donderdag 12 april 2018

'24 Gerepareerde politieauto's gegeven aan vrienden en politieke loyalisten door oud-minister Miranda'

Mathoera vindt dat de auto's direct terug moeten naar de politie...


Het Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft vandaag, donderdag 12 april 2018, in De Nationale Assemblee aangekaart, dat 24 voertuigen van het Korps Politie Suriname die voor reparatie naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) waren gebracht, zijn  opgeknapt en gegeven aan vrienden en politieke loyalisten door de vorige minister van dit ministerie, Jerry Miranda. 

Mathoera vraagt een grondig onderzoek, aldus Starnieuws.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei als reactie op de bewering van Mathoera, dat corruptiebestrijding wordt ondersteund. Mathoera is volgens hem echter veel verder gegaan in deze zaak, door te stellen dat er sprake is van vriendjespolitiek. Het is volgens Misiekaba onjuist om beschuldigingen te uiten zonder onderbouwing.

Hij wil niet alleen een lijst van voertuigen zien, maar ook de namen van de mensen die de auto's zouden hebben ontvangen.


Waarnemend Assembleevoorzitter Melvin Bouva heeft Mathoera de gelegenheid gegeven om dit vraagstuk aan de orde te stellen. Hij heeft de lijst van de voertuigen ontvangen, maar daarop zijn  geen namen te zien van de mensen die deze zouden hebben ontvangen.

Hij zei, dat er ernstige beschuldigingen zijn gedaan zonder een onderbouwing. De vraag van Mathoera is doorgeleid naar de regering. De regering heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging van Mathoera, waarbij zij stelt dat voertuigen die hard nodig zijn, naar politieke vrienden en loyalisten zijn gegaan. Mathoera vindt dat de auto's direct terug moeten naar de politie, die deze hard nodig heeft.

Duitse wapenproducent Sig Sauer verdacht van illegale levering 36.000 pistolen aan politie Colombia

Wapens zijn geleverd via een Amerikaanse dochteronderneming


Het Parket in Kiel, Noord-Duitsland, bevestigt vandaag, donderdag 12 april 2018, dat vijf managers van wapenproducent Sig Sauer zijn aangeklaagd wegens het zonder toestemming afleveren van wapens aan Colombia. De zaak heeft betrekking op meer dan 36.000 pistolen, vervaardigd door het bedrijf in de Baltische kustplaats Eckernförde, die in handen kwam van de Colombiaanse politie via een dochteronderneming in de Verenigde Staten, aldus een woordvoerder van de openbare aanklager. 

Als de verdachten veroordeeld worden, krijgen ze tot vijf jaar gevangenisstraf. De aanklacht eist ook dat het bedrijf een boete van € 12 miljoen betaalt.

Sig Sauer zegt in een verklaring, dat het op de hoogtwas van de beschuldigingen 'wegens het overtreden van de Foreign Trade Act', maar voegde eraan toe, dat het er nog steeds van overtuigd was dat 'de uitvoer naar de Verenigde Staten altijd aan de wet heeft voldaan'.

De aanklager in Kiel onderzocht Sig Sauer in 2014 toen de beschuldigingen voor het eerst aan het licht kwamen. Volgens de autoriteiten leverde de wapenfabrikant tussen 2009 en 2012 rond 70.000 SP2022-pistolen aan zijn Amerikaanse zusterbedrijf Sig Sauer Inc. De wapens waren vermoedelijk bestemd voor de Amerikaanse markt. Maar, meer dan de helft van hen zou in handen zijn gevallen van de Colombiaanse politie als onderdeel van een initiatief van de voormalige president Barack Obama om de strijd van het land tegen drugsgerelateerde criminaliteit te ondersteunen.

De Duitse wapenuitvoer moet worden goedgekeurd door het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole. De autoriteiten zeiden, dat Duitsland in die tijd nooit een dergelijke overdracht naar Colombia zou hebben toegestaan vanwege de toenmalige burgeroorlog - iets waarvan de aanklager in Kiel beweert dat Sig Sauers management zich hiervan bewust was geweest.

Sig Sauer, de oudste wapenfabrikant van Duitsland, fabriceert geweren en pistolen voor de jacht, het leger en de politie.

(Suriname Mirror/Deutsche Welle/NDR/Kieler Nachrichten)

Girjasing (VHP): 'Onderwijsminister Ferrier heeft verkeerde start gemaakt'

Politicus stoort zich aan woorden 'de leerkrachten moeten meer gaan presteren'...

'Zij denkt als kinderpsycholoog, maar dat maakt nog steeds geen goede minister'


VHP-politicus Shailendra Girjasing is het niet eens met uitspraken van de nieuwe minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hij heeft als politicus aanstoot genomen aan de woorden 'de leerkrachten moeten meer gaan presteren'. Girjasing vindt het een misplaatste opmerking. Dit bericht vandaag, donderdag 12 april 2018, het Dagblad Suriname.

'De leerkrachten zijn buiten hun schuld, vanwege inflatie veroorzaakt door de regering, achteruit gegaan. Zij zijn buiten hun schuld minder gaan verdienen. Vroeger verdienden zij ongeveer 700 tot 900 Amerikaanse dollar. Nu verdienen zij maar 400. En dat allemaal buiten hun schuld. Je kunt niet verwachten van mensen dat zij zich optimaal inzetten, wanneer zij minder verdienen. Bij de minister is minder verdienen niet het geval. Die verdient veel. Van haar mag ik verwachten dat zij meer gaat presteren. Van de leerkrachten niet', meent Girjasing.

Hij stelt, dat de minister een verkeerde start maakt door de leerkrachten zo'n sneer te geven. De leerkrachten hebben volgens hem altijd naar wens gepresteerd. De omstandigheden waarin zij moeten werken, laten juist te wensen over.

'Niemand gaat naar de scholen om te vragen waar de verouderde schoolboeken zijn. Niemand kijkt onder welke omstandigheden leerkrachten les moeten geven. Geen krijt, water, bordenwisser. De minister gaat hier helemaal aan voorbij. Zij denkt als kinderpsycholoog, maar dat maakt nog steeds geen goede minister', meent de politicus.

Hij had tenminste van de minister verwacht eerst met de stakeholders aan tafel te zitten, om vervolgens problemen op te lossen. Met vooroordelen het werk aanvangen, ziet Girjasing niet zitten.

Directoraat Cultuur naar het ministerie van Sport- en Jeugdzaken

Raad van Ministers heeft goedkeuring gegeven aan de naamsverandering


Het directoraat Cultuur gaat naar het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. De naam van dit departement zal veranderen in 'ministerie van Sport, Jeugdzaken en Cultuur'. Starnieuws schrijft donderdag 12 april 2018 te hebben vernomen, dat de Raad van Ministers al goedkeuring heeft gegeven aan de naamsverandering. 

De naam van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal, wanneer de wijziging is ingegaan, zijn: 'ministerie van Onderwijs en Wetenschap. De wijziging zal worden ingevoerd bij Staatsbesluit door president Desi Bouterse.

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling veranderde van naam tijdens het ministerschap van Ashwin Adhin op dit departement in Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Op 21 mei 2015 werd het bord met het nieuwe logo en de naam van het ministerie onthuld door toenmalige minister Adhin. Volgens hem voldeed de oude naam niet meer aan de taakstelling van het departement.

De regering heeft nu op basis van 'organisatorische redenen' besloten het directoraat Cultuur los te koppelen van Onderwijs. De verantwoordelijkheid voor het Directoraat Cultuur wordt ondergebracht bij Sport- en Jeugdzaken.

Venezolaanse 'spin-doctor' Juan Jose Rendon tracht de verkiezingen in Colombia te beïnvloeden

Een van Latijns-Amerika's meest controversiële 'spin-doctors' probeert overwinning linkse kandidaat Gustavo Petro te voorkomen...

(Bron foto: Rendon)


Een van Latijns-Amerika's meest controversiële 'spin-doctors', de Venezolaan Juan Jose Rendon, zei woensdag 11 april 2018, dat hij actief probeert de verkiezingen in Colombia te beïnvloeden om een ​​mogelijke overwinning van de linkse kandidaat Gustavo Petro te voorkomen.


Rendon, door critici de 'nieuwe Goebbels' en een 'Venezolaanse neo-nazi' genoemd, heeft een lange geschiedenis van het gebruik van zwarte propaganda om gevestigde belangen in heel Latijns-Amerika te bevorderen.

Hoewel hij officieel op de loonlijst staat van geen enkele kandidaat in Colombia, vertelde Rendon de Amerikaanse talkshow Bayly, dat hij 'gratis' werkt in de oppositie van de sociaaldemocraten bij de verkiezingen in Colombia.


De 'spin-docto' heeft zich een vijand van het socialisme verklaard en beweerde dat de sociaal-democratische kandidaat 'een extreem gevaarlijke bedreiging' is. 'Ik zorg voor Petro, voor eigen rekening en op eigen risico, met mijn vrienden, met mijn ondersteuningsnetwerk, met mijn geld. Dat is het. Van buitenaf', zei Rendon. 'Ik werk niet voor een campagne. Petro weet het, hij zei het zelf. En het doet hem pijn. En het zal hem meer pijn doen.'

Rendon werd ingehuurd om te werken voor Colombia's ministerie van defensie tussen 2006 en 2010, toen president Juan Manuel Santos dat ministerie leidde. De politieke campagnevoerder leidde de controversiële, maar succesvolle presidentscampagnes, van Santos in 2010 en 2014.

Nieuwswebsite Pulzo speculeerde, dat Rendon achter de desinformatiecampagnes zou kunnen zitten ​​die een 2016 referendum over een vredesproces met de FARC en de parlementsverkiezingen in maart.

De controversiële propagandist kreeg politiek asiel in de Verenigde Staten in 2016 nadat de autocratische president Nicolas Maduro van Venezuela hem tot 'publieke vijand nummer één' verklaarde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Identiteit bekend van twee mannen gedood op Curaçao bij een aanslag gevolgd door verkeersongeluk

Politie arresteert een 33-jarige verdachte op de Hato-luchthaven


De politie heeft de identiteit van de twee mannen bekendgemaakt die zondagnacht omkwamen bij een aanslag, gevolgd door een verkeersongeluk in de buurt van Soto. Het gaat om de 45-jarige Michael Clement Mercera en de 33-jarige Jurensly Isebio Martina, beiden op Curaςao geboren. Dit meldt Paradise FM vandaag, donderdag 12 april 2018.

Beide mannen zaten in een auto die, zo bleek uit politieonderzoek, werd beschoten vanaf een motor. De bestuurder, die getroffen werd, raakte daardoor de macht over het stuur kwijt, de auto kwam tegen een boom tot stilstand.

Dinsdagmiddag heeft de politie een 33-jarige verdachte van de aanslag aangehouden; dat gebeurde op de luchthaven, toen de man het eiland wilde verlaten. Hij is na voorgeleiding opgesloten.


http://www.vigilantekorsou.news/2018/04/10/homber-riba-bromer-a-persigui-e-dos-viktima-nan-i-a-los-bala-riba-nan/

Partijleden van Braziliaanse oud-president Lula da Silva in Congres voegen 'Lula' toe aan hun naam

Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann heet nu Gleisi Lula Hoffmann

(Bron foto: Noticias Brasil Online)


Meer dan 60 Braziliaanse leden van het Congres van de oppositionele Partido dos Trabalhadores (Arbeiderspartij) hebben hun namen formeel gewijzigd. Ze hebben woensdag 11 april 2018 de naam Lula toegevoegd, nadat Luiz Inácio Lula da Silva afgelopen weekend in de gevangenis was beland. 

De wijziging, in eerbetoon aan de voormalige president, werd geleid door het hoofd van de partij, Gleisi Hoffmann. Ze zal nu bekend worden als Gleisi Lula Hoffmann in officiële congresdocumenten en op het elektronische stembord:


De leider van de partij in het Lagerhuis, Paulo Pimenta, volgde haar voorbeeld en wordt nu Paulo Lula Pimenta genoemd:


Partij-collega's volgden hun voorbeeld in groten getale, maar dat gold ook voor sommige politici van rechtse partijen. Ze voegen rechter Sérgio Moro - die Lula veroordeelde - toe aan hun namen.

De voormalige president begon zaterdag met het uitzitten in Curitiba van een 12-jarig vonnis wegens corruptie. Lula zegt, dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd waren.

(Suriname Mirror/BBC/Globo/Twitter/Noticias Brasil Online)

ADRON-personeel wacht nog steeds op salaris over maart....

Personeel vreest ook voor uitblijven loon van april 2018

'Nieuwe LVV-minister is in het verleden directeur geweest van ADRON en weet dus exact wat ADRON voor de agrarische sector kan betekenen'


Het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) wacht  nog  steeds op het salaris over maart. Het personeel vreest eveneens voor het uitblijven van de bezoldiging van april 2018. Het maandelijkse kostenplaatje voor uitsluitend de salariëring bedraagt circa Srd 220.000. Daarnaast komen er ook andere vaste lasten bij kijken, zoals de nutsvoorzieningen en onderhoud machines.

Om de financiële issues bij ADRON te mitigeren, heeft de voorzitter van de Progressieve Vleugel van de FAL (PVF), Soedeshchand Jairam, meerdere malen gesteld, dat deze toestand verholpen kan worden door dit onderzoekscentrum te verzelfstandigen.

In het Dagblad Suriname van vandaag, donderdag 12 april 2018, accentueert hij, dat ADRON tal van mogelijkheden biedt om op eigen houtje te kunnen overleven. Dit kan bijvoorbeeld door de verkoop en distributie van zaaizaad (padie) aanzienlijk op te voeren, alsook door trainingen aan te bieden aan agrariërs. Tot nog toe is dit advies niet in dank afgenomen door de huidige regeerders.

Aangezien het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onlangs een nieuwe minister heeft gekregen, verwacht Jairam dat ADRON de betere kant zal opgaan.

'Minister Lekram Soerdjan is in het verleden directeur geweest van ADRON. Hij weet dus exact wat ADRON voor de agrarische sector kan betekenen. De veredeling van rijstvariëteiten, late uitbetalingen van salarissen, onderzoeksbeleid, kader en zaaizaadvoorziening zijn allemaal zaken die de nieuwe minister zal kunnen aanpakken.'

BvL/ALS-voorzitter Valies: 'Alleen in eenheid kunnen wij intimidatie en onderdrukking bestrijden'

Valies roept alle shopstewards op zich te buigen over de ‘aanval’ van minister Ferrier


Het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft een week na de beëdiging van Lilian Ferrier als nieuwe Onderwijsminister geconstateerd, dat er weer sprake is van intimidatie en onderdrukking naar de leraren toe. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 12 april 2018.

Initieel werd de indruk gewekt, dat de vakbonden de kat uit de boom kijken, er werd namelijk met geen woord gerept over de nieuwe gesprekspartner van de bonden. Echter blijkt daarin een verandering te komen.

Op social media circuleert een bericht, waarin vakbondsleider Wilgo Valies alle shopstewards oproept om zich te buigen over de ‘aanval’ van minister Ferrier.

Valies bevestigt, dat er morgen vergaderd zal worden in het BvL-centrum. 'Wij zullen nagaan welke stappen ondernomen moeten worden wanneer de minister aan onze rechten en verworvenheden komt. Alleen in eenheid kunnen wij intimidatie en onderdrukking bestrijden', aldus Valies in zijn oproep naar de shopstewards toe.

Politie vordert met onderzoek naar verdachten bagagecontainer cocaïne-zaak

'We hebben zoeklijnen en er zijn wat zaken boven water gekomen'


De politie heeft enkele verdachten in het vizier in de zaak waarin zondag een partij cocaïne in een container werd onderschept op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De Ware Tijd schrijft vandaag, donderdag 12 april 2018, te hebben vernomen, dat het vermoedelijk gaat om medewerkers van de luchthaven. 

De drugs was gevonden in de dubbele bodem van een bagagecontainer van een KLM-vlucht naar Nederland. De cocaïne was in 55 pakken verstopt en had een totaal gewicht van 63 kilo. Het Bestrijding Internationale Drugshandel-team (BID) stuitte op de cocaïne tijdens een controle.

'We hebben zoeklijnen en er zijn wat zaken boven water gekomen, kort nadat wij van start zijn gegaan met het onderzoek. Er is dus goede hoop dat er wat schot komt in deze zaak', reageert Humphrey Naarden, hoofd van de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname.

Naarden zegt, dat de zaak nog vers is en het onderzoek in de startblokken vandaar dat er niet precies aangegeven kan worden wie er precies bij betrokken is. Hij geeft wel aan dat een aantal medewerkers, dat toegang tot de afdeling heeft, ondervraagd zullen worden. 'Wij gaan iedereen ondervragen, zo zullen wij erachter komen wie verdachte en/of getuige is. We willen dat alles duidelijk wordt. Alles wordt nu op een rijtje gezet.' Ook camerabeelden worden bekeken.

De politie is blij met de drugsvangst, omdat daaruit blijkt dat zij haar werk naar behoren doet en drugssmokkelaars de autoriteiten niet te slim af zijn. Aan de andere kant maakt Naarden zich als burger wel zorgen. 'Als persoon sta je versteld van de ontwikkelingen op het gebied van drugssmokkel. Los van het feit dat wij de drugs onderscheppen, vind je het niet goed dat het land elke keer negatief in het nieuws komt, omdat er weer drugsvangsten zijn geweest binnen onze grenzen.'

'Inheemsen zien graag erkenning van grondenrechten vòòr de verkiezingen van 2020'

VIDS: 'Wij willen weten wat de stand van zaken is, want we weten nu niet wat er gebeurt'

'De mensen maken zich ongerust over de uitgifte overal van concessies, zonder rekening te houden met de rechten van plaatselijke bewoners'

 
Inheemsen in verschillende delen van het binnenland zien het grondenrechtenvraagstuk liever gisteren dan vandaag definitief opgelost worden. De groep wordt steeds ongeduldiger en eist dat de regering vaart achter het proces zet. 

De inheemsen hadden gehoopt, dat president Desi Bouterse het stappenplan, dat moet leiden tot de daadwerkelijke erkenning, op 7 augustus van het vorig jaar zou ondertekenen. Echter, zij kwamen van een koude kermis thuis. Het staatshoofd weigerde de stukken toen te ondertekenen. Als reden voerde Bouterse aan, dat hij het plan eerst met de Raad van Ministers moest bespreken. 'Anders had ik vandaag echt getekend', hield hij de inheemsen destijds voor. Maar sindsdien is er niets meer gebeurd. Ondanks dat de Ministerraad het plan intussen heeft goedgekeurd, heeft Bouterse zijn handtekening nog niet gezet.

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), vraagt zich af wat de president weerhoudt om het stappenplan te ondertekenen. 'Wij willen weten wat de stand van zaken is, want we weten nu niet wat er gebeurt.' Volgens hem is het voorbereidend werk helemaal afgerond. Jubitana benadrukt, dat de verwachtingen van de inheemsen hooggespannen zijn. Volgens hem maken zij zich zorgen en willen ze graag dat de grondenrechten voor de verkiezingen van 2020 erkend worden door de staat.

Indien er geen reactie vanuit de regering komt, zal de VIDS zich na deze week rechtstreeks tot het staatshoofd wenden. 'We gaan vragen om hem persoonlijk te spreken.'

Jubitana, dorpshoofd van Hollandse kamp, zegt dat de mensen zich ongerust maken over het feit dat er overal concessies worden uitgegeven, zonder rekening te houden met de rechten van de plaatselijke bewoners. De wet Beschermde Dorpsgebieden, die vorig jaar is goedgekeurd door het parlement, is volgens hem een stap in de goede richting. Hij blijft er echter bij dat het grondgebied van inheemsen beter beschermd moet worden.

'Wij willen rechten op de gronden, maar we staan juridisch een beetje zwak omdat in onze wetgeving het collectieve recht niet voorkomt, alleen het individuele recht. Maar, we blijven vechten.'

RaVakSur mist brede discussie over (de invoering van) BTW

'Men ziet BTW meer als bijna een inkomstenbron om overheidstekorten te kunnen opvangen'

'We gaan onszelf niet in een avontuur storten te' a san bigin 1 juli om met de gebakken peren te zitten'
 

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) verschilt fundamenteel van inzicht met de regering als het gaat over de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) die de regering wil invoeren per 1 juli dit jaar. 'Zeker als we luisteren wat naar buiten komt in die voorlichtingscampagne. Dan zie je dat men BTW meer ziet als bijna een inkomstenbron om overheidstekorten te kunnen opvangen', zegt Robby Berenstein van RaVakSur, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 12 april 2018.

