maandag 16 oktober 2017

Omstreden winst socialistische partij president Maduro regioverkiezingen in Venezuela

(Bron foto:: Twitter)
Regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste

Oppositie betwist de uitslag en roept op tot straatprotesten


De socialistische partij van president Maduro heeft de regioverkiezingen in Venezuela gewonnen. Volgens de regeringsgezinde kiesraad was de regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste. De oppositie betwist de uitslag en roept op tot straatprotesten. 

Nog voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt, zei Gerardo Blyde, campagneleider van de belangrijkste oppositiepartij 'ernstige twijfels en verdenkingen' te hebben over de resultaten die de kiesraad zou publiceren.

 Op basis van de peilingen verwachtte de oppositie juist een flinke overwinning. De oppositie eist een audit van de verkiezingen.

De regioverkiezingen van gisteren, zondag 15 oktober 2017, zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. De partij van Maduro had 20 van de 23 deelstaten in handen.

Volgens oppositieleiders gingen stemlokalen in regeringsgezinde buurten eerder open. Bovendien zouden 200 stemlokalen op het laatste moment zijn verplaatst. Duizenden kiezers zouden daardoor getroffen zijn.

De kiesraad zegt juist, dat er weinig onregelmatigheden waren.

De verkiezingen zijn de eerste in het Zuid-Amerikaanse land sinds Maduro in augustus het door de oppositie gedomineerde parlement opzij schoof. Maduro wil de grondwet van het land aanpassen, tot ongenoegen van de oppositie.



(Suriname Mirror/Nu.nl/NOS/ANP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten