zondag 14 december 2014

Ergernis onder Surinaamse consument over te grote prijsverschillen zelfde producten

Consumentenbond Suriname wil overal zelfde prijs voor een product

Bedrijfsleven en ministerie werken niet mee

14-12-2014  Door: Paul Kraaijer/ Consumentenbond Suriname


De Consumentenbond Suriname ontvangt te vaak klachten van consumenten over prijzen van producten. Diverse producten worden her en der voor uiteenlopende prijzen te koop aangeboden. 'Dat kan natuurlijk niet', zegt voorzitter Rudy Balker van de consumentenorganisatie vandaag, zondag 14 december 2014, op de eigen website van de organisatie.

'Hoe is het mogelijk dat een product in supermarkt A voor een hogere prijs in het schap staat, dan in supermarkt B?', vraagt Balker zich nog steeds af. Tot nu toe blijkt het bedrijfsleven niet te willen luisteren naar de consument. Het is het bedrijfsleven dat in het kader van concurrentievoering zelf de prijs voor een product mag vaststellen.

En dus kan het gebeuren dat de consument bijvoorbeeld voor een grote pot Nescafé instantkoffie in de ene supermarkt Srd 16 betaalt en in aan andere winkel Srd 23!

Dit weekeinde bereikte de consumentenorganisatie een klacht van een consumente over een blik Nutrilon babyvoeding. Zij en haar man hadden elk in een verschillende winkel aan de Indira Gandhiweg een blik gekocht. Voor het ene blik moest Srd 32.50 worden betaald en voor het andere, in een andere winkel, Srd 36.50.

'Het goedkope blik is gekocht ergens aan de Indira Gandhiweg in een warenhuis en de dure bij winkel Lui's aan dezelfde weg', aldus de consumente.

De prijsverschillen zijn een doorn in het oog en een grote ergernis voor de consumenten.

Balker: 'Ik heb verschillende keren met het bedrijfsleven gesproken en vooral met het ministerie van Handel en Industrie. Maar, zij stellen zich op het standpunt, dat in verband met de liberalisering van de handel in de wereld de prijs van een product tot stand moet komen door concurrentie, vraag en aanbod. Wie de laagte prijs heeft zal meer verkopen. Daarom rukt de Economische Controledienst niet meer uit als het gaat om prijsopdrijving. Wij zijn het daarmee absoluut niet eens. De handel manipuleert en stelt zogenaamd prijzen vast.'