Hij stelt, dat de vakorganisatie niet a priori tegen BTW is. De vakbondsvoorzitter zegt dat er meerdere seminars zijn gehouden waaruit blijkt, dat er behoefte bestaat aan verdere discussie over BTW. Die discussie was in het vooruitzicht gesteld om alle actoren aan te horen en om de zorgpunten die er zijn rond BTW te bespreken.'Dat zou geschieden op basis van een white paper, waarin alle zorgpunten, het beleid, hoe met BTW om te gaan en hoe zaken moeten worden aangepakt, zouden worden opgenomen.'

Berenstein zegt, dat de verschillende groepen tot op heden geen 'white paper' of beleidsdocument hebben ontvangen. Pas als dit document wordt opgestuurd kan er serieus een discussie worden gestart over BTW en het invoeren hiervan, vindt hij.

1 Juli is voor de vakcentrale niet haalbaar om BTW in te voeren. 'Er ontbreekt een aantal garanties die wij willen hebben als vakbeweging in die hele voorbereiding. We gaan onszelf niet in een avontuur storten te' a san bigin 1 juli om met de gebakken peren te zitten.'

Berenstein stelt, dat de invoering van BTW overal ter wereld per definitie inflatoir werkt. Ook noemt de vakbondsman het tegenstrijdig, dat de overheid Srd 1.5 miljard wil halen uit die BTW. Als gevolg hiervan zal er een inflatie zijn en moeten de werkers hiertegen worden beschermd. Hoe wordt de koopkracht gecompenseerd nu vaststaat dat BTW zal leiden tot prijsverhogingen, vraagt hij zich af.

Bij de introductie van BTW hoort ook een verlichting van de loonbelasting merkbaar te zijn. De belastingschijven, -tarieven, belastingvrije som zullen worden aangepast waardoor er bij de directe belasting een verlichting is en er zo een compensatie kan zijn bij de koopkracht. Berenstein stelt, dat het nog onduidelijk is hoe hoog of hoeveel belastingverlichting er gegeven zal worden.

Hij merkt ook op, dat er een grote groep is die geen belasting betaalt. 'Dat zijn de mensen die onder de Srd 2.000 verdienen. Dat zijn werkers en vooral de grote groep gepensioneerden. Ook werklozen en onderstand genieters die naar de winkels gaan voor inkopen. Hoe worden die mensen gecompenseerd?'

Hij stelt dat deze groep geen belasting betaalt, maar wel BTW gaat betalen als die door gaat. 'Die garanties moeten wij wel hebben anders is BTW voor ons als vakbond geen optie.'

Surinaamse ambassade in Den Haag krijgt Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel

'Personen in Nederland die ondernemingen in Suriname willen opzetten komen teveel obstakels tegen'


Er komt een Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel. De officiële lancering vindt 9 mei plaats in de Surinaamse ambassade in Den Haag. Tijdelijk zaakgelastigde Ebu Jones en Vijay Gangadin, zogenaamd diaspora focal point in Nederland, stellen dat de Kamer noodzakelijk is, omdat in de praktijk personen in Nederland die ondernemingen in Suriname willen opzetten nog teveel obstakels tegenkomen, die voor ernstige vertragingen kunnen zorgen bij het opzetten van hun bedrijf. De nieuwe organisatie zal daar verandering in brengen. 

Het initiatief tot de oprichting kwam van de ambassade en de Surinaams-Nederlandse Diaspora-associatie (SuNeDa).

De kamer staat, aldus Gangadin, in nauw contact met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Na een intensieve voorbereiding en gesprekken tussen HI en T-directrice Reina Raveles, KKF-voorzitter Jayant Padarath, Jones en Gangadin, is deze samenwerking ontstaan.

Gangadin zegt vandaag, donderdag 12 april 2018, in de Ware Tijd, dat het doel is om de economische en culturele samenwerking op het gebied van ondernemerschap te intensiveren en een betere ondernemersinfrastructuur te creëren vanuit Nederland naar Suriname en andersom.

Ondernemers kunnen straks bij de Suriname-Nederland Chamber op de ambassade in Den Haag terecht. Die zal het proces om te komen tot een onderneming in Suriname begeleiden. Dit geldt ook voor Surinaamse ondernemers die een bedrijf in Nederland willen opzetten.

Gangadin geeft aan, dat al zo'n vijftien personen die voornemens zijn een bedrijf in Suriname op te zetten, worden begeleid. Hij merkt op, dat veel ondernemers in Nederland over onvoldoende informatie beschikken over de mogelijkheden in Suriname en welk proces ze moeten doorlopen om hun bedrijf op te richten. De Kamer zal ondernemers wegwijs maken om het proces te versnellen, zodat vanuit Nederland veel meer investeringen uit de diaspora in Suriname kunnen plaatsvinden en de lokale economie daar profijt van zal hebben.

'Het initiatief zal bijdragen aan een betere ondernemersinfrastructuur', aldus Gangadin.

Braziliaanse kerk Ministerio Evangelico Comunidade Rhema dwingt minderjarigen tegen hun wil te werken

'Ik vind het een genoegen om te zien dat er recht wordt gedaan'


Minderjarigen lopen nog steeds gevaar en worden gedwongen tegen hun wil te werken door een Braziliaanse kerk met banden met het in de VS gevestigde Word of Faith Fellowship, zei een hoge Officier van Justitie woensdag 11 april 2018 na de eerste hoorzitting in een civiele procedure die de ontbinding van de plaatselijke kerk wil en van haar school. 

De kerk van Ministerio Evangelico Comunidade Rhema in de stad Franco da Rocha heeft geweigerd om praktijken te staken waarvan de autoriteiten beweren dat het gaat om dwangarbeid, zei Catarina von Zuben, de nationale coördinator voor openbare aanklagers die zich bezighouden met de bestrijding van de hedendaagse slavernij in Brazilië.

'Deze actie is erop gericht om deze praktijken te stoppen, om deze uitbuiting te stoppen, in het bijzonder van minderjarigen, van kinderen', vertelde von Zuben The Associated Press na de gesloten hoorzitting.


De Braziliaanse autoriteiten openden meerdere onderzoeken, nadat de Associated Press (AP) in juli meldde, dat leiders van Word of Faith Fellowship - gevestigd in het landelijke Spindale, North Carolina - een pijplijn van jonge Braziliaanse congreganten creëerden die vertelden dat ze naar de VS werden gebracht en moesten werken voor weinig of geen werk.

Woensdag was de eerste keer, dat voormalige kerkleden, die gezegd hebben dat ze mishandeld waren, in staat waren om voor de rechter te staan  ​​met de lokale predikanten Solange da Silva Granieri Oliveira en Juarez de Souza Oliveira. 'Ik vind het een genoegen om te zien dat er recht wordt gedaan', zei Flavio Correa, een lid dat in 2016 de kerk verliet en klaagde over misbruik.

Beide voorgangers en hun advocaten weigerden om na de hoorzitting met de AP te spreken, maar onderzoekers hebben gezegd dat de kerkleiders hebben ontkend ook maar iets fout te hebben gedaan.

Tijdens de besloten zitting beval de rechter, dat documenten die verzegeld waren ter beschikking van de verdediging werden gesteld, zei von Zuben. De rechter heeft vervolgens een nieuwe hoorzitting gepland voor juli.

Word of Faith Fellowship is een geheimzinnige evangelische sekte die in 1979 werd opgericht door Jane Whaley, een voormalig wiskundelerares, en haar man Sam. In de loop van de decennia is het uitgegroeid tot een congregatie van bijna 750 mensen op het platteland van North-Carolina, met nog honderden volgers in Brazilië, Ghana en andere landen.

Tientallen voormalige gemeenteleden in zowel de Verenigde Staten als Brazilië hebben de AP verteld, dat Whaley alle takken met een ijzeren vuist regeert en dat kerkleden - inclusief kinderen - regelmatig verbaal en fysiek worden aangevallen in een poging om zondaars te 'zuiveren'. In de rechtszaak die op 1 maart werd ingediend in een arbeidsrechtbank in de staat Sao Paulo, citeerden Officieren van Justitie getuigenissen die schrijnende details bevatten over een breed scala aan vermeende misstanden binnen de Rhema-kerk.

Zowel kinderen als volwassenen zeiden, dat ze tot het punt van uitputting hadden gewerkt en vreesden straf, sociaal isolement of scheiding van hun families als ze zich verzetten.

Naast het vragen aan een rechter om de kerk en school te sluiten, willen de openbare aanklagers dat de kerk een boete betaalt van minstens $ 153.000 aan een werknemerscompensatiefonds en minstens $ 15.000 aan elk geïdentificeerd slachtoffer.

Gustavo Reis de Souza, die zegt dat hij fysiek en emotioneel werd mishandeld terwijl hij naar de door de kerk geleide school ging, wachtte op zijn moeder buiten de hoorzitting van woensdag. 'Ik heb veel geleden en ik wil niet dat andere mensen dit doormaken', zei de 15-jarige, eraan toevoegend, dat hij dacht dat het sluiten van de school andere kinderen zou helpen. 'Ze zijn daar en ze hebben niet de moed om te vertrekken.'

(Suriname Mirror/ABC News/Associated Press/YouTube)

Is een archeologische vondst in Barranquilla, Colombia, in feite massagraf met meer dan 50 menselijke resten?

Werknemers die snelweg bouwen rond Caraïbische havenstad Barranquilla vinden de overblijfselen

 
Menselijke resten behoren mogelijk tot slachtoffers van ter ziele gegane paramilitaire groep Jose Pablo Diaz, die de regio tussen 2003 en 2006 terroriseerde


Forensische onderzoekers van Colombia's Openbaar Ministerie onderzoeken of een massagraf dat aanvankelijk werd gepresenteerd als een archeologische vondst, in feite een massagraf is met meer dan 50 menselijke resten. Werknemers die een snelweg bouwden rond de Caraïbische havenstad Barranquilla, vonden de overblijfselen en riepen in eerste instantie de hulp in van archeologen. 

De wetenschappers rapporteerden 'Zes (vrijwel complete) individuen, vier incomplete individuen [en] ongeveer 50 schedels in meerdere graven gevonden te hebben.'

Dichtbij de menselijke resten vonden de archeologen ook keramische vazen ​​en tientallen beeldjes. Met de hulp van een Amerikaans laboratorium wordt verondersteld, dat sommige overblijfselen 1.800 jaar oud zijn.

Forensische onderzoekers werden echter gealarmeerd door het feit, dat de overblijfselen waren gevonden in ondiepe graven, waarvan niet minder dan 10 inch diep. 'Ze zijn waarschijnlijk niet zo oud', vertelde een anonieme onderzoeker aan de lokale nieuwswebsite El Heraldo.

De forensische onderzoekers onderzoeken nu of de menselijke resten behoren tot de slachtoffers van de inmiddels ter ziele gegane paramilitaire groep Jose Pablo Diaz, die de regio tussen 2003 en 2006 terroriseerde. Deze extreem-rechtse groep wordt beschuldigd van het plegen van meer dan 250 misdaden, en naar verluidt vermoordde tientallen vakbondswerkers, politici en studenten.

Colombia heeft meer dan 80.000 dossiers van mensen die vermist zijn geraakt in 70 jaar gewapende conflicten en politiek geweld. Als de overblijfselen relatief recent blijken te zijn, zullen ze worden overgedragen aan het onderzoeksorgaan dat probeert de massale verdwijningen die zich tijdens het conflict hebben voorgedaan, te verhelderen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Hoogste rechtbank van Brazilië blokkeert uitzetting 5.000 inheemse Guarani-Kaiowa uit betwist land

(Bron foto: Cimi)
Guarani-Kaiowa-inheemsen bezetten het land in de zuidwestelijke staat Mato Grosso do Sul in 2016


De hoogste rechtbank van Brazilië heeft een 'bloedbad' afgewend door de uitzetting van 5.000 inheemsen uit betwist land te blokkeren, zo zei een van hun leiders, in een uitspraak die de voorouderlijke claims versterkte.

Guarani-Kaiowa-inheemsen bezetten het land in de zuidwestelijke staat Mato Grosso do Sul in 2016, te midden van het toenemende geweld en de spanningen na de belofte van de inheemse overheidsorganisatie FUNAI (Fundação Nacional do Índio) om het voorouderlijk land van de boeren terug te geven aan de inheemse bevolking.

'We verwachtten een nieuw bloedbad in Caarapo', zei de inheemse leider Kunumi Apyka'i Rory, verwijzend naar een aanval in 2016 op inheemse activisten door boeren in dezelfde regio. 'Het zou een bloedvergieten zijn, maar vanwege Nhanderu (God) en onze gebeden zijn we erin geslaagd', zei hij in een verklaring van Conselho Indigenista Missionario (Cimi), een monitorinhgroep verbonden aan de katholieke kerk.

Het grootste land van Zuid-Amerika worstelt met tientallen dodelijke onopgeloste inheemse landproblemen, in een van 's werelds duidelijkste voorbeelden van het conflict tussen het behoud van de inheemse cultuur en het bevorderen van economische ontwikkeling.

Cimi zegt, dat honderden inheemsen elk jaar worden gedood in territoriale conflicten met veeboeren in Brazilië.

De hoogste rechtbank in Brazilië heeft maandag 9 apriil 2018 een verwijderingsbevel vernietigd, dat in 2016 is uitgevaardigd door een lagere rechtbank, naar aanleiding van een verzoek van FUNAI, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het herstel van gebieden van de inheemse bevolking  waar ze al decennia geleden zijn uitgezet.

Het gebruik van politiemacht om te voldoen aan de eerdere rechtsorde kan 'ernstige en onaanvaardbare gevolgen' hebben en 'risico voor de orde en de openbare veiligheid', schreef Carmen Lucia, hoofd van het Hooggerechtshof, in haar beslissing.


'Dit scenario lijkt een risico van verergering tussen de partijen in een conflict te tonen en een daaruit voortvloeiende verslechtering van de situatie van geweld in de regio', zei ze.

De 900.000 inheemsen in Brazilië - die onevenredig zwaar worden getroffen door armoede en andere sociale problemen - beheersen ongeveer 13 procent van hun grondgebied, voornamelijk in het afgelegen Amazone-regenwoud. Talloze veldslagen voeren de inheemse bevolking, die zegt dat ze de toegang tot hun voorouderlijk land is ontzegd, door machtige zakelijke belangen, vaak soja-, rundvlees- en suikerboeren die eigendomsakten hebben.


Het proces om land af te bakenen voor inheemse volkeren is controversieel, ondanks waarborgen in de Hrondwet en richtlijnen van de Verenigde Naties die geacht worden de rechten voor inheemsen  te verankeren.

FUNAI is belast met de toewijzing van land aan de ongeveer 300 inheemse stammen van het land, maar de vooruitgang is tot stilstand gekomen door bezuinigingen en voorstellen van machtige landelijke parlementariërs om het proces te veranderen, inclusief het openstellen van inheemse reservaten voor mijnbouw.

De beslissing van het Hooggerechtshof maakt de weg vrij voor veilige landafbakening voor inheemse volkeren door het hele land, zei Rafael Modesto dos Santos, een advocaat bij Cimi. 'Het garandeert het leven van de inheemse bevolking en de fysieke integriteit', vertelde hij telefonisch aan de Thomson Reuters Foundation. '(Anders) zou er een bloedbad zijn, dat is geen twijfel ... omdat 5.000 inheemse mensen zonder mogelijkheid van verdediging (zouden) het regeringsapparaat van oorlog confronteren.'

Dos Santos zei, dat de meeste landconflicten in de staat Mato Grosso do Sul zijn afgeleid van de illegale verkoop van inheems land door de lokale overheid aan veeboeren, en de daaropvolgende uitgifte van illegale titels in de afgelopen eeuw. Een woordvoerster van de regering van Mato Grosso do Sul, Beatricce Bruno, ontkende de beschuldigingen in gemaild commentaar en zei dat het altijd de wet en rechterlijke uitspraken heeft gerespecteerd.

Conflict over inheems land in de staat 'is een oud probleem ... vanwege het ontbreken van een veilig wettelijk kader', zei ze.

De spoedbeslissing van het Hooggerechtshof om de uitzettingen te voorkomen, stelt de Guarani-Kaiowa in staat om op het land te blijven totdat de rechtbank een definitieve beslissing neemt over de eigendom ervan, wat tot tien jaar kan duren, zei Dos Santos.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Oud-president van Brazilië Lula da Silva heeft niets te klagen in zijn 'cel' te Curitiba

Lula beschikt in zijn kamer over een eigen douche en toilet, warm water en een kast

Oud-president verblijft in modern, goed ontworpen gebouw, zoals Lula weet, het werd op 2 februari 2007 onder zijn presidentschap ingewijd


De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, zou televisie kunnen kijken en zonnebaden, maar tot nu toe verkiest hij om met een boek in zijn gevangeniscel te blijven, meldden lokale mediaberichten dinsdag 10 april 2018. 

De linkse voormalige president van twee regeertermijnen heeft ook acht assistenten, waaronder vier lijfwachten en chauffeurs. Frustrerend genoeg staan ze uiteraard allemaal aan de buitenkant, en de huidige president Michel Temer overweegt het privilege op te heffen, aldus een woordvoerder.

Maar, in veel opzichten heeft Lula, die zaterdag opgesloten werd om een 12-jaar gevangenisstraf voor corruptie uit te gaan zitten veel geluk.

De cel, binnen het hoofdkwartier van de Federale Politie in de zuidelijke stad Curitiba, is lichtjaren verwijderd van de helse omstandigheden die veel Braziliaanse gevangenen hebben te doorstaan. Niet voor hem cellen, die zo vol zijn dat gevangenen om de beurt slapen, of faciliteiten die worden gerund door bendeleiders, of machtsstrijd waarbij gevangenen worden neergestoken, doodgeknuppeld en zelfs onthoofd. Dit is een modern, goed ontworpen gebouw, zoals Lula weet: het werd op 2 februari 2007 onder zijn presidentschap ingewijd.
Zijn naam staat op de plaquette beneden.

Wat de cel betreft, die ongeveer 15 vierkante meter groot is, die heeft niet eens een goed slot. Het is een kamer, bijgenaamd 'het hoofdkantoor', meestal gereserveerd voor advocaten of anderen die in het gebouw werken en een slaapplaats nodig hebben. En, omdat het geen politie-gebouw is, geen standaardgevangenis, hoeft Lula zijn hoofd niet te scheren of een uniform te dragen. Er is een eigen douche en toilet, warm water en een kast. Als speciale gunst aan Lula mocht hij televisie kijken.

Zondag, zijn eerste volledige dag van opsluiting, gebruikte hij het om te zien hoe zijn geliefde Corinthians voetbalteam Palmeiras versloeg om het kampioenschap van Sao Paulo te winnen. Maar Lula, misschien al decennia de meest invloedrijke Braziliaanse politicus, is niet al te geschikt voor dit rustige, maar comfortabele bestaan.

'De beste vrienden en assistenten van Lula zijn bang dat hij in een depressie kan belanden in de gevangenis', schreef columniste Monica Bergamo van Folha de S.Paulo dinsdag in een stuk waarin hij beweerde veel van Lula's nieuwe privéleven te onthullen.

Bergamo's column meldt, dat de advocaten van Lula de koffer van de ex-president op zaterdag hebben uitgepakt en gingen winkelen om de lakens, handdoeken, kussens en zeep op te halen die de politie niet verstrekt. Ze hebben zelfs gedebatteerd of hij zijn eigen voorraad chocolade kon brengen, maar in de haast vergaten ze een anti-snurkapparaat in te pakken dat Lula gebruikt, schreef ze.

Een van de advocaten van Lula, Cristiano Zanin Martins, zei maandag, dat Lula tot nu toe de toegewezen twee uur per dag niet heeft gebruikt van wat ambtenaren 'zonnebaden' noemen, of frisse lucht krijgen. Nu het grote Corinthians-spel voorbij is, is hij blijkbaar niet veel tijd kwijt aan het kijken naar Braziliaanse tv. Per slot van rekening wil hij waarschijnlijk niet al te veel van het dominante Globo News-kanaal zien, dat hij bitter beschuldigt van deelname aan een complot om zijn carrière te beëindigen.

En wat betreft de beroemde Braziliaanse soapseries: niemand kan het drama van zijn eigen ondergang evenaren. Martins zei in plaats daarvan, dat Lula 'voornamelijk zijn tijd aan het lezen besteedt'. En hoog op zijn leeslijst staat een Braziliaans boek met de titel 'Elite do Atraso'.

(Suriname Mirror/AFP)

Directeur nv Stadsherstel Willemstad vindt Venezolaanse barkjes aan Kleine Werf slecht idee

'Het stuk bij Kleine Werf is  al jaren achtergesteld gebied waar politie nauwelijks controleert'

 
Net nu het in dit hoekje van Scharloo wat schoner en rustiger is, overweegt de overheid om de barkjes uit Venezuela weer toestemming te geven aan te meren aan de Kleine Werf. Geen goed idee, vindt Marcel Dennert, directeur nv Stadsherstel Willemstad. Dit bericht het Antilliaans Dagblad donderdag 12 april 2018.

In ieder geval zou de overheid heel goed na moeten nadenken over een dergelijk besluit. Want Dennert weet uit eigen ervaring wat de bemanning van de boten aantrekt in wat hij noemt ‘een van de couveuses van de binnenstad’. 

Nv Stadsherstel heeft verschillende panden in eigendom in Scharloo en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de binnenstad. Het stuk bij Kleine Werf is volgens Dennert al jaren een achtergesteld gebied waar de politie nauwelijks controleert, met overlast door chollers en prostituees en een open riolering.

'Het is een hoekje in de buurt dat extra aandacht vraagt.' Maar de afgelopen maanden signaleert de directeur van Stadsherstel een positieve verandering. Na de afkondiging van de grensblokkade door president Maduro kwamen er steeds minder boten uit Venezuela.

Bijna twee uur geen elektriciteit voor Otrobanda en omgeving, Curaçao

Defecte transformator sub-station Parasasa van Aqualectra zorgt voor stroomuitval


Otrobanda en omgeving had gisterochtend bijna twee uur geen elektriciteit. Door een defecte transformator in het sub-station Parasasa van Aqualectra viel de stroom weg in alle wijken die daarop zijn aangesloten. Behalve in Otrobanda was er geen elektriciteit in onder andere Piscadera, Santa Helena, Blauwbaai, Jan Doret en Julianadorp.

'De klanten zijn omgezet naar een andere transformator in het sub-station', zegt Aqualectrawoordvoerster Sharo Bikker vandaag, donderdag 12 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Rond één uur in de middag had iedereen weer elektriciteit.' Ook in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) viel de stroom rond elf uur weg. Dat had, behalve ongemak voor personeel en patiënten, geen verdere gevolgen. De operatieafdeling, de spoedeisende hulp en de afdeling neonatologie voor pasgeborenen zijn aangesloten op een generator.

'Er hebben zich geen incidenten voorgedaan door de stroomuitval', zegt Sehos-woordvoerster Raiza Kibbelaar. 'De directie heeft direct contact opgenomen met Aqualectra en werd op de hoogte gehouden. Wel is er in zo’n geval een plan B, mocht de generator ook uitvallen, maar dat was gelukkig niet nodig. Nog voor half één was er weer stroom.'

Ballast Nedam Infra legt voor 31 miljoen dollar conservatoir derdenbeslag ten laste van Sona

Zorgen bij bouwbedrijf of Sona resterende HNO-bouwtraject kan financieren


Ballast Nedam Infra bv heeft via de rechter voor 31 miljoen dollar conservatoir derdenbeslag laten leggen ten laste van Sona, met het Land Curaçao als aansprakelijke partij. Het beslag is deze ochtend onderwerp van discussie in de Staten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 12 april2018.

Aanleiding voor het derdenbeslag door de bouwer van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is dat deze er nog maar weinig vertrouwen in heeft dat opdrachtgever Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) over voldoende middelen beschikt voor de financiering van het resterende bouwtraject.

'Wij maken ons ernstige zorgen', zegt Rene Overdevest, area manager bij Ballast Nedam International Projects. 'Sona komt haar betalingsverplichtingen aan ons niet na. Er zijn achterstallige betalingen, en wat wij uit de media vernemen, is dat de minister heeft aangegeven dat de middelen beperkt zijn en er geen geld bij komt.'

Met het conservatoir derdenbeslag wil de bouwonderneming bereiken dat Sona openheid van zaken geeft over haar financiële vermogen, zegt Overdevest.

Dierenbescherming Curaçao wil actie OM tegen jongen die een poes weg schopt

Mishandeling kat op video vastgelegd en via social media verspreid


Een video waarop te zien is hoe jongeren een poes mishandelen doet de ronde op sociale media. Op verzoek van de Dierenbescherming Curaçao zoekt het Openbaar Ministerie (OM) uit of en hoe hiertegen kan worden opgetreden. Dat zegt secretaris van de Dierenbescherming Maria Garcia vandaag, donderdag 12 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het filmpje is door de scholieren zelf op Snapchat geplaatst met de tekst ‘ayo pushi’. De video duurt slechts zes seconden en laat - hoewel er geen gezichten in beeld komen - duidelijk zien dat een jongen een kat een harde schop geeft.

Verschillende media, waaronder Dolfijn FM Nieuws, pikten het op en deelden het filmpje vol afschuw op hun eigen pagina’s. 'Ik zag de video toevallig voorbij komen op Facebook en ben er erg triest over. Dit is natuurlijk niet normaal, maar jammer genoeg wel de mentaliteit op Curaçao. Mensen hier kennen nog geen intrinsieke waarde toe aan een dier. Daar werken we aan. We willen mede door een educatieprogramma verandering aanbrengen in dit onderdeel van de cultuur. Dit filmpje bevestigt voor ons alleen maar dat dit hoognodig is', aldus Garcia.

En hoewel het op Curaçao aan de orde van de dag is, is de Dierenbescherming niet van plan om het er dan maar bij te laten zitten.

Eindelijk gaat een staatsbus rijden tussen Apoera en Paramaribo

'Staatsbus is een hele opluchting voor de gemeenschap'

Districtscommissaris maakt zich sterk om weg van Apoera naar Nickerie te realiseren


Bewoners van Kabalebo in West-Suriname zien binnenkort een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: ze kunnen gebruik maken van staatsvervoer. De bus die diensten zal verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) zal dinsdag de eerste rit maken van Apoera naar Paramaribo, een afstand van ongeveer vierhonderd kilometer. 

'Dit is een hele opluchting voor de gemeenschap, omdat de mensen alleen afhankelijk waren van busjes die Srd 200 vragen voor een rit', zegt Theresia Cirino, districtscommissaris van Kabalebo, vandaag, donderdag 12 april 2018, in de Ware Tijd.

De busrit zal Srd 125 kosten en het tarief is bepaald door het NVB. 'Het is wel stukken minder dan wat er nu wordt betaald', zegt de districtscommissaris.

De bus, die zitplaatsen heeft voor dertig personen, zal niet elke dag rijden. De districtscommissaris weet echter nog niet precies op welke dagen het vervoer beschikbaar zal zijn. Mogelijk zal de bus op dinsdag en zaterdag rijden. Volgens Cirino was het de bedoeling om twee bussen in te zetten. Nu is besloten om een pilot te draaien.

De bewoners verlangen al geruime tijd naar staatsvervoer. Dat hebben ze kenbaar gemaakt in de ressortplannen van 2016 en 2017. De districtscommissaris maakt zich sterk om de weg van Apoera naar Nickerie te realiseren. Het tracé van ongeveer zeventig kilometer is een paar jaar terug uitgezet. Een aannemer is volgens haar bereid de weg aan te leggen.

'We zijn nog in het prille begin van dit project, maar als deze weg komt, zal het een hele opluchting zijn voor de gemeenschap', zegt ze. Kinderen die in Nickerie naar school gaan, kunnen dan ook dagelijks op en neer gaan en hoeven niet meer te wonen in een kindertehuis in het rijstdistrict. Ook kunnen zieken sneller voor hulp vervoerd worden naar het Mungra Medisch Centrum.

Minister Lekhram Soerdjan: 'Ik ga pleiten voor het opzetten van waterschappen’

Soerdjan brengt oriëntatiebezoeken aan de onderwater gelopen landbouwgebieden

(Bron foto: NII)

Minister Lekhram Soerdjan van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft oriëntatiebezoeken gebracht aan de onderwater gelopen landbouwgebieden. Samen met de directie en personeelsleden zijn met de landbouwers, gesprekken gevoerd over hoe het wateroverlastprobleem structureel en duurzaam aan te pakken. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 11 april 2018.

Door de neerslag van de afgelopen tijd en de hoge waterstand van de rivieren, stonden vele agrarische- en woongebieden onder water.

De dichtbegroeide kanalen en aangetroffen rommel zorgt ervoor dat het overtollige water niet makkelijk kan wegstromen met als gevolg de wateroverlast. Een ander oorzaak is dat er meer woonwijken zijn bijgekomen waardoor bestaande kanalen de hoeveelheid water niet kan afvoeren. Intussen is aanvang gemaakt met ontwateringswerkzaamheden op diverse plaatsen door het ministerie van LVV, Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en Regionale Ontwikkeling en worden de kanalen opgeschoond.

Als alternatieve oplossing geeft de minister aan, het opzetten van waterschappen voor groentebouw gebieden. Dit zal de overheid miljoenen Surinaamse Dollars besparen welke wordt besteed aan de jaarlijkse reguliere onderhoudswerkzaamheden en spoed acties bij uitbraak van calamiteiten. ‘Ik ga pleiten voor het opzetten van waterschappen’, zegt de bewindsman. Op dinsdag 10 april zijn de gebieden Weg naar Zee en Pomona aangedaan. Post Views: 50

Twee ontvoerde Ecuadoraanse journalisten en chauffeur gedood door dissidente FARC-guerrilla's

'Gijzelaars gedood tijdens een militaire operatie die hen probeerde te redden'



De twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur die werden gekidnapt door dissidente FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gedood door hun ontvoerders, volgens een verklaring van woensdag 11 april 2018 die aan de groep wordt toegeschreven.

De journalisten werden op 26 maart in Noord-Ecuador gekidnapt en werden verondersteld gegijzeld te zijn in Colombia.

Het zogenaamde Oliver Sinisterra Front eiste de vrijlating van drie gevangen genomen leden van hun groep en een einde aan een bilaterale overeenkomst ter bestrijding van het terrorisme voor de veilige terugkeer van de journalisten van de krant El Comercio.

In de verklaring zei de groep, dat de gijzelaars werden gedood tijdens een militaire operatie die hen probeerde te redden.




'We informeren het publiek en de familieleden van drie gevangen Ecuadoranen, dat de regering van Ecuador en het ministerie van Colombia de levens van de drie gevangenen niet wilden redden. Ze probeerden dit met militaire middelen te redden door te landen op de verschillende punten waar de mannen werden vastgehouden, wat resulteerde in de dood van de twee journalisten en de chauffeur. ' Oliver Sinisterra Front 

De groep beweert 'ten diepste spijt te hebben' van de dood van de gijzelaars.

De autoriteiten moeten de waarheidsgetrouwheid van de verklaring die door Colombiaanse media werd gepubliceerd nog bevestigen.


Het Oliver Sinisterra Front wordt geleid door 'Gaucho', een voormalige FARC-guerrilla uit Ecuador die het vredesproces met zijn guerrillagroep eind 2016 heeft stopgezet. Sindsdien is de groep uitgegroeid tot ongeveer 500 leden en wordt hij beschuldigd van het controleren van de meeste drugshandel.activiteiten in het grensgebied tussen de twee landen, dichtbij de Stille Oceaan.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Tiempo/La Patria/Soundcloud)

Amerikaanse journalist gearresteerd en gevangen gezet in Colombia

Journalist en columnist Michael Fumento verdacht van brandstichting en poging tot doodslag


Een Amerikaanse journalist is gevangen gezet in Colombia op beschuldiging van brandstichting en poging tot doodslag, meldden lokale media dinsdag 10 april 2018. De politie in de stad Bucaramanga vertelde de krant Vanguardia, dat de journalist en columnist Michael Fumento naar verluidt zijn huisbaas had bedreigd en een Molotov-cocktail naar een huis had gegooid.

Het vuur werd blijkbaar door buren gedoofd voordat het volgens de autoriteiten echte schade aanrichtte.

De Canadese Free Press, een conservatieve website die de columns van Fumento publiceert, zei dat de Amerikaan werd aangevallen en zijn medicatie werd ontzegd.


Volgens de lokale autoriteiten had de journalist bezittingen opgeslagen in een gebouw, dat de eigenaar verkocht nadat hij geen huur meer ontving. Dit zou Fumento woedend hebben gemaakt.

Onderzoekers zeggen dat ze e-mails hebben waarin Fumento de vermeende bedreigingen heeft gemaakt.

De Canadese Free Press stelt, dat de journalist wordt vastgehouden op grond van 'Trump-up' aanklachten.

Collega Michael Hahn zei, dat hij de gevangen gezette journalist telefonisch had gesproken en Fumento vertelde hem, dat hem zijn voorgeschreven medicijnen worden onthouden waarvan hij afhankelijk is.  

'Wat ik sindsdien heb meegemaakt, zou je gewoon verbazen,' zei Fumento. 'Je hebt nog nooit zoiets gezien. Denk aan de ergste gevangenisfilm die je ooit hebt gezien en dat is het zo'n beetje. De omstandigheden hier zijn verschrikkelijk.'

Volgens Hahn was de Amerikaanse ambassade niet binnen 48 uur naar Fumento geweest, zoals wettelijk verplicht is. Michael Fumento heeft naar verluidt reportages uitgevoerd in Irak en Afghanistan en is een columnist voor de Canadese Free Press. Hij is ook de auteur van een aantal boeken.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Acht politieagenten bij aanslag gedood in noordelijke regio Uraba, Colombia



Autoriteiten schrijven aanslag toe aan 'de meedogenloze' Golf Clan die drugsroutes domineert 


Colombiaanse ambtenaren zeggen dat acht politieagenten woensdag 11 april 2018 zijn gedood toen een zelfgemaakte bom ontplofte toen ze een karavaan van overheidsmedewerkers begeleidden die tot een landrestitutie-eenheid behoorden.

Autoriteiten schrijven de aanval van woensdag toe aan de meedogenloze Golf Clan die drugsroutes domineert in de buurt van de regio Uraba in het noorden van Colombia.


President Juan Manuel Santos betuigde zijn solidariteit met de slachtoffers.


Colombia implementeert een vredesakkoord met de grootste rebellenbeweging van de natie (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de regering heeft haar veiligheidskrachten gedirigeerd om criminele bendes te bestrijden die agressief de leegte vullen die is achtergelaten door terugtrekkende guerrillastrijders.

Duizenden soldaten en politie volgen al meer dan twee jaar de topleiders van de Golf Clan.



(Suriname Mirror/Associated Press/El Colombiano/El Pais/Notimerica/Twitter)