zondag 18 maart 2018

22 Ton afval verzameld sinds januari bij Ecuador's Galapagos Eilanden

Grootste deel afval afkomstig van kusten van Midden- en Zuid-Amerika en zelfs van Azië


Ambtenaren van Ecuador's Galapagos National Park zeggen, dat ze sinds januari 22 ton afval hebben verzameld voor de kusten van de ongerepte archipel, sommige van dat afval van zo ver weg als Azië. De afvalopruiming langs de kust is gericht op het bestuderen van 'de mogelijke komst van invasieve soorten in het afval dat door de zeestromingen wordt meegevoerd', zei het park zaterdag 17 maart 2018 in een verklaring.


De Galapagos, de eilandengroep van de vulkanische eilanden in de Stille Oceaan die de evolutietheorie van Charles Darwin inspireerde, ligt ongeveer 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador.

Het grootste deel van het afval bereikt de kusten van het eiland 'vanaf de kusten van Midden- en Zuid-Amerika en zelfs van het Aziatische continent', aldus de verklaring.

Het nationale park, opgericht in 1959, beschermt 97 procent van het landoppervlak van de eilanden. De Galapagos heeft een bijzonder hoge concentratie van endemische soorten, waaronder reuzenschildpadden en pinguïns. In 1978 classificeerde UNESCO de eilanden als werelderfgoed. Er werd ook een zeereservaat van 138.000 km² aangelegd (53.280 km2). En een maritiem reservaat van 38.000 km2 waar alle visserij wordt verboden, werd opgezet tussen twee van de eilanden.
Die wateren zijn de thuisbasis van 's werelds hoogste concentratie van haaien.

Het meeste afval komt van buiten, omdat Ecuador een strikte limiet heeft voor bezoekers, en slechts 26.000 mensen wonen op de vier bewoonde eilanden.

De autoriteiten van Galapagos begrenzen de bouw, bevorderen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en hebben plastic zakken verboden om de unieke omgeving van de eilanden te beschermen.


(Suriname Mirror/AFP/The Japan Times/El Colombiano/

Onderzoek in Colombia naar betrokkenheid twee Congresleden bij guerrillagroep ELN

(Bron foto: Twitter)
Politici beweren geen banden te hebben met ELN en slachtoffer zijn van politieke vervolging


De hoofdaanklager van Colombia heeft de Hoge Raad vrijdag verzocht om te onderzoeken of twee congresleden lid zijn van de guerrillagroep ELN (Nationale Bevrijdingsleger). De politici vertelden, dat ze geen banden hebben met het ELN en het slachtoffer zijn van politieke vervolging. Maar, volgens de eenheid Georganiseerde Misdrijven van het Parket van de procureur-generaal heeft het 'informatie en materieel bewijs gevonden, dat senator Alberto Castilla als lid van deze criminele organisatie kan worden aangemerkt'.



Het bewijsmateriaal zou gevonden zijn 'in verklaringen en informatie gevonden op in beslag genomen elektronische gegevens evenals documenten gevonden in meerdere invallen uitgevoerd als onderdeel van de lopende processen in verband met terroristische activiteiten door de ELN', zei de aanklager.


Congreslid German Bernardo Carlosama, die ook een lid was van de laatste rebellengroep van het land, zei op Twitter, dat de beweringen 'compleet onjuist' zijn. 'Wat we hebben ondersteund is een humanitair ontmijningsproces', zei Carlosama, een inheemse leider. 'Ik behoor op geen enkele manier tot een illegale gewapende groep.'

Castilla, die zondag werd herkozen voor oppositiepartij Polo Democrático, zei tegen de pers: 'Alleen al, omdat mijn werkzaamheden gaan over het eisen van rechten, kan ik niet in verband worden gebracht met een opstand worden gekoppeld. Ik heb geen banden met het ELN.'


Polo Democrático-president Alvaro Agote zei, dat zijn partij eraan gewend is om tijdens verkiezingen vals beschuldigd te worden van criminele activiteiten.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Noticias RCN/YouTube/Twitter)

Mungra Medisch Centrum neemt doorgangshuis in gebruik

Doorgangshuis bestemd voor bewoners Donderskamp, Corneliskondre, en Kalebaskreek


De algemeen directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), Antoine Elias, in Nieuw Nickerie, heeft vrijdag een doorgangshuis bestemd voor personen van de dorpen Donderskamp, Corneliskondre, en Kalebaskreek in gebruik genomen. De woning is ter beschikking gesteld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en gerenoveerd en ingericht door het MMC voor ongeveer Srd 100.000, aldus zaterdag 17 maart 2018, Starnieuws. 

Het is de bedoeling dat als er bewoners van deze dorpen in het MMC moeten liggen, hun familie (in totaal acht personen) voor kort verblijf in het gebouw kunnen vertoeven, nu kosteloos, maar in de toekomst tegen een minimale vergoeding.

Volgens Elias hadden de bewoners van de dorpen dit punt als een knelpunt genoemd tijdens  gesprekken met de president. Zij vonden, dat vooral de bewoners van Kalebaskreek en Donderskamp geen binding met Nickerie meer hadden sinds de dienstboot, die enkele jaren geleden de route naar Nickerie onderhield, was uitgevallen.

Met het opzetten van een doorgangshuis zijn de bewoners geholpen aan verblijf. Zij zijn dan op steenworp afstand van het MMC.

Elias geeft toe, dat een doorgangshuis opzetten een oneigenlijke taak is van het ziekenhuis, maar het MMC heeft ook een afdeling die zorgt voor huisvesting van de pendelende specialisten. Zij zijn de eerste bewoners van het doorgangshuis samen met ook de twee motoristen van de ambulanceboot. Zij komen ook uit een van de dorpen.

Premier Gonsalves, St. Vincent & the Grenadines, ziet graag dat Fly All Ways gaat vliegen op eiland

Gonsalves en president Bouterse tijdens een bezoek aan Klaaskreek. (Foto: NII)
Gonsalves vindt het belangrijk om relaties aan te knopen met Suriname


De premier van St. Vincent & the Grenadines, Ralph Gonsalves, bekijkt de mogelijkheid om de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways te laten vliegen op het eiland. Fly All Ways voert nu vluchten uit van Paramaribo naar Havana, Cuba. Gonsalves wil dat op die route ook Argyle International Airport (AIA) van het eiland wordt opgenomen. Dat zou volgens premier Gonsalves betekenen, dat de route begint in Paramaribo naar de AIA en vervolgens door naar Havana. De terugvlucht zou dan in omgekeerde volgorde plaats moeten vinden, zo berichtte The Vincentian vrijdag 16 maart 2018 (zie onderaan).

Als deze overeenkomst operationeel wordt, zal het de geplande vluchten van EasyJet van AIA naar Havana vervangen. Gonsalves heeft tijdens zijn bezoek aan Paramaribo – van 2 tot 5 maart – gesprekken gevoerd met de Chief Executive Officer van Fly All Ways.

Tijdens een persconferentie in zijn land heeft de premier aangekondigd, dat functionarissen van de luchtvaartmaatschappij St Vincent & the Grenadines zullen bezoeken in aanloop naar vervolggesprekken over de mogelijke samenwerking.

De premier heeft tijdens zijn bilaterale discussies met president Desi Bouterse gesproken over onder andere handel, landbouw, vliegreizen en toerisme. Hij heeft ook gezinspeeld op de aankoop van hout en zand uit Suriname en de uitwisseling van studenten voor studie op hogere instellingen in beide landen.

Volgens de premier was het belangrijk om relaties aan te knopen met Suriname, dat het enige Nederlandstalige land is dat lid is van de Caricom. Hij kwalificeerde dit belang als de opkomst van twee ‘polen’ binnen de Caricom, binnen het voortbestaan van de Caricom en de OECS (Organisation of Eastern Caribbean States). Gonsalves ziet een noordelijke pool en een zuidelijke pool die voortkomen uit de realiteit van handelsbehoeften.

De noordelijke pool die hij ziet bestaat uit Bahama's, Cuba, Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Puerto Rico. Barbados, Guyana, de OECS, Suriname en Trinidad en Tobago, ziet hij gegroepeerd als de zuidelijke pool. 'Dit land', stelde premier Gonsalves 'moet zich op deze waarschijnlijkheid voorbereiden.'



NPS ontkent dat leden in Coronie overgelopen zijn naar NDP

'Het is een scenario om te proberen de NPS een hak te zetten'

'Omdat twee prominente NPS' ers geweigerd hebben om deel te nemen in dit kabinet, is een actie in scene gezet'

 
De Nationale Partij Suriname (NPS) ontkent, dat een grote groep partijgenoten in Coronie is overgelopen naar de Nationale Democratische Partij (NDP). 'Het is een scenario om te proberen de NPS een hak te zetten, omdat de partij aangegeven heeft blij te zijn dat Ronald Assen en Marie Levens bedankt hebben voor deelname in de regering', zegt hoofdbestuurslid Wayne Telgt vandaag, zondag 18 maart 2018, op Starnieuws. 

Op de staatsomroep STVS zijn beelden getoond van mensen die naar de NDP zijn overgestapt. Vincent Creton die geïnterviewd is, was geruime tijd niet meer actief in de partij, zegt Telgt. Hij merkt op, dat uit rapportage van mensen die ter plekke waren, blijkt dat ze uitgenodigd waren bij 'Openbaar Groen' voor een activiteit. 'Ineens kwamen mensen met NDP-vlaggen naar de groep toe, met camera en al', zegt Telgt. 'De mensen waren naar de plek gelokt.'

Ook afdelingsvoorzitter Michael Winter heeft aan het hoofdbestuur gerapporteerd, dat het niet klopt dat grote groepen NPS'ers overgelopen zijn naar de NDP.

Telgt zegt verder, dat de NDP het accent probeert te verschuiven van het gezichtsverlies dat geleden is rond de reshuffeling van ministers. 'Omdat twee prominente NPS' ers geweigerd hebben om deel te nemen in dit kabinet, is een actie in scene gezet om te proberen de partij een hak te zetten. De zaak is in elkaar gezet want mensen die ter plekke waren, hebben aangegeven dat ze niet op de hoogte waren dat ze overrompeld zouden worden', zegt Telgt.

Partijgenoten die ter plekke waren hebben aangegeven dat zij nog steeds NPS'ers zijn en niet zijn overgelopen.

Ramnandanlal (PALU): 'Bij NDP gaat het niet om ontwikkeling, maar slechts om zetels en behoud van de macht'

'Misiekaba heeft als jonge politicus geprofiteerd van de progressieve beweging waar onder andere de PALU de grondlegger van is'

 
'Normaal gesproken zou je niet moeten reageren op uitspraken van André Misiekaba, maar uit de woorden van deze NDP'er wordt nu toch wel overduidelijk, dat het bij de NDP niet gaat om ontwikkeling. Niet om ontwikkeling van Wanica of Coronie, niet om ontwikkeling van Suriname, maar slechts om zetels en behoud van de macht. Misiekaba heeft als jonge politicus geprofiteerd van de progressieve beweging waar onder andere de PALU de grondlegger van is, maar kennelijk heeft hij nog niets ervan begrepen.'

Zo reageert Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, op de publieke uitlatingen van Misiekaba, dat de PALU niets te betekenen zou hebben in Wanica. De PALU zou verworden zijn tot een eenmanspartij. Eenmaal gesproken over een eenmanspartij, dan is de NDP het beste voorbeeld daarvan, meent Ramnandanlal.

'De 'eenmanspartij PALU' heeft in Coronie zowel vanuit de oppositie als de coalitie veel meer gedaan voor dat district dan de NDP met 26 zetels heeft kunnen doen voor Coronie of welk ander district dan ook. De discussie over wat er concreet mag worden verwacht als oplossingen voor structurele problemen van het land, wordt met de benadering van Misiekaba handig uit de weg gegaan. Alsof progressieve ontwikkeling zou gaan om politieke partijen en wie de sterkste is geweest in welk district in de afgelopen verkiezingen. Wat Misiekaba vergeet is, dat hij deel uitmaakt van een regering die stoelt op 26 DNA-zetels die nog steeds meer dan twee jaren regeerbeleid moet maken en uitvoeren. Ondanks die overweldigende meerderheid blijven de beloofde oplossingen voor problemen uit. Ondanks die meerderheid in het parlement is vooral de eenheid in ontwikkelingsrichting en –denken zoek. De zoveelste reshufling is daar onder andere het bewijs van. Waarom en met welk vooruitzicht zou het volk nogmaals de NDP 26 zetels of meer moeten geven?'

'De benadering waar Misiekaba voor kiest is ons niet vreemd. We kennen die benadering uit het verre verleden, de oude politiek, toen de etnische politieke partijen ook zo polariseerden alsof het zou gaan om slechts VHP tegenover de NPS ('de Hindostaan tegenover de creool’) of de NPS tegenover de KTPI ('de creool tegenover de Javaan'). Voor wat dat betreft is er geen verschil in de arrogantie en de polarisatie politiek van de 'oude politiek' toen en de NDP nu. Wij als PALU weigeren om ons schuldig te maken hieraan, de samenleving verder te verdelen met zaken die niet ter zake doen en om door te gaan met die oude benaderingen die ons na 43 jaar onafhankelijkheid nergens hebben gebracht.'

'De PALU is opgericht om met staatsmanschap vernieuwing te brengen in deze samenleving en Suriname in te richten naar de belangen en behoeften van dit volk, zonder enige bemoeienis van welke buitenlandse mogendheid dan ook. Wat wij uit 43 jaar onafhankelijkheid moeten leren is dat we als Surinamers zullen moeten samenwerken op basis van inhoudelijke zaken om oplossingen blijvend te realiseren voor het Surinaamse volk. Niet, omdat een politieke partij 26 zetels heeft, of zoals de oude politieke partijen gebundeld in het Front ooit 41 zetels bezaten, moeten politici denken dat ze alleen dit land tot ontwikkeling kunnen en zullen brengen. Elke blijvende verbetering van wat dan ook, zal meer dan vijf jaren in beslag nemen en zal daarom beleid vereisen dat breed gedragen wordt, niet alleen door politieke partijen maar ook door maatschappelijke groepen in de samenleving.'

'Breed draagvlak creëren voor een bepaald beleid zal een eerste vereiste zijn voor duurzame ontwikkeling van ons land. Voor wat dat betreft heb ik vertrouwen in het Surinaamse volk dat ze zal begrijpen dat, als het gaat om daadwerkelijke eenheid in ontwikkeling voor en door Surinamers, ze bij de PALU moeten zijn. Telkens als de PALU uit de regering was, werd het land getergd door polarisatie en onzekere tijden. Dit was het geval in de jaren '80 tijdens de militaire tussenperiode. Dit is ook nu het geval onder Bouterse II. Hoe komt die zogenaamde nationale en ideologische eenheid onder de NDP-vlag waar Misiekaba prat op gaat, Suriname ten goede?'

'Het afgelopen beleid vanaf 2015 was juist een toonbeeld van totaal verschillende denkwijzen binnen de NDP, een heen en weer beleid en onsamenhangende maatregelen die de financiële crisis nodeloos heeft verdiept en verlengd. De NDP weer 26 zetels of meer zetels toekennen in 2020 zal de tentoongespreide arrogantie en non-performance alleen maar doen toenemen. Het voortzetten van een door de NDP gedomineerde regering na 2020 zal slechts meer van hetzelfde heen en weer beleid betekenen dat Suriname nergens zal brengen', aldus Ramnandanlal.

Principe akkoord tussen universiteitsbestuur en wetenschappelijk personeel

Overleg tussen partijen over nieuwe salarisreeks per eind mei 2018


Het universiteitsbestuur en de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit van Suriname (VWPU) hebben een principe akkoord bereikt over een aantal urgente zaken. De actie van het wetenschappelijk personeel is opgeheven, zo meldt Starnieuws zaterdag 17 maart 2018.

Tussen het bestuur van de universiteit en de VWPU zal ook een gestructureerd overleg plaatsvinden om te geraken tot een nieuwe salarisreeks voor wetenschappelijke en stafpersoneel per eind mei 2018.

De VWPU heeft aan het universiteitsstuur om een voorschot gevraagd van 40% op het huidige salaris per eind februari. Dit moest uiterlijk 15 maart worden uitbetaald. Toen de tegemoetkoming uitbleef, besloot van de VWPU in beraad te gaan.

De situatie is door het bereikte akkoord genormaliseerd.

Marielle Franco vermoord in Rio, Brazilië, door kogels uit gestolen partij munitie van Federale Politie

Raadslid en zwarte activiste werd paar dagen voor haar dood al gevolgd



De munitie die gebruikt werd om het gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en zwarte activiste Marielle Franco en haar chauffeur woensdagnacht, 14 maart 2018, te doden, kwam van een partij die in 2006 werd verkocht aan de federale politie en werd gestolen uit een opslagplaats van postkantoren in de staat Paraiba, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Raul Jungmann vrijdagavond 16 maart.

'De federale politie heeft al meer dan vijftig onderzoeken geopend vanwege deze gestolen munitie. Ik geloof, dat de hulzen gevonden op de plaats van het misdrijf zijn gestolen', zei Jungmann. Hij linkt  deze voorraad munitie ook aan de kogels gebruikt in São Paulo in augustus 2015, waar in een enkele nacht zeventien mensen werden gedood op verschillende plaatsen in de regio. Drie militaire politieagenten en een lokale politieagent werden veroordeeld voor de misdaden.


Volgens een bericht dat werd uitgezonden op GloboTV's belangrijkste nieuwsprogramma, bevatte de partij munitie in kwestie 1.859.000 kogels, die werden verspreid onder vele federale politie-eenheden in het hele land. Het bericht meldde, dat kogels uit deze voorraad ook werden gebruikt in misdaden met rivaliserende drugshandelbendes in Rio's Metropool-gebied van São Gonçalo tussen 2015 en 2017.

Ondertussen is de politie van mening, dat de moordenaars die betrokken waren bij de moord op het raadslid en haar chauffeur Franco, haar volgden enkele dagen voor de misdaad. Een hulp van haar zei dat ze eerder deze week door een vreemde te zijn benaderd met het verzoek om het schema van Franco. Video's van straatcamera's rond het gebouw, waar Franco woensdagavond een bijeenkomst hield, tonen een auto die haar auto  volgde toen deze het gebied verliet.


De politie denkt, dat ze zo wisten waar Franco in de auto zat, omdat de auto getinte ramen had. Van de negen schoten die werden afgevuurd, raakten er vijf het raadslid.

Mevrouw Franco werd doodgeschoten na het verlaten van een stadsbijeenkomst in het Centro-district van Rio de Janeiro. Ze was een mensenrechtenactiviste en woonde in een favela-gemeenschap die onlangs door de wetgevende macht van de stad werd gekozen om toezicht te houden op de militaire interventie van president Michel Temer voor de staat Rio de Janeiro.

Ze werd verkozen in Rio's legislatuur in 2015 met het vijfde hoogste aantal stemmen en was zeer actief voor vrouwenrechten, met name Rio's zwarte vrouwen die in favela-gemeenschappen wonen en geconfronteerd worden met huiselijk geweld en mensenrechtenschendingen.

Dit is misschien wel de meest schokkende executie van een openbare ambtenaar in Rio de Janeiro sinds de moord op rechter Patrícia Acioli in 2011, die buiten haar huis in Niterói, de zusterstad in de grootstedelijke regio, werd vermoord. Acioli werd 21 keer in haar auto beschoten door gewapende mannen met maskers.


Uit rapporten blijkt dat de kogels die de rechter doodden, uit .40 en .45 kaliber pistolen kwamen, wapens die beperkt waren tot de strijdkrachten en burgerlijke en militaire politie....



(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Bekende Venezolaanse protest-violist Wuilly Arteaga laat weer van zich horen

(Bron foto: AFP)
'We willen vrije verkiezingen, we willen vrijheid'


De Venezolaanse muzikant Wuilly Arteaga, bekend geworden omdat hij het regime van Nicolás Maduro heeft getrotseerd door viool te spelen tijdens de protesten van 2017, kwam deze week weer even in het nieuws door een video waarin hij oproept tot vrijheid in de Zuid-Amerikaanse natie. 

'We eisen onze meest elementaire mensenrechten tegen het corrupte en repressieve regime van president Nicolás Maduro, we willen de bevrijding van honderden politieke gevangenen, we willen vrije verkiezingen, we willen vrijheid', zegt Arteaga in de video.

De jonge muzikant, die nu in New York woont, sprak uit eerste hand over de lijdende Venezolanen. 'Ik nam sinds april 2017deel aan de protesten. Ik leefde al op straat en keek naar mensen die honger leden', zei hij. 'Het gebrek aan voedsel, de lange rijen mensen die wachten om wat brood te krijgen. Ik speelde de viool in ziekenhuizen, waar ik mensen zag sterven, omdat er geen basis-antibiotica waren.'



Arteaga's protestacties met muziek maakten de krantenkoppen over de hele wereld, nadat agenten van de Nationale Garde van Venezuela zijn viool vernietigden. De reactie werd vastgelegd op video en foto's. Nadat video's van het incident viraal door sociale medianetwerken gingen, arresteerden autoriteiten de jonge muzikant. Terwijl zijn detentie kort was, zei Arteaga, dat hij in de gevangenis was gemarteld.

(Suriname Mirror/Miami Herald/YouTube)