vrijdag 9 november 2018

'Oud-president Rafael Correa van Ecuador heeft geen asiel in België aangevraagd'

Correa moet in Ecuador voor rechter verschijnen voor de ontvoering van een opposant in 2012


De advocaat van Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador, ontkent dat hij in België asiel heeft aangevraagd. Correa moet in zijn land voor de rechter verschijnen voor de ontvoering van een opposant in 2012. De ex-president verblijft momenteel in België en wordt gezocht door Interpol. 

Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Het Ecuadoraanse Hooggerechtshof besliste woensdag, dat hij voor de rechter moet verschijnen. Dat geldt ook voor twee voormalige agenten die in de cel zitten en voor de voormalige chef van de inlichtingendienst, Pablo Romero, die in Spanje woont. Correa wordt ervan beschuldigd de ontvoering te hebben bevolen van Fernando Balda, een lid van de oppositie in Ecuador. Die was naar Colombia gevlucht, maar werd in 2012 door een groep gewapende mannen in een auto gedwongen met als bestemming zijn thuisland. De wagen werd onderschept door de Colombiaanse politie, die de man kon bevrijden. De ontvoerders verklaarden te hebben gehandeld in opdracht van Correa. Die woont sinds vorig jaar in België, het thuisland van zijn echtgenote.

Hij beweert onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger, Lenin Moreno, ‘een complot’ tegen hem heeft opgezet.

Correa vroeg volgens het Franse persbureau AFP asiel aan in België. Het Franse persbureau vernam dat donderdag 8 november 2018 uit twee bronnen dichtbij het dossier. Volgens één van die bronnen dateert de aanvraag van 25 juni. Het Commissariat-Generaal voor de Vluchtelingen en Statenlozen (CGVS) onderzoekt het dossier sinds augustus.


Correa is op het einde van de zomer gehoord om zijn asielaanvraag te verdedigen. Caupolican Ochoa, een advocaat van Correa, ontkent dat. 'Het nieuws dat verspreid wordt, is niet juist', meldt de advocaat donderdagavond aan Reuters. 'Er is geen sprake van een asielaanvraag. De president heeft me onlangs verteld dat er geen verzoek is.'

Correa kan alleen veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk. Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel. Tegen Correa en Romero vaardigde Interpol een zogenaamd ‘rood alarm’ uit, wat betekent dat ze gezocht worden voor uitlevering.

Aan de Ecuadoraanse televisie verklaarde Correa voor de uitspraak van het Hooggerechtshof bekend was ‘dat hij absoluut niets verwacht van de Ecuadoraanse justitie’.

(Suriname Mirror/El Universo/De Standaard/Deutsche Welle, DW)

FNV: Weer een vakbondsleider vermoord vanwege zijn vakbondswerk in Colombia

Edilberto Niño Cristancho door twee mannen met 18 messteken vermoord in Villavicencio, Meta

Niño zette zich in voor de rechten van de werknemers in de palmolieplantages


In Colombia is zondag 4 november de vakbondsleider Edilberto Niño Cristancho vermoord. Zijn vakbond Sintraimagra gaat er vanuit, dat het moord met voorbedachte rade is vanwege zijn vakbondswerk. Niño was een actief leider die zich inzette voor de rechten van de werknemers in de palmolieplantages.


Mondiaal FNV werkt samen met zijn vakbond in een project om arbeidsomstandigheden te verbeteren voor de palmoliewerkers.

De vakbondsleider werd zwaar gewond gevonden door mensen die hem ijlings naar het ziekenhuis brachten. Daar bezweek hij aan zijn verwondingen. Voor zijn dood kon hij nog aan de politie vertellen wat er was gebeurd.

Hij werd in een taxi in Villavicencio in de provincie Meta door twee mensen overmeesterd, die hem achttien messteken toebrachten. Secretaris-generaal Jaime Díaz van Sintraimagra, een vakbond voor de voedingsindustrie, denkt dat het onwaarschijnlijk is dat het om een roofmoord ging: 'Hij is niet beroofd en hij kreeg achttien steken. Dan is het wel duidelijk dat het met voorbedachte rade was. Maar, we moeten het politierapport afwachten om te kijken wat voor stappen we verder moeten nemen.'


Díaz was op 7 november met enkele collegavakbondsbestuurders in een senaatscommissie in de hoofdstad Bogotá om landbouwzaken te bespreken. 'Daar hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt en gewezen op de moord van onze kameraad en aangedrongen op onderzoek en gerechtigheid.' 

De werknemers in de palmolie-industrie in Colombia verkeren in het algemeen in een precaire situatie. Het grootste probleem is dat de meesten geen vaste baan hebben en een laag loon, aldus Díaz. Zo beschikken deze mensen niet over zaken als een ziektekostenverzekering en andere sociale verzekeringen en bouwen ze geen pensioen op. De activiteiten van Edilberto Niño waren erop gericht om hier verbetering in te brengen. Niño wierf ook actief nieuwe leden voor de vakbond. Veel werkgevers willen niet dat hun werknemers lid zijn van een vakbond en het is dan ook soms reden voor ontslag. Het recht om lid te zijn van een vakbond is een van de grootste strijdpunten van de vakbeweging in Colombia.


De moord op Niño is een van de tientallen die de afgelopen jaren in Colombia op sociale leiders heeft plaatsgevonden. In de eerste helft van 2018 alleen al zijn volgens de vredesorganisatie Indepaz 123 leiders vermoord. Sinds de regering en de grootste linkse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) vrede hebben gesloten lopen verdedigers van landrechten voor kleine boeren en mensenrechten in het algemeen groot gevaar. De regering wordt verweten hier een veel te lakse houding in aan te nemen. Ook bij moorden op vakbondsmensen worden in de meeste gevallen de daders en hun opdrachtgevers niet achterhaald.

Mondiaal FNV werkt samen met de vakbond Sintraimagra aan betere arbeidsomstandigheden op de palmolieplantages in Colombia. Bekijk de indrukwekkende korte docu over hoe het er daar aan toe gaat.



(Suriname Mirror/FNV/Twitter/Notimerica/YouTube/El Espectador)

'Patatoorlog' tussen Colombia en Nederland


EU naar WTO vanwege fritesheffing van Colombia 

Colombia: Nederland exporteert aardappelproducten tegen dumpprijzen


Nederland, België en Duitsland zijn boos, omdat bedrijven uit deze landen vanaf 1 november een heffing moeten betalen als ze diepvriespatat invoeren in Colombia. De EU-lidstaten bepleitten hun zaak vandaag, vrijdag 9 november 2018, in Brussel. 

Het Zuid-Amerikaanse land stelt, dat onder meer Nederland aardappelproducten tegen dumpprijzen exporteert. Daardoor krijgen de eigen boeren geen kans meer om lokaal geteelde aardappels tegen een redelijke prijs te slijten aan de verwerkende industrie in eigen land. Dus is nu een heffing op buitenlandse patat aangekondigd, hoe hoog is nog onduidelijk. Critici spreken van protectionisme en een handelsoorlog over diepvriespatat.


Colombia staat niet alleen: Brazilië nam eerder vergelijkbare maatregelen en de vrees is dat Argentinië, een grote afzetmarkt, zal volgen. 'Er is nu een signaal nodig, anders valt door een domino-effect de deur naar Zuid-Amerika in het slot', vinden de Nederlandse aardappelverwerkers.

Nederland, Duitsland en België gingen zich er vandaag in Brussel op een bijeenkomst van ministers van Handel hard voor maken dat de Europese Commissie een handelszaak start tegen Colombia. 'De landen zitten samen in de wedstrijd', vertelt een diplomatieke bron. 'Al is niet helemaal duidelijk of de Europese Commissie dan een sterke zaak zal hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die hierin arbitreert.' De vraag is ook of zo‘n procedure Nederland het sop in de kool waard is, aangezien de afzet van bevroren friet naar Colombia volgens een ingewijde ‘eerder 10 miljoen dan 100 miljoen euro‘ is. Officiële cijfers zijn nooit gepubliceerd.

Toch hoopt de Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie (VAVI) dat de Europese Commissie de zaak aanspant, zegt secretaris Hylke Brunt. 'Er is nooit bewijs geleverd dat wij producten tegen dumpprijzen importeren, dat klopt ook niet.' Volgens Brunt is het besluit van Colombia ‘een schending van onze handelsrechten‘ en moet er nu actie worden ondernomen om te voorkomen dat veel grotere landen in Zuid-Amerika importheffingen vanwege vermeende dumping gaan opleggen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft dit jaar al twee keer een brief gestuurd aan Colombia, waarin zij om opheldering vroeg over de toen al dreigende extra importheffing. Eind november reist een handelsdelegatie onder leiding van premier Mark Rutte af naar het Zuid-Amerikaanse land. Ook hij kan deze kwestie dan aankaarten bij de regering van Colombia.

Volgens secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie van aardappelverwerkers, gaat de heffing met terugwerkende kracht in op 1 november. 'Die geldt dus ook voor schepen die al onderweg zijn.'
Ook Cools is boos over de maatregel van Colombia. 'De regering van Colombia bezocht vorige week Brussel met als boodschap dat ze meer handel willen. En dan nu dit besluit tot importheffingen. Ik vind het ontgoochelend.'

Ook Cools vreest een domino-effect. 'In Peru gaan al stemmen op om ook zo’n importheffing in te stellen. Terwijl Peru maar 0,5% van de binnenlandse consumptie van aardappelproducten invult met import. 'Je ziet zelfs al, dat twee grote Britse aardappelproducenten een onderzoek zijn gestart naar een antidumpingheffing tegen Europese verwerkers, zodra Groot-Brittannië uit de EU stapt. Het is te absurd voor woorden.'

Cools vindt dat Colombia, Brazilië en Zuid-Afrika geen poot hebben om op te staan. 'De Europese aardappelsector exporteert een ander soort product naar die landen dan de ‘upperclass’ producten die binnen de EU worden afgezet. Daar zit een andere marge op, net zoals er ook een andere marge zit op een Ferrari dan op een Skoda. De aardappelprijzen zijn erg laag in die Zuid-Amerikaanse landen door overproductie. Daarom zoekt men een zondebok. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie actie onderneemt bij de WTO om dit soort zaken stop te zetten. De Commissie moet niet alleen blaffen, maar dit keer ook bijten.'

(Suriname Mirror/De Gelderlander/Boerderij.nl/YouTube)

VN: 3 Miljoen Venezolanen zijn hun land al ontvlucht

VN verhoogt de steun aan landen die vluchtelingen uit Venezuela opvangen



Het aantal vluchtelingen en migranten dat uit Venezuela is vertrokken heeft nu drie miljoen bereikt, zo maakten donderdag 8 november 2018 de twee belangrijkste VN-agentschappen die voor hen opkomen bekend, daarmee de noodzaak aantonend om de steun te verhogen voor de landen die grote aantallen ontheemde Venezolanen opvangen, zo bericht de Verenigde Naties.

Volgens het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) worden de meeste van de 3 miljoen momenteel opgevangen door landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, goed voor ongeveer 2.4 miljoen vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

Colombia heeft het hoogste aantal met meer dan een miljoen, gevolgd door Peru met een half miljoen, Ecuador met ongeveer 220.000, en Argentinië met 130.000. Naast de Zuid-Amerikaanse landen, krijgen landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied ook te maken met een  toenemende stroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela. Panama, bijvoorbeeld, heeft 94.000 Venezolanen opgenomen.

Eduardo Stein, die de gezamenlijke inspanningen namens de VN-organisatie voor Vluchtelingen, UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), en de Internationale Organisatie voor Migratie, IOM (International Organization for Migration), voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten leidt, merkte echter op dat 'hun opvangcapaciteit ernstig wordt belemmerd' en is 'een krachtigere en onmiddellijke reactie van de internationale gemeenschap vereisen als deze vrijgevigheid en solidariteit worden voortgezet'.

UNHCR speciaal gezant Angelina Jolie merkte op tijdens een recent bezoek aan Peru, dat elke Venezolaan die ze had ontmoet de situatie in hun land als 'wanhopig' beschreef, eraan toevoegend dat ze 'verhalen hoorde over mensen die dood gingen vanwege een gebrek aan medische zorg en medicijnen ... en tragische verhalen over geweld en vervolging'.

Met deze stijgende aantallen gezinnen die Venezuela ontvluchten, zijn hun basisbehoeften toegenomen, samen met de gemeenschappen die hen opvangen. Regeringen in de regio leiden de humanitaire respons en werken aan de coördinatie van de inspanningen op basis van de Quito-Verklaring, die in september is aangenomen en die een belangrijke stap is geweest in de richting van een regionale aanpak om het antwoord op te schalen en het beleid te harmoniseren.

Om een en ander te ondersteunen, hebben de VN en haar partners 220 miljoen dollar gevraagd om tegemoet te komen aan de behoeften van 406.000 mensen in Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië. Het VN Central Emergency Response Fund (CERF) heeft eerder dit jaar 17,2 miljoen toegewezen. Bovendien loopt er momenteel een humanitair regionaal responsplan dat in december van start gaat, met een focus op vier gebieden: directe noodhulp, bescherming, sociaal-economische en culturele integratie en capaciteitsopbouw voor regeringen van ontvangende landen.

De regeringen van de regio zullen elkaar op 22 en 23 november opnieuw ontmoeten in Quito om het regionale proces verder voort te zetten.



(Suriname Mirror/UN/YouTube)

Baby dood geboren te Houttuin

Doodsoorzaak nog niet bekend, schedel van baby vertoont een deuk...


De politie van het ressort Houttuin kreeg gisterochtend, iets voor kwart voor twaalf, de melding dat op een adres in het ressort een vrouw thuis was bevallen. Agenten en een ingeschakelde arts troffen op het adres de 35-jarige moeder aan en een pasgeboren baby die geen teken van leven vertoonde. De arts stelde de dood vast, aldus bericht het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 9 november 2018.

De doodsoorzaak is vooralsnog niet bekend. De schedel van het kindje vertoont een deuk.

Volgens verklaring van de man en vrouw wonen zij samen en is de vrouw tijdens haar zwangerschap nooit naar een gynaecoloog geweest. De vrouw consulteerde een vroedvrouw in het ressort.

Gisterochtend kreeg de vrouw weeën, waarna de man haar naar het adres van de vroedvrouw bracht, maar die was niet thuis. Pogingen telefonisch contact te krijgen met haar leverde geen succes op. De Man en vrouw keerden hierop terug naar huis. De vrouw kreeg daar weer baringsweeën en de man besloot toen hulp te bieden....

Guyanese pastor (73) en zijn Amerikaanse vriend (69) dodelijk verongelukt op Oost-Westverbinding te Calcutta

Mannen zaten in auto die in botsing kwam met een vrachtwagen



Het Korps Politie Suriname bericht gisteravond dat 's middags twee mannen om het leven zijn gekomen in het district Saramacca, bij een aanrijding op de Oost-Westverbinding te Calcutta. 

De slachtoffers zijn de 73-jarige Guyanees Patrick Tulsi en zijn mede-inzittende Frank Manning, 69 jaar, met de Amerikaanse nationaliteit. Volgens News Source Guyana is Tulsi pastor bij de Stream of Living Water Fellowship Church te Cornelia Ida, West Coast Demerara, en was hij met zijn vriend uit de VS onderweg naar Paramaribo.

Deze mannen zaten in een personenauto, die in botsing kwam met een vrachtwagen.

Ter hoogte van km 69 kwam, zo bericht de politie vandaag, vrijdag 9 november 2018, Tulsie met zijn voertuig op de weghelft van de vrachtwagen terecht toen hij een bocht naar rechts maakte. Er volgende nagenoeg een frontale botsing tussen de auto en de vrachtwagen. Beide voertuigen kwamen door de botsing in een langs de weg lopende goot terecht.

De vrachtwagen kwam eerst nog tegen een elektriciteitsmast aan, alvorens te eindigen in de goot. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd

Medische Zending opent in 2019 een nieuwe polikliniek te Lawatabiki

(Bron foto: MZ)
MZ-directeur Van Eerd, minister Elias en directrice Wijnrok van Global Fund op veldbezoek Lawagebied


De Medische Zending (MZ) zal in 2019 een nieuwe polikliniek op Lawatabiki openen. Edward van Eer, directeur van MZ, heeft samen met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, Simon Dua, hoofdkapitein van Cottica en Marijke Wijnrok, executive director van Global Fund, bij een veldbezoek eerder deze week, de billboard met slogan ‘End Malaria for good’ en het bord ‘Hier komt Polikliniek Lawatabiki’, onthuld, zo meldt de MZ vandaag, vrijdag 9 november 2018.

De polikliniek komt er mede door bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid.

De MZ heeft momenteel 50 poliklinieken verspreid over het binnenland van Suriname. Het veldbezoek naar het Lawagebied was in het kader van Wereld Malaria Dag in de Amerika’s.

Elias zegt blij te zijn met de komst van de nieuwe MZ polikliniek op Lawatabiki, omdat nu malaria en anderen ziekten beter bestreden kunnen worden. De Gezondheidszorg Assistenten (GzA’s) hebben bij deze gelegenheid de bewoners getest op HIV, anemie en diabetes mellitus.

Bus- en boothouders NVB dreigen werk weer neer te leggen

Overheid heeft betaling over september en oktober nog steeds niet verricht....


De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) is weer geconfronteerd met de eeuwenoude ‘traditie’ van de autoriteiten, het niet tijdig nakomen van de financiële verplichtingen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 9 november 2018. Hierdoor verkeren de NVB-vervoerders in een overmachtssituatie. 

Zij hebben voor de maanden september en oktober van het huidig jaar geen bezoldiging ontvangen. Dit heeft tot gevolg dat de NVB-diensten op elk ogenblik onderbroken kunnen worden. Dit bevestigt Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS.

'Zij die gebruikmaken van het NVB-vervoer moeten weten, dat het niet kunnen leveren van de diensten op het conto van de regering geschreven moet worden. Het is al twee maanden dat we de staat hebben voorgeschoten.'

De bus- en boothouders van het NVB zitten nu op zwart zaad. Alhoewel er een principeakkoord gesloten is tussen de OBS en de overheid over een loonsverhoging van 40%, nemen de NVB-dienstverleners vooralsnog genoegen met de uitbetaling van de reguliere bezoldiging op basis van een loonaanpassing van 25%. 'Maar, zelfs de reguliere betalingen kunnen niet verricht worden', aldus Woon.

Moord en zelfmoord in Grietjebiestraat, Paramaribo-Noord

Beide doden zijn van Braziliaanse komaf - Motief  mogelijk in 'relationele sfeer'


De Ware Tijd meldt vandaag, vrijdag 9 november 2018, dat in de Grietjebiestraat een man een vrouw met een vuurwapen vermoord heeft en daarna zichzelf om het leven gebracht. Beide personen waren direct dood. 

De Grietjebiestraat is in het politieressort Geyersvlijt.

Beide personen zijn van Braziliaanse komaf. Irena Dos Santos Santoya de Conceicao (39) is door een schotverwonding in haar borststreek om het leven gekomen.

Ook het lichaam van Raimundo Chaves Santos (57) is door de politie van Geyersvlijt ter plekke aangetroffen, zo bericht het Korps Politie Suriname. Naast het lijk van de man werd een enkelloops jachtgeweer van het merk Baikal, kaliber 12, aangetroffen.

De man en vrouw woonden op het adres samen met een 12- en 4-jarige jongen. De 4-jarige jongen was ten tijde van de moord en zelfmoord in diepe rust.

Volgens verklaring van de 12-jarige jongen hoorde hij een schot afgaan in de woonkamer. Zijn stiefvader Raimundo liep naar hem toe en onder bedreiging met het jachtgeweer droeg hij zijn stiefzoon op de woning te verlaten. De jongen gaf verder aan, dat hij nauwelijks uit de woning was toen hij nog een schot hoorde afgaan.

Een ingeschakelde arts stelde de dood van man en vrouw vast. Het motief moet in de relationele sfeer liggen.

Fly Jamaica vliegtuig maakt harde noodlanding op Guyana's Cheddi Jagan International Airport: 6 gewonden

(Bron foto: Twitter)
Toestel was onderweg naar Toronto, Canada, maar keerde vanwege 'hydraulisch probleem' terug


Een Boeing 757-200 (N524AT) van Fly Jamaica heeft vanochtend vroeg, vrijdag 9 november 2018, een harde noodlanding gemaakt op Cheddi Jagan International Airport, Timehri, zo berichten diverse lokale medis. Zes personen zijn gewond geraakt en naar het Diamond Regional Hospital vervoerd. 'Ze zijn allemaal stabiel en hebben lichte verwondingen, geen meldingen van gebroken botten of zo', zei minister van Openbare Infrastructuur, David Patterson


Na een aantal minuten in de lucht keerde het toestel, dat op weg was naar Toronto's Pearson International Airport, Canada, terug vanwege technische problemen en crashte. Bij het landen kon het vliegtuig niet stoppen vanwege een falend remsysteem. Het taxiede over de verlengde landingsbaan en ging verder in een zandberg die strategisch op de meeste luchthavens is geplaatst.


Patterson zei dat het ruim van de bagage intact is en de onderzoekers de leiding hebben genomen over de site. Er waren 118 volwassenen en twee kleuters aan boord evenals acht bemanningsleden bestaande uit zes Guyanezen en twee Jamaicanen. De passagiers waren een Amerikaan, 82 Canadezen, 35 Guyanezen, een Pakistaan ​​en een Trinidadiaan.


Vlucht vertrok om 02:10 uur van Guyana en om 02:21 uur gaf de piloot aan, dat er 'een hydraulisch probleem was en hij om toestemming vroeg om terug te keren en dat deed hij', zei de minister.





Na de landing om 02.53 uur werden de hulpdiensten geactiveerd en sindsdien heeft een onderzoeker van de Guyana Civil Aviation Authority de verantwoordelijkheid voor de crashsite op zich genomen.

De minister van Openbare Infrastructuur zei, dat de Nationale Transportveiligheidsraad van de Verenigde Staten op de hoogte is gebracht.


'We kunnen bevestigen dat Fly Jamaica vlucht OJ256 op weg naar Toronto is teruggekeerd naar Georgetown met een technisch probleem en een ongeval heeft gehad bij de landing. Op dit moment zijn we van mening dat alle 118 passagiers en 8 bemanningsleden veilig zijn. We bieden lokale hulp en zullen verdere informatie vrijgeven zodra deze beschikbaar is', verklaarde de luchtvaartmaatschappij.

De Cheddi Jagan International Airport is weer heropend voor regulier verkeer.



(Suriname Mirror/Demerara Waves/Twitter/Facebook)

Kinderarts Sonia Faries op Curaçao mag geen kinderen met diabetes type 1 meer behandelen

Bij groot deel van patiëntjes met diabetes type 1 onder behandeling van Faries is iets misgegaan

Inspecteur-generaal Jan Huurman: 'Ik denk dat dit het grootste probleem is dat ik als inspecteur ben tegengekomen'


Kinderen met diabetes type 1 worden niet meer behandeld door kinderarts Sonia Faries. Dit is in goed overleg besloten nadat in april melding werd gemaakt van een calamiteit. Faries mag wel werken als kinderarts maar de kinderen met diabetes type 1 zijn bij een nieuw team van lokale artsen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) ondergebracht. Het team staat onder supervisie van een ervaren buitenlandse arts. Dat zegt inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie Volksgezondheid vandaag, vrijdag 9 november 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een groot deel van de patiëntjes met diabetes type 1 die onder behandeling zijn van Faries iets mis is gegaan. Huurman wil niet in detail treden.

'Een externe audit heeft bevestigd dat haar beleid bij deze patiënten niet is zoals je dat zou moeten voeren als kinderarts en diabetoloog.' Huurman betreurt dat een en ander naar buiten is gekomen, maar vindt dat hij, nu dat eenmaal is gebeurd, wel moet uitleggen wat er precies aan de hand is. De beslissing is genomen in goed overleg met Faries zelf, de Raad van Bestuur van Sehos en de vakgroep, benadrukt de inspecteur.

'Er is geen enkele aanwijzing gegeven of maatregel genomen. Iedereen heeft ingestemd met de gekozen lijn. Ons oogpunt was steeds om zo min mogelijk onrust te veroorzaken bij de kinderen en hun ouders.'

Wat voor gevolgen de zaak verder heeft voor de arts moet nog blijken. 'We zijn nog in gesprek over een definitieve regeling voor dokter Faries', zegt Huurman. De inspecteur spreekt van ‘een ernstige aangelegenheid’, omdat Faries negentien jaar betrokken is geweest bij de behandeling van kinderen met diabetes type 1. 'Ook over die eerdere patiënten maak ik me zorgen. Daar heb ik hoofdpijn van. Ik denk dat dit het grootste probleem is dat ik als inspecteur ben tegengekomen.'

Girobank roept nieuwe veiling uit voor Hotel Otrobanda, Curaçao

Fouten bij de eerste veiling nopen Girobank over te gaan tot nieuwe veiling


De Girobank heeft een nieuwe veiling uitgeroepen voor Hotel Otrobanda. Bij de laatste veiling - die afgelopen woensdagochtend heeft plaatsgevonden - heeft zowel Fernando da Costa Gomez namens een groep van vijf lokale investeerders als Abdul Sebier Attaf namens Pa Bou Real Estate een bod gedaan van 11.250.000 gulden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 november 2018.

Girobank kondigde woensdag meteen aan zich te moeten beraden over de biedingen; of de koop doorgaat en wie de nieuwe eigenaar wordt. Gisteren is uiteindelijk bekendgemaakt dat een nieuwe veiling wordt uitgeroepen.

Bij de eerste veiling ging het bij het afmijnen mis: Da Costa Gomez wachtte tot de notaris het bedrag van 11.250.000 gulden noemde om ‘mijn’ te zeggen, terwijl Attaf - niet conform de regels - dit bedrag al bood toen de notaris het bedrag van 11,5 miljoen gulden riep. Toen Da Costa Gomez bij het bedrag van 11.250.000 gulden ‘mijn’ riep, deed Attaf dit vervolgens ook.

Schoolbesturen Curaçao moeten aanzienlijk hoger bedrag krijgen voor vergoeding schoonmaakkosten

Onderzoeksbureau Panta Rhei adviseert ministerie om de uurvergoeding 4 gulden te verhogen


De schoolbesturen op Curaçao zouden een aanzienlijk hoger bedrag moeten krijgen voor de vergoeding van de schoonmaakkosten. Het uurtarief waar de overheid nu van uitgaat is vier gulden te laag, zo bericht vandaag, vrijdag 9 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

Hans Meijs van onderzoeksbureau Panta Rhei adviseert het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) dan ook om de vergoeding voor schoonmaak te baseren op een uurtarief van 16 gulden, in plaats van 12 gulden. Dat betekent een extra uitgave van bijna 970.000 gulden voor het ministerie.

Het ‘Onderzoek Toereikendheid Bekostigingsnormen Huisvesting en Bestuur, Beheer en Administratie’ dat Meijs in februari dit jaar afrondde, bevestigt in grote lijnen wat al in 2011 naar voren kwam in het rapport van Stichting Overheidsaccountants Bureau (Soab): de schoolbesturen komen niet uit met het geld dat zij krijgen voor het betalen van de materiële kosten en met name de elektriciteits- en schoonmaakrekening.

Vorige maand vroeg de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) aandacht voor de penibele situatie waarin het onderwijs verkeert en overhandigde een noodbrief aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR).

Ook Meijs concludeert, dat er via het stelsel Vergoeding & Verantwoording (V&V) meer geld moet naar de schoolbesturen om de kosten voor huisvesting te kunnen ophoesten. In totaal gaat het om bijna 309.000 gulden, maar dat is exclusief de 1,3 miljoen gulden voor bestuur, beheer en administratie (bba).

Amerikaan koopt Plaza Hotel op Curaçao voor 13,5 miljoen gulden

Thomas ‘Tom’ Bolera was de enige bieder tijdens veiling


De Amerikaan Thomas ‘Tom’ Bolera heeft gisteren het Plaza Hotel gekocht voor 13,5 miljoen gulden. Bolera was de enige bieder tijdens de veiling in notariskantoor Naaldijk. De inzetprijs van de veiling in opdracht van Girobank was 12.750.000 gulden. Bolera werd voor 750.000 gulden meer eigenaar van het gebouw waarin het hotel en casino waren gevestigd en van het tot 1 oktober 2049 lopend recht op erfpacht op drie percelen grond. De waterfortbogen zijn eigendom van de Curaçaose overheid. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 november 2018.

IJede van der Kooij wordt de financieel directeur (cfo) van het toekomstige hotel en was al betrokken bij de voorbereidingen voor de koop. Van der Kooij werkte voorheen als financial controller voor de vorige eigenaar van Plaza Hotel en Plaza Casino, de Amerikaan Layne Rachowics.

