maandag 22 januari 2018

Het zit politica-in-de-dop Sylvana Simons niet mee: Weer geeft kandidaatraadslid er de brui aan

Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.

Dit zijn de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika

Gevaarlijkste land is Venezuela met bijna 27.000 moorden in 2017 - Per 100.000 inwoners 89 moorden

Veiligste land van Latijns-Amerika is Chili met 3,3 moorden per 100.000 inwoners  - In 2017 zo’n 600 moorden


De website InSight Crime, dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad in Latijns-Amerika, heeft de moordcijfers van 2017 gepubliceerd van de verschillende landen uit het gebied. 

Het gevaarlijkste land is Venezuela met bijna 27.000 moorden. Per 100.000 inwoners zijn dat 89 moorden. Eerder had een Mexicaans onderzoeksinstituut de Venezolaanse hoofdstad Caracas al bestempeld als de stad waar in 2016 per hoofd van de bevolking veruit de meeste moorden werden gepleegd. (Lees ook: Dit zijn de gevaarlijkste steden ter wereld).

El Salvador 
Het Midden-Amerikaanse land El Salvador staat in de lijst van InSight Crime op de tweede plaats met 3.947 moorden in 2017. Dat zijn er 60 per 100.000 inwoners. Vorig jaar stond El Salvador nog te boek als gevaarlijkste land in Latijns-Amerika met 81,2 moorden per 100.000 inwoners.

(Klik op kaart voor groot exemplaar)
Jamaica
Derde op de lijst staat het eiland Jamaica. Daar werden vorig jaar 1.616 moorden gepleegd, 20 procent meer dan in 2016. Per 100.000 inwoners waren dat iets meer dan 55 moorden.

Duizelingwekkend getal 
In Brazilië vielen meer dan 61.000 slachtoffers. Een duizelingwekkend getal. Per uur zijn dat 7 moorden. Maar, omdat Brazilië zoveel inwoners telt, komt het aantal moorden per 100.000 inwoners uit op ‘slechts’ 29,7.

Mexico
Eerder werd al bekend, dat ook in Mexico in 2017 een record aantal moorden is gepleegd. Gedurende de eerste 11 maanden van het jaar vielen er al meer dan 23.000 doden door geweld. Per 100.000 inwoners werden er in Mexico 19,5 moorden gepleegd.

Veiligste land
Het veiligste land van Latijns-Amerika is Chili met 3,3 moorden per 100.000 inwoners. Totaal werden er in 2017 in Chili zo’n 600 moorden gepleegd. Het land staat al jarenlang op de laatste plaats en is daarmee dus het minst gevaarlijke land van Latijns-Amerika.

‘Narcostaat Nederland’ 
Ter vergelijking: in Nederland werden in 2017 160 moorden gepleegd, meldde het weekblad Elsevier vorige week. Een flinke stijging ten opzichte van 2016, vooral veroorzaakt door drugsmoorden. Vertaald naar het aantal inwoners zoals InSight Crime dat heeft gedaan: per 100.000 inwoners werden er in Nederland vorig jaar 0,94 moorden gepleegd.

Hier de hele lijst van InSight Crime.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/InSight Crime)

Venezuela handhaaft blokkade tegen Curaçao, Aruba en Bonaire

EU kondigt sancties af tegen zeven hooggeplaatste Venezolanen


 
Venezuela blijft Curaçao, Aruba en Bonaire blokkeren. Nederland gaat met de eilanden overleggen om een oplossing te vinden, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vandaag, maandag 22 januari 2018, in Brussel na overleg met zijn EU-collega’s.

De EU kondigde vandaag sancties af tegen zeven hooggeplaatste Venezolanen (zie onderaan).



Het Zuid-Amerikaanse land koppelt die maatregel helaas aan de blokkadekwestie, zei Zijlstra, die zondag zijn Venezolaanse ambtgenoot sprak. 'Dat betreuren wij zeer, het staat totaal los van elkaar, daarom gaan wij nu kijken naar vervolgstappen, ook op het vlak van personenverkeer. We moeten zorgen dat de bewoners van Aruba, Curaçao en Bonaire verse groenten maar ook andere zaken volop aanwezig hebben', aldus Zijlstra.

'Het vervoer van grondstoffen zal via andere landen moeten, bijvoorbeeld via Colombia en de Dominicaanse Republiek. Hun leven moet uiteindelijk gewoon door kunnen gaan.'

De Venezolanen stelden de blokkade begin dit jaar in, omdat de eilanden te weinig zouden doen tegen smokkel van mensen, drugs, wapens, geld en waardevolle goederen als goud en koper. Er leek een akkoord te zijn, maar vorige week bleek volgens de minister dat Venezuela daar onduidelijk over was, waardoor een gepland overleg werd geschrapt.

'Het Koninkrijk heeft zich aan de afspraken gehouden, nu is het aan Venezuela zich aan zijn deel te houden.' Zijlstra zei het 'heel goed' te vinden dat de EU sancties instelt tegen Venezolanen die het functioneren van de democratie in de weg zitten. 'Daarmee proberen we hen aan te zetten om het pad naar een steeds verdere dictatuur te verlaten, weer gesprekken met de oppositie aan te gaan en de democratie te herstellen.'


(Klik op afbeelding voor leesbaar document)

Van Bommel weg bij SP, omdat partij verkiezingsuitslag niet kritisch heeft belicht

SP heeft niet geprofiteerd van megaverlies van concurrent PvdA


Harry van Bommel heeft zijn lidmaatschap van de SP opgezegd, omdat de partij volgens hem niet kritisch heeft gekeken naar de verkiezingsuitslag. Dat bericht vandaag, maandag 22 januari 2018 De Telegraaf. Bij de verkiezingen verloor de partij een zetel en werd er niet geprofiteerd van het megaverlies van concurrent PvdA.

Hij is opgestapt vanwege de kritiek die hij in maart al had geuit.

Van Bommel (1962) zat van 1998 tot vorig jaar voor de SP in de Tweede Kamer. Hij was buitenlandwoordvoerder en een van de prominente politici van de partij.

Na zijn vertrek als Kamerlid in maart vorig jaar gaf hij een interview in de Volkskrant waarin hij kritisch was over partijvoorzitter Meyer en hij zijn teleurstelling uitte over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voor de SP.

Marcio Mizael Matolias, 44, woont al 22 jaar in zandsculpturen op strand van Rio de Janeiro, Brazilië

'Zandkoning' betaalt al meer dan twee decennia geen huur....

(Bron foto's: AFP)


Een Braziliaanse man is erin geslaagd om te voorkomen dat hij al meer dan twee decennia een cent aan huur betaalt voor meer dan twee decennia - door te leven in een gigantisch zandkasteel op het ongerepte strand van Rio de Janerio.


'Zandkoning' Marcio Mizael Matolias, 44, heeft 22 jaar geleefd in een reeks van ontzagwekkende sculpturen op een strand van Barra da Tijuca. Hij heeft zelfs een troon en een scepter - en brengt zijn dagen door met het ontvangen van toeristen en het spelen van kustgolf.

'Ik ben opgegroeid in de baai van Guanabara, ik heb altijd op het strand gewoond. Ik ben een soort toeristische attractie geworden.'


'Mensen betalen exorbitante huren om tegenover het strand te leven, ik heb geen rekeningen en hier heb ik een goed leven.'

Matolias moet voortdurend de torens van zijn kasteel besproeien met water om ze te beschermen tegen instorten op zijn slaapkamer van drie bij drie meter. Het gat is gevuld met boeken en speelgoed uit zijn kindertijd en wordt verstevigd door een geïmproviseerd houten frame.

Hij leerde voor het eerst hoe hij zandkastelen moest bouwen toen een vriend hem een ​​boek over de Spaanse architect Antoni Gaudi had gegeven.

 
Matolias zei dat er slechts één nadeel kleeft aan zijn vredige bestaan: 'Het zand houdt alle hitte vast, dus soms kan ik hier 's nachts niet slapen. Ik zal dan de nacht doorbrengen in het huis van een vriend, maar ik heb hier de voorkeur, ook al moet ik buiten bij de zee liggen.'

(Suriname Mirror/The Sun/Kurier/El Pais, Uruguay)

Bus meegesleurd door lawine in Colombia

Alle 13 inzittenden gedood 


Een aardverschuiving in Colombia heeft zondag 21 januari 2018 aan zeker dertien mensen het leven gekost. De slachtoffers zaten in een busje dat door de lawine in een ravijn viel. Onder de doden is een baby, meldt de rampenbestrijdingsdienst.  

Het ongeluk had plaats in het zuidwesten van Colombia op een snelweg door bergachtig gebied tussen de steden Pasto en Tumaco bij de grens met Ecuador.

In het busje dat maximaal 17 mensen kan vervoeren zaten zeven mannen, vijf vrouwen en een baby van zes maanden, aldus de krant El Pais.





Volgens de rampenbestrijdingsdienst kwam door de aardverschuiving zo'n vijfduizend kubieke meter steen en aarde op de snelweg en in het ravijn terecht. Waarschijnlijk is de aarde gaan schuiven door de zware regenval van de afgelopen tijd.

Reddingswerkers onderzoeken nog of er wellicht meer voertuigen zijn meegesleurd.


 
(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

  (Suriname Mirror/AD/Noticias CaracolTV/Twitter/YouTube)

Paus Franciscus rept in openlucht mis over politieke corruptie in Latijns-Amerika, maar negeert seksueel misbruik

(Bron foto: Alessandra Tarantino, AP)
Ruim 1 miljoen mensen bij mis op luchtmachtbasis Las Palmas vlakbij Lima, Peru


Paus Franciscus hield zondag 21 januari 2018 een open lucht mis voor meer dan 1 miljoen mensen en beëindigde daarmee zijn reis naar Chili en Peru, gekenmerkt door stevige woorden over politieke corruptie in Latijns-Amerika, maar hij maakte geen woorden vuil aan seksueel misbruik in de kerk.


In de laatste uren van zijn zesdaagse bezoek aan de twee landen waarschuwde paus Franciscus in geïmproviseerde opmerkingen, dat Latijns-Amerika zich in een diepe crisis bevindt door corruptieschandalen, met politiek in de meeste landen 'zieker dan goed'. 'De politiek verkeert in crisis, een serieuze crisis in Latijns-Amerika', zei hij, wijzend op het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat heeft toegegeven dat het miljarden aan steekpenningen heeft betaald, als een voorbeeld van hebzucht dat over het continent van zijn geboorte hangt.

Het issue seksueel misbruik binnen de katholieke kerk doemde in beide landen groots op, maar vooral in Chili, waar Franciscus verontwaardiging opriep door kritiek op een bisschop, beschuldigd van het beschermen van een pedofiel, af te doen als 'laster'


Ondanks de geschatte 1,3 miljoen aanwezigen bij Lima, verliest de kerk aanhangers in Latijns-Amerika. Nog voor de voor velen schokkende 'laster'-opmerking van de paus in Chili, bleek uit een opiniepeiling van de Latijns-Amerikaanse denktank Latinobarometer, dat het aantal Chilenen dat zichzelf katholiek noemt sterk was gedaald tot 45 procent van 74 procent in 1995.

Het aantal katholieken in Peru, waar Franciscus altijd een enthousiaste ontvangst kreeg, blijft hoog op ongeveer 72 procent, volgens een opiniepeiling, hoewel het de afgelopen tien jaar is gedaald. 'Franciscus hier is bewijs!', stond op een spandoek dat hing aan een appartement in Lima met een foto van Luis Figari, de stichter van een elitaire katholieke vereniging, die dit jaar in Peru terecht moet staan voor seksueel misbruik van minderjarigen. Figari heeft het vergrijp ontkend. Franciscus beval het Vaticaan om een beheerder aan te stellen om de vereniging, Sodalitium Christianae Vitae, een week voor zijn reis te leiden.



Als de eerste paus die de Amazone in meer dan 30 jaar bezocht, verdedigde Franciscus vrijdag de inheemse bevolking en het milieu door te zeggen, dat grote bedrijven en 'consumentistische hebzucht' geen natuurlijke habitat mogen vernietigen op de hele planeet. Hij veroordeelde hebzucht en corruptie en zei  naast de geplaagde Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, dat alle delen van de samenleving, inclusief de kerk, eraan moeten werken om het te bestrijden. Alleen al in Peru is één ex-president gearresteerd, omdat hij naar verluidt steekpenningen van Odebrecht heeft gekregen terwijl een bevelschrift uit is voor een ander. Kuczynski werd in december bijna afgezet, omdat hij niet verklaarde, dat een bedrijf dat hij runde, zaken deed met Odebrecht. Hij ontkent wangedrag.

Franciscus heeft eerder melding gemaakt van corruptie tijdens reizen naar Latijns-Amerika, waar hij ook Brazilië, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Mexico, Cuba en Colombia heeft bezocht, maar niet zijn geboorteland Argentinië. Zijn woorden in Peru waren echter bijzonder.

Dagen na het overleven van een afkeuringsstem in het Congres, gaf Kuczynski zijn voormalige president Alberto Fujimori gratie, op minder dan de helft van zijn 25-jarige celstraf  voor corruptie en schending van de mensenrechten. Dit werd algemeen gezien als een politieke deal die werd gesloten met Fujimori-aanhangers in het Congres om Kuczynski, 79, in functie te houden. Kuczynski haalde medische redenen aan voor het verlenen van gratie aan Fujimori, ook 79, en zei dat het fundamenteel om vergeving ging. Hij ontkent dat het deel uitmaakte van een achterkamerdeal.

Paus Franciscus ging niet akkoord met verzoeken om familieleden van slachtoffers van de doodseskaders te ontmoeten die tijdens het bewind van Fujimori van 1990 tot 2000 werden gedood, maar hij gaf wel een oproep tot eenheid. 'Beste Peruviaanse broeders en zusters, u hebt zoveel redenen voor hoop ... Er is geen betere manier om je hoop te beschermen dan om verenigd te blijven', zei hij in zijn slotmis.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Worstman in Hirasinghstraat hosselt bij met handel in drugs

(Bron foto: surinamhotspots.com)
Worstverkoper door zes agenten overmeesterd en in boeien geslagen

Hirasinghstraat, zijstraat Fayalobistraat, staat bekend om de omvangrijke handel in drugs


Een worstman, die al maanden zijn producten aan de man bracht voor een supermarkt in de Hirasinghstraat, is zaterdagmiddag - na een tip - met groot machtsvertoon door de politie aangehouden, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 22 januari 2018. 

De verkoper bleek niet alleen te verdienen aan zijn bloed- en vleesworsten, maar ook aan de handel in drugs. In het zakje van zijn schort trof de politie zakjes met verschillende soorten verdovende middelen aan. De man werd door zes agenten in de boeien geslagen, naar het bureau afgevoerd en achter de tralies gezet.

Na zijn arrestatie was het enige tijd onrustig in de straat. Vooral collega-dealers waren verbolgen over de wijze waarop de verdachte werd aangehouden.

De Hirasinghstraat, een zijstraat van de Fayalobistraat, staat bekend om de omvangrijke handel in drugs.

(Bron:: Google Earth/Suriname Mirror)
Bewoners van de kinderrijke buurt klagen al jaren steen en been over de schimmige praktijken die in verschillende woningen plaatsvinden en vinden dat de politie onvoldoende optreedt. Niet alleen hard- en softdrugs zijn er in overvloed te vinden, ook plantmateriaal voor marihuana wordt openlijk te koop aangeboden.

Junks en andere drugsgebruikers die naar de straat komen om 'inkopen te doen', zouden bovendien voor veel overlast zoden en worden verantwoordelijk gehouden voor diefstallen en inbraken

'Situatie voor de bouw en infrastructuur op Curaçao blijft voorlopig structureel nijpend’

'Bouw nieuwe ziekenhuis en cruise megapier boost van tijdelijke aard'


De bouwsector heeft naar eigen zeggen reden te denken dat de situatie voor de bouw en infrastructuur voorlopig ‘structureel nijpend’ zal blijven. Dat stelt directeur van de Antilliaanse Aannemersvereniging (AAV) Mike Willem, aldus het Antilliaans Dagblad maandag 22 januari 2018.

Weliswaar was 2017 ‘macro gezien’ een beter jaar voor de bouwsector. 'Dat was te verwachten. Met de aankondiging een tijdje terug van de bouw van het nieuwe ziekenhuis en cruise megapier was het al duidelijk, zeker gezien de investeringen die hiermee gemoeid waren, dat de sector voor een aantal jaren een ‘boost’ zou ondervinden. Wat echter óók te verwachten was, is dat deze ‘boost’ van tijdelijke aard zou zijn.'

De verenigde aannemers stellen dat het vertrouwen - beter gezegd: het gebrek daaraan - van de private sector ‘nog steeds een probleem is’. 'En dat is juist hoognodig, om investeringen in de bouw structureel te waarborgen.' Daar komt nog bij dat de investeringen die normaliter door de overheid worden gepleegd, ook al jaren de nodige zorgen baren.

Tevredenheid bij Stichting Ride for the Roses Curaçao over 14e editie Ride, Swim & Walk for the Roses

(Bron foto: Giselle Mc William)
Ride, Swim & Walk for the Roses brengt in totaal zo'n 500.000 gulden op


Ondanks grote uitdagingen blikt Stichting Ride for the Roses Curaçao tevreden terug op de 14e editie van de Ride, Swim & Walk for the Roses, die gisteren heeft plaatsgevonden. Met alle activiteiten die erbij horen, inclusief de Sail for the Roses en de Spin for the Roses, kwam het aantal deelnemers dit jaar weer dicht bij de 10.000. Dit meldt vandaag, maandag 22 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

De fondsen die zijn gegenereerd, komen samen met bijdragen van sponsoren uit op ongeveer 500.000 gulden, zo laat de stichting weten.

'Dit is weer een enorm bedrag dat de gemeenschap van Curaçao met een goed hart heeft samengebracht ten behoeve van de kankerbestrijding in handen van het Prinses Wilhelmina Fonds (PWF).

Het einde van de markt voor Venezolaanse barkjes op Curaçao is in zicht

Gevolgen grensblokkade door president Maduro worden zichtbaar


De Venezolaanse handelaren in groente en fruit zitten werkeloos voor lege stalletjes aan de Sha Caprileskade. Er is geen zicht op de komst van nieuwe oogst uit Venezuela. Ook de handel in vis ligt stil. 'Het einde van de markt is in zicht', zegt koopman Angel Delgado vandaag, maandag 22 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad

Tal van Venezolaanse handelaren op Curaçao hebben met de opbrengst van de handel van voor de sluiting van de grens met Venezuela lokaal groenten en fruit ingekocht om bij de barkjes te verkopen. Wat daar nu aan handelswaar ligt, komt uit Santo Domingo, en er zijn enkele producten van Curaçaose bodem, voornamelijk groene paprika en komkommer.

'Erg duur', zegt een van de verkopers. 'We verdienen er bijna niets aan. Maar ja, je moet toch wat. Beter dan hier de hele dag zitten te niksen.'

In de Venezolaanse havenplaats La Vela de Coro, op zes tot acht uur varen van Curaçao, zijn de kapiteins van boten die regelmatig op en neer varen naar Curaçao bijeengekomen voor overleg met de autoriteiten van de staat Falcón. De broer van Delgado was een van de aanwezigen.

18-Jarige inzittende auto omgekomen bij eenzijdig verkeersongeluk op de Magentaweg.

Bestuurder reed vermoedelijk met hoge snelheid en raakte controle over auto kwijt

 
De 18-jarige Chys Doelare is zaterdag om het leven gekomen bij een eenzijdig verkeersongeluk op de Magentaweg. Hij zat in een door zijn broer Raoul bestuurde auto, aldus meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 22 januari 2018.

Raoul werd zwaar gewond afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij was niet aanspreekbaar en is in kritieke toestand opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Volgens het voorlopige politieonderzoek reden de broers over de Magentaweg komende vanuit de Indira Gandhiweg richting de Magentakanaalweg.

Raoul, die vermoedelijk met een hoge snelheid reed, moet op een bepaald moment de controle over de besturing van het voertuig hebben verloren. Hij kwam daarbij tegen een elektriciteitspaal aan, waarna de pick-up over de kop sloeg.

'Regering moet voor gerecht, omdat zij niet is overgegaan tot directe afkondiging Anti-Corruptiewet'

DA'91-voorzitster: 'Door de manier waarop met corruptie wordt omgesprongen, vat het idee steeds meer post, dat corruptie normaal is'


De regering moet voor het gerecht worden gedaagd, omdat zij niet is overgegaan tot directe afkondiging van de Anti-Corruptiewet die in september met algemene stemmen in het parlement is aangenomen. Dat zei partijvoorzitster Angelic del Castilho zaterdagavond tijdens de paneldiscussie 'mensenrechten op de anti-corruptie-agenda', die haar partij DA '91 had georganiseerd in het auditorium van Self Reliance, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 22 januari 2018.

De uitspraak van de rechter moet direct worden gevolgd door onmiddellijke aanname en afkondiging van de wet Openbaarheid van Bestuur, vindt Del Castilho. Deze twee wetten versterken immers de kracht en de macht van een goed geïnformeerde samenleving. Door de manier waarop in Suriname met corruptie wordt omgesprongen, vat het idee steeds meer post, dat corruptie een normale zaak is, aldus de partijvoorzitster. Ze sprak van een alles verterend vuur.

Nog belangrijker is volgens haar het weinige besef in de samenleving hoe en hoezeer corruptie de mensenrechten aantast.

Ex-minister Joyce Williams van Arbeid toonde met voorbeelden aan hoe corruptie in het overheidsbestuur een indringend effect heeft op arbeidsrechten en maatschappelijke zekerheid. Zij noemde Bruynzeel Suriname die honderden personen, onder wie voormalige werknemers en hun gezinnen, maatschappelijk onzeker heeft gemaakt.

Williams noemde ook de spookambtenaren, het tegenhouden van bevorderingen van personen die worden gezien als klokkenluiders, de zekerheid en het recht op een salaris dat niet op tijd wordt betaald. 'Allemaal beknotting van mensenrechten.'

Advocate Serena Essed zei, dat bij het bespreken van corruptie het belangrijk is meteen ook te praten over mensenrechten. Bij corruptie staan volgens haar vaak de corruptieve daad en de dader centraal. Bij het schenden van mensenrechten in geval van corruptie komen vooral ook de benadeelden en sterker nog de consequenties van de corruptieve daad naar boven.

Praten over mensenrechten creëert dan ook de maatschappelijke betrokkenheid en de bewustwording van mensen over wat corruptie precies inhoudt.

President Bouterse veegt de vloer aan met salaris VOS-directeuren

'Directeuren verdienen veel meer dan ze zouden moeten krijgen'

Secretaris VOS-directeurenberaad: 'Ik daag de president uit om met bewijs te komen, dit kan ik niet met een korreltje zout nemen, maar met een vat zout'


Volgens de Ware Tijd vandaag, maandag 22 januari 2018, lijkt president Desi Bouterse een beerput geopend te hebben in de kwestie van de overurenvergoeding van de VOS-directeuren. Hij zei vrijdag tijdens een NDP-vergadering in partijcentrum Ocer, dat ogenschijnlijk directeuren veel meer verdienen dan ze moeten krijgen. 

'Als directeur verdien je Srd 7.000, maar je gaat met Srd 35.000 naar huis.' Bouterse verduidelijkte dat het maandsalaris Srd 7.000 is en de rest is geld voor overuren. 'Dan fa dan? Natuurlijk is overuurgeld goed, wat extra, extra overuurgeld is ook goed, maar mi m'ma ben sa taki: disi furu tumusi.'

De regering wil de overuren terugdraaien. Dat zal gebeuren in overleg met de directeuren en andere structuren.

Bouterse stelde dat er ook hardwerkende onderwijzers zijn, die niet betrokken willen worden bij het overurengedoe. 'Ik heb ze in het binnenland gezien. Mensen die zes of zeven uren in de regen varen met een 15pk- buitenboordmotor, maar dan maken anderen misbruik van het land.'

Lucien Rotsburg, secretaris van het VOS-directeurenberaad ,zegt dat het relaas van Bouterse van geen kant klopt. 'Ik daag de president uit om met bewijs te komen. Dit kan ik niet met een korreltje zout nemen, maar met een vat zout.' 

Hij had liever gezien, dat de president die informatie niet op een NDP-podium had gegeven, maar in De Nationale Assemblee. 'Dit is stemmingmakerij. Laat hij in het parlement gedocumenteerd aangeven wat wij verdienen of een loonslip publiceren en het volk kan dan een oordeel vellen.'

Rotsburg vindt dat Bouterse op dezelfde tour gaat als minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 'Toen de minister beschuldigingen uitte zwaaide hij ook met wat papieren, maar nadat wij met tegenbewijs kwamen, hebben we niets meer gehoord.'

Gajadien (VHP): 'Assemblee moet motie van wantrouwen aannemen tegen minister Dodson'

'Dodson wringt zich in duizend bochten om zaken die duidelijk krom zijn, recht te praten'

'Suriname wordt nationaal en internationaal belachelijk gemaakt, terwijl het milieu verder wordt vernietigd voor persoonlijk gewin enkelen'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat het nu de hoogste tijd wordt dat De Nationale Assemblee ingrijpt en een motie van wantrouwen aanneemt tegen minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister doet er alles aan om zijn stoel te behouden, terwijl allang andere kandidaten gepolst zijn op dit ministerie. Het verhaal over dat scalians kwik verwijderen uit het stuwmeer is totaal niet houdbaar. 

'Suriname wordt nationaal en internationaal belachelijk gemaakt, terwijl het milieu van het land verder wordt vernietigd voor persoonlijk gewin van enkelen', zegt de volksvertegenwoordiger vandaag, maandag 22 januari 2018, op Starnieuws.

'Dodson wringt zich in duizend bochten om zaken die duidelijk krom zijn, recht te praten. Hij verzint een eigen theorie over kwik weghalen uit het stuwmeer om zijn falen te verbergen. Dodson is steeds bezig geweest om de samenleving te misleiden. Ik heb al eerder aangegeven in De Nationale Assemblee dat deze minister hier een kampioen in is. Steeds als de minister geconfronteerd wordt met de feiten, tracht hij in opdracht van zijn bazen een andere wending aan de zaken te geven', voert Gajadien aan.

'De bewindsman heeft getracht om de werkzaamheden van de scalians te stoppen. Maar, hij moest in het belang van zijn stoel zijn eigen braaksel inslikken', meent het Assembleelid.

Dodson deelt de samenleving in een rapport van 2017, dat de scalians kwikvrij opereren en nu geeft hij aan dat zij kwik opruimen. Gajadien ziet dat pionnen als dit type ministers de samenleving te zwaar benadelen ten eigen bate, daarom moet er worden ingegrepen.

'In de kwestie rond Alcoa en zaken bij de EBS blijkt dat de minister slechts een figurant is en niks in de melk te brokkelen heeft. Ook in het vraagstuk rond Tranquillio wordt er nauwelijks antwoord gegeven op de gevraagde informatie.' Gajadien zal opnieuw vragen stellen of de betaling gedaan is om IAmGold of NV 1 te voorzien van de concessie.

Latina filmster Salma Hayek rouwt om dood van haar Lupe

'Ik ben dankbaar voor de 18 jaar dat ze mijn leven heeft verrijkt'



'Ik ben dankbaar voor de 18 jaar dat ze mijn leven heeft verrijkt': Salma Hayek rouwt om de dood van haar geliefde hond Lupe. Op woensdag 17 januari 2018 bracht de 51-jarige actrice een eerbetoon aan Lupe door een oprechte bijdrage te schrijven. 

De filmster onthulde niet wat de dood van de hond veroorzaakte en concentreerde zich op de details van hun tijd samen. Hayek schreef haar eerbetoon in zowel Engels als Spaans voor haar fans.





De Mexicaanse actrice schreef: 'Met mijn hart vol liefde en pijn moest ik afscheid nemen van mijn Lupe. Ik ben zo dankbaar voor de 18 jaar dat ze mijn leven heeft verrijkt met haar grote geest. Ik heb geen woorden of tranen om te beschrijven hoeveel ze voor mij betekende.'.

'Mag ze vrijuit lopen met mijn roedel honden die al op haar wachten in de hondenhemel.' 

Op een foto op Instagram houdt  Hayek Lupe vast in een strakke omhelzing terwijl ze samen in bed lagen.

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek) on


(Suriname Mirror/Luxora Leader/Instagram/YouTube))

Oud-SP Tweede Kamerlid Van Bommel zegt lidmaatschap partij op

SP wil met Suriname-kenner in gesprek om hem voor de socialisten te behouden


De SP wil met partijgezicht Harry van Bommel in gesprek omdat die zijn lidmaatschap van de socialisten heeft opgezegd. 'We gaan met Harry in gesprek. Iemand met zijn verdienste in de partij laten wij niet zomaar gaan', laat partijvoorzitter Ron Meyer weten in reaactie op berichtgeving in het AD van zondag 21 januari 2018 over het vertrek van Van Bommel.

Van Bommel (1962) zat van 1998 tot vorig jaar voor de SP in de Tweede Kamer. Hij was buitenlandwoordvoerder en een van de prominente politici van de partij. Het is niet bekend waarom Van Bommel de partij wil verlaten.

Na zijn vertrek als Kamerlid in maart vorig jaar gaf hij een interview in de Volkskrant waarin hij kritisch was over partijvoorzitter Meyer en hij zijn teleurstelling uitte over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voor de SP.

Inmiddels heeft hij een drukke baan als bestuursadviseur in Zwolle. Hoewel hij niet naar Zwolle verhuist, is zijn band met de stad hecht. 'Ik heb in Zwolle gewoond, gestudeerd en gewerkt. In vijf verschillende wijken, zoals Dieze, Holtenbroek en de binnenstad. Ik heb enkele jaren geserveerd in restaurant De Librije.'

De Van Bommels belandden in de jaren zeventig in de Zwolse regio, toen Harry's vader bij de griffie van de provincie Overijssel ging werken. Vanuit Noord-Brabant streek de familie neer in Heino. In Zwolle voltooide Van Bommel zijn middelbare schooltijd aan het Thomas a Kempis College om vervolgens een lerarenopleiding te volgen aan hogeschool Windesheim. 

(Suriname Mirror/AD/De Stentor/De Telegraaf)

Twee medewerkers Economische Controledienst aangehouden

Controleurs verdacht van afpersing winkelier in Vioolstraat te Victoriapark

 
Twee medewerkers van de Economische Controledienst (ECD) zijn zaterdag door de politie van bureau Kwatta ingesloten op verdenking van afpersing. Zij zouden vorige week woensdag een winkelier in de Vioolstraat te Victoriapark Srd 1.500 afhandig hebben gemaakt na een vermoedelijke overtreding van de vergunningsvoorwaarden te hebben geconstateerd. 

De Ware Tijd schrijft zondag 21 januari 2018 vernomen te hebben, dat de controleurs zonder een dienstopdracht woensdag in een privévoertuig naar de desbetreffende winkel waren gegaan voor controle. Ter plekke werden vermoedelijk sloffen illegale sigaretten aangetroffen.

De winkelier werd door de twee ECD'ers voorgehouden dat hij een boete van Srd 28.000 moest betalen bij het parket. Indien hij hen echter Srd 5.000 betaalde zou hij geen bekeuring krijgen. De man stemde in, maar gaf aan niet zoveel geld op zak te hebben en dus naar de bank moest. De winkelier werd door de twee mannen naar de bank gebracht om het gevraagde bedrag te lichten.

De ondernemer hield vervolgens de ECD-medewerkers voor, dat zijn bankrekening was geblokkeerd en hen op dat moment slechts Srd 1500 kon betalen, wat de mannen ook accepteerden. Afgesproken werd dat het resterend bedrag de volgende dag zou worden opgehaald.

De winkelier heeft bij de politie aangifte gedaan van persing. De twee medewerkers werden vervolgens opgespoord en zaterdag door de politie van Kwatta in verzekering gesteld. Het onderzoek is overgedragen aan de recherche van bureau De Nieuwe Grond.

Het is niet uitgesloten dat de twee ECD'ers nog meer slachtoffers hebben gemaakt.

Regering Colombia hervat in Quito, Ecuador, overleg met rebellen ELN

Onderhan- delaar Gustavo Bell streeft naar nieuw staakt-het-vuren met guerrilla's


De hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering tijdens vredesbesprekingen met de ELN rebellengroep zal terugkeren naar Ecuador om een ​​nieuw staakt-het-vuren overeen te komen, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zondag 21 januari 2018, nadat hij teruggeroepen was naar Bogota na een golf van guerrilla-aanvallen.


De rebellengroepering Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) en de regering zijn bijna een jaar in formele vredesgesprekken geweest, maar de guerrilla's hebben deze maand een nieuw offensief gelanceerd, leden van veiligheidstroepen, grote oliepijpleidingen gebombardeerd en een olie-aannemer ontvoerd na de vervaldatum van een staakt-het-vuren van 101 dagen.


In reactie op de hernieuwde aanvallen nodigde Santos Gustavo Bell, het hoofd van het regeringsteam tijdens de Quito-gesprekken, uit om de toekomst van de onderhandelingen te bespreken.

'Gustavo Bell zal naar Quito reizen om de mogelijkheid van een nieuw staakt-het-vuren te onderzoeken dat de voortzetting van vredesonderhandelingen met het ELN mogelijk zal maken', zei Santos op Twitter.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, riep de twee partijen op om deze maand terug te komen naar de besprekingen tijdens een bezoek aan Colombia.

Het ELN wordt beschouwd als een organisatie met harde lijn in zijn ideologie en staat niet bekend om compromissen tijdens eerdere pogingen tot vrede.

Geïnspireerd door de Cubaanse revolutie en de bevrijdingstheologische overtuigingen van de katholieke priesters die de ELN in 1964 hebben gesticht, heeft de 2.000 man sterke ELN geprobeerd om een ​​einde te maken aan de oorlog, met gesprekken in Cuba en Venezuela tussen 2002 en 2007

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)