zondag 10 juni 2018

Costa Rica bereidt zich voor op instroom Nicaraguanen

Mogelijke golf van Nicaraguanen naar Costa Rica komt voort uit protestacties tegen de regering

De Costa Rica – Nicaragua grensovergang te Peñas Blancas, vanaf de Costa Rica zijde (Bron foto: Rico / QCR)

Het ministerio de Seguridad Pública (MSP) - ministerie van Openbare Veiligheid - zegt, dat het 'normale bewaking' aan de noordelijke grenzen handhaaft in het geval van een mogelijk massale binnenkomst van Nicaraguanen. Minister Michael Soto Rojas, zei vrijdag  8 juni 2018, tijdens de promotieceremonie van 304 nieuwe Fuerza Publica (Nationale Politie) officieren, La Sabana, San Jose, dat ze voorlopig onbevestigde versies hebben van een golf van mensen vanuit Nicaragua richting Costa Rica. 

'We hebben persinformatie, maar de aanwezigheid van Nicaraguanen in de grensgebieden is niet toegenomen', zei hij. Daarom zei Soto, dat er voorlopig geen wijzigingen zijn in het grenspersoneel. 'We hebben de grenspolitie die prominent aanwezig is aan de hele grens, in de plaatsen Tablillas de Los Chiles, Alajuela en in Peñas Blancas, Guanacaste, waar geautoriseerde posten zijn voor de legale binnenkomst van mensen', legde hij uit.

Een mogelijke golf van Nicaraguanen naar Costa Rica komt voort uit de geëscaleerde protestacties tegen de regering die Nicaragua sinds 18 april in zijn greep hebben en die minstens 135 doden en meer dan 1.000 gewonden opleverden.

In de afgelopen dagen zijn blokkades geïntensiveerd en bestrijken nu ten minste 70% van de Nicaraguaanse hoofdwegen, in grote steden in tien verschillende departementen (provincies).

De minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, Epsy Campbell, bevestigde dat het aantal vluchtelingenverzoeken van Nicaraguanen is toegenomen, maar gaf geen details.

Minister Soto zei, dat een eventuele golf wordt besproken tussen andere staatsentiteiten om een ​​overheidsstrategie voor te bereiden. 'In Seguridad Publica hebben we een plan om te proberen deze mensen basiskennis te geven. Dat vereist natuurlijk een meer geavanceerde coördinatie met andere ministeries en organisaties.' 

Costa Rica, met een bevolking van minder dan 5 miljoen, ontvangt historisch gezien migratie vanuit Nicaragua. Momenteel wonen volgens officiële gegevens ongeveer 400.000 Nicaraguanen in het land, maar berekeningen van niet-gouvernementele organisaties verdubbelen dat aantal of meer.

(Suriname Mirror/Qcostarica)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten