zaterdag 23 december 2017

Assemblee stemt in met wijziging Decreet Beginselen Grondbeleid van 1982 - Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden

Wetswijziging moet voorkomen, dat overheid in straal van 5 kilometer dorp concessies uitgeeft


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren met algemene 37 stemmen het Decreet Beginselen Grondbeleid van 1982 gewijzigd. De nieuwe titel is Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden. Deze wetswijziging moet voorkomen, dat de overheid in een straal van 5 kilometer van een dorp concessies uitgeeft. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 23 december 2017.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die in 2013 het initiatief genomen had tot de aanpassing van de wet, benadrukte dat deze wijziging niet het grondenvraagstuk regelt. Deze wet moet voorkomen dat woon- en leefgebieden of zelfs dorpen, zoals het geval met Nieuw Koffiekamp, in concessie worden gegeven.

Een mooier kerstcadeau voor de binnenlandbewoners die in stamverband leven, kon niet worden gegeven, zei NDP-Assembleelid Grace Watamaleo, voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid voor de openbare behandeling. 'Het gaat erom dat inheemsen en andere in stamverband levende Surinamers zekerheid willen hebben. Zekerheid op de grond waar ze wonen en zekerheid voor de toekomst, voor hen en hun nageslacht. Zekerheid dat zij in alle rust kunnen wonen en leven in een omgeving die zij thuis noemen, op de plek waar ook hun voorouders hebben gewoond.'

Mensen worden van de ene op de andere dag opgeschrikt met het feit dat gronden die horen bij hun woon- en leefgebieden aan derden zijn gegeven, zonder dat zij zelfs inspraak in hebben gehad.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling merkte op, dat er met deze wetswijziging rust komt. Mensen kunnen niet meer van de ene op de andere dag worden verrast.

NDP-fractieleider André Misiekaba riep de regering op om vóór eind van het jaar de wet af te kondigen. Het is eerder mogelijk geweest om wetten in 24 uur af te kondigen.

Met deze wet worden de binnenlandbewoners die in stamverband leven beschermd.

De Assembleeleden Geerlings-Simons, Jennifer Vreedzaam (NDP), Marinus Bee (ABOP) en Stephen Tsang (NDP) hebben in juli 2017 een initiatief ingediend voor wijziging van het Decreet Beginselen Grondbeleid.

Naast commissievoorzitter Watamaleo (NDP) hadden in de commissie zitting Diana Pokie (ABOP), Rudolf Zeeman (BEP), Patricia Etnel (NPS), Aida Nading (NDP), Dew Sharman (VHP) en Wendell Asadang (NDP).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten