zaterdag 2 januari 2016

Minister Van Dijk-Silos geeft eigen afdelingen Voorlichting terecht dikke onvoldoende

PR-afdeling Korps Politie Suriname bestaat uit amateurs die niet in staat zijn politieberichten te schrijven

Kwaliteit ver beneden maats en een afdeling Voorlichting en Public Relations onwaardig

02-01-2016 Door: Paul Kraaijer


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft zondag 27 december 2015 in het televisieprogramma Door de Bank van presentator Sammy Doerga op Sangeetmala gezegd, dat haar eigen afdeling Voorlichting niet functioneert. Zij zei absoluut niet tevreden te zijn over deze afdeling. De medewerk(st)ers mogen van haar naar huis. Ook over de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname blijkt de bewindsvrouwe verre van tevreden. Heerlijk! Eindelijk een minister die zich kritisch durft te uiten over haar eigen afdelingen Voorlichting en ze heeft absoluut gelijk, het is dramatisch gesteld met die afdelingen, waar mensen werkzaam zijn die totaal niet begrijpen wat 'voorlichting' inhoud, laat staan in staat zijn om in goed Nederlands en correct inhoudelijk opgebouwd een persbericht te schrijven.

De bewindsvrouwe zei, dat iedereen via de televisie mag horen dat zij weg mogen. Zij zei sowieso van plan te zijn een ander deze maand aan te pakken, maar op een vraag van Doerga had zij echter meteen maar haar niet malse en oprechte en terechte mening gegeven. Want zo is deze dame, eerlijk, oprecht en geen blad voor haar mond.

Over de afdeling Public Relations van de politie zei de bewindsvrouwe, dat er weinig transparantie is. Berichten worden ook niet goed gevolgd. De samenleving moet beter geïnformeerd worden, vindt de bewindsvrouwe.

De minister heeft absoluut een punt. Voor wat betreft de afdeling Public Relations van de politie: daar werkenmensen die in ieder geval niet in staat zijn om goede politieberichten te schrijven. De inhoudelijke kwaliteit ervan is helaas dusdanig erbarmelijk, dat in ieder geval de redactie van De Surinaamse Krant - in tegenstelling tot alle andere Surinaamse media - er niet tot nauwelijks iets mee kan/doet, omdat die redactie de lezers goed en volledig wil informeren en niet 'half bakken'. De leiding van het korps zou er goed aan doen om ervaren pr-medewerk(st)ers aan te stellen die in ieder geval de Nederlandse taal goed beheersen en in staat zijn om persberichten te schrijven.

Bezoek eens de afdeling 'Politieberichten' op de website van het Korps Politie en zie met eigen ogen hoe bar en boos die berichten zijn geschreven. De meesten zijn simpelweg te slecht om ook maar iets mee te kunnen doen en zijn totaal niet voor de gewone burgers geschreven.


Daarenboven reageert de afdeling Public Relations – die niet eens beschikt over een eigen e-mailadres, althans die is niet te vinden op de website van de politie - negen van de tien keer te laat, te traag, met het publiceren van haar persberichten - soms dagen na een gebeurtenis. Een bevestiging, dat de medewerk(st)ers niets van hun werk begrijpen.Vaak hebben bijvoorbeeld de nieuwswebsite Starnieuws en de webeditie van de krant de Ware Tijd – vooral om maar te kunnen scoren met een primeur – veel eerder dan de afdeling Public Relations een bericht over een ongeluk, brand, misdrijf, enzovoorts. Maar, de inhoud van die artikelen is echter nauwelijks betrouwbaar, eveneens inhoudelijk van geen enkele journalistiek verantwoorde kwaliteit, en veelal worden ze nog dezelfde dag opgevolgd door een zogenoemde 'update'. De webredactie van genoemde websites nemen overigens klakkeloos, zonder na te denken, politieberichten over, inclusief alle onvolkomenheden, taal- en andere fouten en onjuistheden.

De afdeling Public Relations van de politie moet burgers over gebeurtenissen niet in het ongewisse laten, maar ze snel en inhoudelijk correct, volledig en in goed en begrijpelijk Nederlands informeren via persberichten om te voorkomen dat media eerder berichten. Vermeldt in berichten waarin sprake is van een verdachte alleen de initialen van de voor- en achternaam van de persoon en nimmer voornamen. Maak op foto's bij persberichten van verkeersongelukken kentekenplaten van betrokken voertuigen onzichtbaar (te vaak zijn die zichtbaar op foto's en dat kan zeer confronterend zijn voor naasten van inzittenden, waaronder de chauffeur/eigenaar die via een bericht over een ongeluk van een naaste moeten vernemen). Overigens geldt dit ook voor de webredactie van de hierboven genoemde websites.

Minister Van Dijk-Silos sluit niet haar ogen voor de inhoudelijk, kwalitatief, nog minder dan op lbo-niveau, functionerende medewerk(st)ers van haar afdelingen Voorlichting. Hopelijk voegt ze inderdaad deze maand de daad bij het woord en haalt ze een stevige bezem door die afdelingen. Dat is nodig, broodnodig, want de kwaliteit van het geleverde werk is ver beneden maats en een afdeling Voorlichting en Public Relations onwaardig.