zondag 1 juli 2018

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Curaçao

(Bron foto:Regering van Curaçao)
Tweedaags bezoek ter gelegenheid viering van Dia di Bandera, de Dag van de Vlag


Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen op Curaçao, in een tropische regenbui. Ze landden zondagmiddag 1 juli 2018 met het tijdelijke regeringsvliegtuig op vliegveld Hato. Het koningspaar brengt een tweedaags bliksembezoek aan het eiland ter gelegenheid van de viering van Dia di Bandera, de Dag van de Vlag.

De koning en koningin worden in Fort Amsterdam officieel ontvangen. Ze ontmoeten daar gouverneur Lucille George-Wout en premier Eugene Rhuggenaath.


Het programma wordt afgesloten met een kijkje bij de ontwikkelingen in de haven en met een uitstapje naar de megapier en het drijvende dok van Damen Shipyards.

Maandagochtend ontmoet het paar, voorafgaand aan de festiviteiten van de Vlagdag, ook nog de leden van het parlement, de Staten.


Het is de tweede keer sinds de troonswisseling in 2013 dat het koningspaar op visite gaat in dit land binnen het koninkrijk. Curaçao was als enige nog geen tweede keer bezocht.

Het koningspaar was in 2015 op Bonaire en Aruba en vorig jaar op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, mede om die eilanden te steunen na de verwoestingen van de orkanen Irma en Maria.


Willem-Alexander heeft bij zijn aantreden besloten de Caribische delen van zijn koninkrijk niet alleen te bezoeken tijdens een uitgebreide rondreis die om de zes of zeven jaar plaatsvindt, maar om vaker aanwezig te zijn. De viering van Dia di Bandera is een goede gelegenheid om weer naar Curaçao te gaan, zo zei hij vorige maand.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/ANP/Twitter)

57-Jarige voetgangster dodelijk geschept door auto op Indira Gandhiweg

Nicht van dodelijk slachtoffer ernstig gewond naar een ziekenhuis vervoerd


De 57-jarige voetgangster Josephine Moesjoekoere is zondagochtend 1 juli 2018 dodelijk geschept door een auto op de Indira Gandhiweg. Dit bericht de Ware Tijd. De vrouw liep met haar nicht op de Indira Gandhiweg richting Onverwacht toen ze werd aangereden door een auto die in dezelfde richting reed. 

De auto, die volgens de Ware Tijd met hoge snelheid reed, kwam tot stilstand in de trens langs de weg. Josephine Moesjoekoere belandde door de klap in de trens en werd door omstanders eruit gehaald. Haar nicht, die zware verwondingen opliep, werd door de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het is onduidelijk of de bestuurder over een geldig rijbewijs beschikt en of hij onder invloed van alcohol verkeerde.

De zaak is in onderzoek bij Verkeersunit van Regio Midden van het Korps Politie Suriname..

Honderden mensen in Amsterdamse Oosterpark bij herdenking slavernijverleden.

(Bron foto: AT5)
Het kabinet maakt nog geen officiële excuses voor het slavernijverleden


Honderden mensen hebben vandaag, zondag 1 juli 2018, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark stilgestaan bij het slavernijverleden. Tijdens de bijeenkomst sprak vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in haar toespraak over 'kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis'.

Het is vandaag 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

'Samen herdenken wij wat in het verleden is gebeurd, samen houden we de verhalen levend, en samen vieren wij die belangrijke stap naar gelijkwaardigheid en gerechtigheid die 155 jaar geleden is gezet', zei Ollongren. Maar, zij waarschuwde ervoor dat 'een gerechtigheid die nooit vaststaat, nooit gegarandeerd wordt, maar te allen tijde onze actieve bescherming verdient'.


Ook waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen sprak de aanwezigen toe.
'Gewoonlijk is het de rol van de burgemeester om de lof te zingen van de stad Amsterdam. Om grootse daden te beschrijven en trots te vertellen over successen. Maar vandaag, bij deze herdenking, kan ik niet anders dan het hoofd buigen voor de zwarte kant van de geschiedenis. Denken aan de offers en het lijden van tallozen voor deze stad, door deze stad.'

Hij benadrukte, dat het 'een taak is van ons allemaal, maar vooral ook van de bestuurders om ervoor te waken dat een samenleving ooit weer zo kan ontsporen'.

Tijdens de herdenking zong zangeres Edsilia Rombley, gevolgd door een minuut stilte. Na de bijeenkomst legden de aanwezigen kransen neer en liepen een defilé langs het monument. Na afloop van de herdenking vindt in het park traditiegetrouw het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij.



Ook in andere steden, waaronder Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Almere, zijn dit weekend herdenkingsplechtigheden en vieringen.

Het kabinet maakt nog geen officiële excuses voor het slavernijverleden. De woorden van 'diepe spijt en berouw' die het vorige kabinet uitsprak, 'blijven gelden'. Het kabinet neemt de oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb niet over.

Aboutaleb riep gisteren het kabinet op dit gebaar te maken 'voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.' Dat deed hij in de jaarlijkse herdenkingsdienst bij het Rotterdamse slavernijmonument. Wat toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher in 2013 zei paste in de tijdgeest van toen, stelt Aboutaleb. 'Het is nu tijd voor een volgende stap.'

Maar, het kabinet houdt het voorlopig bij de woorden van Asscher van destijds. Die zijn wat minder zwaar dan formele excuses.

Het kabinet laat weten, dat het 'net als voorgaande kabinetten, ten zeerste de gebeurtenissen ten tijde van het slavernijverleden betreurt. Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis'. Maar dat geldt niet alleen voor Nederland, tekent het kabinet ook aan. 'Veel landen in verschillende werelddelen hebben helaas een verleden met slavernij.'

(Suriname Mirror/AD/AT5/De Telegraaf/Facebook)

Gedenkmonument onthuld aan Waterkant voor naar Suriname verscheepte Afrikanen

(Bron foto: NII)
Eerste monument dat de komst van slaven vanuit zee naar land symboliseert


Om de Afrikanen te gedenken die jaren geleden naar Suriname verscheept werden om als slaven te werken op de plantages werd gisteren bij ‘Ston Trapu’ aan de Waterkant in Paramaribo een gedenkmonument onthuld, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zondag 1 juli 2018.

Vicepresident Ashwin Adhin gaf in een korte toespraak aan, dat hoewel er een aantal monumenten is dat te maken heeft met de slavernij, zoals bijvoorbeeld het Kwaku monument, er geen monument is dat de komst van de slaven vanuit zee naar land symboliseert. 'Dit is dan een unicum', sprak de vicepresident.


Door middel van zang en dans werd op een bijzondere manier eer betoond aan de voorouders die hun leven verloren tijdens de slavernijperiode.

Vlak voor de onthulling van het monument werd een Maripa boot te water gelaten, gevuld met onder andere bloemen, vruchten en aarde, hetgeen onder meer vruchtbaarheid, het bevorderen van de economie symboliseerde en was tevens een symbool voor het leven zoals wij dat kennen, met ups en downs.

Het monument is een gedenkplaat, gedragen wordt door een zwarte en witte pilaar. Tussen de pilaren hangt een goudkleurig anker aan een ketting, met daaronder een gebroken ketting. De organisatie van de ceremonie lag in handen van Fiti fu wini.

'We zijn niet gestopt met het ophalen van grofvuil en autowrakken'

(Bron archieffoto: Burger Informatie Centrum Wanica)
'Ondernemer Carlo Hunte probeert Openbaar Groen zwart te maken'

 
'We zijn niet gestopt met het ophalen van vuil. Als mensen zeggen dat wij gestopt zijn is het een grote leugen. Wij werken en de samenleving kan het zelf zien.' Dit zegt directeur Marlon Schoonhoven van Openbaar Groen vandaag, zondag 1 juli 2018, in de Ware tijd in reactie op recente berichten en geruchten, dat de organisatie gestopt is met het ophalen van grofvuil en autowrakken langs straat. 

De directeur stelt, dat de ondernemer Carlo Hunte zijn dienst in een kwaad daglicht wil plaatsen.

'Hij probeert Openbaar Groen zwart te maken. Als er dingen gezegd moeten worden zullen ze gezegd worden. Wij doen al jaren zaken met een aantal ondernemers en wij hebben geen problemen met ze. Deze ondernemer is zelf gestopt met het werk. Wij hebben hem niet op non-actief gezet. Het probleem ligt dus bij hem. Als er iets is waarmee hij het niet eens is moet hij het met ons bespreken en geen onwaarheden verkondigen in de media.'

Schoonhoven ontkent niet, dat Openbaar Groen bij een aantal ondernemers een betalingsachterstand heeft die oploopt tot de in duizenden Srd's.

Volgens informatie van de Ware Tijd is dat bij Hunte Srd 27.600 voor de periode december 2016 tot en met augustus 2017. Deze ondernemer haalt vooral autowrakken op. Hij was niet bereikbaar voor een reactie.

Universiteitsstudent aangehouden die zich uitgaf als terreurdreiger Mohammed Ahmed Al-Mehdi

Het is nog niet duidelijk of de tweede dreiging van dezelfde verdachte komt


Starnieuws meldt vanochtend, zondag 1 juli 2018, dat de politie gisteren een universiteitsstudent heeft aangehouden die zich uitgaf als Mohammed Ahmed Al-Mehdi. Vijftig personen zouden op 25 mei worden gedood als de twee terreurverdachten, die vorig jaar zijn aangehouden, niet zouden worden vrijgelaten door de regering. Hij had aangekondigd dat er bommen geplaatst waren op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Lyceum I en Santo Boma. Hij zei namens de Islamitische Staat (IS) te handelen. 


De unit die belast was met onder andere counter terrorisme, drugscriminaliteit en intelligence heeft het onderzoek verricht en de verdachte in beeld gebracht. Deze unit is intussen ontbonden door waarnemend korpschef Roberto Prade in opdracht van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie.

Donderdag kwam er een nieuwe terreurdreiging. De persoon gaf zich deze keer uit voor Mohammed Ali Bin Salah. Hij voerde aan dat Suriname de boodschap nooit serieus heeft genomen. Meegedeeld werd dat vanaf 28 juni actie zal volgen en dat er doden gaan vallen. Er is een plaatje van wapens toegevoegd aan het bericht.

Prade zei, dat het Korps Politie Suriname zich niet laat afschrikken door nieuwe terreurdreigingen. De gemeenschap hoeft zich volgens hem geen zorgen te maken. Prade benadrukte, dat de politie boven op deze zaak zit. Het onderzoek is in een vergevorderd stadium. Hij kondigde aan dat de arrestatie van de verdachte op korte termijn zou volgen.

Het is nog niet duidelijk of de tweede bedreiging ook van dezelfde verdachte komt. Ook het motief achter de dreiging is nog niet bekend. De politie heeft nog geen informatie verstrekt over de aanhouding.

Twee terreurverdachten in Suriname ontkennen Facebook-dreigers te kennen

Verdachten  beweren niet te weten wie 'Mohammed Ahmed Al-Mehdi' en 'Mohammed Ali Bin Salah' zijn



De twee in Suriname aangehouden terreurverdachten ontkennen enige betrokkenheid met personen die nu weer bedreigingen uiten. Dit zegt hun advocaat Michella Lau-Kerssenberg. Raoul A. en Nasser I. beweren niet te weten wie Mohammed Ahmed Al-Mehdi en Mohammed Ali Bin Salah zijn. 

De bedreigingen volgden kort nadat politiechef Roberto Prade bekend maakte, dat er mogelijk binnenkort arrestaties worden verricht. De politie zou dicht op het spoor zijn geraakt van de personen die eerder gedreigd hadden aanslagen te zullen plegen. Dit gebeurde onder meer via Facebook.

Lau-Kerssenberg zegt in de Times of Suriname, aldus vandaag, zondag 1 juli 2018, Waterkant.net, dat haar cliënten en hun familie ‘veel last’ ondervinden.

Nu is weer met aanslagen gedreigd als de twee niet vrijgelaten worden. Raoul A. en Nasser I. worden onder meer verdacht van deelneming aan terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). Lau vindt dat de twee niets anders hebben gedaan dan gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting, door het wereldkundig maken van hun sympathieën op internet.

'De manier waarop verdachten gebruik maakten van hun recht op vrijheid van godsdienst, geweten en vrije meningsuiting mag choqueren, kwetsen en verontrusten, strafbaar is het niet', aldus Lau-Kerssenberg.

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht voorkomt illegale export van boomstammen

SBB vermoedt dat de illegale export van hout op grote schaal plaatsvindt


De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is de afgelopen dagen gestuit op pogingen om hout illegaal te exporteren. Bij een verrassingsactie te Moengo, woensdag, zijn medewerkers van een houtexporteur op heterdaad betrapt bij het laden van een aantal containers. Op de Oost-Westverbinding zijn vrijdag drie opleggers met boomstammen staande gehouden door boswachters. Bij controle bleek het in beide gevallen om houtblokken te gaan die niet gecontroleerd waren en geen keuringslabels hadden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 1 juli 2018.

Vermoed wordt dat dit slechts een onderdeel is van de illegale export van hout die op grote schaal plaatsvindt en mogelijk al geruime tijd gaande is. De SBB-leiding doet geen mededelingen in verband met het onderzoek.

Bronnen in de houtsector zeggen, dat medewerkers van SBB woensdag in Marowijne tijdens een zogenoemde invalscontrole op de illegale praktijken zijn gestuit. Toen de beladers door hadden dat ze waren betrapt, zijn ze gestopt met hun activiteiten. Bij een voorlopige controle bleek dat vier van de vijf containers al waren volgeladen.

Een nadere inspectie heeft uitgewezen dat geen van de veertig boomstammen door SBB gekeurd was voor export of voorzien van labels. Ook ontbrak elke informatie zoals vereist is.

De lading is vrijdag in beslag genomen en de overtreder wacht een fikse boete.

Man (42) misbruikt 15-jarige jongen

Verdachte bevriend met oom van jongen


De politie van Flora heeft zondag 24 juni de 42-jarige G.D. aangehouden voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen. D. is bevriend met een oom van het slachtoffer en gaat vaak op bezoek bij dat familielid, zo bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 30 juni 2018.

Op 24 juni bracht D. weer een bezoek aan zijn vriend, die woonachtig is in het ressort Latour. De oom was op dat moment niet aanwezig en D/ maakte van die gelegenheid gebruik om de 15-jarige jongen seksueel te misbruiken. Na het misbruik vertrok de man.

Toen de oom thuis kwam vertelde het neefje zijn oom wat hem overkomen was. De oom aarzelde geen moment en zocht zijn vriend, die in het ressort Flora woonachtig is, direct op. De oom vroeg D. om rekenschap en schakelde de politie van Flora in.

De verdachte werd aangehouden en overgedragen aan de politie van Latour. D. werd voorgeleid en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het slachtoffer is medisch behandeld.

'Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden'

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam: 'Het is nu tijd voor een volgende stap'

(Bron foto: RTV Rijnmond)

Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep zaterdag 30 juni 2018 tijdens de herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument het kabinet op dit gebaar te maken 'voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.'

Bij de herdenking in 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een 'mensonterende praktijk' en een 'schandvlek in onze geschiedenis'. Hij sprak diepe spijt en berouw uit. Maar, excuses kwamen er niet.


Aboutaleb wil dat het kabinet een stap verder gaat. Wat Asscher toen zei paste in de tijdgeest, stelt Aboutaleb. 'Het is nu tijd voor een volgende stap.'

In 2001 betuigde toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel 'diepe spijt' voor het slavernijverleden op een anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika. Hij verklaarde toen, dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht. Nederland schafte in 1863 de slavernij af in Suriname en de Antillen. Dat wordt zondag 1 juliherdacht, 155 jaar later, in het Oosterpark in Amsterdam.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt een toespraak. Haar woordvoerder wilde  niet ingaan op het pleidooi van Aboutaleb voor excuses van het kabinet.

(Suriname Mirror/RTV Rijnmond/Twitter/De Telegraaf)

UNESCO looft Belize voor inspanningen om het grootse Barrièrerif te behouden

(Bron foto: Flickr)
Belize koos milieubescherming boven lucratieve fossiele brandstof-exploratie 


Het Belize Barrier Reef is een van de mooiste plekken op aarde. De koralen, het heldere water en het prachtige zand maken deze site tot een scène uit een fantasieschilderij. Het had dit effect op mensen over de hele wereld en werd officieel erkend als een van de Werelderfgoedlocaties van de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in 1996. 

Uit bewondering voor zijn schoonheid schreef de commissie 'onderscheidend vanwege de omvang, de verscheidenheid aan riftypes en de weelde van koralen gedijen in een onberispelijke staat ... De spectaculaire pittoreske natuurlijke omgeving van briljant wit zand en groene mangrovebomen staat in schril contrast met de omringende azuurblauwe wateren'.

Maar, het is niet zo goed als een paar jaar geleden. In 2009 werd het Belize Barrier Reef toegevoegd aan de lijst van werelderfgoedsites die gevaar lopen. De plaats was degradeerde met een duizelingwekkende snelheid, en veel van het trauma werd gevoeld door de koralen zelf.



De koraalriffen zijn niet alleen een veilige haven voor miljoenen zeegebonden wezens, maar hebben ook een belangrijke rol bij het beschermen van de kustlijn tegen schade als gevolg van golven en stormen. Hun vermogen om zuurstof-stikstof niveaus vast te stellen, maakt het ook mogelijk om het onderwaterleven te laten gedijen.

De overmatige vervuiling en vervuiling veroorzaakt door olieboringen, houtkapbedrijven en niet-duurzame ontwikkelingen aan het water, verschoven de hele balans van het rif in slechts enkele maanden. Het Belize Barrier Reef is niet alleen een kleine plaats. Het is het op één na grootste koraalrif ter wereld en wordt alleen ingehaald door het majestueuze Great Barrier Reef. In zijn geheel huisvest het Belize Barrier Reef 400 eilanden, uitgestrekte mangroven, drie atollen, talrijke estuaria en lagunes.


Dus als een plaats van deze omvang schade zou moeten lijden die haar bijna zou vernietigen, kan men zich voorstellen hoeveel marteling de plaats zou hebben ondergaan.

Echter, met de constante inspanningen van de regering van Belize, maakte het barrièrerif weer een comeback. Met een informeel referendum in 2012 door milieugroeperingen zoals WWF en Oceana, stemde 96% van de deelnemers tegen de offshore-boringsactiviteit toen ze zich realiseerden dat mariene activa in gevaar waren als gevolg van de offshore olie-industrie. Gespecialiseerde teams werden gevormd om een ​​oplossing voor het probleem te evalueren, bestuderen en construeren. In 2017 sloten de parlementsleden eindelijk een historisch moratorium op olie-exploratie in de wateren van Belize, waardoor het een van de eerste ontwikkelingslanden is, die de bescherming van het natuurlijke oceaanmilieu boven de lucratieve fossiele brandstof beschouwt.

De regering stopte de olie-exploratie in december vorig jaar. Gezien de inspanningen loofde de UNESCO-raad het 'visionaire plan van het land om de kustlijn te beheren', en zei hij dat 'het niveau van instandhouding waarop we hadden gehoopt, is bereikt', zoals bericht door de BBC.

Zeer weinig landen zouden zulke gewaagde beslissingen nemen, vooral wanneer dit de algehele economie kan beïnvloeden door de betrokkenheid van de lucratieve fossiele brandstofreserves. Belize heeft echter een veel rendabelere oplossing - toerisme.

De site is de thuisbasis van ongeveer 1.400 soorten schildpadden, krokodillen, zeekoeien, en trekt toeristen in grote aantallen. Toerisme draagt ​​bij aan ongeveer 10 procent van het BBP van het land. Ook is de helft van de bevolking afhankelijk van toerisme of vissen voor hun levensonderhoud. Het belangrijkste is dat het besluit om het milieu te beschermen uiterst verstandig is en uiteindelijk ook economisch gezien even voordelig is.

(Suriname Mirror/interestingengineering.com/YouTube)

Costa Ricaanse actrice en model Carolina Coto Segnini in nieuwe J Balvin-video

30-Jarige Coto Segnini speelt een 'sexy Latina-moeder' in 'No es justo' 



De Costa Ricaanse actrice en model Carolina Coto Segnini schittert in een nieuwe J Balvin-video. De 30-jarige tica speelt een 'sexy Latina-moeder' in 'No es justo' van het album 'Vibras'.

Haar groene ogen zijn boeiend in een van de opnames uit de nieuwe video. De tica heeft een hoofdrol in de reggaeton productie .Haar karakter flirt direct en indirect met de Colombiaan Balvin.



De video is opgenomen in een skatepark in Brooklyn, New York. Ze vertelt dat ze het erg leuk vond om met de Latino-gemeenschap te werken en Spaans te spreken met mensen die haar cultuur delen.






Ze woont de afgelopen twee jaar in New York. Voordien bracht ze tijd door in Europa.

Haar carrière begon ongeveer 10 jaar geleden. Er is haar verteld, dat ze een veelzijdige look heeft.Ze is een model voor het Clairol-haarverfmerk en Health & Fitness Magazine. Ze maakte ook deel uit van een bekroonde reclamevideo voor vechtsportkleding van Kimurawear.

A post shared by Carolina Coto Segnini (@carolinacoto) on




(Suriname Mirror/The Costarican Times/YouTube/Instagram)

Gletsjermeer Palcacocha in de Cordillera Blanca in Peru is een tikkende tijdbom

Een afgescheiden brok gletsjer die in het meer valt kan golf van 30 meter en enorme aardverschuiving veroorzaken


Wetenschappers zeggen, dat een gletsjermeer in de Cordillera Blanca in Peru een tikkende tijdbom is: gletsjersmeltwater, verergerd door de klimaatverandering, maakt het risico op een catastrofale en plotselinge overstroming steeds groter, meldt The Guardian vrijdag 29 juni 2018.

Toen Lake Palcacocha bijna overstroomde, toonde vloedgolf modellering door de Universiteit van Texas aan, dat een afgescheiden brok gletsjer die in het meer valt een golf van 30 meter en een enorme aardverschuiving zou kunnen veroorzaken in een gebied waar momenteel ongeveer 50.000 mensen wonen.

'Volgens ramingen van de autoriteiten zouden er, zelfs als je de mensen zou kunnen waarschuwen, nog steeds ongeveer 20.000 doden vallen', vertelde Noah Walker-Crawford, een sociale antropoloog, aan The Guardian .


Het meer heeft eerder rampspoed veroorzaakt: in 1941 viel een gletsjer stuk in het meer, waardoor een aardverschuiving ontstond die ongeveer 1.800 mensen doodde.Het gebied is nu veel dichter bevolkt dan het acht decennia geleden was, en de klimaatverandering heeft het risico op een catastrofe aanzienlijk verhoogd.


Gletsjers die afkalven is de afgelopen jaren regelmatig gebeurd, maar geen enkele is groot genoeg om golven over de dam te stuwen. In 2017 leidde een afkalving tot drie meter hoge golven die het overstromingsmitigation systeem beschadigde.

Peru's gletsjers zijn een belangrijke bron van irrigatiewater voor boeren in de regio en als ze verdwijnen, is er misschien een watercrisis op komst; 70 procent van de tropische gletsjers van de wereld hebben de oogsten al beïnvloed.

Ter informatie: 



(Suriname Mirror/TeleSUR/Vimeo/Issuu Suriname Mirror)

Kijk wie #BlackGirlMagic in Brazilië stimuleert en verspreidt

14-Jarige MC Soffia wil zwarte meisjes in de Braziliaanse gemeenschap sterker maken



Musicus en kunstenares MC Soffia bereidt zich voor op de muziekcarrière die voorbestemd was, al op jonge leeftijd. Op zesjarige leeftijd nam ze deel aan community-hiphopworkshops in haar geboortestad São Paulo, Brazilië. Daar leerde ze de basis om kunstenares te worden. Met lessen in graffiti, DJ-en dans, verwerkt MC Soffia al deze vaardigheden in haar muziek.

A post shared by MC Soffia (@mcsoffia) on


Haar werk moet er perfect uitzien. Opgroeien was echter niet gemakkelijk voor haar. Ze accepteerde zichzelf niet volledig: haar huidskleur, haartextuur en haar lichaam, als gevolg van het plagen op school door andere kinderen.

MC Soffia besloot echter haar platform als een rapper, zanger en songwriter te gebruiken om zwarte meisjes in de Braziliaanse gemeenschap sterker te maken.

A post shared by MC Soffia (@mcsoffia) on

Meest recent was ze de 2016 Rio Olympic 'Opening Act Performer'.
De veertienjarige MC Soffia (22 februari 2004) blijft doorgaan, brengt #BlackGirlMagic naar de voorgrond en verandert het verhaal in São Paulo.

Een van haar beroemde nummers, 'Menina Pretinha', wat 'Black Girl' in het Engels betekent, gaat over racisme, vooroordelen en gelijkheid.


De wereld moet opletten, omdat deze jonge superster goed op weg is en niets laat haar stoppen. Ze volgt haar eigen beat, haar eigen spoor en blijft trouw aan wie ze is, terwijl ze anderen aanmoedigt om hetzelfde te doen.

(Suriname Mirror/Bet.com/YouTube/Instagram)

Vicepresident VS Mike Pence wil dat Latijns-Amerikaanse landen Venezuela isoleren

(Bron foto: Twitter)
President Maduro van Venezuela noemt Pence een 'giftige adder'


Vicepresident Mike Pence van de VS heeft er bij de Latijns-Amerikaanse landen op aangedrongen om het door een crisis getroffen Venezuela te isoleren, een ideologische tegenstander van Washington die kampt met een zware en langdurige economische crisis. Pence ontmoette de Ecuadoraanse president Lenin Moreno donderdag 28 juni 2018 als onderdeel van een tournee door Latijns-Amerika, waarin ontmoetingen met Venezolanen zijn opgenomen, die het hun land hebben verlaten, omdat het zo moeilijk is om voedsel of medicijnen te krijgen.


'Een specifieke bedreiging voor onze collectieve veiligheid is de aanhoudende teloorgang van Venezuela naar dictatuur, ontbering en wanhoop', zei Pence tijdens een persconferentie met Moreno. 'We dringen er met respect op aan, dat Ecuador en al onze bondgenoten in de regio stappen ondernemen om het Maduro-regime verder te isoleren.'



De Venezolaanse president Nicolas Maduro gaf Pence ervan langs in reactie daarop en beschuldigde hem ervan om conservatieve Latino-kiezers in Florida te overtuigen. 'De zieke en obsessieve Mike Pence gaat rond in Latijns-Amerika, hij voert campagne', zei Maduro in een uitzending op televisie. 'Hij heeft gefaald bij deze minitour door Zuid-Amerika.'  Maduro noemde Pence woensdag een 'giftige adder'.



Pence zei, dat de Verenigde Staten hebben aangeboden om 2 miljoen dollar aan hulp te bieden aan Ecuador om de groeiende toestroom van migranten uit Venezuela aan te kunnen, wiens aantallen  agentschappen voor sociale dienstverlening overweldigen in landen over heel Latijns-Amerika. Washington heeft al sancties tegen Venezuela geheven, inclusief het blokkeren van Amerikaanse burgers van het werken met een groep hoge Venezolaanse functionarissen en het blokkeren van Amerikaanse beleggers van het verwerven van nieuw uitgegeven obligaties.

Moreno sis geen voorstander ervan oom Caracas te isoleren, maar drong aan op betrokkenheid van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. 'Wij geloven dat de oplossing voor Venezuela alleen door Venezolanen kan worden geleverd', zei hij.

Moreno zei, dat Ecuador bijna 150.000 Venezolaanse burgers heeft opgenomen en maakt zich zorgen over de 'humanitaire crisis' daar.

De Verenigde Naties schatten dat bijna 1 miljoen Venezolanen hun land hebben verlaten van 2015 tot 2017, gedreven door honger, werkloosheid en ziekten.

Maduro heeft gezegd, dat de situatie van het land het resultaat is van een 'economische oorlog' die tegen haar wordt gevoerd door oppositiepolitici met de hulp van Washington.

Moreno zei ook, dat Ecuador de betrekkingen met de Verenigde Staten wil verbeteren, die gespannen waren tijdens de decennia lange regering van Moreno's voorganger, Rafael Correa, een socialistische bondgenoot van Maduro. De twee landen kwamen overeen om informatie uit te wisselen met betrekking tot drugshandel en internationale georganiseerde misdaad, samenwerking die Correa stopte tijdens zijn ambtsaanvaarding.

(Suriname Mirror/MercoPress/YouTube/Twitter)