnel voegt namens de GGWO eraan toe, dat afgelopen zaterdag met de medewerkers is gesproken te Tibiti en Apoera over de uitbetalingen van hun overuren. 'Hun volledige overuren waren niet ontvangen. De Arbeidsinspectie heeft enkele onhygiënische en onveilige situaties geconstateerd. De bond had ook een klacht bij inspectie gedaan om gezamenlijk op te treden. Er zijn geen arbeidsovereenkomsten.'

GGWO verwacht dat Allan Ho in gesprek treedt met de bond.

Vrouw te Sunny Point doodgeschoten door man verdacht van roof

Vijf omstanders, onder wie een kind, raakten gewond door hagel

Slachtoffer diefstal neemt recht in eigen hand en dat mondt uit in een drama...


De 53-jarige Margriet Akobe is vanochtend, maandag 17 september 2018, in de H.R. Soerdjbalieweg te Sunny Point doodgeschoten door een man die wordt verdacht van roof. Zes andere mensen raakten gewond. Volgens verkregen informatie werden twee verdachten afgetuigd door buurtbewoners nadat ze betrapt waren tijdens een roof, zo schrijft de Ware Tijd. 

Een van de mannen wist te ontkomen en keerde kort daarna terug met een jachtgeweer waarmee hij naar verluidt drie schoten loste. Een vrouw die op het punt stond naar het werk te gaan en de commotie vanaf haar erf gadesloeg werd in het hoofd geraakt en was vrijwel op slag dood. Vijf andere omstanders, onder wie een kind, raakten gewond door hagel.



De gewonden zijn met een ambulance afgevoerd. Volgens de politie gaat het om de 37-jarige vrouw M.F. Zij had een schotwond in de borststreek, de 27-jarige man R.A., de 27-jarige vrouw I.S. en de 18-jarige vrouw J.M. hadden schotwonden ter hoogte van hun schouders, terwijl de 9-jarige F.S. een schotverwonding aan zijn hoofd had .

Door de chaotische situatie wist ook de tweede verdachte te ontkomen.

De directe aanleiding van het drama is diefstal van een gouden halsketting, aldus de Ware Tijd. Van een bewoner werd door inbrekers een gouden halsketting uit zijn huis meegenomen. Een van de inbrekers zou vermoedelijk zijn mobiele telefoon in de woning hebben verloren.

De benadeelde deed bij de politie aangifte van de diefstal, maar verzweeg dat hij in het huis de mobiele telefoon  van de vermoedelijk dader had gevonden. Zo blijkt uit het voorlopig onderzoek van de politie.

'De man ging zelf rechercheur spelen en belde het laatste nummer waarop het toestel gebeld had', zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. De benadeelde maakte een afspraak voor een ontmoeting met de persoon die had opgenomen. Bij aankomst te Sunny Point werd de man door de benadeelde en vier vrienden opgewacht en afgeranseld.

Hij zag kans te ontkomen en keerde kort daarna terug met een jachtgeweer waarvan de loop was ingekort.
De man loste enkele schoten waardoor verschillende omstanders gewond raakten.

Intussen zijn twee mannen aangehouden, maar niet duidelijk is of het om de verdachten gaat.

Bee (ABOP): 'Je moet de leveranciers van brandstof aan dorpen binnenland betalen'

'Het binnenland heeft nooit prioriteit genoten van deze regering'


'Je moet de mensen betalen’, zegt ABOP-Assembleelid Marinus Bee aan het adres van de Staat, doelenf op de leveranciers van brandstof ten behoeve van het verre achterland. De leveranciers hebben al maanden te kampen met achterstallige betalingen voor hun geleverde diensten. De wanbetaler, in deze de Staat, verzuimt keer op keer om leveranciers (tijdig) uit te betalen, met als gevolg dat de binnenlandbewoners al drie tot vier maanden verstoken zijn van elektriciteit. 

Bee schroomt er niet voor om vandaag, maandag 17 september 2018, in het Dagblad Suriname, het volgende aan te halen. ‘Het binnenland heeft nooit prioriteit genoten van deze regering. Toen wij van de Abop in de regering zaten, was het ook zo. Vanaf 2015 doet dit probleem zich voor.’ Bee is er niet over te spreken dat indien er veel druk op de regering komt, zij wel zorg dragen voor elektriciteit, maar dit betreft slechts op het niveau van ‘brandjes blussen’. Want na enkele maanden zitten de bewoners weer in het donker. Of gaat men vlak voor de verkiezingen zorgen voor elektriciteit?'

De verschillende ABOPbop-parlementariërs hebben deze problematiek vaak aangehaald in het parlement. Maar, dit schijnt te zijn verworden tot praten tegen dovemansoren. Er was al een bestaande leverancier, die aangetrokken was voor de levering van brandstof. Maar de Staat bouwde een betalingsachterstand op met deze leverancier. Toen er een beetje geld vrijkwam, koos de Staat er niet voor om deze leverancier te betalen, maar bouwde juist de werkzaamheden af met nog meer betalingsachterstand. Er werd voor gekozen om met een andere leverancier in zee te gaan. En blijkt dat de Staat ook schulden heeft opgebouwd bij deze nieuwe leverancier. Toen al luidde het advies van Bee om de eerste leverancier uit te betalen.

Afbouwen met de eerste leverancier met alle openstaande rekeningen zag Bee beslist niet als een alternatief. ‘Het is geen duurzame oplossing. En wat gebeurt nu, die tweede leverancier heeft ook een betalingsachterstand.’

Bee verduidelijkt, dat de bewoners van niet alleen Sipaliwini, maar ook die van het district Marowijne, waar hij de volksvertegenwoordiger is, ook al maanden in het donker zitten.

De parlementariër zegt ook met klem, dat de binnenlandbewoners altijd ten onrechte een vingerwijzing naar zich krijgen als zouden zij profiteren van overheidssubsidie geleverd door de Staat aan de Energiebedrijven Suriname. Terwijl de subsidie, die vanuit de Staat naar het binnenland gaat, een druppel is op een gloeiende plaat vergeleken met de subsidie die geboden wordt aan Paramaribo en overige districten. Het binnenland krijgt maar een injectie ter waarde van Srd 60 miljoen ten opzichte van Paramaribo en de andere districten een ruggensteun ter waarde van Srd 900 miljoen.

Vaartuig slaat om ter hoogte van Awa di Oostpunt, Curaçao, met 5 personen aan boord

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Eén opvarende verdrinkt - Lichaam zondagavond geborgen


Ter hoogte van Awa di Oostpunt is gistermiddag tussen twee en drie uur een vaartuig, NC nr. 1191, met 5 personen aan boord omgeslagen. Het betrof 3 mannen en twee vrouwen, aldus de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, maandag 17 september 2018, in een persbericht.

De CITRO (Citizens Rescue Organization), de vrijwilligers reddingsorganisatie, werd meteen opgeroepen om de Kustwacht te gaan assisteren, omdat zij vanuit Caracasbaai sneller naar de plek van het incident kon komen. CITRO kon het binnenwater waar het vaartuig was omgeslagen niet binnen varen.

In de tussentijd meldde de politiecentrale aan het RCC (Rescue Coordination Center), dat één van de te water geraakte personen werd vermist. De Metal Shark van de Kustwacht was toen al onderweg naar de locatie. De CITRO is vervolgens met een grote groep van haar vrijwilligers en met het Korps Politie Curaçao via land naar de locatie gegaan en hebben met hun drone verder gezocht naar de vermiste persoon. Na lang zoeken is de persoon niet gevonden.

De zoektocht zou vandaag worden hervat, maar tegen tien uur gisteravond kwam het bericht bij het RCC binnen, dat het lichaam van de vermiste persoon was gevonden.

Raad van Advies adviseert de regering van Curaçao 'een streng leenbeleid'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Lenen in principe alleen voor het plegen van investeringen'


Een streng leenbeleid’, dat adviseert de Raad van Advies de regering. En áls er wordt geleend in principe alleen voor het plegen van investeringen. Dat staat te lezen in de Algemene Beschouwing bij de landsbegroting 2019 van Curaçao, zoals in handen van en geanalyseerd door het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, maandag 17 september 2018.

'Gelet op het risico voor de overheidsbegroting vanwege de toenemende staatsschuld waarbij de verdiencapaciteit van de overheid achterloopt als gevolg van de tegenvallende economische groei wordt de overheid in overweging gegeven – naast dat volop inspanning gepleegd dient te worden voor het op gang brengen van structurele economische groei – een streng leenbeleid te voeren door slechts in hoogst noodzakelijke gevallen leningen aan te gaan (voor investeringen), totdat het aflossingspotentieel van de overheid voldoende is.'

'Om gestalte te geven aan een streng leenbeleid en om dit beleid te waarborgen wordt de regering – zoals reeds geadviseerd door de raad in zijn advies van 28 augustus 2017 inzake de ontwerpbegroting voor het dienstjaar 2018 – wederom geadviseerd op korte termijn een schuldquotenorm vast te stellen en deze in de wet te verankeren.'

Meer dan 2.000 mensen nemen deel aan World Cleanup Day op Curaçao

Premier Eugene Rhuggenaath en zijn ministersteam steken ook handen uit de mouwen

(Bron foto: Twittter/)

Meer dan 2.000 mensen trokken er zaterdagochtend op uit om tijdens de World Cleanup Day verschillende locaties op het eiland schoon te maken. Opvallend was dit jaar de grote aanwezigheid van kinderen en jongeren. Het besef van het belang van een schoon milieu lijkt gelukkig steeds jonger aan te komen, aldus vandaag, maandag 17 september 2018, het Antilliaans Dagblad

Ook de regering deed mee. Premier Eugene Rhuggenaath gelooft in leiden door voorbeeld en stond zaterdagochtend al vroeg samen met collega-ministers en medewerkers puin te ruimen.


Nog niet duidelijk is hoeveel vuil er is opgehaald.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept 340 kilo drugs aan boord gestrand vaartuig bij Fuik Curaçao

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Twee verdachten na stranden vaartuig, verscholen in de mangrove, aangetroffen en aangehouden


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft zaterdag 15 september 2018 aan boord van een onverlicht vaartuig ter hoogte van Awa Blanku, dat in de richting van Fuik voer, 11 balen met in totaal 340 kilo drugs aangetroffen. Dat meldt de Kustwacht.

Na korte achtervolging met de Metal Shark I-03 strandde het vaartuig met twee  personen aan boord ter hoogte van Fuik.

Door de rotsen was het moeilijk voor de Metal Shark om bij het vaartuig te komen.

Enkele Kustwachters sprongen in zee om het vaartuig te controleren. Op het vaartuig vervolgens de    drugs gevonden. Na zoekslag aan de kust van Fuik en de omgeving met de hulp van het Dash werden de verdachten, verscholen in de mangrove, aangetroffen en aangehouden.

De verdachten en de aangetroffen balen werden, nadat ze naar de Kustwacht steiger waren gebracht en de formaliteiten waren afgehandeld, vervoerd naar het politiebureau van Rio Canario en overgedragen aan collega’s van het Korps Politie Curaçao.

Insel Air, Curaçao, heeft met oud-KLM’er Lars de Brabander een nieuwe bestuursvoorzitter

Tot voor kort was De Brabander lid van de Raad van Commissarissen van Insel Air


Insel Air heeft een nieuwe bestuursvoorzitter. Oud-KLM’er Lars de Brabander begint vandaag, maandag 17 september 2018, aan zijn taken als voorzitter voor een periode van zes maanden, aldus de luchtvaart nieuwswebsite Up in the Sky.

De Brabander is door de minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao, Steven Martina, in zijn nieuwe functie benoemd. Tot voor kort was De Brabander lid van de Raad van Commissarissen van Insel Air.

De nieuwe voorzitter wacht het draaiende houden van de dagelijkse bedrijfsvoering en wordt belast met het faciliteren van de onderhandelingen met een nieuwe strategische partner. De Brabander moet er daarnaast voor zorgen, dat Insel Air voldoet aan de rechter gestelde voorwaarden in verband met de onlangs verleende verlenging van surseance met anderhalf jaar.

Insel Air heeft al lange tijd te maken met oplopende schulden. Een verkoop van de maatschappij lijkt de enige oplossing voor de lange termijn.

De Brabander is achter de schermen al enige tijd betrokken bij de operatie van Insel Air. Er zijn volgens de maatschappij inmiddels diverse maatregelen genomen om zowel wat betreft kosten als inkomsten de resultaten te verbeteren.

De 56-jarige De Brabander heeft naast KLM ook gewerkt voor Northwest Airlines en Martinair. Hij volgt Jan Heppener op.

VIDS breekt in stukjes: dorpen Grankreek en Columbia in Saramacca stappen uit organisatie, Bernharddorp volgt

De VIDS van Theo Jubitana valt uiteen
'Er is geen of nauwelijks contact is vanuit het VIDS-bestuur met de dorpshoofden'

VIDS: 'Die dorpen hebben allemaal grondhuur aangenomen, maar traditionele dorpen accepteren geen grondhuur titel'


De dorpen Grankreek en Columbia in Saramacca stappen ook uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). In afzonderlijke brieven hebben de twee dorpshoofden de VIDS het besluit medegedeeld, aldus Starnieuws vandaag, maandag 17 september 2018. Deze stap volgt nadat kapitein Lesley Artist van Redi Doti twee weken geleden zich terugtrok uit de inheemse vereniging. 

Bij de VIDS zijn 52 inheemse dorpen aangesloten. VIDS-voorzitter Theo Jubitana betreurt het uittreden van de dorpshoofden uit de organisatie.

'De reden is dat er geen of nauwelijks contact is vanuit het VIDS-bestuur met de dorpshoofden. Binnen de organisatie worden er activiteiten ontplooid waarvan wij ook niet op de hoogte zijn', zegt Angelique Palmtak, kapitein van Grankreek. Ze geeft aan, dat binnen haar dorp geen activiteiten zijn te merken van de VIDS. Verder voert ze aan dat ze nog geen informatie heeft ontvangen over het grondenrechtenvraagstuk.

Ook collega Charles Comvalius, kapitein van Columbia, stelt dat de VIDS slecht communiceert. 'Er is jaren geen contact geweest. En nog steeds is er geen contact met Grankreek, Columbia en Maho.' Comvalius zegt, dat na de grondenrechten conferentie vorig jaar op Redi Doti, er hoop was dat de VIDS het contact op peil zou houden. Het dorpshoofd uit Columbia deelt mee, dat hij met zijn collega’s van Grankreek en Maho bijeen zal komen om verdere stappen te plannen in afwachting op een reactie van de VIDS.

'We hebben die brieven inderdaad ontvangen en gaan de dorpshoofden een net antwoord terugsturen', zegt Jubitana. Hij wijst er op, dat de VIDS er niet is om dorpen te ontwikkelen. Projecten zoals scholen en infrastructuur zijn taken van de overheid. 'De VIDS is er om de tradities, de bewustwording en het zelfbeschikkingsrecht bij de dorpsgemeenschappen te bevorderen.'

De VIDS kan wel assisteren bij overeenkomsten en het opmaken van plannen. Deze moeten dan door de dorpsbesturen zelf worden ingediend. Jubitana zegt, dat de VIDS niet helemaal verrast is met de stap die deze dorpen hebben genomen. 'Omdat de afgelopen periode zeker Grankreek en Columbia zich niet traditioneel voelen. Die dorpen hebben allemaal grondhuur aangenomen. Traditionele dorpen accepteren geen grondhuur titel. Wij gaan voor het collectief', stelt de voorzitter.

Hij betreurt het, dat deze dorpshoofden op sleeptouw worden genomen uit de VIDS te stappen, zonder na te gaan welke belangen worden gediend. De VIDS-voorzitter zegt graag als eenheid in goede harmonie samen te willen optrekken om een besluit te nemen over het grondenrechtenvraagstuk. Jubitana deelt mee dat er traditioneel geen sancties zijn voor de dorpen die uit de VIDS treden.

'Het gaat niet gezond zijn als dorpen zich gaan splitsen om een andere organisatie op te richten. We zijn binnen het bestuur bezig naar modellen te kijken hoe de dorpen te benaderen.' Hij zal zich niet laten afleiden en zegt dat de communicatie met de dorpen volgt.

Starnieuws schrijft informatie te hebben, dat ook Bernarddorp een brief heeft gestuurd naar de VIDS om zich terug te trekken uit de organisatie.

Kwestie ontslag personeel hotel Residence Inn Paramaribo smeult onderhuids bij personeel door

Ex-medewerkers van hotel beweren niet goed te zijn behandeld door bond en SLM-directie

Anonieme oud-medewerkers stellen wel degelijk onder druk te zijn gezet om akkoord te gaan met afkoopregeling


Ex-medewerkers van hotel Residence Inn Paramaribo zeggen zondag 16 september 2018 in de webeditie van de Ware Tijd, dat ze niet goed zijn behandeld door het bondsbestuur (BP-SLM) en de directie van moederbedrijf SLM. Zowel de bondsvoorzitter als de SLM-directie hebben tijdens afzonderlijke persconferenties zaken gepresenteerd waarvan een deel bezijden de waarheid is, beweren althans de anonieme ex-medewerkers. 

De SLM-directie heeft aangegeven, dat er geen druk is uitgeoefend op het personeel om de aangeboden afkoopregeling te accepteren en te tekenen, maar dat is wel zo ervaren.

De ex-medewerkers vinden de afkoopregeling niet slecht - zelfs beter dan wat op basis van de arbeidswetgeving of cao bedongen zou kunnen worden - maar hadden een betere behandeling en bejegening verwacht van werkgever en bond.

De ex-werknemers stellen, dat ze op 30 augustus een regeling kregen voorgeschoteld die ze onmiddellijk moesten tekenen. Nadat ze hadden geprotesteerd kregen ze een deadline tot de volgende ochtend negen uur. Ze mochten de stukken niet kopiëren, waardoor zij derden niet om advies konden vragen. 'We hadden het gevoel dat het een take it or leave it-deal was. Er was geen onderhandeling mogelijk.'

De volgende dag hebben ze schoorvoetend getekend vanwege grote onzekerheid die er heerste. 'Tegen één uur 's middags had niemand nog getekend. We wisten niet wat er zou gebeuren als we niet hadden getekend, want vanaf 1 september zouden we niet meer op het terrein mogen komen.' De laatste persoon tekende pas rond drie uur 's middags.

Volgens de ex-werknemers heeft financieel directeur Steve Silos hen tijdens een plenaire vergadering op 14 augustus officieel medegedeeld, dat het hotel wordt gesloten. Daarbij heeft hij gezegd, dat zij de eerste groep zijn die wordt afgevloeid en dat in een later stadium ook bij andere delen van de SLM mensen zullen worden ontslagen. Het bedrijf zou volgens hem dochterondernemingen afstoten, omdat de SLM zich gaat concentreren op de core business, luchtvaart.

De mensen voelen zich ook in de steek gelaten door het bondsbestuur. Zo kwam het bestuur pas in actie nadat zij aan de bel hadden getrokken. Toen er vanuit de bond geen initiatief en begeleiding kwam, zijn zij zelf naar vakcentrale C-47 gegaan voor advies over procedures bij sluiting van bedrijven en afvloeiing van personeel. Zij zeggen dat bondsvoorzitter Robby Maaijen hen verkeerd heeft geïnformeerd over enkele zaken en via de media zaken heeft gezegd die totaal niet op waarheid berusten.

De SLM-directie heeft niet gereageerd op vragen van de Ware Tijd en bondsvoorzitter Maaijen kon niet worden bereikt voor commentaar.

Braziliaanse autoriteiten nemen ruim $ 16 miljoen in contanten en luxe horloges in beslag van delegatie Teodorin Nguema Obiang, vicepresident Equatoriaal Guinea

(Bron foto: AFP)
Delegatie die zoon president Equatoriaal Guinea vergezeld landt met privévliegtuig op vliegveld bij Sao Paulo

Miljoenen zouden bestemd zijn voor het betalen van een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan...


Meer dan $ 16 miljoen in contanten en luxe horloges werden op een luchthaven in Brazilië in beslag genomen van de bagage van een delegatie die de zoon van de president Equatoriaal Guinea vergezelde, melden lokale media zondag 16 september 2018.

Teodorin Nguema Obiang, vicepresident van Equatoriaal Guinea en zoon van president Teodoro Obiang Nguema, arriveerde vrijdag met een privévliegtuig op het vliegveld van Viracapos bij Sao Paulo als onderdeel van een delegatie van 11 personen.

O Estado de Sao Paulo meldde zaterdag op zijn website, dat de federale politie $ 1,5 miljoen in contanten in één tas vond en in een andere zak naar schatting $ 15 miljoen.

TV Globo zei, dat Obiang het enige lid van de delegatie was die diplomatieke onschendbaarheid had, omdat de groep niet op een officiële missie was. De tassen van andere delegatieleden werden geïnspecteerd terwijl Obiang buiten in een auto wachtte.


De Braziliaanse wet verbiedt mensen om het land binnen te komen met meer dan 10.000 reais, of ongeveer $ 2.400, in contanten.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde persbureau AFP dat het 'in permanente coördinatie was met de federale politie en de douanedienst over de zaak en om te beslissen welke maatregelen moeten worden genomen'.

De ambassade van Equatoriaal Guinea in Brasilia reageerde niet op vragen over de kwestie.

O Estado de Sao Paulo citeert een diplomatieke bron uit Equatoriaal-Guinea, dat het geld bestemd was voor het betalen van een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan. Wat betreft de horloges, ze waren voor het 'persoonlijke gebruik' van de zoon van de president en waren gegraveerd met zijn initialen, aldus het bericht.

Beschuldigd van het gebruik van publieke middelen om een ​​weelderige levensstijl te ondersteunen, werd Obiang in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van drie jaar in oktober 2017 voor het witwassen van geld. Hij heeft verschillende keren Brazilië bezocht tijdens het carnaval van 2015 in Rio de Janeiro, toen een sambaschool de hoogste eer won voor een Equatoriaal-Guinea-thema parade, maar werd zwaar bekritiseerd vanwege vermeende financiering door het Obiang-regime.

Obiang, een autocraat met ruime bevoegdheden om bij decreet te regeren en bevriend met onder andere de Surinaamse president Desi Bouterse, is al 38 jaar aan de macht.


(Suriname Mirror/AFP/BBC Afrique/g1.Globo)

Leden Mexicaanse mariachi-band in Mexico-Stad blijken koelbloedige moordenaars

Drie als mariachi-muzikanten geklede schutters doden 4 mensen en verwonden er zo'n 9 

(Bron foto: Twitter)

Drie schutters openden vrijdag 14 september 2018 het vuur aan de rand van Plaza Garibaldi, een toeristisch plein in Mexico-Stad. Het drietal, dat gekleed was als mariachi-muzikanten, kon wegvluchten op hun brommers. Er vielen 4 doden en minstens 9 gewonden. Onder de gewonden zou een buitenlander zijn.


Het drukbezochte Garibaldi-plein werd 's avonds rond half elf opgeschrikt door drie schutters. Ze openden het vuur op de menigte en doodden zo vier passanten. Negen anderen raakten gewond. In totaal vond de politie meer dan 60 kogelhulzen.

De schutters waren verkleed als een mariachi-band (een traditionele Mexicaanse muziekgroep) en konden zo makkelijk opgaan in de menigte. Het plein staat bekend om zijn vele mariachi’s die de talrijke toeristen vermaken. Na de schietpartij kon het drietal wegvluchten op hun brommers. De politie trachtte hen nog te achtervolgen, maar raakte ze uiteindelijk kwijt.


Overigens liet een deel van de bezoekers en muzikanten op het Plaza Garibaldi zich niet afschrikken. Muzikanten elders op het plein speelden tijdens de schietpartij gewoon door.

Een restauranthouder zei tegen lokale media dat het op het plein een dag later alweer business as usual was. Er waren volgens hem geen reserveringen afgezegd. Hij zei het wel anoniem uit angst voor vergelding door een bende.



De laatste jaren wordt de Mexicaanse hoofdstad weer meer en meer geplaagd door extreem geweld. De politie wijdt dit aan de drukke drugstrafiek die in de stad plaatsvindt. Toch is een grootschalige aanval als deze eerder zeldzaam. Hoewel het Garibaldi Plein nog net binnen het toeristische centrum valt, grenst het aan de Tepito-buurt, één van de meest beruchte wijken van de stad. In deze buurt vallen vaker doden bij gevechten tussen rivaliserende bendes.

(Suriname Mirror/NBC/NOS/Los Angeles Times/AD/El Universal/YouTube/El Diario de Coahuila)