woensdag 24 januari 2018

Venezolaans president Maduro communiceert niet rechtstreeks met regering Curaçao over blokkade

'De informatie waar we over beschikken, hebben we via Twitter'

'Levering van ruwe olie uit Venezuela aan de raffinaderij op Curaçao vindt normaal doorgang'


De regering van Curaçao heeft van de Venezolaanse autoriteiten geen enkel document met betrekking tot de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden ontvangen. 'De informatie waar we over beschikken, hebben we via Twitter', zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vandaag, woensdag 24 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad.

De beslissing van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de grens met de Benedenwindse Eilanden te sluiten, kwam voor de regering van Curaçao als een verrassing, aldus premier Rhuggenaath. Het nieuws bereikte de vertegenwoordiging in Willemstad in de middag van vrijdag 5 januari via het internet.

'Vlak voor kerst was er al wel een veeg teken', zo liet de premier gisteren weten bij aanvang van de openbare vergadering van het parlement over de verhouding met Venezuela. 'Op 19 december gaf president Maduro in een tweet aan er serieus over te denken de grens met de eilanden te sluiten. Daarop heb ik namens Curaçao contact gezocht met Caracas, maar dat leverde niets op aan informatie.' Daarna bleef het stil.

Curaçao verwerpt de unilaterale beslissing van 5 januari en dringt er bij de regering in Caracas op aan de grens met de eilanden op de kortst mogelijke termijn te heropenen voor zowel het luchtverkeer als het maritiem transport.

Contact is er, via de Nederlandse ambassade in Caracas, met de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza en met vicepresident Tareck El Aissami. Op 8 januari vernam de vertegenwoordiging in Willemstad van de beslissing van president Maduro, opnieuw via Twitter, om de sluiting van de grens voor onbepaalde tijd te verlengen. 'President Maduro regeert per decreet, hij geeft de regering en het bestuur in Venezuela opdrachten', zegt Rhuggenaath. 'Wij hebben geen zicht op de motieven, beraadslaging en beslissingen die kunnen volgen. Wel hebben we kunnen constateren, dat de levering van ruwe olie uit Venezuela aan de raffinaderij op Curaçao normaal doorgang vindt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten