Ambtenaren van Ecuador's Galapagos National Park zeggen, dat ze sinds januari 22 ton afval hebben verzameld voor de kusten van de ongerepte archipel, sommige van dat afval van zo ver weg als Azië. De afvalopruiming langs de kust is gericht op het bestuderen van 'de mogelijke komst van invasieve soorten in het afval dat door de zeestromingen wordt meegevoerd', zei het park zaterdag 17 maart 2018 in een verklaring.
Hoy celebramos los 20 años de la Reserva Marina de #Galápagos, con nuevas acciones de protección como las iniciativas frente al plástico. #20AñosReservaMarina pic.twitter.com/i8MT1yIPyj— Parque Galápagos (@parquegalapagos) March 18, 2018
De Galapagos, de eilandengroep van de vulkanische eilanden in de Stille Oceaan die de evolutietheorie van Charles Darwin inspireerde, ligt ongeveer 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador.
Het grootste deel van het afval bereikt de kusten van het eiland 'vanaf de kusten van Midden- en Zuid-Amerika en zelfs van het Aziatische continent', aldus de verklaring.
Het nationale park, opgericht in 1959, beschermt 97 procent van het landoppervlak van de eilanden. De Galapagos heeft een bijzonder hoge concentratie van endemische soorten, waaronder reuzenschildpadden en pinguïns. In 1978 classificeerde UNESCO de eilanden als werelderfgoed. Er werd ook een zeereservaat van 138.000 km² aangelegd (53.280 km2). En een maritiem reservaat van 38.000 km2 waar alle visserij wordt verboden, werd opgezet tussen twee van de eilanden.
Die wateren zijn de thuisbasis van 's werelds hoogste concentratie van haaien.
Het meeste afval komt van buiten, omdat Ecuador een strikte limiet heeft voor bezoekers, en slechts 26.000 mensen wonen op de vier bewoonde eilanden.
De autoriteiten van Galapagos begrenzen de bouw, bevorderen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en hebben plastic zakken verboden om de unieke omgeving van de eilanden te beschermen.
Unas 22 toneladas de #residuos han sido retiradas de #Galápagos entre enero y marzo. Más información ➡️ https://t.co/BIlTLqb5kC pic.twitter.com/ogCc1Wa0aC— Ecuavisa Noticias (@EcuavisaInforma) March 18, 2018
(Suriname Mirror/AFP/The Japan Times/El Colombiano/