maandag 16 oktober 2017

Brug over de Parakreek wordt momenteel grondig hersteld

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Planken over gehele lengte brug worden vernieuwd, maar brug wordt niet verbreed


Het Dagblad Suriname bericht maandag 16 oktober 2017, dat de brug over de Parakreek momenteel grondig wordt hersteld. De oude brug, bekend om zijn hoge metalen leuning, in de Sir Winston Churchillweg, de oude weg naar Domburg, wordt aangepakt, omdat de planken en de rijbaan op diverse plaatsen helemaal los zaten. 

Maar,  de brug wordt niet, zoals eerder was vermeld door de Wegenautoriteit Suriname, verbreed. Er wordt immers niet gewerkt aan verplaatsing van  de brugleuningen. Aan de basis, het onderstel van de brug, wordt dus niets gedaan.

Het enige wat men doet is vernieuwen van de planken over de gehele lengte van de brug, waar nodig, en opnieuw bevestigen.

Opmerkelijk is ook, aldus het dagblad, dat een deel van de oude bestaande planken met een beetje aanpassing weer worden geplaatst. Er wordt dus niets gedaan aan een verbreding van de rijstrook van de brug. Als er dus tijdens piekmomenten tegenliggers zijn, moet de ene partij rustig op zijn beurt wachten.

De werkzaamheden zouden een maand in beslag nemen. De brug is nog steeds gesloten voor alle verkeer.

Wereldbank zegt steun toe om een aantal projecten in Suriname uit te voeren

Minister Hoefdraad heeft in Washington vruchtbaar gesprek met Wereldbank


De Wereldbank heeft in een onderhoud met een Surinaamse delegatie onder leiding van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, aangegeven blij te zijn met de weg van economisch herstel die Suriname is ingeslagen. Zondag werd van gedachten gewisseld, waarbij de financiële instelling een update kreeg van de macro economische situatie. Tijdens de gesprekken heeft de Wereldbank steun toegezegd om een aantal projecten in het land uit te voeren. Dit zegt minister Hoefdraad, aldus vandaag, maandag 16 oktober 2017,  het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Zo heeft de bank toegezegd te helpen bij het opzetten van Investsur. Investsur zal elk investeringsvoorstel beoordelen op grond van een vooraf opgestelde certificeringssysteem. De verschillende criteria die worden gesteld in het certificeringssysteem zullen uiteindelijk tot uitdrukking worden gebracht in een scorekaart.

De criteria die voor de investeerder hierbij een belangrijke rol zullen spelen voor de beoordeling, zijn:
de historie en kwaliteit van de investeerder;
het profiel van de investeerder, aan de hand van een profiel-classificering;
de nationale behoeften aan investeringen die voortvloeien uit de middellange en lange termijn Ontwikkelingsplannen, sector-, regionale- en jaarplannen,
en de daaruit voortvloeiende investeringsprogramma’s.

Suriname mag verder ook rekenen op steun om zijn concurrentievermogen en de agribusiness verder te verbeteren.

Volgens minister Hoefdraad is een ander groot project dat door de Wereldbank zal worden uitgevoerd het verbeteren van het Saramaccakanaal. Hiermee zal de afwatering van Paramaribo aanzienlijk worden verbeterd. De technische details hieromtrent zullen door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie gegeven worden.

Gajadien (VHP): 'Verwijt dat VHP etnische politieke organisatie is raakt kant noch wal'

'Er zijn mensen die vanwege eigen belangen proberen om VHP in kwaad daglicht te plaatsen'


'Er zijn mensen die vanwege hun eigen belangen proberen om de VHP in kwaad daglicht te plaatsen, maar langzamerhand worden grote delen van de samenleving bewust, dat de VHP in feite een maatschappelijke beweging is die samen met anderen gaat voor de ontwikkeling van het land.' Zo reageert VHP-ondervoorzitter en Assembleelid Asiskumar Gajadien maandag 16 oktober 2017 in het Dagblad Suriname, op de kritiek van personen op de transformatie van de VHP van traditionele Hindoestaanse partij naar een multi-etnische nationale partij. 

Gajadien merkt op, dat de partij werkt met het uitgangspunt van ‘samen met anderen’. Dit is volgens hem duidelijk terug te zien in het hoofdbestuur, de Adviesraad, het Wetenschappelijk Bureau, districtscoördinatieteams en kernen. 'In al deze organen zien wij een brede oriëntatie van verschillende etnische groepen. Dus het verwijt van etnische politieke organisatie raakt kant noch wal. Als VHP zijn wij in alle districten actief bezig. Terwijl wij bezig zijn in het binnenland, krijgen wij nog steeds oproepen vanuit buurten als Latour, Ephraimzegen, Pontbuiten, Vredenburg en Sunny Point. De VHP voert haar beleid niet op basis van wat zich voordoet, maar dat wij een lijn uitzetten hoe wij de samenleving verder wensen te ontwikkelen. Wij vragen de mensen om mee te participeren aan de ontwikkeling van het land. Wij zijn ervan bewust dat wat de regering nu niet kan, de VHP samen met anderen heel binnenkort zal moeten aanpakken.'

De VHP heeft afgelopen zaterdag twee kernen geïnstalleerd te Sunny Point in het district Wanica, terwijl zondag een bezoek is afgerond te Afobaka in het district Brokopondo.

VHP-hoofdbestuurslid Henk Aviankoi voerde tijdens het bezoek aan Sunny Point aan dat de partij nu gezien moet worden als een ark. 'Je kunt niet buiten het ark blijven. Dus als je Suriname wilt redden, dan sluit je je aan bij de partij', stelde Aviankoi. Volgens hem betekent zijn benoeming in het hoofdbestuur al dat er daadwerkelijk een transformatie is naar nationale partij.

De bezoeken hebben volgens Gajadien te maken met het bewustwordingscampagne en informatieoverdracht van de partij. 'Wij blijven niet bij veldbezoeken en voorlichting, maar gaan verder door met maatschappelijke groeperingen te praten. Binnen het Matwaigebied is ook een verzoek gedaan. Heel binnenkort ronden wij dat ook af. Met de installatie van de kernen worden mensen van de buurt gestationeerd om het partijwerk verder voort te zetten', aldus Gajadien.

Het niet beschikken over een waterleidingaansluiting is een van de problemen die door buurtbewoners zijn aangekaart. 'Terwijl via Info Act en allerlei overheidsprogramma’s wordt voorgehouden aan de samenleving dat er waterleidingbuizen zijn aangelegd en de mensen over goed drinkwater voorzien zijn, merken wij dat grote delen niet aangesloten zijn. Anderen moeten duizenden Srd’s betalen voor de aanleg van hoofdbuizen', stelt Gajadien.

Volgens hem is het opmerkelijk dat kopstukken van de NDP veel zaken in het gebied beloofd hebben, maar na de verkiezingen van 2015 geen contact meer met de mensen van het gebied is opgenomen. 'Zij zijn de mensen vergeten. Er is enorme ontevredenheid', aldus Gajadien.

84-Jarige man overlijdt paar uren na op fiets te zijn geschept door auto

Fietser in Hofstraat te Paramaribo, door auto aangereden


De 84-jarige fietser Johannes Wadilie is zaterdag een paar uren na te zijn aangereden door een auto overleden aan zijn verwondingen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 16 oktober 2017.

Het voorlopig onderzoek op de plaats van het delict wijst uit, dat de fietser en de auto dezelfde rijrichting hadden. Beiden reden over de Hofstraat, komende vanuit de Drambrandersgracht gaande richting de Prinsenstraat.

Op een bepaald moment moet de 84-jarige fietser de doorgaande weg hebben gekruist met als gevolg de aanrijding. De fietser werd met zwaar lichamelijk letsel in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academische Ziekenhuis Paramaribo.

Minister Miranda constateert zelf overtredingen van truckhouders en kondigt forse boetes aan

'Dit wat ik zelf heb meegemaakt is hemel schreiend en kan absoluut zo niet langer doorgaan'

- 90% Van de vrachtwagens is niet gekeurd...
-'Zij die in de fout gaan zullen zonder aanzien des persoon voor de consequenties moeten instaan'


Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) geeft de garantie, dat eigenaren van trucks die de vastgestelde regels ten aanzien van het weggebruik overtreden flink afgestraft zullen worden. De bewindsman bevindt zich in het westen van ons land als onderdeel van een werkbezoek.


Via het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt hij vandaag, maandag 16 oktober 2017, zelf te hebben waargenomen dat de truckhouders zich niet houden aan de regels, terwijl het ministerie duidelijke instructies heeft gegeven. 'Dit wat ik zelf heb meegemaakt is hemel schreiend en kan absoluut zo niet langer doorgaan. Zij die in de fout gaan zullen zonder aanzien des persoon voor de consequenties moeten instaan. There is no way back' , zegt Miranda.

Met medewerking van de politie, de Commissie Zwaar Materieel en de Wegenautoriteit Suriname is afgelopen weekeinde een strenge controle uitgeoefend op de weg naar Apoera.

Volgens minister Miranda is hetgeen dat geconstateerd is onacceptabel. Er zijn chauffeurs die niet in het bezit zijn van een rijbewijs. Daarnaast zijn trucks overbeladen en is 90% van de vrachtwagens niet gekeurd. 'Geen wonder dat de bruggen en wegen kapot gaan', aldus de minister.

Tegen alle overtreders heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. Er zijn boetes uitgedeeld variërend tussen de Srd 1.250 en Srd 10.000. De boetes zullen fors verhoogd worden, zegt de minister in dat kader zijn er intussen stukken bij de procureur-generaal gedeponeerd.

Peruaanse banketbakkers met grootste donkere chocoladereep met noten van de wereld in Guinness World Record Book

Reep van 7 meter lang, 3 meter breed en 5 centimeter dik kostte 8 uur werk

(Bron foto: Twitter )

Een groep Peruaanse banketbakkers heeft de grootste donkere chocoladereep van de wereld, met noten, gemaakt. De reep - die 70 procent pure cacao bevatte, 7 meter lang, 3 meter breed en 5 centimeter dik was - is een Guinness World Record.

De bakkers hadden ongeveer acht uur nodig om de reep te maken, met meer dan 900 kilo cacao en meer dan 20 kilo kastanjes en walnoten. Soortgelijke repen zijn ook in andere delen van de wereld gemaakt, maar nooit met noten en zo'n hoge concentratie cacao.



Chef-bakker Juan Carlos Lopez, hoofd van de Association of Pastries of Peru, verklaarde dat het produceren van de reep een investering vergde van meer dan 250.000 soles (97.272 dollar). Nadat het record werd gecrediteerd door de Spaanse comedian Felipe Carbonell, de Guinness-Recordadviseur in Peru, werd de chocoladereep in porties verdeeld onder kinderen en deelnemers aan een chocoladebeurs in Lima.

De grootste chocoladereep ter wereld qua gewicht werd in 2011 in het Verenigd Koninkrijk gecreëerd en was 4 bij 4 bij 0.35 meter en woog 5.7 ton. De grootste reep qua omvang werd in 2016 in Slovenië gemaakt en bedroeg een oppervlakte van meer dan 142 vierkante meter.

(Suriname Mirror/Reuters/ABC News/Twitter/YouTube)

Supporter weet varkentje tribune op te smokkelen wedstrijd Palmeiras-Atletico GO, Brazilië

Beveiliging Estadio Olimpico Pedro Ludovico ziet 'porco' over het hoofd

(Bron foto: Twitter)


Ondanks het feit, dat de beveiliging van voetbalstadions strenger is dan ooit, heeft een onverschrokken Palmeiras-fan toch kans gezien gisteren, zondag 15 oktober 2017, een levend varkentje het stadion binnen te smokkelen in de Braziliaanse top-ontmoeting met Atletico GO.

Inderdaad, is het de supporter gelukt zijn varkentje door de draaipoorten in het Estadio Olimpico Pedro Ludovico in Goiânia te krijgen en werd vervolgens met trots gefotografeerd met zijn varkentje.

Opgemerkt moet worfen, dat Palmeiras vaak door hun eigen fans wordt aangeduid als 'Porco' ('Het Varken'), hun afschrikwekkende mascotte.

Palmeiros versloeg overigens Atletico GO in de uitwedstrijd met 1-3.

(Suriname Mirror/The Sun/ESPN FC/Twitter)

Paus Franciscus roept synode samen over Amazone

Paus roept een regionale bisschoppensynode samen over inheemse volkeren in Amazonegebied


Paus Franciscus roept een regionale bisschoppensynode samen over de inheemse volkeren in het Amazonegebied. Hij heeft gisteren, zondag 15 oktober 2017, vlak voor het Angelusgebed, bevestigd dat hij een regionale bisschoppensynode samenroept over het Amazonegebied. De bijeenkomst zal plaatsvinden in oktober 2019. Zij wordt georganiseerd op verzoek van de bisschoppenconferenties van Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en Brazilië en staat in het teken van de pastorale begeleiding en de evangelisatie van de volkeren van Amazone. 

De synode zal onder meer aandacht besteden aan de milieuproblematiek, de rechten van de inheemse volkeren en de mijnbouw in de regio, die vaak ten koste gaat van het milieu en de plaatselijke gemeenschappen.

Het is de bedoeling nieuwe manieren te vinden voor de evangelisatie van dit deel van het volk van God, dat vaak vergeten wordt en weinig vooruitzichten heeft vanwege de crisis in het Amazonewoud. De grote uitdaging bestaat erin om de boodschap van het Evangelie geloofwaardig te verkondigen, zonder de overtuigingen en het wereldbeeld van de inheemse volkeren te vertrappelen, zei paus Franciscus.

De aankondiging van de regionale bisschoppensynode vond plaats meteen na afloop van de plechtigheid op het Sint-Pietersplein waarin 35 mensen, onder meer een grote groep martelaars uit Midden- en Zuid-Amerika, heilig werden verklaard.

Eerder al vonden regionale bisschoppensynodes plaats over de pastorale toestand in het Midden-Oosten (2010), Afrika (2009) of Nederland. Ter voorbereiding van het Jubeljaar 2000 werden ook per continent regionale synodes gehouden.

(Suriname Mirror/Kerknet.be)

Omstreden winst socialistische partij president Maduro regioverkiezingen in Venezuela

(Bron foto:: Twitter)
Regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste

Oppositie betwist de uitslag en roept op tot straatprotesten


De socialistische partij van president Maduro heeft de regioverkiezingen in Venezuela gewonnen. Volgens de regeringsgezinde kiesraad was de regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste. De oppositie betwist de uitslag en roept op tot straatprotesten. 

Nog voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt, zei Gerardo Blyde, campagneleider van de belangrijkste oppositiepartij 'ernstige twijfels en verdenkingen' te hebben over de resultaten die de kiesraad zou publiceren.

 Op basis van de peilingen verwachtte de oppositie juist een flinke overwinning. De oppositie eist een audit van de verkiezingen.

De regioverkiezingen van gisteren, zondag 15 oktober 2017, zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. De partij van Maduro had 20 van de 23 deelstaten in handen.

Volgens oppositieleiders gingen stemlokalen in regeringsgezinde buurten eerder open. Bovendien zouden 200 stemlokalen op het laatste moment zijn verplaatst. Duizenden kiezers zouden daardoor getroffen zijn.

De kiesraad zegt juist, dat er weinig onregelmatigheden waren.

De verkiezingen zijn de eerste in het Zuid-Amerikaanse land sinds Maduro in augustus het door de oppositie gedomineerde parlement opzij schoof. Maduro wil de grondwet van het land aanpassen, tot ongenoegen van de oppositie.



(Suriname Mirror/Nu.nl/NOS/ANP/Twitter/YouTube)

Boodschappen doen op Curaçao is afgelopen jaren steeds duurder geworden

(Bron foto: Van den Tweel Groep)
CBS: Voeding geleidelijk maar zeker ruim een kwart in prijs gestegen


Bijna iedereen kent het en herkent het: boodschappen doen lijkt wel elke keer duurder te worden. Onderzoek naar de officiële cijfers toont aan: dit gevoel klopt. Dit bericht vandaag, maandag 16 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

De afgelopen jaren, met 10-10-’10 als startpunt van de metingen, is voeding geleidelijk maar zeker ruim een kwart in prijs gestegen. Zo blijkt uit navraag bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao.

Dat de inflatie in algemene zin redelijk vlak is geweest de afgelopen jaren, komt omdat voedsel bij de berekening van het consumentenprijsindexcijfer (CPI) slechts voor ongeveer 12,5 procent meetelt in het CBS-mandje (de ‘makutu’) en daarnaast omdat andere bestedingscategorieën soms in prijs dalen (zoals vervoer, communicatie en wonen) waardoor uitschieters van de gemiddelde algemene prijsstijging uitbleven.

Surinaamse petitie voor het legaliseren van marihuana

Dax Santino Fong Hing gelooft dat door marihuana te legaliseren mensen gezonder gaan leven


Dax Santino Fong Hing wil een petitie indienen voor het legaliseren van marihuana en of cannabis. Daarvoor streeft hij naar ongeveer veertigduizend handtekeningen in vier jaar tijd. Het vrijgeven van het gebruik ervan voor zowel medicinale als persoonlijke doeleinden zal volgens hem de economie in Suriname stimuleren. Hij ziet hiernaast niet veel opties meer voor het land op economisch gebied. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 16 oktober  2017.

Het verzamelen van handtekeningen begint volgende week op nog bekend te maken locaties.

Fong Hing ziet Suriname veranderen in het Amsterdam van Zuid-Amerika. Omdat hij weet dat dat alcohol en sigaretten ongezond zijn, drinkt hij niet en af en toe rookt hij een jointje, omdat dat hem een goed gevoel geeft. Hij vraagt zich al een tijdje af waarom een plant met zoveel voordelen verboden is.

'Hebben mensen wel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van marihuana? Niet omdat Amerikanen zeggen dat het niet goed is, moeten wij er klakkeloos akkoord mee gaan.' Hij denkt dat door marihuana te legaliseren mensen gezonder zullen gaan leven. Om misbruik te voorkomen, moet de gemeenschap voorgelicht worden, zegt hij.

Een dezer dagen gaat hij in Nederland kijken hoe men de zaak daar aanpakt. Na terugkeer wil hij een campagne beginnen. Daarvoor gaat hij op zoek naar partners voor samenwerking.

Fong Hing zegt zowel positieve als negatieve reacties gehad te hebben toen zijn plan voor een petitie bekend werd. 'Mensen hebben zelfs gezegd, dat ik mijn wapen moet inleveren. Als ik door het gebruik ervan een gevaar zou vormen, had ik al lang iets negatiefs gedaan..'

PL-voorzitter Somohardjo wacht met reactie op nieuwe 'HVB-partij' tot die officieel is

Niet opgeven twee Assembleezetels nog steeds doorn in het oog bij Somohardjo


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), wil nog geen mening geven over het besluit van zijn partijdissidenten Raymon Sapoen en Diepak Chitan, om een eigen politieke partij op te richten. 'Ze gaan hun partij proclameren de komende weken. Laten ze eerst uitkomen, dan zullen wij ons standpunt kenbaar maken', aldus Somohardjo vandaag, maandag 16 oktober  2017, in de Warre Tijd.

De PL probeert al ongeveer twee jaar om Sapoen en Chitan, die beiden via deze partij parlementslid zijn geworden, zover te krijgen dat ze hun zetel opgeven. Er zijn diverse rechtszaken geweest de afgelopen periode waarbij de PL heeft willen bewijzen dat ze zijn overgelopen naar de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) na afloop van de verkiezing van 2015.

Sapoen en Chitan hebben altijd ontkend, dat ze overgelopen zijn en hebben zich op het standpunt gesteld, dat ze de coalitie in het parlement ondersteunen als een actiegroep binnen de PL. Hun Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) werd daarvoor beloond met een ministerszetel, namelijk Binnenlandse Zaken.

HVB-exponent minister Mike Noersalim, zegt dat het hoofdstuk Pertjajah Luhur nu gesloten is.
 'De armen hebben heel lang opengestaan voor hervorming en vernieuwing binnen de PL, maar die kans werd nooit gegrepen. Wij gaan vol vertrouwen verder. In het leven moet je geloof hebben in waar je mee bezig bent; en met de kracht van de Allerhoogste moet het wel lukken.'

Sapoen, Noersalim en Chitan zijn de belangrijkste politici die de  Pertjajah Luhur hebben verlaten sinds het vertrek van Soewarto Moestadja kort voor de verkiezingen van 2015. Moestadja: 'Ik ben nu lid van de grootste politieke partij in Suriname en wil niet ingaan op interne aangelegenheden van andere partijen.'

Surimep 2017 zonder deelname Surinaamse overheid en in Suriname opererende mijnbouwbedrijven

Minister Dodson: 'Suriname is nog niet gereed voor een dergelijke conferentie'...


Surimep, de driedaagse internationale mijnbouwconferentie, zal op 1 november zonder deelname van de Surinaamse overheid en de in Suriname opererende mijnbouwbedrijven beginnen. 'Wij vinden de conferentie prematuur', laat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen via het Nationaal Informatie Instituut weten, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 16 oktoberr 2017.

AME Trade, de in Engeland gevestigde organisator, is naar zeggen van Dodson hiervan op de hoogte gesteld, maar ze besloot er toch mee door te gaan. 'Wij hebben niets tegen het initiatief, maar Suriname is nog niet gereed voor een dergelijke conferentie, dus participeren wij niet. Dat hebben we ze laten weten. Reeds in 2015 en 2016 hebben we om meer tijd gevraagd. Wij hebben nog zeker een tot twee jaar nodig voordat we een dergelijke conferentie op zijn plaats vinden', aldus de bewindsman.

Vertegenwoordiger Cyrill Eersteling van AME Trade zei tijdens een persconferentie donderdag, dat Suriname nog onvoldoende werk gemaakt heeft van wetgeving die moet leiden tot het optimaal beheren van de natuurlijke hulpbronnen. 'Dezelfde onderwerpen die uit de eerste Surimep-conferentie voortvloeiden zijn nog steeds relevant in 2017.'

Dodson: 'Dat is precies de reden waarom het prematuur is.'


De Suriname Internationale Mijnbouw, Energie en Petroleum Conferentie & Tentoonstelling (Surimep), is een initiatief van toenmalig NH minister Jim Hok, met als constructie dat AME Trade zelf de conferentie organiseert en voor het geld zorgt, terwijl de overheid in feite faciliteert. AME Trade verdient aan de activiteit, maar aan de andere kant wordt Suriname op de kaart geplaatst zonder op te draaien voor de kosten.

Eersteling en vertegenwoordiger Sergio Silva vertelden donderdag, dat 116 deelnemers zich al hebben opgegeven en dat er nog meer worden verwacht.

Evenals Eersteling noemt Dodson tal van wetgevingsproducten die nog moeten worden geformuleerd. Het standpunt van de overheid heeft erin geresulteerd dat tal van bedrijven zich hebben teruggetrokken. Onder andere Staatsolie, IAmGold en Newmont prijken niet langer op de website van AME Trade als sponsoren. Dodson bestrijdt de theorie dat hij hierachter zou zitten.... 

Drie kandidaten in beeld voor voorzitterschap Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB)

Geïnteresseerden zijn Raymond Sapoen, Mike Noersalim en een (nog 'onbekende') vrouw


Raymond Sapoen (Assembleelid), Mike Noersalim (minister Binnenlandse Zaken) en een vrouw die nog buiten beeld is, hebben belangstelling voor het voorzitterschap van de Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB). Deze nieuwe partij wordt zaterdag 28 oktober geproclameerd. Het eerste bestuur zal op basis van consensus worden gevormd.