'Ik ken Tom Bolera uit die tijd. Hij heeft al zeker acht, negen jaar interesse om het hotel te kopen.'

Bolera heeft een hotel in Ohio, maar gisteren werd niet duidelijk welk hotel dat is. De Amerikaan heeft een groep uit de hotelwereld achter zich staan voor de investering op Curaçao, maar op dit moment wil hij nog niet bekend maken onder welke naam Plaza straks verder gaat. Met de renovatie van het verwaarloosde gebouw zal zo spoedig mogelijk worden begonnen.

Curaçao North Sea Jazz Festival was weer een, financieel-economisch-cultureel, succes voor het eiland

(Bron foto: Curaçao North Sea Jazz Festival)
'Als festival niet had plaatsgevonden, zou eiland naar schatting zo’n 14,5 miljoen gulden zijn misgelopen'


Het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) maakte dit jaar een comeback, nadat het in 2017 was geannuleerd, en opnieuw met tot de verbeelding sprekende scores en resultaten. Dat blijkt uit een wetenschappelijke evaluatie van het event door The Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies van het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida (UCF), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 november 2018.

Het festival was dit jaar tijdens het Amerikaanse Labor Day Weekend, van 30 augustus tot en met 1 september. Vooral Curaçao als toeristische bestemming vaart er wel bij, hoewel de organisatie en bekostiging van CNSJF vrijwel geheel voor rekening komt van de particuliere goede doelenstichting Fundashon Bon Intenshon van Gregory Elias - die er jaarlijks veel geld op toe moet leggen. De cijfers werden gistermiddag tijdens een persconferentie in Renaissance gepresenteerd.

De totale directe bestedingen van CNSJF 2018 worden gecalculeerd op 8.065.158 dollar, melden onderzoekers Manuel Rivera en Robertico Croes. Terwijl de economische bijdrage van het festival aan de economie van het eiland 12.773.958 dollar bedraagt.

'De totale bijdrage van het festival aan de economie vertegenwoordigt anderhalve dag van de bbp-output (bruto binnenlands product) van Curaçao', aldus het onderzoeksrapport van de University of Central Florida. 'Als het festival niet had plaatsgevonden, zou het eiland naar schatting zo’n 8,1 miljoen dollar zijn misgelopen.' Dat is 14,5 miljoen gulden.

Onbekende organisatie hoopt met Kort Geding landelijke Sinterklaasintocht Zaanstad te voorkomen...

(Bron foto: rodi.nl)
Majority Perspective beweert dat het Sinterklaaskinderfeest racistisch is...

'De stichting is opgericht door twee actievoerders die ook achter actiegroep De Grauwe Eeuw zitten'


De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk, gemeente Zaanstad, gaat volgende week zaterdag niet door, als het tenminste aan de nog onbekende organisatie Majority Perspective ligt. De groepering heeft een Kort Geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem, zo berichten diverse media vandaag, vrijdag 9 november 2018. De organisatie is de zoveelste binnen randstedelijk (extreem) links activistisch Nederland, dat zich volhardend met tot cliché's kort-door-de-bocht verworden argumenten verzet tegen Zwarte Piet.

Majority Perspective beweert dan ook weer, dat het kinderfeest racistisch is en eist dat het om die reden wordt geannuleerd.

‘Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband’, aldus Majority Perspective

Alle partijen die bijdragen aan de organisatie van de landelijke intocht, bij de Zaanse Schans, zijn gedaagd. Dat zijn onder andere de Staat der Nederlanden, burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad, omroep NTR en het Commissariaat van de Media.


Eerder was al bekend, dat de extreemlinkse beweging De Grauwe Eeuw aangifte had gedaan tegen Hamming.

Stichting Majority Perspective is gevestigd in Utrecht, in een pand waar momenteel krakers zouden wonen.

'Majority Perspective of MP is een reeds jaren bestaan samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen', aldus de organisatie op haar Facebookpagina.

Majority Perspective dook niet eerder op in het Piet-debat. De stichting is opgericht door twee actievoerders die ook achter actiegroep De Grauwe Eeuw zitten, aldus het AD vandaag. Die actievoerders laten al enkele jaren van zich horen in het debat. 

Het persbureau ANP bericht onder andere, dat achter de stichting een onbekend en niet bij naam genoemd aantal partijen zit die tegen Zwarte Piet zijn. Volgens de zegsman gaat het niet om de 'gebruikelijke' anti-Zwarte Piet-activisten, zoals de aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Michael van Zeijl, een van de mensen achter De Grauwe Eeuw, werd eerder dit jaar nog veroordeeld tot een boete van 300 euro omdat hij in de aanloop naar de landelijke intocht in Dokkum in 2017 een oproep deed ‘Sinterklaas dood te schieten’. Hij zag dat zelf als een grap. 

De Grauwe Eeuw kondigde ook voor dit jaar acties aan. De actiegroep overlegde daar al over met burgemeester Hamming van Zaanstad. Van Zeijl postte onlangs een foto op social media waarop hij een petje droeg met de tekst ‘Sinterklaas Sniper’.

Een mede-activist van Van Zeijl, Rogier Meijerink, kwam in het nieuws in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. Hij wilde daar een lawaaidemonstratie houden om te protesteren tegen het ‘herdenken van koloniale oorlogsmisdadigers’. Op 4 mei worden ook de Nederlandse militairen herdacht die sneuvelden in het toenmalige Nederlands-Indië.

Van Zeijl bevestigt overigens op Facebook, dat hij bestuurslid is van Majority Perspective, maar zegt dat hij die functie alleen maar heeft om anderen uit de wind te houden. 'Degenen in het bestuur komen namelijk in de statuten te staan en wij zijn die witte woede al gewend', schrijft hij. Ook mede-activisten Rogier Meijerink en Christa Soeters (beide van #Geen4meivoormij) zitten in het bestuur. 'Dat de bekende personen bestuursleden zijn heeft niets te maken met wie erachter zit maar ALLES met de veiligheid van andere leden van onze stichting', aldus Van Zeijl.


(Suriname Mirror)

Ministerie van (OWT&C) opent in het hoofdkantoor een burgerinformatie unit

Met unit moet de interactie met de gemeenschap worden verbeterd en versneld

'Het ministerie wil af van het imago dat je mensen moet kennen bij OW als je iets gedaan wilt hebben’


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft op het hoofdkantoor een burgerinformatie unit geopend. Er is vooraf, gedurende 5 tot 6 weken, een pilot geweest, waarin de kinderziekten zijn verholpen, vertelt Laurens Ramahi, die de unit coördineert, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 9 november 2018. De mensen hoeven niet meer te rennen met stukken naar de verschillende afdelingen, alles is nu centraal op de begane grond. 

Minister Patrick Pengel heeft gisteren samen met de coördinator de unit in gebruik genomen door het naambord te onthullen. De gemeenschap kan hier voor informatie over de afdelingen bouw en woningtoezicht, planologische dienst, ontwateringswerken, verkeer, bruggen, wegen, transport en ook openbaar groen.


De unit regardeert dus bijna alle afdelingen die in het ministerie gehuisvest zijn en dient als een one stop unit voor de gemeenschap. 'Of het nou gaat om een vergunning of een klacht. Het stuk krijgt een nummer en wordt vanaf dat moment verder gecoördineerd binnen een afgesproken tijdsbestek', stelt Ramahi. Hij benadrukt, dat minister Patrick Pengel zich sinds zijn aantreden hiervoor heeft ingezet.

Pengel gaf bij de officiële ingebruikname van de unit aan, dat hij zich tijdens zijn introductie op het ministerie met zijn team gebogen heeft over hoe de dienstverlening naar de gemeenschap te kunnen verbeteren. Hij zag bij zijn aantreden veel hardwerkende mensen, maar er was ook veel feedback vanuit de gemeenschap. De bereikbaarheid van het ministerie was toen een aandachtspunt alsook het bevorderen van de effectiviteit op de verschillende afdelingen die nu ongestoord door kunnen werken. Volgens de bewindsman is de gedachtegang dat mensen via een centrale plek informatie en feedback kunnen krijgen over hun aanvraag of hun klachten. 'De interactie met het ministerie is er altijd geweest, maar het verliep niet vlot.'

'De bedoeling van het instellen van de unit is, om de interactie met de gemeenschap te verbeteren en te versnellen, maar ook een stuk transparantie te bewerkstelligen', legde Pengel uit. Het ministerie wil af van het imago dat je ‘mensen moet kennen bij OW als je iets gedaan wilt hebben’. 'We willen de taak die ons is toebedeeld uitvoeren en er moet voor de rest niets komen bij kijken.'

Pengel benadrukte, dat de enige plek waar burgers moeten betalen voor hun aanvragen, de kassa van het ministerie van Financiën is. 'We kennen geen spoedtarief op het ministerie. U hoeft nergens bij te betalen om uw aanvraag sneller behandeld te krijgen. We kennen geen additionele betalingen behalve betalingen die op een blaadje staan aangegeven bij de betaaldienst.'

Dorpshoofden die uit VIDS zijn gestapt sluiten zich aan bij de OIS

'We moeten een grote paraplu- organisatie worden van inheemsen'


De dorpshoofden die in september het lidmaatschap van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) hebben opgezegd, hebben zich aangesloten bij de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS). Dat maakte Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, gisteren bekend tijdens een persconferentie in de Palmentuin, Paramaribo, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 9 november 2018.

Onder meer OIS-voorzitter Sirito-Yana Aloema en Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio's waren daarbij aanwezig. 'We hebben besloten om geen aparte organisatie op te richten wegens de kritiek vanuit de samenleving, dat wij zouden zorgen voor verdere versplintering van de inheemsen. Dat hebben we echt in overweging genomen', zegt Artist.

De OIS is volgens Artist in zekere mate zowel nationaal als internationaal erkend. Volgens hem kunnen de uitgetreden dorpshoofden zich over het algemeen vinden in de doelstellingen van de OIS.

'We gaan niet alleen voor de erkenning van onze grondenrechten, maar streven ook naar cultuurbehoud. Ook willen we projecten doen die zullen zorgen voor onder meer de verbetering van het onderwijs en het opkrikken van recreatie in de dorpen.'

Naar zijn zeggen hebben niet alleen dorpshoofden, maar ook de overige bestuursleden zich bij de OIS aangesloten. Het is de bedoeling dat andere organisatie zoals jongeren-, vrouwen- en sportorganisaties uit de districten en de hoofdstad zich bundelen in de OIS. 'We moeten een grote parapluorganisatie worden van inheemsen', stelt Artist.

Hij geeft aan dat Sirito-Yana Aloema voorzitter blijft van de OIS, maar mogelijk zullen andere posten bekleed worden door vertegenwoordigers van de groep die uit de VIDS is gestapt. 'We moeten hierover nog verder praten en zullen zeker eruit komen.'

'Eerste correctie uitbetaling aan gepensioneerde ambtenaren kost Srd 5 miljoen extra'

'Het geld dat nodig is voor de uitbetaling is beschikbaar'


'De eerste correctie van de uitbetaling aan de gepensioneerde ambtenaren zal Srd 5 miljoen extra kosten', aldus minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vandaag, vrijdag 9 november 2018, op Starnieuws. Het geld dat nodig is voor de uitbetaling is beschikbaar, stelt de bewindsman. 

De pensioenen worden elke vijftiende van de maand uitbetaald. Op 15 november zal ruim 60% van de gepensioneerde ambtenaren, van wie de aanpassing in het FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) al geschied is, worden uitbetaald. Hierin is ook opgenomen een groot deel van de gepensioneerde leerkrachten die ingepast is in het nieuwe beloningssysteem.

Minister Hoefdraad zegt, dat nadat de petitie aangeboden was door de Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst, achter de schermen veel contact is geweest om de uitbetaling mogelijk te maken. Dit is een eerste stap. Er zal met elkaar om de tafel worden gezeten om de rest van het traject verder uit te werken.

Wat de betaling met terugwerkende kracht betreft, zal de minister een uitgewerkt voorstel doen eind deze maand. Dat heeft hij formeel aangegeven aan diverse vakorganisaties die te maken hebben met deze kwestie. Er was al afgesproken met de Centrale van Landsdienaren Organisaties dat de uitbetaling tot januari 2017 gefaseerd zal plaatsvinden.

Jitendra Kalloe (VHP): 'Regering heeft lak aan lage opbrengsten rijstboeren'

'Regering negeert interpellatievoorstellen over ongunstige situatie in de agrarische sector'

'Wanneer zal de huidige regering het nut van deze sector inzien, wanneer zullen rijstboeren marktconforme padieprijzen krijgen?'


Het VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe zegt in het Dagblad Suriname van donderdag 8 november 2018, dat de regering lak heeft aan de verlieslatende financiële positie van de padieproducenten. Ondanks dat er met interpellatievoorstellen in De Nationale Assemblee aandacht is gevraagd voor de ongunstige situatie in de agrarische sector, hebben de autoriteiten zich hiervan niets aangetrokken. Hierdoor zorgt de lage padieprijs al een hele tijd voor inkomsten die ver beneden de kostprijs liggen. 

'Gemiddeld hebben de opbrengsten betrekking op de verkoop van minimaal 35 en maximaal 50 balen padie. We zien dat de kosten gebaseerd zijn op Srd 5.500 per hectare, terwijl de inkomsten tussen de Srd 3.500 en Srd 3.800 bedragen. Dit wil zeggen dat de rijstboeren verlies lijden van Srd 1.500 tot Srd 1.800 per hectare', aldus Kalloe.

Voor Kalloe is het negeren van de interpellatievoorstellen een duidelijk signaal dat de regering geen serieuze plannen heeft met de agrarische sector. ‘Het gaat slechts om het verkopen van goedkope verhaaltjes over de productiesector.' 'In juni 2018 hadden wij al een interpellatievoorstel ingediend, maar nooit is het op de agenda geplaatst van De Nationale Assemblee. Ook in oktober 2018 is er een interpellatievoorstel ingediend over de Stichting Machinale Landbouw (SML). Helaas kiest men voor zaken die geen prioriteit zijn.'

De padieproducenten zijn degenen die het gelag hiervan moeten betalen. Zo moeten zij, ondanks het feit dat ze verlies lijden, leningen aangaan om hun productie te kunnen garanderen. De afhankelijkheid van de bankinstellingen en padieverwerkers wordt daardoor in tact gehouden, voert Kalloe aan. 'Wanneer zal de huidige regering het nut van deze sector inzien? Wanneer zal er daadwerkelijk geld vrijgemaakt worden voor deze sector? Wanneer zullen de rijstboeren marktconforme padieprijzen krijgen?', vraagt Kalloe zich af.

BOG werkt aan bestrijding van vliegenplaag bij vuilstort Ornamibo

Omgeving wordt door BOG bespoten en gelijktijdig wordt onderzoek gedaan naar hoe de overlast is ontstaan



Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) werkt aan de bestrijding van de vliegenplaag te Ornamibo. Het bespuit de omgeving en doet tegelijk onderzoek naar hoe de overlast is ontstaan en hoe die op de meest effectieve wijze kan worden bestreden. Dit bevestigt districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost in de Ware Tijd van donderdag 8 november 2018.

Ze verwacht rapportage van het BOG waaruit duidelijk zal moeten blijken wat er precies aan de hand is. De districtscommissaris zegt dat ze hulp van diverse instituten, zoals het BOG, heeft ingeroepen om het probleem aan te pakken vanwege de ernst van de zaak. Om te voorkomen dat omwonenden last blijven ondervinden wordt de omgeving bespoten met bestrijdingsmiddelen.

Maandag heeft ze zich met vertegenwoordigers van belanghebbende organisaties in de omgeving georiënteerd. Hankers zegt, dat ze de situatie heel serieus heeft genomen nadat ze berichten had ontvangen over de onhygiënische situatie. 'Ik heb voorgesteld dat het gebied regelmatig bespoten wordt zodat de mensen geen last meer ondervinden en ik wil de organisaties alle ruimte geven om hun werk goed te doen.'

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt dat het ministerie zich alleen met het onder controle krijgen van de brand bij de vuilstort heeft beziggehouden en werkt aan het verbeteren van het wegennet te Ornamibo. Voor het bestrijden van de overlast van vliegen verwijst hij naar zijn collega van Volksgezondheid. Maar, die bewindsman, noch de directeur van het BOG, was bereikbaar voor een reactie.

Buurtbewoners noemden eerder de situatie 'heel erg' en stelden dat 'de vliegen tot vervelens toe op ons afkomen'.

Minister Getrouw ontvangt 'Strategisch plan Verkeersveiligheid 2018 – 2021'

(Bron foto: NII)
Getrouw geeft verkeerscriminaliteit extra aandacht, gelet op ontwikkelingen in het verkeer

Commissie Verkeersveiligheid pleit voor opzetten Verkeersveiligheidsinstituut


De Commissie Verkeersveiligheid heeft dhet Strategisch plan Verkeersveiligheid 2018 – 2021 aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie aangeboden, zo  meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 8 november 2018. Dit strategisch plan met bijbehorende actieplan en begroting moet resulteren in het veiliger maken en houden van onze wegen, mobiliteit en voertuigen. 

De bewindsman van Justitie en Politie haalde dinsdag tijdens een kennismakingsbezoek met de commissie aan, dat verkeerscriminaliteit zijn extra aandacht heeft, gelet op de ontwikkelingen in het verkeer. Hij voegde er verder aan, toe dat bij de aanpak daarvan hij de volle ondersteuning nodig heeft van de commissie.


Sharman Lakhisaran, voorzitter van de commissie, gaf een uiteenzetting van wat de commissie tot nu toe heeft gedaan en wat er verder moet gebeuren. Een van de realisatiepunten is het strategisch plan. Hij pleit vanwege het belang van dit document voor de implementatie daarvan. Hierbij komt aan de orde het in leven roepen van een Verkeersveiligheidsinstituut bij het ministerie van Justitie en Politie dat rechtstreeks verantwoording aflegt aan de minister. Het betreft in deze een gespecialiseerd instituut dat als centraal punt zal dienen voor alles dat met de verkeersveiligheid te maken heeft. Dit orgaan zal financieel zelfstandig opereren door onder andere fondsen te identificeren, projecten uit te voeren en projectmiddelen te beheren, alsook financiële verantwoording af te leggen.

Voor de korte en lange termijn aanpak is de commissie het eens met de minister om extra aandacht te besteden aan handhaving van een effectieve boete systeem en voorlichting. Verkeerseducatie binnen ons onderwijssysteem is voor de commissie een instrument om grote verandering te brengen in het verkeersgedrag van de Surinaamse samenleving. Daarbij zal op zeer jonge leeftijd de burger bewust worden gemaakt van de verkeersregels.

Samen met diverse stakeholders zal de komende tijd kritisch gekeken worden naar de aanpak van de verkeersveiligheid.

De commissie zal binnen kort een presentatie over het Strategisch plan Verkeersveiligheid 2018 – 2021 houden, voor de ministers van Justitie en Politie, Openbare Werken, Transport en Communicatie en Volksgezondheid.

EBS-directeur Parmessar benoemt Ridley tot hoofd Districtsbedrijven EBS

Enkele kopstukken binnen het bedrijf zouden niet blij zijn met aanstelling Ridley

'Een ieder weet dat Ridley de schoonzoon is van NDP-topper Ramon Abrahams en dat dit besluit via de politiek wordt doorgedrukt'


Per 1 november heeft Giovanni Ridley de algehele leiding over de afdeling Districtsbedrijven (DB) bij de NV EBS. Daarbij worden alle toebehorende bevoegdheden aan hem toegekend. Dit maakt EBS-directeur Rabin Parmessar in een interne memo gedateerd 5 november 2018 bekend, aldus het Dagblad Suriname donderdag 8 november 2018.

Ridley heeft voorheen gewerkt op de afdeling Procurement, die in opspraak was geraakt bij de grootschalige fraude enkele jaren geleden.

Zijn aanstelling wordt de EBS-leiding niet in dank afgenomen door enkele kopstukken binnen het bedrijf. 'Een ieder weet dat Ridley de schoonzoon is van NDP-topper Ramon Abrahams en dat dit besluit via de politiek wordt doorgedrukt', zegt een ingewijde van de EBS.

Door de benoeming van Ridley wordt de manager Opwekking, Armand Bipat, in feite nu opzij gezet. 'Bipat heeft al een tijdje de leiding van DB onder zich gehad en heeft het heel goed gedaan. In feite is hij twee jaar lang door Parmessar misbruikt en nu aan een kant gezet', zegt de bron.

In de memo schrijft Parmessar, dat Bipat zijn bijdrage zal blijven leveren voor de verdere ontwikkeling van de opwekking binnen de NV EBS. 'Bipat is een technocraat binnen de EBS. Waarom mag hij de leiding van DB niet blijven hebben? Zo te zien houdt Parmessar niet van technocraten. Hij misbruikt ze eerst met zoete praatjes en laat ze daarna hard vallen. Bij de promotie van Bipat was zijn loon niet eens opgetrokken', zegt de bron.

Of het dagblad een reactie heeft gevraagd van Parmessar op de forse beschuldigingen van de bron is niet duidelijk....

Mahespalsingh ook eigenaar van zaaizaadbedrijf, hoofdkantoor SML, CCW en plein ziekenhuis te Wageningen

Doekhie (NDP): 'Ik heb bijna 400 Whatsapp-berichten van mensen uit Wageningen ontvangen hierover'

- 'De gemeenschap is in rep en roer, omdat al deze dingen nu ook zijn weggegeven aan deze bandieten'
-  'De minister van RGB moet goed weten waarmee zij bezig is, omdat dit gewoon niet kan'
- 'Ik weiger partijmensen te beschermen en mee te gaan in deze blubber'


De perikelen rondom het sjoemelen met terreinen en bezittingen te Wageningen blijken maar niet op te houden, zo schrijft het Dagblad Suriname donderdag 8 november 2018. NDP-parlementariër en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie beweert uit het veld te zijn geïnformeerd dat ook het zaaizaadbedrijf te Wageningen, het hoofdkantoor van SML, het Cultureel Centrum Wageningen (CCW) en ook het grootste plein ter hoogte van het ziekenhuis zijn weggegeven aan zijn partijgenoot en ondernemer Johnny Mahespalsingh. Deze ondernemer staat in het kader van zijn bevoordeling door de regering ook 'Oom John' genoemd. 

'Ik heb bijna 400 Whatsapp-berichten van de mensen uit Wageningen ontvangen hierover. De gemeenschap is in rep en roer, omdat al deze dingen nu ook zijn weggegeven aan deze bandieten, terwijl zij enkele maanden terug middels petitie al aandacht vroegen van DNA (De Nationale Assemblee)', zegt Doekhie.

Hij voert aan dat deze zaken ook naar boven zijn gekomen nadat zijn collega-Assembleelid van de VHP, Mahinder Jogi, enkele dagen geleden ook enkele zaken naar buiten bracht. De VHP’er zei  dinsdag over documenten te beschikken, dat op 13 oktober 2017, de 72e verjaardag van president Desi Bouterse, onder D1882 is ingeschreven bij het hypotheekkantoor een areaal groot 37 hectare gelegen te Wageningen. Dezelfde dag is ook een stuk terrein met het nummer D1881 ingeschreven van 89 hectare gelegen aan de Oost-Westverbinding door de Westland Sama Group. Al deze uitgegeven terreinen maken volgens Jogi deel uit van de 52.000 hectare perceelland waaruit SML oorspronkelijk bestond.

Doekhie vindt, dat 'de personen die dit soort zaken het land en volk hebben aangedaan, wel eens terecht zouden moeten staan'. Eén van deze personen is de minister van Ruimtelijke ordening, Grond-  en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien. 'De minister van RGB moet goed weten waarmee zij bezig is, omdat dit gewoon niet kan. Er zijn ook andere mensen die jaren wachten op een perceel, anderen hebben zaken gekocht, maar kunnen die niet op hun naam krijgen. Dan kunnen bepaalde figuren terreinen met een waarde van miljoenen krijgen binnen enkele seconden. De minister moet gaan kijken waar het wringt. Wie heeft het gedaan? Heeft het ministerie wel respect voor DNA en volk?', vraagt Doekhie.

Volgens de politicus heeft de districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh, geen adviezen uitgebracht alvorens de terreinen zijn uitgegeven aan Mahespalsingh. 'Deze districtscommissaris weet niets en die arme man moet nu het veld ruimen, omdat hij niet heeft meegewerkt aan corruptieve praktijken. Nu moet hij naar Commewijne', aldus Doekhie die meer hierover tijdens de begrotingsbehandeling in DNA zal onthullen.

Doekhie beweert, dat er een geluidsbandje in omloop is waarin ‘Oom John’ te horen is. 'Daarin geeft hij aan dat hij zich niet druk maakt over de uitspraken en dat hij de lachende derde is. Hij zegt ook dat men de president verder moet vragen, want die weet van alles. Nu probeert Mahespalsingh de president ervan te betichten dat die meegedaan heeft aan deze rotzooi, terwijl het staatshoofd misschien te goeder trouw is geweest omdat andere zaken hem zijn voorgehouden. Ik heb ook met de president gesproken en ik weiger het te geloven', aldus Doekhie.

'Ik houd mijn mond niet, want toen ik in de oppositie zat heb ik dit soort taferelen met mijn leven bestreden. Ik moet dus een statement maken', benadrukt Doekhie. De NDP’er verwijst naar het geval 11 jaren geleden in De Nationale Assemblee waar hij een trap kreeg van zijn collega-Assembleelid van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Het was ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die Doekhie als eerst omver duwde. Dit was tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe. De PL-topman zat toen aan als parlementsvoorzitter.


Het parlement werd geleid door de plaatsvervangend voorzitter Caprino Alendy, toen Doekhie beschuldigingen over grondmalversaties uitte aan het adres van Somohardjo. Doekhie hield het parlement voor, over een doos vol met bewijsstukken te beschikken. 'Het ging toen ook om dit soort taferelen waarmee Somohardjo en Michael Jong Tjien Fa bezig waren in dit land. Vandaag is het dicht bij mijn bed, dus ik kan mijn mond dichthouden of mijn mond open maken. Ik weiger partijmensen te beschermen en mee te gaan in deze blubber', aldus Doekhie.

Volgens de politicus is hij kort voor het incident in december 2007 opgekomen voor een oude vrouw met een beperking van wie het erf gratis aan een Chinees was uitgegeven. Dat was volgens hem de aanleiding voor Somohardjo en Brunswijk om hem fysiek aan te pakken. 'Ik heb dus altijd een grote mond opgezet en mijn vrienden en partijgenoten moeten nu dus niet denken dat ik in een scenario ben.'

Doekhie benadrukt, dat hij liever had gezien dat deze bezittingen op de veiling waren gezet, waardoor zeker een bedrag van 60 tot 70 miljoen Amerikaanse dollar kon worden binnengehaald. 'De helft zou dan in de staatskas kunnen, terwijl de rest gespendeerd kon worden om de arme mensen daar tegemoet te komen door bijvoorbeeld de deplorabele huizen op te knappen. Ik vind het erg. Arme mensen die hun leven, bloed, zweet en tranen hebben gegeven in Wageningen en 40 tot 60 jaren in kapotte huizen op deze terreinen wonen, hebben heel hoge prijzen voor deze gronden moeten betalen. Deze ex-arbeiders van SML krijgen een pensioen van Srd 1 of Srd 2 van de staat. Kun je dat voorstellen? Terwijl anderen terreinen met een miljoenenwaarde gratis krijgen. Ik schrok mij een aap toen ik hoorde dat ook het zaaizaadbedrijf en het hoofdkantoor zijn weggegeven.'

216 Gifkikkertjes onderschept op het vliegveld van Bogota, Colombia

Kikkers in filmroldoosjes, verstopt in tas met kleding, hadden Duitsland als bestemming

(Bron foto: Secretaría Distrital de Ambiente)

De politie in Colombia heeft 216 gifkikkers in beslag genomen die waren ontdekt op het vliegveld van Bogota. De kikkers zaten in filmroldoosjes, die waren verstopt in een tas met kleding. Smokkelaars wilden de dieren naar Duitsland meenemen. 

Onder de gifkikkers die werden gevonden zat een aantal zeldzame exemplaren die met uitsterven worden bedreigd.



Volgens de politie in Colombia zijn de kikkers zo'n 2.000 dollar per stuk waard. De dieren zouden waarschijnlijk verkocht worden aan verzamelaars en aan mensen die in het bezit van het gif willen komen.

'Smokkelaar halen de kikkers uit de jungle van Colombia. Dat is illegaal, maar het is ook schadelijk voor onze biodiversiteit', zegt de minister van Milieu van Colombia. 'Ik roep dan ook iedereen op die informatie heeft over deze illegale handel, zich bij de politie te melden.'


(Suriname Mirror/Tribuna/NOS/El Tiempo/Twitter/YouTube)