vrijdag 6 juli 2018

34 Maanden cel geëist op Curaçao tegen oud-minister van Volksgezondheid Jacinta Constancia

Constancia zou zich - omgerekend - 200.000 euro hebben toegeëigend door middel van oplichting

Tegen haar man is ook 34 maanden cel geëist


De Curaçaose oud-minister van Volksgezondheid, Jacinta Constancia, hoorde vandaag, vrijdag 6 juli 2018, wegens oplichting 34 maanden cel tegen zich eisen. Ook zou ze volgens het Openbaar Ministerie 5 jaar lang het ambt van minister niet mogen uitoefenen. Dat meldt onder andere De Telegraaf.

Constancia, minister in het kabinet-Schotte van 2010 tot 2012, zou zich samen met haar echtgenoot omgerekend 200.000 euro hebben toegeëigend door middel van oplichting. Het betrof geld voor de aanschaf van 40.000 mondkapjes die nooit zijn geleverd. Tegen haar man is ook 34 maanden cel geëist.

Constancia ontkent alle betrokkenheid. Ze kwam vorig jaar in het nieuws toen ze een collega-parlementariër tijdens een vergadering een harde klap in het gezicht gaf.

Man op Aruba veroordeeld tot 15 jaar cel en TBS voor doodslaan van zijn twee stiefzoontjes (3 en 5)

(Bron foto: Diario Aruba)
Voor het eerst dat een Arubaanse rechter een TBS-straf oplegt, Aruba heeft geen TBS-kliniek

Moeder van broertjes nog niet veroordeeld,  rechter wil meer onderzoek naar haar rol


Stiefvader Gabriel Martin is donderdag 5 juli 2018 veroordeeld tot 15 jaar cel en TBS-behandeling zonder een maximale duur voor het doodslaan en zwaar mishandelen van de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh. Dat bericht Caribisch Netwerk/NTR. 

Het is voor het eerst dat een Arubaanse rechter een TBS-straf oplegt. Het eiland heeft geen TBS-kliniek. Er wordt nu onderzoek gedaan om eventueel een TBS-kliniek te openen op Curaçao, zegt de rechter, voor veroordeelden op Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en St. Eustatius. Maar als deze kliniek er niet komt, moet Aruba onderzoeken of de verdachte naar een TBS-kliniek in Nederland kan. Want benadrukt de rechter, wat ook de deskundigen concludeerden tijdens het onderzoek: zonder behandeling is de kans groot, dat Martin opnieuw geweld tegen mensen gaat gebruiken.

 De stiefvader die de twee broertjes vorig jaar doodsloeg en het lijk van de jongste ook in de bosjes begroef, heeft namelijk een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis met duidelijke psychopatische kenmerken’. Hij is ook verminderd toerekeningsvatbaar. Overigens mag hij pas naar een TBS-kliniek als hij 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten, op zijn vroegst na 10 jaar cel.

Martin was zelf niet aanwezig bij de uitspraak noch de vader en directe familie van de broertjes. Het was rustig in de rechtszaal vergeleken met de commotie tijdens de zitting op 15 juni. De rechtbank had toen niet gerekend op de enorme toeloop. Door slechte organisatie van de bewaking, werd de directe familie zoals de oma, de toegang geweigerd. Terwijl wel ambtenaren van diverse departementen, het Openbaar Ministerie (OM) en rechtenstudenten op de publieke tribune zaten. Na een korte opstoot met emotionele familieleden, was het uiteindelijk de rechter die ingreep en de familie toeliet. Later in een verklaring bood de rechtbank haar verontschuldigingen.

De familie was woedend toen ze de eis van het OM hoorde. Ze vonden die veel te laag. Of zij daarom vandaag niet kwamen opdagen, is niet bekend.

De moeder van de broertjes is nog niet veroordeeld. De rechter vindt dat er meer onderzoek nodig naar haar rol.

Gerard Lau nieuwe directeur van de SLM

(Bron foto: Facebook)
Lau is voormalig directielid van de EBS...


Gerard Lau is door de regering benoemd als algemeen-directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Dat is namens de Raad van Commissarissen van de SLM vandaag, vrijdag 6 juli 2018, in een bekendmaking aan het personeel gemeld, aldus de Ware  Tijd.

Lau, energiedeskundige die jarenlang financieel directeur was van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en in april nog werd benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht Energie Autoriteit Suriname (EAS), begint maandag 9 juli met zijn werkzaamheden. Per die datum is ook Steve Silos aangesteld als directeur Financiele Zaken van de luchtvaartmaatschappij.

De positie van algemeen-directeur bij de SLM werd enkele maanden geleden vacant toen het contract van toenmalig directeur Robbi Lachmising verstreek en niet werd verlengd.

De SLM kwam eerder dit jaar enigszins negatief in de publiciteit, door de Ware Tijd, vanwege beladingsperikelen die volgens ingewijden van invloed konden zijn op de vliegveiligheid. Volgens de SLM en de regering was de vliegveiligheid echter nimmer in gevaar. Wel werd erkend, dat zaken verbeterd moesten worden en werd het bedrijf dat op de internationale luchthaven te Zanderij vliegtuigen belaadde aan de kant gezet.

Directie en Raad van Commissarissen Ennia-groep Curaçao zijn of worden binnenkort ontslagen

Centrale Bank neemt in het kader van noodregeling de directie en de RvC over


De directie en de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van de Ennia-groep heeft of zal spoedig ontslag krijgen, met uitzondering van commercieel directeur Reinald Curiel. Dat is gistermiddag bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) nadat het gerecht een dag eerder op verzoek van de toezichthouder de noodregeling voor Ennia had uitgesproken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 juli 2018.




Het ontslag betekent het vertrek van president-directeur Ralph Palm en Abdallah Andraous, de vertrouwensman van grootaandeelhouder Hushang Ansary. Richard Gibson en Percival Virginia, die enige tijd terug door Ansary waren aangesteld als de nieuwe directie zonder de vereiste goedkeuring van de CBCS, zijn evenmin belast met de directie. Het verzoek om de directiewisseling heeft op dit moment ‘nul waarde’.

De Centrale Bank neemt in het kader van de noodregeling de directie en de RvC over. Dat houdt voorts in dat zelfs de eigenaar, de 91-jarige Ansary, ontslag krijgt als commissaris van Ennia. Dat geldt ook voor zijn dochter Nina Ansary alsmede de andere Amerikaanse commissarissen: Frank Carlucci, James Crystal en John Macomber.


Ook de Curaçaose ingeschreven commissarissen krijgen ontslag: Clark Gomes Casseres, Jaime Saleh (beiden in de holding) en Cees Rokx.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de CBCS ten aanzien van Ennia al gedurende lange tijd een traject bewandelt om de balans – waarvan 90 procent van de activa buiten de directe balans zijn geplaatst waardoor ze niet meetellen voor het bepalen van de vereiste solvabiliteitsratio – op orde te krijgen, maar dat het onlangs ‘onttrekken’ van 100 miljoen dollar (180 miljoen gulden) de druppel was om via de rechter in te grijpen. 'Dat heeft ons verrast', aldus financieel-economisch directeur José Jardim, die de persconferentie gaf.

Wetgeving inzake integriteitsbureau overheid Curaçao naar de Raad van Advies

Minister Armin Konket verwacht dat bureau op 1 januari 2019 is opgericht


De wetgeving voor het instellen van een integriteitsbureau van de overheid gaat volgende week naar de Raad van Advies (RvA). Minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) verwacht dat het bureau op 1 januari 2019 is opgericht. Dit bericht vandaag, vrijdag 6 juli 2018, het Antilliaans Dagblad.

Zodra het advies van de RvA is ontvangen, moet het concept van de landsverordening eerst nog voor behandeling naar de Staten. Na goedkeuring van het parlement kan de wetgeving van kracht worden. In de tussentijd wordt gezocht naar een directeur voor het integriteitsbureau.

Minister Konket hoopt over ongeveer drie maanden iemand te hebben benoemd die het bureau op poten moet zetten, zo liet hij gistermiddag weten tijdens een persconferentie.

Het integriteitsbureau moet toezien op de gedragscode die is opgesteld voor ambtenaren, zal zowel preventief als repressief te werk gaan bij het overtreden van de in de wet vastgelegde gedragsregels en onafhankelijk van de politiek functioneren, zo liet Konket eind mei al weten in antwoord op vragen van Statenlid Curtley Obispo (PAR). Het gaat dan bijvoorbeeld om corruptie en belangenverstrengeling.

Via trainingen zijn de ambtenaren geïnformeerd over de gedragscode waaraan zij zich moeten houden en over de taken van het integriteitsbureau.

Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit zoekt alternatieven om luchtverbindingen tussen eilanden Koninkrijk te herstellen

Optie combinatie liberalisering luchtvaartverbindingen en vorm van openbaar vervoer-verplichting


Een combinatie van liberalisering van luchtvaartverbindingen en een vorm van een openbaar vervoer-verplichting kan mogelijk de connectiviteit tussen de eilanden van het Koninkrijk en in de Cariben verbeteren. Die optie wordt de komende maanden verder uitgewerkt door de werkgroep connectiviteit. Dat zei de directeur van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CCAA), Hans de Jong, gistermiddag tijdens een persconferentie met minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), aldus vandaag, vrijdag 6 juli 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tot 2013 was nog een groei te zien van het aantal passagiers dat tussen de zes eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen werd vervoerd. Maar, vanwege de moeilijke tijden die Insel Air doormaakt is de connectiviteit ‘drastisch teruggedraaid’.


De Jong constateert in het Caribisch gebied een discrepantie tussen de ‘vaak dunne vervoersstromen’ en de grote behoefte aan connecties door uiteenlopende redenen: sociaaleconomisch, toerisme, bedrijvigheid. 'Dat trekt een zware wissel op commerciële bedrijven.'

Tijdens een seminar op 28 juni dit jaar dat door CCAA en VVRP werd georganiseerd, maar ook door de werkgroep connectiviteit, wordt gezocht naar alternatieven om de luchtverbindingen te herstellen. Een mogelijkheid is een combinatie van liberalisering van vluchten op bepaalde routes en het instellen van een openbaar vervoer-verplichting op andere routes.

SWM na plaatsinng waterleidingbuizen over 32 kilometer, vanaf Calcutta, beland te Boskamp

Binnen twee weken kan vissersdorp voorzien worden van schoon en veilig drinkwater


De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is na zo'n 32 kilometer afgelegd te hebben, van Calcutta aangekomen bij vissersdorp Boskamp. Het was een lange weg, zegt directeur Marlon Oosterling vandaag, vrijdag 6 juli 2018, op Starnieuws. Binnen twee weken kan het dorp voorzien worden van schoon en veilig drinkwater. 

De SWM-topman brengt in herinnering, dat dit project sinds regering-Bouterse I beloofd was aan de bevolking. Toen kon het niet gerealiseerd worden. In februari is begonnen met het aanleggen van de buizen vanuit Calcutta.

Het project is af en toe gestagneerd, omdat het materiaal niet tijdig voorradig was. Nu is het eindelijk zover om de buizen te plaatsen in het wooncentrum.

Oosterling legt uit, dat de mensen uit een meer water haalden. Door de jaren heen is het water gaan inboeten aan kwaliteit. Vooral bij visverwerking is schoon en veilig drinkwater van groot belang. De ruim 500 mensen die wonen in het dorp, kunnen binnenkort beschikken over goed drinkwater.

Bestuur AdeKUS hoopt op spoedige doorbraak in patstelling met de VWPU

Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit is in actie voor een salariscorrectie

'Rekening gehouden moet worden met de huidige economische realiteit en de financieel-economische verhoudingen tussen de AdeKUS en overheid'

 
Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hoopt dat de patstelling met de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) gauw tot het verleden zal gaan behoren. Dat bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 6 juli 2018.

De VWPU is in actie en eist een salariscorrectie.

Het universiteitsbestuur stelt, dat in maart 2018 een principeakkoord is bereikt met de VWPU met onder meer een 40% voorschot op het salaris. Hierna is verder overleg gevoerd om te komen tot een nieuwe salarisreeks voor wetenschappelijk en stafpersoneel. De VWPU eist een 100% salariscorrectie. Hiervoor wordt het vertrekpunt gehanteerd, dat in 2017 door de overheid aan onderwijsgevenden, een gemiddelde looncorrectie variërend van 96 tot 104%, is toegekend. De VWPU meent hier aanspraak op te maken.

Het universiteitsbestuur zegt zich echter op het standpunt te stellen, dat vooralsnog de basis ontbreekt voor een automatische koppeling van een looncorrectie van de AdeKUS-wetenschappers aan een toegekende correctie van onderwijsgevenden. Aangevoerd wordt, dat het Herwaarderingsbesluit Onderwijsgevenden van 9 oktober 2017 de inschaling van het voltijds personeel van het Instituut voor de Opleiding van Leraren niet regelt, met het gevolg dat de herwaardering van de AdeKUS-wetenschappers niet op basis daarvan kan worden afgeleid. Het universiteitsbestuur heeft hiervoor de aandacht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gevraagd en is wachtende om nadere verduidelijking aan haar te geven.

Het bestuur zegt ook naar voren te hebben gebracht, dat om te komen tot een voor beide partijen aanvaardbare besluitvorming over de hoogte van de salariscorrectie, rekening gehouden moet worden met de huidige economische realiteit en de financieel-economische verhoudingen zoals deze zijn gegroeid tussen de AdeKUS en de overheid.

Hierbij spelen twee belangrijke feiten en omstandigheden een rol, waaraan de universiteit is gebonden.
- Ten eerste is de universiteit een subsidie ontvangende instelling die voor meer dan 90% financieel afhankelijk is van overheidssubsidie. Deze is de afgelopen vijf jaren in vergelijking met haar operationele kosten, niet evenredig gegroeid. Daarnaast is door de subsidiegever aangegeven dat er geen ruimte is voor nog meer aanpassing van de toegekende subsidie, daar zij een crisisbeleid voert. De economie is sedert 2015 in een recessie. De economie zal in de komende twee tot drie jaar ook niet herstellen naar de piekperiode van 2012/2013. De publieke én private sector hebben zich moeten aanpassen aan de huidige realiteit. In het Ontwikkelingsplan heeft de overheid zich gecommitteerd om te streven naar een herstel van de situatie naar het niveau van oktober 2015. Voor alle partijen moet het duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar/Srd-koers van 3,35 (2012/2013) voor de komende periode niet realiseerbaar is en het nieuwe evenwicht zich moet concentreren rond Amerikaanse dollar/Srd 6,5.

- Ten tweede zijn de personeelslasten van ongeveer 90% evenredig groot binnen de totale exploitatiekosten van de universiteit. Dit probleem dient grondig te worden geëvalueerd, wat ertoe moet leiden dat de personeelskosten een veel lager deel van de totale kosten gaan uitmaken.

Hoewel het universiteitsbestuur het vertrekpunt van de VWPU respecteert, wil het bij voortzetting van het overleg met de vakvereniging nadrukkelijk deze financieel-economische uitgangspunten meenemen om tot een evenwichtig besluit te komen.

Het universiteitsbestuur heeft de VWPU gevraagd om mee te werken aan het grondig evalueren van de enorme personeelslasten binnen de totale exploitatie van de universiteit. Dit zou ertoe moeten leiden, dat bij het financieel-economisch gezond maken van de universiteit de personeelskosten een veel geringer deel van de totale kosten zullen gaan uitmaken, stelt het universiteitsbestuur.

Herstelwerkzaamheden Nieuw Weergevondenweg opgepakt dankzij een miljoen Srd voor aannemer

Met het geld kan Caremco Holding NV slechts twee weken lang werkzaamheden uitvoeren...


Sinds dinsdag zijn de herstelwerkzaamheden aan de Nieuw Weergevondenweg weer begonnen nadat ze acht maanden waren stopgezet, omdat de staat haar betalingsverplichtingen naar de aannemer Caremco Holding NV niet nakomt. Maar, middels dialoog is het de aannemer toch gelukt een beetje geld van bijna iets meer dan een miljoen Srd van de staat los te krijgen. Dit bedrag is slechts een druppel wanneer in ogenschouw wordt genomen het totaalbedrag dat de staat verschuldigd is aan de aannemer. 

'We kunnen niet te lang stil blijven zitten. We moeten iets doen’, zegt directeur George Pahlad donderdag 5 juli 2018 in het Dagblad Suriname. Hierbij neemt hij ook mee de belangen van zijn werknemers. De aannemer verkeert ook niet helemaal in een hoerastemming. Met het geld kan hij slechts twee weken lang werkzaamheden uitvoeren.

Volgende week wordt een begin gemaakt met de asfaltering van het eerste 500 meter wegdek. Maar wanneer het geldbedrag gebruikt is, rest hem geen andere keus dan weer in dialoog te treden met de staat. ‘Ik kan niet altijd mijn eigen geld blijven gebruiken. Ik heb niet meer’, aldus de aannemer die zich er van bewust is, dat indien hij zijn eigen financiële middelen maar blijft voorschieten, hij zijn eigen onderneming naar de rand van het faillissement brengt.

Pahlad heeft een systeem van 50-50-deal met de overheid. Het betreft 50% voorfinanciering en 50% krediet dat in kavels wordt uitgereikt wanneer de werkzaamheden zijn opgeleverd. Pahlad geeft aan dat hij niet het krediet, maar de voorfinanciering onder de loep neemt. Dit geld waarmee hij zijn eigen financiële verplichtingen moet aflossen ‘blijft vast’, waardoor hij ook genoodzaakt was om de werkzaamheden te staken.

De Nieuw Weergevondenweg betreft het herasfalteren van een wegdek bestaande uit 4.8 kilometer. De eerste twee kilometer hebben al een eerste asfaltlaag. ‘Wanneer het eerste laag asfalt al is gezet, is het makkelijk’, verduidelijkt de aannemer. Maar, vanwege de achterstallige uitbetalingen waren de werkzaamheden gestremd.

Pahlad doet zijn uiterste best om gerehabiliteerde weg over vijf maanden volledig op te leveren. De aannemer, die ook andere inschrijvingen onder zijn beheer heeft staan, moet nog onderhandelen met de staat om ook een aanvang te maken met die werkzaamheden.

PLO heeft nog steeds geen aannemelijke verklaring voor de 'verdwenen' Srd 1.4 miljoen

PLO kan niet kan uitleggen waar de Srd 1,4 miljoen ontvangen subsidie naar toe is


'Wij hebben nog niets vernomen van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO)', zegt Joyce Blokland, directrice van Transport en Communicatie van het ministerie vsn Openbare Werken, Transport en Communicatie vandaag, vrijdag 6 juli 2018, in de Ware Tijd, in antwoordt op de vraag of de PLO een aannemelijke verklaring heeft voor de Srd 1.4 miljoen die eerder niet verantwoord kon worden. 

Het gaat om een deel van de ontvangen subsidie van het derde kwartaal van 2017. De overheid maakt subsidie over naar de PLO, die op haar beurt de bushouders moet betalen. Blokland zei eerder, dat Robby Boedhoe, die belast is met de financiële administratie van de PLO, niet kan uitleggen waar de Srd 1.4 miljoen naar toe is.

Ze wilde toen ook niet zeggen of de zaak naar fraude riekt, maar wachtte op PLO-voorziter John Mahadewsingh, die in het buitenland was. Hij is intussen terug, maar was niet bereikbaar voor commentaar. Zowel zijn ondervoorzitter John Biffé als penningmeester Robby Boedhoe verwijst voor opheldering naar hem.

Blokland zegt, dat de uitleg waar de PLO om gevraagd is nog niet aan een tijdslimiet is gekoppeld.  De PLO heeft nog geen subsidie van het eerste en tweede kwartaal van 2018 ontvangen. Blokland stelt, dat eerst schriftelijk moet worden aangetoond aan wie allemaal subsidie van het laatste kwartaal 2017 is uitbetaald. Dat geld heeft de belangenorganisatie vorige maand ontvangen.

Ministerie van Financiën weerlegt elke mythe die opduikt over monetaire financiering

Ministerie van Financiën)
'Ter financiering overheidstekort zijn absoluut geen gelden van CBvS gebruikt'


De Centrale Bank financiert de overheid niet, en hierover wenst het ministerie van Financiën elke mythe die opduikt te weerleggen, aldus het Nationaal Informatie Instituut. De overheidsbegroting 2017 sloot af met een tekort van Srd 1.852 miljoen, maar ter financiering zijn absoluut geen gelden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gebruikt. 

Het tekort in 2017 bedroeg 7,3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is een verbetering ten opzichte van 2016 en 2015, verkregen op basis van een beheersing van de overheidsuitgaven en een lichte toename van de overheidsinkomsten. De tekorten in 2015 en 2016 bedroegen 9,7% en 9,1% van het BBP. Met een lager tekort is er in principe relatief minder financiering nodig.



Belangrijk is, dat bovendien de monetaire financiering definitief is stopgezet in mei 2016 op basis van een overeenkomst getekend tussen de minister van Financiën en de governor van de CBvS. De cijfers tonen ook uitdrukkelijk aan, dat er sindsdien geen sprake meer is van monetaire financiering. In 2016 en 2017 worden geen voorschotten opgenomen bij de CBvS. Er wordt juist afgelost op de lening.

Er moet ook geen verwarring gemaakt worden met de overheidsrekening bij de CBvS. Dat is geld van de overheid geparkeerd bij de CBvS die haar bankier is. De overheid kan geld opnemen van de rekening om daarmee haar zaken te financieren. Dit is geen geld van de CBvS en het is ook geen monetair geld.

De overheid vult haar rekening doordat bijvoorbeeld inkomsten gestort worden of een lening van een andere instelling of het buitenland ontvangen wordt. Van 2016 naar 2017 is er een verschuiving van buitenlandse financiering naar binnenlandse. De binnenlandse financiering komt in 2017 van de commerciële banken en van het eigen rekeningtegoed van de overheid.


In 2016 was er sprake van toevloeiing van buitenlandse middelen nadat de overheid een staatsobligatie plaatste op de internationale bondmarkt. Een deel hiervan is doorgeleend aan Staatsolie wat ook in de financieringsstatistiek te zien valt, namelijk het negatief teken van 'lenen aan niet-financiële instellingen'.

De Overheidsfinanciën data zijn zichtbaar en downloadbaar via de volgende links:
http://gov.sr/ministerie-van-financi%C3%ABn/data.aspx 
https://financien.sr/

Minister Gopal haalt de bezem door top ministerie van Sport- en Jeugdzaken

Onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten uit functie gezet 'vanwege gewijzigde beleidsinzichten'


Minister Lalinie Gopal haalt de bezem door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Nadat directeur Sportzaken, Luciano Mentowikromo, op 3 juli werd ontlast uit zijn functie, volgde Radj Ramdas, onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten gisteren, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 6 juli 2018.

Ramdas heeft gisteren schriftelijk vernomen, dat 'vanwege gewijzigde beleidsinzichten' de minister besloten heeft hem te ontlasten van zijn taken en bevoegdheden van waarnemend onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten. Hij is ter beschikking gesteld van de waarnemend directeur, Mitchell Kisoor.

 In een interne circulaire heeft Gopal het personeel op de hoogte gesteld dat Ramdas ontlast is van zijn taken en bevoegdheden. Dwight Prade is nu belast met de waarneming op het onderdirectoraat Sportaccommodaties en Ruimten.

Minister Ferrier: 'De kwaliteit van het onderwijs moet opgetrokken worden'

'Suriname voldoet niet meer aan de opleidingseisen in de regio'

(Bron screenshot: YouTube/ATV)
Onderwijsminister gaat op persconferentie in op 'kwestie' IOL


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft gisteren op een persconferentie duidelijk gemaakt, dat de kwaliteit van het onderwijs opgetrokken moet worden. Suriname voldoet niet meer aan de opleidingseisen in de regio. Op de Caricom-top van 2017 heeft Suriname zich gecommitteerd om het onderwijs naar internationaal niveau op te trekken, benadrukte Ferrier, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 6 juli 2018.

De eerste stap naar de transformatie is, dat er geen nieuwe inschrijvingen zullen plaatsvinden het komende schooljaar op het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL). 'Haïti is ons zelfs bezig in te halen', heeft de minister aan president Desi Bouterse gerapporteerd. 'Guyana is ons al met rasse schrede voorbijgestreefd. Dus moeten wij een keuze maken', vindt Ferrier.


Zij merkte op, dat de incorporatie van het IOL als onderdeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname goed voorbereid is, ook al lijkt het een beetje ingrijpend. De minister voerde aan, dat als er niet ingegrepen wordt, elk jaar gehuild gaat worden wanneer slechte de onderwijsresultaten bekend worden. Als er gewerkt wordt met een team dat niet volledig bevoegd is dat weer anderen opleidt, die ook niet volledig bevoegd zijn, werkt dit door tot het onderwijs op het basisniveau.

Op het IOL zijn er veel mensen met alleen MO-A en zijn daardoor niet bevoegd les te geven. Het is een moeilijke beslissing, zei Ferrier.

Het ministerie heeft gezegd, dat er geen nieuwe inschrijvingen komen dit komende schooljaar op het IOL. Middelbare scholieren die straks hun diploma hebben kunnen wel doorstuderen. Er wordt gewerkt aan een schakelprogramma, zodat de studenten voorbereid zijn als ze hun opleiding als leraar beginnen. Het gaat niet om het schakelprogramma van de universiteit. Het programma is breder, benadrukte de minister.

Zij hamerde erop dat Suriname zich gecommitteerd heeft binnen Caricom om het niveau op te krikken. 'Hier moet het land aan voldoen.' De minister beklemtoonde dat het om een traject gaat. Het is volgens Ferrier geen overhaaste beslissing. 'Morgen is niet alles rond, dat is ook nooit gezegd', zei de minister.

Per 1 oktober kunnen de nieuwe studenten instappen in het schakelprogramma van het nieuwe IOL. Het programma, wordt door een commissie onder leiding van Renata de Bies ontwikkeld.

Abdoel (NDP) wil informatie van regering over stand van zaken kwestie door Nederland geconfisqueerd geld

'Het zou op zijn minst correct zijn de samenleving te informeren wat verkeerd is gegaan'

'Het is niet gezond, dat er zoveel onduidelijkheden zijn en dat er niets daaromtrent gezegd wordt'


De gevolgen van het in beslag nemen van de 19,5 miljoen euro door de Nederlandse Justitie zijn duidelijk merkbaar in Suriname. Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt dat de regering informatie moet verschaffen over de stand van zaken. 'Door de minister van Financiën is een advocaat in de arm genomen om de zaak bij de rechter te bepleiten. Daarna hebben wij niets meer van de regering gehoord. Het zou op zijn minst correct zijn de samenleving te informeren wat verkeerd was gegaan en aan welke verbeteringen er gewerkt wordt om zo een situatie in de toekomst te voorkomen', zegt Abdoel vandaag, vrijdag 6 juli 2018, op Starnieuws.

Abdoel stelde deze kwestie vorige week in de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) ook aan de orde. Hij vindt het jammer, dat de regering tot nu toe geen duidelijkheid heeft gegeven over wat mis is gegaan. Intussen wordt de samenleving geconfronteerd met ad hoc maatregelen die door banken worden genomen. Voor elke transactie moet nu betaald worden. Voor transacties die in vreemde valuta gedaan worden, betaalt men een bepaald percentage aan transactiekosten. Uit de uitleg van de banken blijkt, dat men wil afrekenen met de contante betalingscultuur en zoveel mogelijk girale betalingen wil stimuleren.

'Maar, waarom nu pas het besef? Waarom nu plotseling de maatregelen nadat die 19,5 miljoen euro in beslag is genomen? Waarom wordt voor het stimuleren van girale betalingen klanten zo in de kosten gejaagd? Jammer genoeg geen uitleg van de monetaire autoriteiten', zegt het Assembleelid.

Ook de cambio’s proberen volgens Abdoel plotseling te voldoen aan de Wet Identificatieplicht. Deze wet die ooit goedgekeurd was om te voldoen aan verplichtingen van Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) werd niet gehandhaafd, maar nu volgt die handhaving volkomen automatisch, constateert de politicus.

'Uit de ontwikkelingen die nu volgen merkt men niet, dat het om stimulering van girale betalingen gaat, maar eerder het naleven van toezichtregels. Werden die regels dan eerder niet nageleefd?'

Abdoel vraagt zich af of Suriname wel voldoet aan de verplichtingen van CFATF. 'Werken we wel aan adequate aanbevelingen van CFATF om money laundering te voorkomen? Zijn er aanbevelingen van CFATF die nog uitgevoerd moeten worden? We tasten allen nog in het duister. Ik hoop wel van harte dat de regering adequaat antwoordt op deze vragen die zeker door mij in DNA zijn gesteld. Het is niet gezond, dat er zoveel onduidelijkheden zijn en dat er niets daaromtrent gezegd wordt. Meer nog, omdat we vanaf dit jaar een groei in de economie zullen hebben. Als al deze zaken te maken hebben met ordening, het tegengaan van witwaspraktijken en transparantie, laat de regering het duidelijk uitleggen aan de samenleving. Verwacht wordt dat het publiek op een normale manier geïnformeerd wordt.'

Dodson over foto met vermoedelijk Braziliaanse vrouw: 'Ik laat me nooit in met roddels'

Foto circuleert op Facebook en zorgt voor voorspelbare reacties


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen laat zich niet in met ‘roddels en gezegdes’ die de laatste dagen over een foto van hem en een mogelijk Braziliaanse vrouw op Facebook en Instagram circuleren. 'Ik laat me nooit in met roddels en gezegdes', zegt de bewindsman donderdag 5 juli 2018, in een reactie in het Dagblad Suriname. 

De foto werd eerst op Instagram op het profiel van een zekere ‘souzanayrakelly’ gepost. Hiervan werden screenshots gemaakt en vervolgens op Facebook geplaatst.

Intussen wordt deze foto door velen gedeeld en is populair geworden.

Het is bekend, dat niet iedereen tevreden is over de manier waarop de bewindsman sinds zijn aantreden de illegale goudwinning en het scalianprobleem aanpakt.

'Heeft hij eerst gecheckt of zij legaal in het land is? 
Belangenverstrengeling in bed. 
Daarom kan de illegale goudhandel niet worden aangepakt. 
Vandaar dat er zoveel illegale Brazilianen in de goudmijnen opereren en weggaan met ons goud. Deze regering werkt hard. 
Is hij een minister?',
zijn enkele van de reacties op Facebook.

Op de vraag of het hier om een bewerkte foto gaat komt geen antwoord....

Waterkant.net besteedt vandaag, vrijdag 6 juli, aandacht hieraan ('(...) Of het om een authentiek plaatje gaat of dat er is gephotoshopt is nog niet duidelijk. Wat wel zo klaar is als een klontje, is dat Dodson er geen woorden aan vuil wenst te maken. (...)') en heeft deze foto's gepubliceerd:

Rechtbank in Ecuador doet historische uitspraak ten gunste van huwelijksgelijkheid

Huwelijken van hetzelfde geslacht kunnen nu worden gesloten

(Bron foto's: Red LGBTI Azuay)


Een rechtbank in Ecuador heeft een historische uitspraak gedaan ten gunste van huwelijksgelijkheid. Rechters Iliana Vallejo en Ruth Alvarez, van het Hof van Familie, Vrouwen, Kinderen en Adolescenten, hebben vorige week geoordeeld in het voordeel van twee lesbische stellen van wie hun aanvragen voor huwelijkslicenties door de Burgerlijke Stand waren afgewezen.

De afwijzingen kwamen nadat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens eerder dit jaar in het voordeel besliste voor het homohuwelijk, in een besluit dat invloed heeft op 20 landen, waaronder Ecuador. Het besluit bevatte een verklaring dat de paren, die werden vertegenwoordigd door het Feministisch Juridisch Collectief van Cuenca, onmiddellijk zouden mogen trouwen.

Advocate Catalina Mendoza noemde de echtparen en de rechters 'dappere mensen' die 'geschiedenis schrijven', meldt de krant El Tiempo.

De Burgerlijke Stand heeft beroep aangetekend tegen de beslissing, maar dat schort het vonnis niet op of verstoort niet de kans van koppels van hetzelfde geslacht om te trouwen, legde jurist Sebastián López uit. Hij voegde eraan toe, dat het Provinciaal Hof, waar het beroep zal worden gehoord, het waarschijnlijk eens zal zijn met de lagere rechtbank.

Hoewel de Grondwet nog steeds bepaalt, dat het huwelijk tussen één man en één vrouw is, wordt dit door de resolutie van het Inter-Amerikaanse Hof verworpen.

De belangenbehartigingsgroep Red LGBTI Azuay juichte de uitspraak toe. 'Bravo voor de verdediging van gelijkheid en diversiteit! Bravo voor de strijd tegen discriminatie! Bravo voor de liefde!', schreef het op Facebook en Instagram:


(Suriname Mirror/NewNowNext/Instagram/LGBTQ Nation)

Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL gaat op Quito, Ecuador, vliegen

(Bron foto: GOL)
Voor het eerst in bijna drie jaar weer vliegverbinding tussen Brazilië en Ecuador


De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL breidt haar internationale routenetwerk uit met Ecuador. Met ingang van december wordt drie keer per week gevlogen van Sao Paulo naar de hoofdstad Quito. 

Op de route zet GOL de nieuwe Boeing 737 MAX in. Dankzij de nieuwe route van GOL komt er voor het eerst in bijna drie jaar weer een vliegverbinding tussen Brazilië en Ecuador tot stand. De Ecuadoraanse luchtvaartmaatschappij TAME staakte begin 2016 haar vluchten tussen Quito en Sao Paulo.

GOL vliegt voornamelijk binnen Brazilië, maar is ook steeds actiever op internationale routes.

Inmiddels biedt de maatschappij vluchten aan naar tien landen in Zuid-Amerika, het Caribisch Gebied en Noord-Amerika.

(Suriname Mirror/Luchtvaartnieuws)

Voormalige campagnecoördinatrice van oud-presidentskandidaat Petro in Colombia vermoord

Ana Maria Cortes (46) vermoord in cafetaria in Cáceres, in de regio Bajo Cauca, Antioquia


Dagen nadat de voormalige presidentskandidaat Gustavo Petro systematische doodsbedreigingen veroordeelde tegen zijn voormalige campagnecoördinatoren, is een van hen vermoord. De moord op de presidentiële campagnecoördinatrice van Petro in Caceres, Antioquia, was dinsdag 3 juli 2018 de laatste van wat een uitroeiingscampagne lijkt te zijn die sociale leiders van het land terroriseert. 

Dagen voor haar dood vertelde Ana Maria Cortes naar verluidt vrienden dat 'men niet weet of de paramilitairen je zullen doden of dat er iemand zal sterven in de lawine van Hidroituango', de slecht gebouwde waterkrachtcentralr van Medellin die het risico loopt te breken.


Cortes is de tweede Petro-campagnecoördinator die haar leven verloor na een actieve promotie van de loopbaan van de linkse kandidaat voor het presidentschap; op de dag van de eerste verkiezingsronde vermoordden onbekende huurmoordenaars Gabriel Muñoz in de zuidelijke provincie Huila.

Ana Maria Cortes laat twee kinderen achter, van wie één minderjarige. Haar moeder is in het ziekenhuis opgenomen vanwege de gevolgen van het verlies van haar geliefde dochter.


Colombia's Ombudsman Carlos Alfonso Negret zei woensdag, dat tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2018 311 sociale leiders zijn vermoord.

In het gebied rond Caceres, waar de lokale bevolking het energiebedrijf EPM van Medellin heeft geconfronteerd met de nabijgelegen waterkrachtcentrale, zijn dit jaar alleen al vier sociale leiders vermoord.



De Verenigde Naties, die het gebrekkige vredesproces van Colombia in de gaten houdt, zei al in maart dat het 'uiterst bezorgd' was over de massamoorden die na de demobilisatie van FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) een machtsvacuüm veroorzaakten in een groot deel van Colombia's platteland. Sindsdien hebben de autoriteiten echter geen duidelijke actie ondernomen die de uitroeiing van de leiders effectief zou inperken.

Petro kondigde massale protesten aan op 7 augustus, de dag dat president-elect Ivan Duque wordt ingewijd. De aankomende leider van Colombia, die wordt gesteund door conservatieven en extreem-rechts, heeft de massale slachting van activisten grotendeels genegeerd.

Op woensdag, nadat een van zijn eigen aanhangers was vermoord, uitte Duque zijn geluk over verbeteringen in de gezondheidstoestand van zijn politieke beschermheer, voormalig president Alvaro Uribe, die tijdens het paardrijden een rib had gebroken.




(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Espectador/YouTube)

Autoriteiten in heel Colombia hebben 221 vermeende bendeleden gearresteerd

(Bron foto: Policia Nacional)
Actie volgt op kritiek op onvermogen van president Santos om criminaliteit in te dammen


Autoriteiten in heel Colombia hebben 221 vermeende leden van bendes en georganiseerde misdaadgroepen gearresteerd in een van de grootste offensieven tegen misdaad dit jaar, aldus de krant El Espectador. 

De bezemactie volgde op jarenlang toenemende kritiek op het onvermogen van president Juan Manuel Santos om de criminaliteit en de georganiseerde misdaad te beheersen, met name in de steden. Volgens El Espectador voerden politie en openbaar ministerie maar liefst 32 gelijktijdige operaties uit in de steden Bogota, Medellin en Cali, evenals in 23 van de 32 provincies van het land.


Operaties werden ook uitgevoerd in gevangenissen van waaruit sommige criminelen slachtoffers blijven afpersen.

De verdachten zijn alle van bendes die vooral verdacht worden van afpersing, een misdaad die de laatste jaren enorm is toegenomen.

Met de gelijktijdige operaties beweerden autoriteiten, die door El Espectador werden geciteerd, dat zij slagen hebben toegebracht  aan de grootste paramilitaire groep van het land, de Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC) en meer dan een dozijn lokale en regionale georganiseerde misdaadstructuren.

De invallen in huizen en zeven van de gevangenissen in het land resulteerden in de inbeslagname van 190 mobiele telefoons, 117 simkaarten, 37 geheugenkaarten, 12 vuurwapens, drie voertuigen en acht motorfietsen. Politie en vervolging voeren regelmatig arrestatie-razzia's uit.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

In Colombia zijn in meer dan twee jaar 311 sociaal leid(st)ers vermoord

Groot deel slachtoffers gemaakt door linkse guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger, ELN


In Colombia zijn in iets meer dan twee jaar tijd 311 burgers vermoord 'die hun leven hebben gewijd aan het opzetten van sociale projecten en aan het beschermen van de mensenrechten'. Dat heeft de nationale ombudsman van het land (Defensor del Pueblo), Carlos Alfonso Negret, woensdag 4 juli 2018 gezegd.


De moorden vonden concreet plaats tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2018. Wie er achter de moorden zit, maakte Negret niet bekend. Vermoedelijk is een groot deel van de slachtoffers gemaakt door de linkse guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional).

Eerder maakte uittredend president Juan Manuel Santos al bekend, dat het ELN van 2016 tot maart 2018 ongeveer 160 lokale functionarissen en mensenrechtenactivisten doodde, vooral in verband met drugshandel. Momenteel voert de Colombiaanse regering onderhandelingen voor een vredesakkoord met het ELN.


In 2016 slaagde Santos er al in om met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de oudste guerrillabeweging van Latijns-Amerika, een overeenkomst te bereiken over ontwapening. Het internationaal bejubelde verdrag bracht vrede in grote delen van het land na een 52 jaar durend conflict, maar is in Colombia zelf erg omstreden.

Onder meer de nieuwgekozen president Ivan Duque vindt, dat de overheid te veel toegevingen heeft gedaan en kondigde meteen na zijn zege vorige maand 'correcties' in het akkoord aan.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)