Sapoen zei zondag in Welingelichte Kringen op Radio ABC (zie hierna), dat hij belangstelling heeft om leiding te geven aan de HVB, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 16 oktober  2017. Hetzelfde geldt voor de overige twee personen.

Het besluit moet nog genomen worden wie de voorzittershamer voor de eerste vijf jaren mag hanteren. Als het Sapoen niet wordt, zal hij ook geen zitting nemen in het bestuur van de partij.



De politicus zei, dat lijmpogingen met de Pertjajah Luhur niet zijn gelukt. Daarom is het besluit genomen om een eigen politieke partij op te richten.

Kort na de verkiezingen van 2015 zijn Sapoen en Diepakkoemar Citan een eigen weg opgegaan. Zij werken samen met de NDP en de BEP, terwijl de Pertjajah Luhur in de oppositie zit. Sapoen heeft aangegeven dat als bij de verkiezing van 2020 de HVB geen twee zetels haalt, hij daar consequenties aan zal verbinden als hij voorzitter wordt of als hij kandidaat zal worden gesteld. Dit ongeacht of de HVB alleen de verkiezing ingaat of deel uitmaakt van een coalitie.

De naam HVB zal worden behouden, aangezien er volgens Sapoen nog veel te hervormen en te vernieuwen valt.

DENK-fractie op 5-daags bezoek in Suriname: 'Nederland moet Suriname betalen voor slavernijverleden'...

(Bron foto: Tunahan Kuzu/Facebook)
'Band tussen Nederland en Suriname is heel bijzonder, maar pijnlijk en veel besproken, we willen daarom met eigen ogen zien hoe het hier is'

DENK lijkt na vertrek Sylvana Simons Surinamers aan te willen trekken....


De Tweede Kamerfractie van DENK vindt dat Nederland Suriname moet compenseren voor het slavernijverleden. Dat zou kunnen door te betalen voor het herstel van cultureel erfgoed in het land, zegt bestuurslid Gladys Albitrouw. De partij vindt het onvoldoende dat Nederland spijt heeft betuigd over het slavernijverleden.

DENK is voor een vijfdaags bezoek in Suriname. Behalve bezoeken aan projecten die door Nederland gefinancierd zijn via het Twinning-project, heeft de fractie ook afspraken met het Surinaamse parlement en de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu is het belangrijk zelf naar een land te gaan waar in de Tweede Kamer zoveel over gesproken wordt.

'De band tussen Nederland en Suriname is heel bijzonder, maar ook pijnlijk en wordt veel besproken. We willen daarom met eigen ogen zien hoe het hier is.'

Kuzu benadrukt dat de trip 'geen politiek karakter' heeft....

Wel hoopt DENK op spoedig herstel van de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname. Op dit moment heeft Nederland geen ambassadeur in Suriname, omdat de Surinaamse regering daar geen toestemming voor heeft gegeven. Een formele reden is niet bekendgemaakt, maar algemeen wordt aangenomen dat Suriname genoeg heeft van de bemoeienis van het voormalige moederland. Kuzu toont begrip voor het Surinaamse standpunt. 'Wij zien de relatie tussen landen als die tussen broers. Maar, voor de regering hier voelt de Nederlandse houding als een vader die zijn zoon toespreekt.'





De Dagelijkse Standaard kijkt toch wat realistischer tegen het bezoek aan:

'DENK is helemaal naar Zuid-Amerika gevlogen om ons vanaf de andere kant van de wereld te komen vertellen hoe enorm slecht de Nederlandse invloed is. Het is op zichzelf een wonderlijke reis. De meeste Nederlandse politici die op (snoepreis) werkvakantie gaan naar verre oorden, proberen daar met foto’s, filmpjes en persberichten aan te tonen dat Nederland ter plaatse fantastisch werk verricht. Glimmende handeldeals, prachtige lokale projecten en uiteraard steun voor democratie en mensenrechten.'

'De clue van het verhaal is altijd: Nederland doet ertoe, en Nederland is een land dat veel goeds brengt. Hup ons! Hoe anders is dat met de reizen die DENK aflegt. Bij hen is het eerder ‘Weg met ons!’ Want als Tunahan Kuzu en zijn gevolg een ander land aandoen, dan is dat nooit om reclame te maken voor ons land. Nee, het is om ons land even fijn door het slijk te halen.'


'Bovenstaand filmpje van de reis die de DENK’ers momenteel afleggen in Suriname spreekt boekdelen. Minachtend zwaait Kuzu met een Nederlandstalig prentenboek, alsof het een drol op papier is. Wat moeten die Surinamers daarmee? In plaats daarvan toont hij een modernistisch schilderij met wat oude Maron-tekens: kijk, dat is nu nuttig! De kunstenaar die door Kuzu wordt opgevoerd kopt ‘m vervolgens in als hij hardop vraagt: wat moeten wij met Pieterke in de sneeuw? In Suriname heb je niet eens sneeuw! Wat je ermee ‘moet’? Nou, simpel: leren wat sneeuw is. Dat is waar de school toch voor is bedoeld, leren over zaken die je niet zo goed kent. Daarnaast valt er ook heus wel wat af te dwingen op het idee dat sneeuw zo’n enorm Nederlands concept is: de witte vlokken vallen tegenwoordig slechts één keer per twee jaar uit de hemel. Nou, wat is Nederland toch een sneeuwland bij uitstek!'

'Begrijp me niet verkeerd: uiteraard erken ik ook dat Suriname eeuwenlang een kolonie van Nederland is geweest, en in vorige generaties het gebied lang niet altijd vriendelijk is behandeld. Maar, is het nu echt nodig om helemaal af te reizen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan om vervolgens daar te praten over de zogenaamd kwaadaardige invloed van Nederlandstalige kinderliteratuur? Manmanman, dan ben je toch echt wel diep gezonken.'

Minister Miranda stelt Onafhankelijkheidsplein gedeeltelijk voor het publiek open

(Bron foto: NII)
'Vertraging bij openstelling, omdat apart soort gras uit Tibiti-gebied gehaald moest worden'

'Surinamers hebben de plicht Onafhankelijkheidsplein te koesteren aangezien het onderdeel is van onze nationale trots'....


Het ministerie van Openbare Werken, Toerisme en Communicatie (OWT en C) heeft besloten om het Onafhankelijkheidsplein gedeeltelijk voor het publiek open te stellen. Volgens minister Jerry Miranda van OWT en C is de oude verzuurde aarde intussen vervangen door zwarte aarde en kunstmest, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 14 oktober 2017.

Het ministerie stond voor de keus om het plein open te stellen of langer gesloten te houden om dat veld de ruimte te geven zich te herstellen. Gaandeweg dit proces van herstel mag men het plein wel betreden, vandaar het besluit om het publiek wederom toegang te verschaffen.

Voorlopig zal men geen gebruik kunnen maken van dat deel dat nog beplant moet worden.

De minister had verwacht dat het openstellen eerder zou zijn maar helaas heeft zich wat vertraging voorgedaan vanwege het moeilijk kunnen beschikken over de aarde en het juiste grassoort. 'Het is een apart soort gras, welke helemaal uit het Tibiti-gebied gehaald moest worden', zegt de minister.

Om te voorkomen dat het plein in het vervolg wederom in verval geraakt zal vanuit het ministerie OWT en C het onderhoud ter hand worden genomen. Verder zal in de toekomst het plein een tot twee dagen gesloten worden voor onderhoud.

De minister is er geen voorstander van om in deze fase van openstelling zware podia toe te laten tot dit gebied. De bewindsman geeft tot slot via het Nationaal Informatie Instituut mee, dat alle Surinamers de plicht hebben om het Onafhankelijkheidsplein te koesteren aangezien het een onderdeel is van onze nationale trots....